Teemu Partanen nauttii pyörätuolikoripalloammattilaisuudesta

21.12.2018 12:00 Saksan pyörätuolikoripallon Bundesliigaan noussut Thuringia Bulls kysyi syksyllä 2011 Teemu Partaselta, josko hän olisi kiinnostunut edustamaan nousijajoukkuetta Saksan korkeimmalla sarjatasolla. Seitsemän vuotta myöhemmin Partanen, 27, on Saksan ja Euroopan koripallomestari sekä suomalaisen pyörätuolikoripallon ehdoton kärkinimi.

Teemu Partanen on pyörätuolikoripallon Saksan ja Euroopan mestari. Kuva: Michael Helbing.

Pelikaudesta 2011-12 Saksan korkeimmalla sarjatasolla pelanneen Thuringia Bullsin ensimmäinen vuosi Bundesliigassa toi tullessaan pronssimitalit. Täysosumaa juhlittiin 2016, jolloin joukkue vei nimiinsä sekä Saksan mestaruuden että Saksan cupin mestaruuden.

Viime keväänä Bulls kohosi välivuoden jälkeen taas uudelle tasolle, kun se Saksan mestaruusjuhlien lisäksi peittosi Euroopan korkeimman pyörätuoliliigan, IWBF Champions Chupin, finaalissa espanjalaisen CD Ilunion Madridin.

- Champions Cup on isoin turnaus, minkä kansainvälisillä pyörätuolikoripalloestradeilla voi voittaa. Tulen varmasti muistelemaan mestaruuden voittamista siellä koko ikäni. Erityisen kivaa oli voittaa finaali Hampurissa saksalaisten fanien edessä, Partanen hehkuttaa.

Partanen päätyi Saksaan päädyttyään Lahden NMKY:n kanssa pyörätuolikoripallon SM-hopealle 2011. Thuringia Bulls oli tuolloin innostunut sarjanousija, joka tahtoi antaa nuorille, nälkäisille pelaajille mahdollisuuden loistaa. Vuodesta 2016 alkanutta menestystaivalta ei olisi kukaan uskaltanut vielä tuolloin ennustaa.

- Kevään 2012 kolmas sija oli yllätys ja nälkä kasvoi syödessä. Vuosien aikana muutamat nuoret pelaajat kehittyivät ja saimme hankittua parempia pelaajia, kuten vuonna 2016 Rion paralympiakultaa juhlineen Matt Scottin. Tavoitteet kovenivat vähitellen ja lopulta oltiinkin Euroopan mestareita, Partanen kuittaa.

Unelmien ammatti

Koripalloammattilaisuus on Suomessa edelleen harvinaista, pyörätuolikoripalloammattilaisuus vielä merkittävästi harvinaisempaa. Teemu Partanen on kuitenkin yhdessä Leo-Pekka Tähden kanssa onnistunut tekemään harrastuksestaan ammatin.

- Ei kyse ole mun mielestäni ollut kuin treenikerroista. Suomessa pääsin treenaamaan yleensä kaksi kertaa viikossa, Bullsin kanssa harjoituksia on kahdeksan kertaa viikossa. Noita määriä verratessa maksimikehityspotentiaalit ovat aika erilaiset, Partanen miettii.

Thuringen Bulls on täysammattilaisorganisaatio, joka pitää pelaajistaan huolen niin kuin parhaat pystykoripallo-organisaatiot.

- Treenien lisäksi pääsemme salille tai pelaamaan jalkapalloa tai sulkapalloa tai saunomaan aina tahtoessamme. Koriskenttä on käytössä joka päivä aina tahtoessamme. Matseihin mahtuu reilut 300 katsojaa ja fanit elävät tunteella mukana, jatkaa Partanen.

Omaa mahdollista ammattilaisuuttaan Partanen ei pitänyt realistisena ennen kuin hän oli osa Thuringen Bullsin kokoonpanoa. Nyt ammattilaisuus kaikkine vaatimuksineen on hänelle jokapäiväistä elämää.

- Varhemmin uralla tuli muutamaa pelaajaa seurattua tosi aktiivisesti ja toivottua, että joskus pääsisi pelaamaan heitä vastaan tai heidän kanssaan. Nyt ollaan kaikki samalla kentällä keskenämme.

Suomessakin kehityspotentiaalia

Suomesta on rullannut kansainvälisille pyörätuolikoripalloparketeille tasaisin väliajoin maailmanluokan pelaajia kuten moninkertainen Yhdysvaltain yliopistomestari ja Saksan mestari Mina Mojtahedi ja Espanjassa ammattilaisena pelaava Leo-Pekka Tähti.

Viime vuosina suomalainen pyörätuolikoripallo on ollut alamaissa, mutta ainekset parempaan ovat olemassa.

- Kyllä meillä kulttuuria on. Me voitettiin EM-pronssia 1997 ja parhaat pelaajamme ovat maailmanluokkaa. Pyörätuolikoriksen SM-sarja saatiin pystyyn taas viime kaudella, Partanen miettii.

