Tunnelmia naisten SM-infosta, osa 2/2

29.9.2010 Viikonloppuna käynnistyvän naisten SM-sarjakauden tunnelmia puitiin viime viikolla Pasilassa järjestetyssä liigakauden infotilaisuudessa. Tässä artikkelissa Lappeenrannan Catzin, Espoo Teamin, Peli-Karhujen ja Äänekosken Huiman tunnelmat kauteen lähdettäessä.

Reetta Piipari ja Catz päättivät kauden 2009/10 kultajuhliin.

Linda-Lotta Lehtoranta johtaa PeKan uusien pelaajien esiinmarssia.

Mirka Dettmann tekee paluun Espoo Teamiin kahden välivuoden jälkeen.

Äänekosken Huima luottaa jälleen Kenya Robinsoniin. Kuvat: Kai Kilappa, Francois Perthuis ja Matti Koskinen.

Catz vihdoin kultakannassa

Kevät 2010 oli lappeenrantalaisen koripallon ystäville toiveiden täyttymys, kun Catz katkaisi kolmen hopean putkensa ja juhli viimein koripallon SM-kultaa. Tommi Koskisen ja Miikka Sopasen jalanjäljillä Catzin päävalmentajan tehtäviin hyppäävä Mika Haakana joutuu kovaan paikkaan, sillä Lappeenrannassa menestystä on totuttu odottamaan.

- Moni on kysynyt, onko hankala lähteä mestaruuden jälkeen valmentamaan, mutta sanoisin, että hankalampaa tämä olisi neljän hopean jälkeen, viime kaudella Catzin apuvalmentajana toiminut Haakana miettii.

- Suuret asiat ovat pysyneet samoina. Viime vuonna tehtiin Miikan (Sopanen) kanssa hyvää yhteistyötä, nyt jatketaan pitkälti samalla systeemillä.

Kevään kullanhuuhdontatalkoiden jälkeen Catzin kokoonpano on elänyt hieman. Jelena Solovjeva on lopettanut uransa ja Elena Reshetko siirtynyt äitiyslomalle, Minna Sten siirtynyt Forssaan Juta Jahilon seuraksi ja Elisa Bue jatkanut ammattilaisuraansa toisaalla.

Hätäpäivää Lappeenrannassa ei kuitenkaan ole. Viime kauden suomalaisrunko (mm. Reetta Piipari, Vilma Kesänen, Kaisa Tuure) on pysynyt pitkälti ennallaan, jonka lisäksi Orimattilasta saapuneet Vilja Kesänen, Elina Mikkola ja Hanna Vapamaa, virolaissentteri Kerttu Jallai sekä venäläinen Euroliiga-sentteri Elizaveta Kityzina takaavat, että Catzin iskukyky ei heikkene uudella kaudella.

- Keväällä oli ihan kiva voittaa mestaruus, mutta kesällä sitä ei enää mietitty. Töitä tehtiin kovasti. Muutama iso palanen lähti, mutta vastapainoksi saatiin todella hyviä pelaajia tilalle, pohtii Catz-luottopelaaja Kaisa Tuure joukkuettaan.

Peli-Karhuilla takana täysremontti

Viiden ottelun mittaisen finaalisarjan Catzia vastaan keväällä tahkonnut kotkalainen Peli-Karhut lähtee uuteen sarjakauteen varsin uudistuneella kokoonpanolla. Kokeneet suomalaiset Auli Nyman, Taru Tuukkanen ja Alli Arppe ovat tiessään, ja joukkueen kotimaisessa jaostossa on vain yksi 1980-luvulla syntynyt pelaaja - 26-vuotias Laura Lehtoranta.

- Kaikki kotimaiset pelaajat ovat kotkalaisia ja syntyneet yhtä lukuun ottamatta 1990-luvulla, joten hirveän paljon kokemusta ei ole, luonnehtii PeKan apuvalmentaja Tomi Ryöppy joukkueensa lähtökohtia.

- Olemme kuitenkin tottuneet siihen, että päävalmentaja Seppo Kurjella on taipumus kasata joukkue, joka taistelee mitaleista. Neljä vuotta perättäin olemme olleet mitaleilla ja uskomme, että sama toistuu ensi keväänä.

