Tuomas ja Joonas Iisalo johdattivat Bonnin sensaatiomaiseen kauteen

29.6.2022 15:54 Tuomas ja Joonas Iisalo nostivat ensin Merlins Crailsheim Saksan Bundesliigan hänniltä pudotuspelijoukkueeksi, ja tällä kaudella he luotsasivat viime kaudella pudotuspelien ulkopuolelle jääneen Bonnin runkosarjan kakkoseksi ja välieriin saakka. Tuomas Iisalo valittiinkin Bundesliigan vuoden valmentajaksi.

Tuomas ja Joonas Iisalo tekivät hyvää jälkeä Bonnissa tällä kaudella. (Kuva: Jörn Wolter)

Bonnin kausi oli kaikkinensa erinomainen. Edelliskaudella Bonn oli jäänyt pudotuspelien ulkopuolelle sijoittuen runkosarjassa sijalle 13, mutta tällä kaudella suomalaiskaksikko nosti seuran takaisin parrasvaloihin. Bonn sijoittui runkosarjassa toiseksi, joka tasaa seurahistorian ennätyksen. Edellisen kerran seura sijoittui samalle sijalle kaudella 2008-09.

Bonn selvitti tiensä pudotuspelien ensimmäiseltä kierrokselta välieriin ja pisti Euroliigajoukkue Bayern Münchenin tiukoille välieräsarjassa taipuen lopylta 2-3. Tuomas Iisalo ei antanut kuitenkaan välierätappion himmentää kauden kokonaistulosta.

- Täytyy sanoa, että jos olisimme menneet viidennessä pelissä jatkoon, niin se olisi ollut käsittämätön saavutus. Kokonaisuudessaan ajatellen, kausi ei olisi juuri paremmin voinut mennä. Se oli kuin suoraan käsikirjoituksesta. Kausi lähti hyvin käyntiin ja pystyimme melkein jokaisella kauden kolmanneksella parantamaan. Voitimme puolivälierissä EuroCup-joukkue Hampurin suoraan 3-0 ja pelasimme tasaväkisesti Bayern Müncheniä vastaan, joka operoi täysin erikokoisella budjetilla kuin muut joukkueet. Kausi oli kokonaisuudessaan täysosuma, Iisalo analysoi kautta.

Välieräsarja Bayern Müncheniä vastaan oli monin tavoin mielenkiintoinen. Bayern München on budjetiltaan selkeästi Bundesliigan ykkösjoukkue ja vei Euroliigan pudotuspeleissä Barcelonan viiteen peliin. Bonn pääsi pudotuspelisarjaan kotiedulla, mutta hävisi kaksi ensimmäistä peliään kotona. Joukkue osoitti kuitenkin luonteenlujuutta hakemalla kaksi vierasvoittoa Münchenistä. Ratkaisevassa viidennessä pelissä Bonn joutui taipumaan kovan taistelun jälkeen ja näin pudotuspelisarjan kaikki viisi peliä päättyivät vierasvoittoihin.

- Harvoin voitat Bayernin kahdesti vieraissa. Se kertoo tämän joukkueen henkisestä vahvuudesta ja miten hyvin pelaajat ovat hitsautuneet yhteen. Pystyimme usein tiukoissa tilanteissa löytämään keinot nousemaan voittoon. Hampuriakin vastaan olimme usein takaa-ajoasemassa, mutta onnistuimme nousemaan voittoihin.

Iisalo on jokaisena vuotena pystynyt viemään joukkueitaan eteenpäin, vaikka menestyksen myötä avainpelaajia on lähtenyt isompiin ympyröihin. Tämän vuoden menestyksen myötä Bonn ansaitsi paikan Mestarien liigassa, joka toimii myös houkuttimena pelaajille.

- On jokavuotinen positiivinen ongelma, että hyvän kauden jälkeen pelaajien pitäminen on hankalaa. Meillä on kuitenkin uusi valttikortti, kun pelaamme europelejä ensi kaudella. Se lisää kiinnostusta myös pelaajien suunnalta.

