Vesa Ojala: ”Rima on nyt eurokentillä ja siellä menestymisessä”

12.5.2022 15:19 Karhu Basketin puheenjohtaja Vesa Ojala odottaa innolla seuran uutta aikakautta, kun uusi areena valmistuu ja seura ammattimaistuu entisestään. Puheenjohtajalle mestaruuden jälkeinen aamu tuntui jälleen ikimuistoiselle.

Vesa Ojala (oik) esittelemässä Pantteri-patsasta yhdessä seuran varapuheenjohtaja Petri Suokkaan kanssa. Kuva: Ville Vuorinen

Mestaruudet harvemmin ovat sisaruksiaan toistensa kanssa. Yksi asia noudatti mestaruuden jälkeisenä aamuna tuttua kaavaa Kauhajoella: Karhu Basketin puheenjohtaja Vesa Ojala heräsi kuuden maissa. Edelliseen mestaruuteen verrattuna uni maistui tovin pidempään, mutta sen jälkeen mestaruuden jälkeinen päivä on tempaissut puheenjohtajan mukaansa.

- Ei tässä ole töissä kerennyt edes pyörähtämään. Huomenna kuulemma pitäisi lähteä joukkueen kanssa reissuun, joten tähän aamupäivään tuli vielä matkanjärjestäjän tehtäviä, Ojala naurahtaa.

- Pakko myöntää, että aikamoinen hulabaloo on päällä. Paljon samoja piirteitä aiemmista mestaruuksista, mutta onhan tämä ihan mahtavaa aikaa. Nyt nautitaan tästä.

Neljästä edellisestä jaossa olleesta Suomen mestaruudesta Kauhajoki on vienyt kolme. Pantteri-patsas on löytänyt Etelä-Pohjanmaalta reilun 13.000 ihmisen kaupungista useana keväänä. Ojala kertoo, että kyse ei ole mistään taikatempuista, vaan kaikki kumpuaa ammattimaisesta työstä ja jatkuvasta kehittymisestä.

Kauhajoen 1723-päinen ennätysyleisö pääsi eilen seuraamaan Suomen mestaruus -juhlia. Kuva: Ville Vuorinen
Kauhajoen 1723-päinen ennätysyleisö pääsi eilen seuraamaan Suomen mestaruus -juhlia. Kuva: Ville Vuorinen

- Tämä on ollut raakaa työtä. Olemme rakentaneet kaiken hyvän valmennuksen päälle. Taustaryhmän vastuulla on ollut rahan kerääminen ja budjetin laatiminen. Olemme pyrkineet tarjoamaan valmentajille ja pelaajille selkänojan, jossa he saavat toteuttaa itseään ja me taustalla olevat emme puutu pelillisiin asioihin, Ojala kertoo.

Vaikka mestaruuden näkyvimmät persoonat ovat kentällä ja sen laidalla, Ojala haluaa kiittää sitä lukuista määrää ihmisiä seuran ympärillä, jotka ovat omalla panoksellaan auttaneet joukkuetta ja seuraa olemaan entistä parempi.

Huima alku uudelle projektille

Joukkue uudistui paljon täksi kaudeksi, kun ulkomaalaisnelikon lisäksi Bojan Sarcevic, Antti Niskanen, Okko Järvi ja Mikael Laihonen vaihtoivat maisemaa. Kauhajoella ei jääty murehtimaan lähtijöiden perään, vaikka loputon kunnioitus heitä kohtaan onkin.

Elokuussa 2021 moni hieraisi silmiään, kun joukkue tiedotti tehneensä sopimukset edellisten mestaruuksien takuumiesten Henri Kantosen, Rene Rougeaun ja Cameron Jonesin kanssa.  

- Kristiinankaupungissa oli isot markkinat, jossa vietettiin hauskaa kesäpäivää. Erään taustaryhmän poika sanoi, että Rene (Rougeau) seurustelee kurikkalaisen naisen kanssa. Sillä hetkellä lähti Renelle viestiä ja ei mennyt kauaakaan, kun hän oli jo soittanut itse Cameronille. Sitten he ilmoittivat tulostaan.

Uusina Karhu Basket -pelaajina Severi Kaukiainen ja Miikka Marttinen pystyvät ottamaan merkittävän roolin uudessa joukkueessaan. Joona Hakamaan ja Eero Innamaan tämän kauden kasvutarinat puolestaan hakevat vertaistaan. Kauhajoella on maltettu kasvattaa pitkäjänteisesti pelaajia. Finaalit osoittivat sen, että työ kannatti tehdä, kun joukkue pelasi pudotuspelit yhdeksän pelaajan rotaatiolla.