Nuoruudestaan huolimatta PeKan pelaajat ovat ehtineet näyttää kynteensä SM-tasolla. Laura Lehtorannan lisäksi viime kaudella vuoden tulokkaaksi valittu Linda-Lotta Lehtoranta, nuorten sarjoissa korintekijän luonteensa osoittanut Lotta Richter sekä huippulupaus Anissa Pounds täydentävät ulkomaalaiskastia, johon kuuluvat LaCoya Terry, Jill Martin sekä WNBA:ssakin pelannut Krystal Vaughn.

- Monta kokenutta pelaajaa lähti pois, mutta kyllä meillä silti hyvä joukkue tulee olemaan. Hyvän kesätreenin pohjalta pitää tähdätä niin hyvään suoritukseen kuin mahdollista, summaa Linda-Lotta Lehtoranta.

Espoo Team luottaa nuoruuteen ja kotimaisuuteen

Toissa kauden mestari Espoo Team metsästi viime keväänä pronssimitalit kaulaansa värikkään ja monivaiheisen kauden jälkeen. Perusasiat Espoossa pysyvät kuitenkin entisellään. Kasassa on jälleen kotimaisista nuorista lupauksista ja hyvin valituista kokeneista runkopelaajista koostettu joukkue, jonka tarkoituksena on tähdätä mestaruuteen ja kehittää nuoria pelaajia.

- Tarkoitus on ollut, että sarjaan lähdetään mahdollisimman kotimaisella jengillä. Ulkomaalaispelaajankin paikka täyttyi aika kivuttomasti, kun Mirka Dettmann väläytti välivuoden jälkeen, että hän voisi taas ottaa tossut naulasta, hymyilee toisen kautensa Espoo Teamin päävalmentajana aloittava Mikko Larkas.

Viime kauden runkopelaajista sivussa ovat Whitney Allen, Susanna Rinta ja Sandra Välikoski. Joukkueesta löytyy kuitenkin tasaisessa suhteessa leveyttä ja potentiaalia, jota tarjoavat mm. Niina Laaksonen, viime kaudella Belgiassa pelannut Laura Wilson (o.s. Sario), Venlakaisa Hölttä ja Maija Lähde sekä nuorten maajoukkuepelaajat Evita Iiskola ja Annika Holopainen.

- Joukkue on ollut kasassa vasta pari viikkoa, mikä on iso ero verrattuna viime vuoteen, jolloin naisten maajoukkuematseja ei ollut ollenkaan. Muuten olemme menneet saman sapluunan mukaan ja homma toimii, kertoo Larkas.

- Meillä on edessä mielenkiintoinen kausi, koska nuorten pelaajien on kannettava vielä enemmän vastuuta kuin viime vuonna. Meillä on onneksi laaja rintama ja paljon ratkaisijoita käytössämme sekä paljon jalkoja puolustukseen, analysoi Hölttä.

Toistaako Huima yllätyksen?

Perinteikäs Äänekosken Huima lähti vuosi sitten koripallokauteen 2009/10 tavoitteenaan selviytyä pudotuspeleihin. Matalalla profiililla koko kauden pelannut joukkue yllätti kuitenkin monet käymällä jopa ottelun päässä finaalipaikasta kiihkeässä välieräsarjassa Catzia vastaan. Kauden 2010/11 odotellessa oven takana Äänekoskella kuitenkin tiedostetaan, että kaiken on mentävä täysin nappiin viime kauden suorituksen toistamiseksi.

- Totta kai omalle joukkueelleen toivoo parasta mahdollista sijoitusta, mutta totuus on se, että harjoituspelit ovat menneet aivan penkin alle. Meillä on todella nuoria pelaajia porukassa ja etenkin Kenya Robinsonin ollessa sivussa parista ottelusta peli on ollut todella vaikeaa, myöntää pitkäaikainen Huiman päävalmentaja Mervi Nurmi.

40-vuotias Robinson osoitti viime kaudella, että menovesi ei lopu konkarin tankista, kun hänet valittiin naisten SM-sarjan vuoden ulkomaalaisvahvistukseksi. Robinsonin lisäksi nuoren äänekoskelaisryhmän kulmakiviin kuuluvat amerikkalaiset Sade Morris ja Michelle Jones sekä kokeneet Maiju ja Maria Pekkarinen.

- Paljon kokemattomia pelaajia on porukassa, mutta voitontahdon ei pitäisi olla kokemuksesta kiinni, arvioi ensimmäisen kesänsä naisten maajoukkueessa pelannut Maiju Pekkarinen.