- Uusi nousu lähtee liikkeelle perusasioista. Pitää saada enemmän harrastajia lajin pariin ja enemmän harjoituskertoja pelaajille, että sarjojen taso kovenisi. Kun saadaan lisää ammattilaisia maailmalle, näkyy se maajoukkueen menestyksessä ja lajin suosiossa.

Omalla ammattilaisurallaan Partanen toivoo pääsevänsä pelaamaan mahdollisimman korkealla tasolla vielä mahdollisimman pitkään. Lisätoivekin löytyy.

- Jos vielä kerran pääsisi ammattilaisena pelaamaan toista suomalaista vastaan. Leo-Pekka (Tähti) pelaa Espanjassa enkä ole valitettavasti päässyt ottamaan hänestä mittaa. Se olisi mielenkiintoinen kokemus.

Henkilöt

 
1.7.2022 08:50 Pyörätuolikoripallo

Suomen pyörätuolikoriksen nuorten maajoukkue hakemassa tärkeää kokemusta Pajulahdessa järjestettävässä EPYG:ssä

Uutta tulemista tekevä Suomen pyörätuolikoripallon maajoukkueen nuoret saavat tulevana viikonloppuna tärkeitä kansainvälisiä otteluita, kun joukkue osallistuu Suomessa järjestettävin European Para Youth Gamesiin. Loppuviikon ottelut ovat katsottavissa BasketFinlandin Youtube-kanavalta.

2.3.2022 08:30 Pyörätuolikoripallo

Pyörätuolikoripalloilijoille tavoitteellista leiritystä

Pyörätuolikoripallon valmennusryhmä kokoontui tammikuussa harjoitusleirille Helsingissä. Päivän kestävä leiri piti sisällään kahdet lajiharjoitukset ja fysiikkatreenin. Ryhmä kokoontuu seuraavan kerran tulevana viikonloppuna.

12.3.2020 14:35 Koripalloliitto tiedottaa

Koripallosarjat pysähtyvät torstaina 12.3.2020

Suomen Koripalloliitto on päättänyt pysäyttää kaikki koripallosarjat torstaista 12.3.2020 lähtien koronaviruksen COVID-19 takia.

10.1.2020 08:49 Pyörätuolikoripallo

Kausiennakko: Hongalla kasassa nuori joukkue pyörätuolikoripallon SM-sarjassa

Pyörätuolikoripallon SM-sarja pelataan kaudella 2019-2020 kolmen joukkueen voimin. Tapiolan Hongan nuoret pelaajat Sini Paukeri, Henri Kössö ja Lasse Tahkoniemi ennakoivat lauantaina alkavaa kautta ja kertovat omista kokemuksistaan pyörätuolikoripallon parissa.

8.1.2020 08:37 Pyörätuolikoripallo

Kausiennakko: BC Nokia ensimmäistä kertaa mukana pyörätuolikoripallon SM-sarjassa

Pyörätuolikoripallon SM-sarja pelataan kaudella 2019-2020 kolmen joukkueen voimin. Vaikka BC Nokia on ensimmäistä kertaa mukana sarjassa, on sillä koossa kokenut pelaajarunko. Kausi käynnistyy 11.1.

3.12.2019 09:35 Pyörätuolikoripallo

Kansainvälinen vammaisten päivä: Pyörätuolikoris vei Markku Poikelan mukanaan

Tänään vietetään Kansainvälistä vammaisten päivää. PuHu:n Markku Poikela kertoo ajatuksiaan pyörätuolikoripallosta sekä erityisliikunnanohjaajan että pelaajan näkökulmasta ja ennakoi tammikuussa käynnistyvää sarjakautta.

24.3.2019 10:12 Pyörätuolikoripallo

Pyörätuolikoripallon Suomen mestaruus palasi Tampereelle

Tampereen NMKY juhli Suomen mestaruutta neljän vuoden tauon jälkeen, kun se kaatoi finaalissa Vilppaan. Pronssiottelussa PuHu oli Honkaa etevämpi.

Pyörätuolikoripallon Suomen mestaruus Salon Vilppaalle

Koripallokauden ensimmäinen Suomen mestaruus ratkaistiin Salossa Salon Vilppaan ja PuHu Junioreiden välillä. Finaalissa Vilpas voitti seurahistoriansa ensimmäisen SM-kullan pistein 39-34.

11.7.2015 EM-kilpailut

Suomen pyörätuolimiehille C-divisioonan EM-pronssia

Suomen pyörätuolikoripallomaajoukkue taisteli itselleen muutaman vuoden arvokisatauon jälkeen EM-kisojen C-divisioonan pronssimitalin. Pronssiottelussa Suomi kukisti Irlannin niukasti 61-58 ja pääsi juhlimaan mitaleja.