- Valmennuksemme on tehnyt hienoa työtä. Janne Koskimies on siitä mielessä kiitollinen johdettava, että hän on itseohjautuva. Meillä on selkeät roolit, emme sekaannu pelaamiseen millään tavalla ja viimeinen sana on aina valmentajalla. Joona (Hakamaa) ja Janne kävivät kolme vuotta sitten keskustelun, että haluaako hän pelaajana panostaa tähän. Joona sanoi, että hän haluaa panostaa kaiken ja se oli se juttu. On ollut hienoa seurata oman kasvatin tarinaa tähän pisteeseen asti.

- Bojanin lähtö oli kaupungissa monille tosi paha paikka ja tuska paistoi monen silmissä. Mietimme pitkään, miten kautta lähdetään rakentamaan. Henkan, Cameronin ja Reneen tulo helpotti todella paljon kauteen lähtemistä, Ojala kertoo. 

Fanit pääsivät mukaan kuvaan joukkueen kanssa. Kuva: Ville Vuorinen
Fanit pääsivät mukaan kuvaan joukkueen kanssa. Kuva: Ville Vuorinen

Ojalan mukaan on tärkeää, että he pystyivät tuomaan tuttuja pelaajia tuttuun ympyrään.

- Topeekalle (Kauhajoen pääkatu) kun tuodaan suoraan Losista ja Nykistä kaveri, voi se monelle olla liian haasteellinen yhtälö. Olen nähnyt monta tarinaa, jossa sopeutuminen ei ole mennyt toivotulla tavalla. Siksi on tärkeää, että teemme taustatyöt uusien pelaajien suhteen mahdollisimman tarkasti.

Ojala kertoo, että heidän pitää vetovoima tuoda muulla tavalla. Sen takia Kauhajoella on laitettu urheilupuoli kuntoon, joka tuo vetovoimaa seuraan.

- Meidän mielestämme täällä on vaikka ja mitä. Meillä ei ole oopperaa, teatteria tai lukuisia yökerhoja, mutta on meillä sentään elokuvateatteri. Sen takia urheilupuoli on se meidän vetovoimamme, joka tuo tänne urallaan eteenpäin meneviä urheilijoita kehittymään entistä paremmaksi pelaajaksi.

Ei ole ensi vuonnakaan oopperaa, mutta on oma tapahtuma-areena.

Hallista areenalle

- Se on sitten areena eikä mikään halli. Meillä on tarkat säännöt, miten uudesta peliareenasta puhutaan ja jos siitä puhuu hallina, saa pienen sanktion, Ojala linjaa haastattelussa ja naurahtaa päälle.

Seuran oma 2500-paikkainen ja yli 1000 ravintolapaikkaa sisältävä areena nousee kovaa vauhtia ja ensi kaudella joukkue pääsee uudelle kotiparketille. Hanke on Korisliigassa historiallinen, kun seura rakennuttaa perustetun halliyhtiönsä kautta oman tapahtuma-areenan.

- Tämä tulee muuttamaan bisneksen totaalisesti ammattimaisempaan suuntaan. Jos haluamme seurana kehittyä entisestään, mielestämme tämä on ehdottomasti oikea suunta. Pystymme oheismyynnin, ravintoloiden ja vip-palveluiden myötä muuttumaan kentän ulkopuolella elämysbisnekseksi, Ojala kertoo.

Havainnekuva uudesta, syksyllä 2022 valmistuvasta areenasta. Kuva: Karhu Basket
Havainnekuva uudesta, syksyllä 2022 valmistuvasta areenasta. Kuva: Karhu Basket

Oma areena mahdollistaa tulevaisuudessa paljon. Enää ei puhuta puhtaasta sarjataulukkobisneksestä, vaan tulovirtoja pystytään tuottamaan oman tapahtuma-areenan tarjonnalla. Ojala myöntää, että vaikka joukkueelle siirtymä uuteen halliin tulee olemaan helppo, haasteitakin varmasti tulee.

- Olemme pienen kaupungin seura, jossa talkootyö seurayhteisössämme on ollut tärkeä perusta. Nyt menemme entistä ammattimaisempaan suuntaan, joten näen haasteen siinä, miten talkootyö ja ammattimaisuus pystytään nivoutumaan yhteen uuden areenan myötä.