- Meidän vanhempien pelaajien on näytettävä esimerkkiä ja oltava nuorempien tukena. Ihan valmiita ei tässä vaiheessa kautta olla, mutta kevääseen on paljon matkaa.

 
17.6.2021 20:00 Korisliiga

Pääsarjojen sarjalisenssit kaudelle 2021–22 myönnetty – mukana ennätysmäärä joukkueita

Suomen Koripalloliitto on myöntänyt pääsarjojen sarjapaikat pelikaudelle 2021–22. Korisliigaan myönnettiin 12 ja naisten Korisliigaan 10 sarjalisenssiä. Suurin muutos nähdään miesten I divisioona B:ssä sekä naisten I divisioonassa, joiden joukkuemäärät kasvavat.

25.5.2021 10:00 Korisliiga

Aalto, Luukkonen ja Salonen divisioonien parhaat pelaajat, Vilppaan Vihiniemi Vuoden seurajohtaja

Mikael Aalto valittiin I divisioona A:n parhaaksi pelaajaksi, I divisioona B:n paras oli Eemi Luukkonen. Naisten I divisioonan Vuoden pelaajaksi valittiin Sanni Salonen. Mestaruutta juhlineen Salon Vilppaan toiminnanjohtaja Marko Vihiniemi palkittiin Vuoden seurajohtajana. 

7.5.2021 14:40 Naisten Korisliiga

Linda-Lotta Lehtoranta on naisten Korisliigan Vuoden pelaaja, mestari Peli-Karhut rohmusi palkintoja

Naisten Korisliiga-seurojen valmentajat ja kapteenit valitsivat 29-vuotiaan Linda-Lotta Lehtorannan sarjan parhaimmaksi pelaajaksi. Suomen mestari Peli-Karhujen edustajia palkittiin neljässä kategoriassa.

5.5.2021 10:22 Naisten Korisliiga

Tähtipelaaja Zykera Rice vuoden jatkosopimukseen Peli-Karhujen kanssa

Tuore Suomen mestari Peli-Karhut solmi jatkosopimuksen Gonzagan yliopiston kasvatin Zykera Ricen kanssa.

29.4.2021 12:14 Naisten Korisliiga

Mestaruushaastattelussa Roosa Lehtoranta: ’’ Sillä on iso merkitys, että ensimmäinen mestaruus tulee siellä, mistä kaikki on lähtöisin’’

Kotkan Peli-Karhut juhli sunnuntaina Suomen mestaruutta. Joukkueen riveissä ensimmäisestä mestaruudestaan pääsi nauttimaan seuran oma kasvatti Roosa Lehtoranta.

25.4.2021 17:19 Naisten Korisliiga

Peli-Karhut vei Suomen mestaruuden

Finaalisarjan neljäs ottelu pelattiin Espoossa. Peli-Karhut nousi toisella puoliajalla voittoon 75-57 ja pääsi juhlimaan Suomen mestaruutta. Joukkue voitti kauden aikana kaiken mahdollisen, sillä se vei tällä kaudella myös Suomen cupin.

24.4.2021 12:02 Korisliiga

Koriksen supersunnuntai valtaa Ruudun – kuuden tunnin lähetyksessä katkolla miesten sekä naisten mestaruus

Tulevana sunnuntaina vietetään todellista korisfanien juhlaa, kun Ruutu välittää naisten 4. ja miesten 5. finaaliottelun suorana kanavillaan. Ennakkostudio käynnistyy jo klo 14.30. Peli-Karhut ja Vilpas voivat voitolla varmistaa Suomen mestaruuden.

22.4.2021 20:10 Naisten Korisliiga

Hongalle avausvoitto finaalisarjassa

Kotkan Peli-Karhuilla oli mahdollisuus ratkaista Suomen mestaruus suoraan kolmessa ottelussa. Vierasjoukkue ei kuitenkaan tähän suostunut ja hallitsi päivän ottelua oikeastaan alusta loppuun. Ratkaisu siirtyi ainakin neljänteen peliin, kun Honka voitti 90-64.

20.4.2021 09:10 Erotuomarit

Naisten toisessa finaalissa tehtiin historiaa: naispuolinen nelikko vastasi oikeuden jakamisesta

Tapiolan Hongan ja Peli-Karhujen toisessa finaalissa tehtiin suomalaista korishistoriaa, kun ottelun koko erotuomarikolmikko sekä komissaari olivat naisia.