Joonas Iisalo siirtyy ensi kaudeksi Heidelberg Academicin päävalmentajaksi. (Kuva: Jörg Wolter)

Yksi iso muutos tapahtuu myös Iisalon rinnalla, kun pikkuveli Joonas nimettiin Bundesliigassa pelaavan Heidelberg Academicsin päävalmentajaksi. Veljesparin nuoremmalla oli iso rooli Tuomaksen oikeana kätenä.  

- Joonaksen tehtävänkuva oli niin uniikki, ettei siihen pysty hankkimaan vain yhtä henkilöä. Hänelle kuului koripallovalmentamisen lisäksi myös fysiikkavalmennus. Niinpä olemme päättäneet korvata hänet yhdellä koripallovalmentajalla sekä yhdellä fysiikkavalmentajalla.

Ensi kaudella nähdäänkin vähintään kahdesti Iisalon veljesten välinen kohtaaminen. Veljekset ovat nuoruudessaan tottuneet vääntämään vastakkain pihaleikeissä ja peleissä, mutta päävalmentajina kyseessä on ensimmäinen kerta.

- Varmasti se herättää tunteita. Kaiken kaikkiaan on huikeaa, että kaksi suomalaisveljestä valmentaa Bundesliigassa. Enemmän se kertoo siitä, että Saksassa arvostetaan suomalaista valmennusta. Itse peli on kuitenkin tapahtuma muiden joukossa.

Iisalot ovatkin jatkumoa hyvää työtä tehneistä suomalaisvalmentajista Saksassa. Henrik Dettmann, Ari Tammivaara, Anton ”Ponttis” Mirolybov, Gordon Herbert sekä vakuuttavaa jälkeä muun muassa Saksan ProA:ssa Tigers Tübingenissa tehnyt, ja pitkään Ulmin organisaatiossa toiminut Daniel Jansson, ovat omalta osalta tuoneet suomalaista valmennusosaamista esille Saksassa.

- Danny on tehnyt jo pitkään hyvää duunia täällä, Henkka, Ari, Ponttis ja tietyllä tapaa Gordiekin ovat tehneet täällä hyvää työtä aiemmin, ja suomalaisvalmentajat tunnetaan laadukkaasta työstä. Yhtä lailla Lassi (Tuovi) on tuossa melkein naapurissa tehnyt erittäin hyvää työtä, Iisalo muistuttaa.

 
1.6.2023 11:40 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhunilla hyvä henkilökohtainen kausi Saksassa – ”Kausi lähti hyvin rullaamaan”

Susijengin takamies Edon Maxhuni, 25, pelasi menneen kauden Saksan Bundesliigaa ja FIBA Europe Cupia pelanneessa Merlins Crailsheimissa. Vaikka kausi ei mennyt joukkueelta odotusten mukaan, niin Maxhuni esiintyi vakuuttavasti.

31.5.2023 11:27 Suomalaiset ulkomailla

Annika Holopainen nautti Espanjassa – ”Yksi parhaista kokemuksista ulkomailla”

Annika Holopainen, 29, pelasi ensimmäisen kautensa Espanjassa. Aiemmin urallaan Saksassa, Puolassa, Islannissa ja Ranskassa pelannut Holopainen nautti ajastaan Espanjassa, vaikka pelikentällä oli välillä haastavaa.

29.5.2023 18:51 Suomalaiset ulkomailla

Kausi jätti Helmi Tuloselle paljon kysymysmerkkejä – ”Jäin kaipaamaan vastauksia”

Helmi Tulosella, 24, oli monivaiheinen kausi Italian Serie A1:n Le Mura Luccassa. Tuloselle jäi kauden jälkeen hieman hämmentyneet tunnelmat.

