25.1.2011 Pitkän linjan valmentaja Pirjo Pellikka on luotsannut PuHun kehitysvammaisten koripallojoukkuetta kohta jo kuusi vuotta. Kehitysvammaisten ja vammattomien nuorten yhteinen Unified-toiminta on tuonut lisämaustetta harrastukseen ja vastustajia pelikentille.
Leveä hymy, kädet kohti kattoa ja peukut heilumaan. Ylävitoset paukkuvat kentällä ja tuomarikin saa pelin päätteeksi toverillisen halauksen. Unified-peleissä otetaan todella ilo irti onnistumisista ja yhdessä tekemisestä. Ensimmäiset kansalliset Unified-koripallopelit pelattiin Vantaan Ricoh-turnauksen yhteydessä 22.1.
– Se on joku käsittämätön juttu, miten Unified-toimintaan jää mukaan, kun siihen saa pienen kosketuspinnan. Maailma, jossa kehitysvammaiset nuoret elävät on valtavan hieno. Siinä olisi meillä kaikilla oppimista, Pellikka kuvailee.
Unified-koripallossa kehitysvammaiset urheilijat pelaavat samassa joukkueessa vammattomien partneripelaajien kanssa. Laji rantautui Suomeen vajaa vuosi sitten Euroopan komission tukeman kansainvälisen Unified-nuorisokoripallohankkeen myötä.
Lajissa painottuvat sosiaaliset elementit: tarkoitus on saada kehitysvammaiset ja vammattomat nuoret kohtaamaan toisensa ja samalla parantaa kehitysvammaisten harrastusmahdollisuuksia.
– Tämä ei ole ensisijaisesti kuntoutusta, vaan koripalloharrastus. Emme myöskään ole olemassa siksi, että haluamme vaikuttaa yhteiskunnan asenteisiin. Se tulee siinä sivutuotoksena, mutta lähtökohta on halu pelata koripalloa, Pellikka sanoo.
Suomeen on nuorisoprojektin myötä perustettu uusia joukkueita, ja pitkään ainoana kehitysvammaisten joukkueena toiminut PuHun Sisu saa nyt vastustajia kotimaasta. Suunnitelmissa on järjestää kansallista sarjatoimintaa ja tulevaisuudessa lähettää Suomesta edustusjoukkue kansainvälisiin kisoihin.
Unified-joukkueen valmentaminen ei Pellikan mukaan vaadi erityistaitoja. Kokemus kehitysvammaisten kanssa työskentelystä on etu, mutta ei lainkaan välttämättömyys.
– Se on enemmän asennekysymys, että uskaltaa lähteä mukaan toimintaan. Kehitys on hitaampaa, joten valmentajalta vaaditaan pitkäjänteisyyttä ja kärsivällisyyttä.
Unified-koripallossa kentällä on yhtä aikaa kolme urheilijaa ja kaksi partneripelaajaa. Partnereiden tärkein tehtävä on lukea peliä, rakentaa tilanteita ja toimia mallina.
– Se on aika haastava rooli. Partnerit eivät saa hallita peliä ja tehdä kaikkia koreja. On tärkeää, ettei tiukka peli muutu kaksi vastaan kaksi –taisteluksi partnereiden kesken, Pellikka toteaa.
PuHun joukkueessa partnerina toimivan Saara Silvosen mielestä harrastus ei juuri eroa vammattomien joukkueessa pelaamisesta. Hänelle Unified-treenit ovat monesti viikon parhaita kohtia.
– Treeneissä tulee todella pysähdyttyä hetkeen, kohdattua ihmisiä ja oltua aidosti läsnä. Arvostan valtavasti sitä hetkessä elämistä ja jokaisesta tilanteesta nauttimista, mitä pelikaverit ovat minulle opettaneet.
Silvonen taputtaa vieressä istuvaa joukkuekaveri Aleksi Hienosta olalle ja yksissä tuumin he toteavat, miten hauskaa on tehdä kori, ottaa levypallo tai antaa hyvä syöttö. Näistä yksinkertaisista pienistä perusasioistahan koko lajin hienous syntyy.