19.4.2021 20:16 Naisten Korisliiga

PeKa otti toisen kiinnityksen Suomen mestaruuteen

Finaalien toinen ottelu pelattiin Espoossa. Honka oli pitkään ottelussa kuskin paikalla, mutta lopulta voitto matkasi Kotkaan 82-77. PeKa:lla on mahdollisuus varmistaa Suomen mestaruus torstaina.

19.4.2021 13:30 NCAA

Emerita Mashaire siirtyy tulevaksi kaudeksi Cincinnatin yliopiston vahvuuteen

HBA-Märskyssä kautensa päättänyt, Suomen nuorisomaajoukkueista tuttu Emerita Mashaire, 20, on sitoutunut Cincinnatin yliopistoon, jonne hän siirtyy tulevaksi kaudeksi. Leppävaaran Pyrinnön kasvatti pussitti HBA:lle naisten Korisliigassa 9,1 pistettä per ottelu.

17.4.2021 18:39 Naisten Korisliiga

Forssa nappasi pronssimitalit

EBT ja Forssan Alku päättivät kautensa pronssiottelussa, joka pelattiin Espoossa. FoA oli parempi ja päätti kautensa voittoon 74-55.

17.4.2021 12:56 Naisten Korisliiga

Elena Melto kovaan rajapyykkiin, Peli-Karhut sivusi pudotuspelien kolmosennätystä

Naisten Korisliigan avausfinaalin vieneen Peli-Karhujen Elena Melto otti 200. riistonsa pudotuspelissä. PeKa tykitti 17 onnistunutta kolmen pisteen heittoa, joka sivuaa ennätystä.

16.4.2021 20:38 Naisten Korisliiga

PeKa ylivoimainen ensimmäisessä finaalissa

Naisten Korisliigan finaalit saatiin käyntiin Kotkassa. PeKa vei ottelua heti alusta asti ja nappasi voiton 101-68.

15.4.2021 10:07 Naisten Korisliiga

Naisten Korisliigan finaaliennakko: Honka haastaa kaksi edellistä Suomen mestaruutta voittaneen PeKa:n

Finaaleissa kohtaavat runkosarjan voittaja Peli-Karhut ja kakkonen Tapiolan Honka. Mestaruuteen vaaditaan kolme voittoa ja Ruutu näyttää kaikki finaalit monikameratuotantona.

13.4.2021 19:50 Naisten Korisliiga

Honka pelaa Suomen mestaruudesta

Espoolaisjoukkueet ratkaisivat finaalipaikan kohtalon Hongan kotikentällä. Kotijoukkue otti toisen perättäisen voittonsa 74-62 ja eteni finaaleihin voitoin 3-2.

13.4.2021 08:18 Naisten Korisliiga

Honka ja EBT ratkaisevat finaalipaikan – huippuottelu monikameratuotantona Ruudussa tänään

Naisten Korisliigan viides ja ratkaiseva välierä Tapiolan Hongan ja Espoo Basket Teamin välillä pelataan tänään. Ottelu toteutetaan monikameratuotantona ja selostettuna. Ottelu käynnistyy Ruudussa klo 18.00.

12.4.2021 10:07 Susiladies

Taru Tuukkasen WNBA-draftista 20 vuotta: "Menin ihan shokkiin, kun mut draftattiin!"

Awak Kuierin odottaessa WNBA:n varaustilaisuutta on syytä palata 20 vuoden taakse, jolloin Taru Tuukkanen huudettiin naisten taalaliigaan ensimmäisenä suomalaisvarauksena koskaan. Vaikka Tuukkanen oli osoittanut Xavier Musketeersissa olevansa yksi NCAA-liigan parhaita pelaajia, WNBA-varaus tuli hänelle itselleenkin yllätyksenä.

10.4.2021 19:50 Naisten Korisliiga

Espoolaisten välieräsarja viidenteen peliin

EBT:llä oli mahdollisuus varmistaa finaalipaikka kotikentällään. Honka kuitenkin kesti kotijoukkueen päätösjakson rynnistyksen ja finalisti ratkeaa viidennessä pelissä.

7.4.2021 20:42 Naisten Korisliiga

Peli-Karhut eteni finaaliin – EBT:llä mahdollisuus samaan lauantaina

Ensimmäinen välieräsarja saatiin päätökseen, kun Peli-Karhut eteni finaaleihin suoraan voitoin 3-0. Espoo Basket Team voi varmistaa finaalipaikkansa lauantaina.

Näytä lisää vastaavia