Edellisen kahden mestaruuden jälkeen Kauhajoki on suunnannut eurokentille. Joukkue jäi molempina kertoina niukasti Mestarien liigan lohkovaiheen ulkopuolelle viimeisellä karsintakierroksella. Ojala myöntää, että suunnitelmat ensi syksyksi on selvillä.

- Se on selkeä tähtäin meille. Joskus halusimme olla top 4 -joukkue Suomessa. Olemme vuosi vuodelta nostaneet rimaa. Nyt se rima on siellä eurokentillä ja siellä menestymisessä. Puitteista se ainakaan tulevaisuudessa tule jäämään kiinni.

 
1.6.2023 12:32 Korisliiga

Korisliigan vuoden pelaajaksi valittu Severi Kaukiainen: ”Eiköhän tässä vaiheessa saa tuntea jo vähän ylpeyttä työstään”

Kauhajoki ei onnistunut lopulta mestaruutensa uusimisessa, mutta takamies Severi Kaukiainen näkee kaudessa monia onnistumisia. Hän itse sai palkintokaappiinsa yhtä aikaa tunnustuksen sekä vuoden pelaajana että vuoden kuudentena pelaajana.

1.6.2023 08:40 Korisliiga

Jussi Laakso ja Mika Haakana pokkasivat Vuoden valmentaja -palkinnot

Seagullsin mestarivalmentaja Jussi Laakso on Korisliigan vuoden valmentaja. Naisten Korisliigassa valinta osui Peli-Karhut mestaruuteen luotsanneeseen Mika Haakanaan.

31.5.2023 14:50 Naisten Korisliiga

Niemi ja Kanerva palkittiin korisliigojen kehittyneimpinä, Carroll ja Thomas Vuoden ulkomaalaispelaajat

Korihaiden Trey Niemi ja ToPon Meri Kanerva äänestettiin korisliigojen vuoden kehittyneimmiksi pelaajaksi. Seagullsin Jeffrey Carroll ja ToPon IImar’I Thomas puolestaan parhaat ulkomaalaispelaajat.

30.5.2023 14:25 Korisliiga

Blomgren ja Vehka-aho Vuoden puolustuspelaajat, Kaukiainen ja Kujala toivat penkiltä voimaa

Vilppaan Perttu Blomgren ja Peli-Karhujen Lotta Vehka-aho äänestettiin liigojen puolustuspelaajaksi. Parhaiksi kuudensiksi pelaajaksi puolestaan Kauhajoen Severi Kaukiainen ja ToPon Saana Kujala.

29.5.2023 15:07 Korisliiga

Ogun ja Tumba Vuoden tulokkaat, Selkee ja Kaminen Vuoden erotuomarit

Korisliigojen kapteenit ja päävalmentajat ovat äänestäneet vuosittaiset valinnat sarjojen vuoden parhaiksi. EBT:n Nicole Ogun ja Kataja Basketin Thomas Tumba äänestettiin Vuoden tulokkaiksi.

19.5.2023 10:40 Korisliiga

Mestarivalmentaja Jussi Laakso: ”Oli upeaa olla mukana tässä tarinassa - tämä vetää ihan sanattomaksi”

Kun Jussi Laakso otti kesällä 2019 vetovastuun Helsinki Seagullsista, odotukset pääkaupungissa nousivat. Nelivuotinen projekti huipentui tänä keväänä seurahistorian ensimmäiseen Suomen mestaruuteen.

17.5.2023 08:13 Korisliiga

Kiitollisuus, riemu, helpottuneisuus – Seagullsin sankareilla tunnetilojen roihu

Timo Heinosen ja Antti Kanervon pitkien pääsarjaurien ensimmäiset mestaruudet, Rene Rougeaun siirtymä Kauhajoelta Helsinkiin mestaruuden perässä, Lassi Nikkarisen kasvu kotikaupunkinsa ykkösjoukkueen johtajaksi – Helsinki Seagullsin mestaruuskausi 2022-23 tarjosi valtavan määrän tarinoita, joita tunnelmoida vielä vuosikymmenten päässä.

16.5.2023 21:50 Korisliiga

Helsinki Seagulls nappasi seurahistoriansa ensimmäisen Korisliiga-mestaruuden

Helsinki Seagullsin ja Kauhajoen välinen kuudes finaaliottelu päättyi lukuihin 91–66 ja Seagullsin mestaruuteen.