10.7.2015 EM-kilpailut

Pyörätuolimiehet taistelemaan noususta B-divisionaan

Suomen pyörätuolimaajoukkue kukisti kutkuttavassa taistelussa Irlannin lukemin 56-58 ja eteni välieriin, jossa vastaan asettuu C-divisioonan EM-kisojen isäntämaa Portugali. Voitolla Portugalista Suomi etenisi myös finaalin lisäksi B-divisioonaan.

8.7.2015 EM-kilpailut

Pyörätuolimaajoukkue avasi EM-kisat kahdella voitolla

Suomen pyörätuolimaajoukkue aloitti Lissabonin C-divisioonan EM-kilpailut kahdella voitolla Serbiasta (69-40) sekä niukasti isäntämaa Portugalista lukemin 49-47.

30.3.2015 Haastattelu

Leo-Pekka Tähti odottaa innolla kesää: ”EM-kisat ovat mahtava juttu”

Pyörätuolikoripallon maajoukkueen kokeneimpaan kaartiin ja Suomen tunnetuimpiin vammaisurheilijoihin lukeutuva Leo-Pekka Tähti, 31, puhkuu intoa maajoukkueen paluusta kansainväliselle tasolle, heinäkuussa Portugalissa järjestettäviin C-sarjan EM-kisoihin.

Wolves on Wheels - pyörätuolikoripallon maajoukkue tekee uutta tuloaan

Miesten pyörätuolimaajoukkue palaa tositoimiin kansainväliselle tasolle pienen tauon jälkeen. Joukkue osallistuu heinäkuussa järjestettäviin C-sarjan EM-kisoihin Portugalissa ja kohtaa siellä muun muassa kovatasoisen isäntämaan.

Pyörätuolikoripallon Suomen mestaruus Lahden NMKY:lle

Lahden NMKY on kruunattu pyörätuolikoripallon vuoden 2013 Suomen mestariksi. LaNMKY löi lauantaina pelatussa loppuottelussa viime kauden mestarin TSI/NMKY:n pistein 56–46 (21–22). SM-pronssille ylsi PuHu, joka voitti pronssiottelussa Turun Riennon.

Pyörätuolikoripallon suomalaistähti Mojtahedi palaa SM-sarjaan valmentajaksi

Suomalainen pyörätuolikoripallo saa kaudeksi 2012/13 kovan luokan paluumuuttajan, kun huikean uran USA:n ja Saksan huippujoukkueissa tehnyt Mina Mojtahedi palasi kotimaahansa. Mojtahedia ei kuitenkaan nähdä pelituolissa parketeilla, vaan hän ryhtyi SM-sarjassa pelaavan vantaalaisen PuHu Juniorien valmentajaksi.

TSI/NMKY yllätti suosikit pyörätuolikoriksen SM-finaaleissa

Tamperelainen TSI/NMKY yllätti suosikit ja voitti pyörätuolikoripallon kauden 2011/12 Suomen mestaruuden. Runkosarjassa joukkue jäi selkeästi kolmanneksi PuHun ja BC Sisun taakse, mutta mitalipeleissä tamperelaiset onnistuivat lyömään molemmat ennakkosuosikit tiukkojen vaiheiden jälkeen.

4.11.2011 Haastattelu

Mina Mojtahedi elää koripallounelmiaan todeksi

Tapiolan Hongan kasvatti Mina Mojtahedi, 38, elää koripallounelmiaan todeksi Saksan pyörätuolikoripallomestari RSV Lahn-Dillin riveissä. Saksan tuplamestaruuden lisäksi Mojtahedin tarkoituksena on kruunata uransa vuoden 2012 Euroopan mestaruudella.

Mojtahedin kausi käynnistyi voitolla

Suomalaisen Mina Mojtahedin kausi Saksan pyörätuolikoripalloliigassa käynnistyi voitokkaasti. Mojtahedin edustama hallitseva Saksan mestari RSV Lahn-Dill kukisti avauskierroksella Frankfurt Skywheelersin pistein 71-38 (38-12).

Koripalloliitto yhteistyöhön Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry:n kanssa

Suomalaisen pyörätuolikoripallon sekä kehitysvammaisten Unified-koripallon kehittämistyö ja -toiminta siirtyvät vastaisuudessa Koripalloliiton alaisuuteen. Koripalloliitto hakee myös Suomen Paralympiakomitean jäsenyyttä ensimmäisenä maailmanlaajuisen joukkuepalloilulajin lajiliittona Suomessa.

PuHu Juniorit pyörätuolikoriksen Suomen mestari

Vantaalaisseura PuHu Junioreiden pyörätuolikoripallojoukkueesta leivottiin viikonvaihteessa PT-Keskus Leaguen voittaja ja Suomen mestari vuosimallia 2011. Vantaalaiset kukistivat Lahden NMKY:n Lahdessa pelatussa finaalissa 57-50.

Näytä lisää vastaavia