26.5.2023 12:41 Suomalaiset ulkomailla

Topias Palmilla uran paras kausi ulkomailla – ”Sain tilaisuuden ja peliaikaa”

Topias Palmi, 28, pelasi menneen kauden romanialaisen Craiovan joukkueessa. Palmi nautti isoa roolia ja käytti sen tehokkaasti hyväkseen.

24.5.2023 12:06 Suomalaiset ulkomailla

Anniina Äijänen palaa Ferrolin joukkueeseen – ”Seura haluaa panostaa tulevaan kauteen”

Viime kaudella Espanjan liigan Bembibressä pelannut Anniina Äijänen, 27, vaihtaa seuraa. Äijänen palaa tuttuun ympäristöön, kun hän on tehnyt sopimuksen sarjanousija Universitario Ferrolin kanssa.

22.5.2023 15:25 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsenilla kaksijakoinen kausi Kreikassa

Alexander Madsen pelasi menneen kauden Kreikan kärkiseuroihin lukeutuvassa AEK Ateenassa. Madsenin kauteen mahtui ylä- ja alamäkiä.

18.5.2023 15:37 Suomalaiset ulkomailla

Anissa Poundsilla vahva kausi Saksassa – ”Voi olla ihan tyytyväinen”

Anissa Pounds pelasi toisen kautensa Saksan Bundesliigan Angels Nördlingenissa ja oli tyytyväinen kauteen, vaikka joukkueen tavoite jäi saavuttamatta. Pounds oli jälleen joukkueensa ehdottomia avainpelaajia.

12.5.2023 09:26 Suomalaiset ulkomailla

Mestarien liigan Final Four viikonloppuna – Sasu Salin ja Tuomas Iisalo taistelemassa mestaruudesta

Mestarien liigan Final Four –lopputurnaus pelataan viikonlopun aikana Malagassa, Espanjassa. Suomalaisista voittoa havittelevat Teneriffan Sasu Salin ja Bonnin päävalmentaja Tuomas Iisalo.

4.4.2023 09:29 Suomalaiset ulkomailla

Mestarien liigassa alkavat puolivälierät - Salin, Madsen ja Tuomas Iisalo jahtaavat pokaalia

Koripallon Mestarien liigan puolivälierät käynnistyvät tiistaina. Suomalaisista Mestarien liigan pokaalia ovat jahtaamassa Sasu Salin, Alexander Madsen ja Tuomas Iisalo.

23.3.2023 10:20 Suomalaiset ulkomailla

Ruotsin SBL Damissa pudotuspelit käynnistyvät suomalaiskohtaamisella

Ruotsin liigan puolivälierissä nähdään suomalaisittain mielenkiintoinen ottelupari, kun Sofia Pelanderin Norrköping Dolphins kohtaa Lotta Vesiluoman Alvikin.

18.3.2023 08:36 Suomalaiset ulkomailla

Linda-Lotta Lehtoranta jahtaa kahta pokaalia – ”Hyvillä mielin kohti kevään ratkaisupelejä”

Saksassa alkavat kauden ratkaisuhetket, kun viikonloppuna pelataan cupin lopputurnaus ja ensi viikolla alkavat pudotuspelit. Linda-Lotta Lehtorannan Keltern kuuluu kummassakin voittajasuosikkeihin.

24.2.2023 08:52 Susijengi

Max Besselink: ”Tää matka on vasta alussa”

Helsingin NMKY:ssa koripallo-oppinsa saanut ja viime kaudella BC Nokiaa Korisliigassa edustanut Max Besselink, 20, pelaa tänään perjantaina ensimmäisen arvokisakarsintaottelunsa Susijengin paidassa. Jo pitkään lupauksia herättäneen Besselinkin kokoonpanopaikan taustalla on nousujohteinen tulokaskausi Saksan Bundesliigan BC Göttingenissä.

22.2.2023 10:09 Susijengi

Mikael Jantunen: ”Olen nykyään rennompi pelaajana”

Mikael Jantunen sai koripalloammattilaisuralleen lentävän lähdön voittamalla Belgian mestaruuden sekä Belgian ja Alankomaiden yhteisliigan parhaan kuudennen pelaajan palkinnon Filou Oostendessa. Kuluvalla kaudella Jantunen, 22, on jatkanut tasaista kehityskäyräänsä Italian Serie A:ssa Basket Trevison paidassa.