15.5.2023 17:08 Korisliiga

Henri Kantonen: “Meiltä löytyy tarvittavaa periksiantamattomuutta”

Helsinki Seagulls näytti Korisliigan viidennen finaalin neljännen jakson alussa liitelevän vastustamattomasti kohti mestaruutta Kauhajoen IKH Areenalla, mutta Henri Kantosen johtama Karhu Basket tuli rinnalle ja nipisti voiton. Kantosen ja Karhu Basketin teema tiistain kuudenteen finaaliotteluun on selvä: iso ryöstö.

13.5.2023 19:17 Korisliiga

Henri Kantonen nousi komeasti tilanteen tasalle – Kauhajoki pelasti nahkansa täpärästi

Kauhajoen ja Helsinki Seagullsin välinen viides finaaliottelu venyi jatkoajalle mutta päättyi isäntien voittoon.

12.5.2023 12:18 Korisliiga

Seagullsin Lassi Nikkarinen tunnetaan puolustustaidoistaan ja finaaleissa Kauhajokea vastaan taidoille on ollut käyttöä

Helsinki Seagulls johtaa miesten Korisliigan finaalisarjaa Kauhajokea vastaan 3–1. Puolustava pelinjohtaja Lassi Nikkarinen avaa ajatuksiaan niin aiemmista otteluista kuin tulevistakin.

11.5.2023 20:34 Korisliiga

Okko Järvi ratkaisi jännitysnäytelmän – Seagulls 3–1-johtoon

Helsinki Seagulls nosti sarjajohtonsa 3–1:een finaaleissa Kauhajokea vastaan.

10.5.2023 10:56 Korisliiga

Karhu Basketin Daniel Dolenc on nauttinut kovasta finaalisarjasta: ”Meidän on sallittu pelata kovaa”

Korisliigan finaalisarjassa kolmen ottelun jälkeen kuskin paikalla on Helsinki Seagulls, joka johtaa ottelusarjaa Kauhajokea vastaan 2–1. Kolmannessa finaalissa osat muuttuivat – ja nyt Kauhajoki yrittää jatkaa siitä, mihin joukkue maanantaina jäi.

8.5.2023 20:34 Korisliiga

Kauhajoki teki raivokkaan paluun ennätysyleisön edessä – Seagullsin sarjajohto kapeni 2–1:een

Takaa-ajoasemaan joutunut hallitseva mestari Kauhajoki kaatoi Helsinki Seagullsin luvuin 96–72.

8.5.2023 12:15 Korisliiga

Antero Lehto palaa Pyrintöön

Tampereen Pyrintö saa ensi kaudeksi kovan ja erityisen mieluisan paluumuuttajan, kun seuraikoni Antero Lehto palaa kasvattajaseuraansa 1+1-mallisella sopimuksella.

7.5.2023 15:12 Korisliiga

Antti Kanervolle meriitit ja tarinat ovat toissijaisia – ”Mestaruus on ainoa, mikä nyt kiinnostaa”

Helsinki Seagulls on päässyt pahasti hallitsevan mestarin niskan päälle. Viidettä kauttaan joukkueessa pelaava Korisliiga-veteraani on nyt lähempänä kultamitalia kuin kenties koskaan aiemmin urallaan.

5.5.2023 20:36 Korisliiga

Seagulls riisui Kauhajoen aseista – toinen finaalipeli päättyi roimaan kotivoittoon

Helsinki Seagulls johtaa miesten Korisliigan finaalisarjaa 2–0.

2.5.2023 20:24 Pääjuttu

Korisliiga-finaalit käyntiin: Seagulls ryöväsi Kauhajoen kotiedun välittömästi

Kauhajoki taipui kotikentällään Helsinki Seagullsille 54–70.

2.5.2023 07:54 Korisliiga

Korisliiga-finaalit: Kolminkertainen mestari kohtaa ensimmäisiä finaalejaan pelaavan haastajan

Miesten Korisliigan finaaleissa kohtaavat Kauhajoki ja Helsinki Seagulls. Toiselle joukkueista finaalit ovat viidennet perättäiset, toiselle ensimmäiset koko seurahistoriassa. Siitä huolimatta vastakkaisten joukkueiden veteraanipelaajat Timo Heinonen ja Cameron Jones suhtautuvat molemmat tilanteeseen itsevarmuudella.

29.4.2023 20:07 Korisliiga

Jatkoaika tarvittiin, mutta Kataja piti pintansa – Korisliigan pronssimitalit Joensuuhun

Korisliigan pronssiottelu päättyi Kataja Basketin hyväksi luvuin 107–96, vaikka Salon Vilpas olikin saada viime metreillä kiinni.

Näytä lisää vastaavia