Teksti: Jenni Juntunen
Pyörätuolikoripallon maajoukkueen kokeneimpaan kaartiin ja Suomen tunnetuimpiin vammaisurheilijoihin lukeutuva Leo-Pekka Tähti, 31, puhkuu intoa maajoukkueen paluusta kansainväliselle tasolle, heinäkuussa Portugalissa järjestettäviin C-sarjan EM-kisoihin.
Tapiolan Hongan kasvatti Mina Mojtahedi, 38, elää koripallounelmiaan todeksi Saksan pyörätuolikoripallomestari RSV Lahn-Dillin riveissä. Saksan tuplamestaruuden lisäksi Mojtahedin tarkoituksena on kruunata uransa vuoden 2012 Euroopan mestaruudella.
Edon Maxhuni siirtyi helmikuun alussa italialaisjoukkue Scafatiin. Susijengin takamies haluaa auttaa joukkuetta säilyttämään paikkansa Serie A1:ssä.
Suomen pyörätuolikoripallomaajoukkue Parasudet valmistautuu syyskuussa pelattaviin EM-kisoihin. Valmennustiimiin kuuluu vuosia Euroopassa ammattilaisena pelannut EM-pronssimitalisti ja kolminkertainen Suomen mestari Juha Luukkonen, jonka valmennusfilosofia korostaa joukkuehenkeä ja pelaajien oma-aloitteisuutta.
Anniina Äijäsen Treviso on vahvassa myötätuulessa Italian Serie A2:ssa, kun joukkue liitää tällä hetkellä kahdeksan ottelun voittoputkessa. Roosa Lehtoranta pääsi puolestaan juhlimaan Saksan cupin voittoa.
Petteri Koponen, 36, otti ensimmäisen todellisen loikan valmennustöihin tällä kaudella, kun hän toimi Australian NBL:ssä pelaavan New Zealand Breakersin päävalmentajana. Kyseessä oli Koposen ensimmäinen päävalmentajapesti ammattilaisjoukkueen peräsimessä.
Karkkilan koripallokaupungista ponnistavan Aatu Kivimäen, 27, edellisestä miesten maaottelusta on ehtinyt vierähtää vuosi, ja silloinkin vastassa oli Tanska. Kuluneen vuoden aikana Saksan Bundesliigan Tübingenista Slovakian mestari Patrioti Leviceen siirtynyt Kivimäki luottaa siihen, että samat reseptit, joilla Tanska peitottiin vuosi sitten Espoo Metro Areenalla, pätevät myös tänä iltana Kööpenhaminassa.
Elias Valtonen, 25, on viimeisen parin vuoden aikana vakiinnuttanut asemansa paitsi Susijengin puolustuspään liimana, myös Espanjan ACB-liigassa. Vaikka Valtosen ja Susijengin suuryllätys EM-rankingin kärkijoukkue Serbiaa vastaan kuivui perjantaina kasaan viime minuuteilla, Euran Veivin kasvatti uskoo eilisen toimineen erinomaisena valmistavana harjoituksena paitsi maanantain Tanska-otteluun, myös ensi kesään.
Perjantai-iltana Espoo Metro Areenassa kiehuu, kun Susijengi kohtaa EM-karsintojen päätösottelussaan Euroopan rankingin #1 joukkue Serbian yli 5500 katsojan edessä. Perjantaina nähdään kentällä myös yksi susidebyytti, kun viime kaudet Korihaiden korinalustoja dominoinut Sipoon Hukkabasketin kasvatti Mikael Aalto, 208 cm ja 30 vuotta, juoksee parketille koko uransa ensimmäisessä maaottelussa.
Susijengin kokeneeseen osastoon kuuluva Ilari Seppälä, 31, teki susidebyyttinsä verrattain myöhäisessä iässä, mutta on 2020-luvun edetessä vakiinnuttanut paikkansa joukkueessa pelinrakentajana ja ”isojen pelien miehenä”. Viidenkymmenen pelatun A-maaottelun haamurajan kynnykselle päässyt Seppälä keskittyy tällä hetkellä mahdollisuuteen pelata terveenä ja toivoo voivansa olla joukkueen käytettävissä pitkään.