21.2.2023 09:56 Susijengi

Edon Maxhuni: ”Tavoitteena on ottaa seuraava steppi”

Yksi seurajoukkuekauden 2022-23 suurimpia suomalaismenestyjiä on ollut esikoiskauttaan Saksan Bundesliigassa pelaava Susijengin aloittava pelinrakentaja Edon Maxhuni, 24. Aiemmin ammattilaisurallaan mm. Virossa ja Hollannissa pelannut Maxhuni teki itsestään nimen viime vuoden EM-kisoissa ja on jatkanut Crailsheimissa siitä, mihin Prahassa ja Berliinissä jäi.

10.2.2023 09:44 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salinilla isoja otteluita edessä - "Vähän etuoikeutettu olo"

Sasu Salinilla on tulossa mielenkiintoiset viikot, kun edessä on isoja otteluita. Ensimmäisenä edessä on tulevana viikonloppuna pelattava FIBA Intercontinental Cup, jota seuraavat Copa del Rey sekä MM-karsintaottelut Susijengin kanssa.

7.2.2023 11:24 Suomalaiset ulkomailla

Ilari Seppälä palannut vahvasti loukkaantumisesta – ”Koris on tällä hetkellä tosi kivaa”

Ilari Seppälän alkukausi Ranskan ProB:ssä pelaavan Saint-Chamondin riveissä meni pilalle loukkaantumisen takia. Nyt Seppälä on kuitenkin vihdoin kuntoutunut pelikuntoon.

3.2.2023 10:47 Susijengi

Lauri Markkanen: ”Tunteet nousivat pintaan"

Lauri Markkanen, 25, joutui maanantaina iltapäivällä jännittämään omaa kutsuaan NBA:n vuotuiseen All-Star-otteluun kalkkiviivoille asti. Kun Markkasen nimi lopulta mainittiin, Susijengin jyväskyläläinen ykköstykki kävi ilon keskellä mielessään kaikki historialliseen saavutukseen johtaneet hetket.

2.1.2023 14:05 Suomalaiset ulkomailla

Marianne Kalin vaihtoi kamppailun sarjapaikasta nousutaisteluun

Kaksi edelliskautta Espanjan Liga Femeninan Bembibressä pelannut Marianne Kalin vaihtoi täksi kaudeksi sarjaporrasta alemmas LF Challengen ennakkosuosikkeihin lukeutuvaan Universitario de Ferroliin. Kauden ensimmäinen puolisko on sujunut sekä joukkueelta että Kalinilta positiivisesti.

27.12.2022 11:14 Suomalaiset ulkomailla

Remu Raitanen otti uuden askeleen urallaan – ”Valinta on osoittautunut oikeaksi”

Viime kaudella Korisliigan parhaaksi pelaajaksi valittu Remu Raitanen teki kesällä sopimuksen Espanjan kakkostasolla, LEB Orossa, pelaavan Albaceten kanssa. Raitanen on esiintynyt vahvasti ensimmäisellä ulkomaan ammattilaiskaudellaan.

23.12.2022 16:46 Susijengi

Yhdysvalloissa korkoa kasvava Miro Little: ”Nyt ollaan päästy vauhtiin”

Miro Little kohosi helmikuussa Susijengiin ensimmäisenä alle 18-vuotiaana debytanttina sitten Teemu Rannikon (1997). Päättyvä vuosi on vienyt Tampereen Pyrinnön kasvatin Susijengin EM-kisamittelön kautta Yhdysvaltoihin ja Sunrise Christian Academyyn, jossa Little on alkuyskähtelyjen jälkeen lunastanut paikkansa joukkueensa eliitissä matkalla kohti NCAA:ta.

Näytä lisää vastaavia