Susijengi kynnen päässä mitalipelipaikasta, Espanja kiilasi rutiinilla ohi

13.9.2022 21:28 Susijengin paikka miesten koripallohistorian ensimmäisissä EM-mitalipeleissä oli omissa käsissä. Susijengi vei tiistain puolivälierän avauspuoliskolla Espanjaa mielin määrin, mutta joutui toisella puoliskolla myöntämään Hernangomezin veljesten johtaman ja puolustuksensa intensiteettiä parantaneen Espanjan paremmakseen 100–90 (43–52).

Susijengi onnistui Espanjaa vastaan laajalla rintamalla, mutta joutui lopulta tunnustamaan hallitsevan maailmanmestarin paremmakseen. Kuva: FIBA

Neljännesvälieräottelussaan Kroatian vakuuttavasti kaatanut Susijengi saapui historiansa ensimmäiseen EM-puolivälierään Berliinin Mercedes-Benz Arenalle täynnä tulta ja tappuraa.

Susijengin hyökkäystä ”päättömien kanojen säntäilyksi” kuvaillut espanjalaisvalmentaja Sergio Scariolo katseli ihmeissään, kun Mikael Jantunen (18/2) säkitteli palloa sisään niin lähietäisyyksiltä kuin puolesta kentästäkin, Miro Little (6/1/6 syöttöä) kuritti Espanjan pelättyä Lorenzo Brownia (10/4/11 syöttöä) ja Elias Valtonen (4/5) ja Alexander Madsen (13/3/3 syöttöä) hiillostivat espanjalaisia pitkine käsineen ja nopeine jalkoineen.

Kun Lauri Markkanen (28/11/3 syöttöä) ja Sasu Salin (11/3) saivat vielä kolmosensa uppoamaan ja Susijengi ryntäsi yhdeksän pisteen taukojohtoon, Susijengin paikka EM-mitalipeleissä alkoi kiilua Berliiniin saapuneiden runsaslukuisten suomalaiskannattajien silmissä.

Kuten arvata saattaa, Espanja sekoitteli tauolla pukukopissa lääkkeet suomalaisjohdon sulattamiseksi. Espanja nosti puolustuksensa intensiteettiä pakottaen susihyökkäyksen jatkuviin pallonmenetyksiin (19 kpl) ja donkkaavat Hernangomezin veljekset Willy (27/5) ja Juancho (15/4) alkoivat murjoa urakalla koreja lähietäisyydeltä.

Susipuolustus sai Hernangomezit kuriin, mutta tuolloin Espanja alkoi kierrättää palloa kulmaheittäjilleen, jotka Darius Brizuelan (14/1) johdolla alkoivat upottaa kolmosiaan. Susijengi pysyi Markkasen, Jantusen ja Madsenin onnistumisilla parin heiton päässä, kunnes kaiken nähnyt Rudy Fernandez (11/1/5 riistoa) otti syöttölinjat haltuun puolustuspäässä ja onnistui kolmesti kaaren takaa.

- Tekee kipeää. Meillä oli kaikki mahdollisuudet voittaa tänään, mutta tulosta pitää kunnioittaa. Espanja tiivisti puolustustaan, sai toisen puoliajan alussa momentumin, emmekä pystyneet vastaamaan siihen, Susijengin tehokärki Lauri Markkanen kommentoi.

- Tämä oli upea turnaus ja ihan varmasti joka jätkä tässä joukkueessa tulee muistamaan sen lopun ikäänsä. Mutta me olemme nälkäisiä emmekä tahdo lopettaa tähän.

Huffilta ja Koposelta jäähyväiset maajoukkuekentille

Eräs aikakausi tuli ottelussa päätökseensä, kun Susijengin pitkäaikaiset keulakuvat, kapteeni Shawn Huff (2003–2022, 224 maaottelua) ja kenraali Petteri Koponen (2006–2022, 154 maaottelua) hyvästelivät maajoukkue- ja ammattilaiskentät.

Huff ja Koponen ovat kumpikin kulkeneet koko matkan Euroopan B-divisioonan hiilikellareista karsintojen kautta arvokisoihin ja ylistivät kumpikin nuorta joukkuettaan historiallisesta saavutuksesta Euroopan kahdeksan parhaan joukossa.

Kansainvälinen koripalloliitto FIBA muisti Petteri Koposta ja Shawn Huffia pitkän uran päättymisestä. Kuva: FIBA
Kansainvälinen koripalloliitto FIBA muisti Petteri Koposta ja Shawn Huffia pitkän uran päättymisestä. Kuva: FIBA

- Kyllä se jotain kertoo, että hävitään puolivälierässä niukasti Espanjalle ja jää harmittamaan, Koponen (3/1) puri hammasta taiston tauottua.

- Tämä on haikea hetki. Tähän kiteytyy niin paljon. Pitää olla vaan älyttömän kiitollinen koripallolle kaikesta, mitä se on minulle näiden vuosien aikana antanut. Meillä oli saumamme tässä ottelussa, mutta Espanja osoitti toisella puoliskolla, miksi se on hallitseva maailmanmestari.

Shawn Huff (5/0) urakoi ottelussa Koposen tavoin ylitöitä ja teki kaikkensa joukkuepuolustuksen liimana, mutta pitkäaikaisen taistelutoverinsa tavoin joutui myöntämään Espanjan ansainneen välieräpaikkansa.

- Me toteutettiin ekalla puoliskolla tosi hyvin meidän pelisuunnitelmaa, vaikka muutamia virheitä tulikin siellä täällä. Täytyy antaa kaikki tunnustus Espanjalle. Tällaisia otteluita oppii voittamaan vain pelaamalla – on muistettava, että tämä oli ensimmäinen paikkamme kahdeksan joukossa yli viiteenkymmeneen vuoteen, Huff korosti.

- Shawnille (Huff) ja Petterille (Koponen) kuuluu iso kiitos kaikesta siitä työstä, mitä he ovat tehneet suomalaisen koripallon puolesta. Ilman heidän työpanostaan me emme olisi täällä tänään, Susijengin päävalmentaja Lassi Tuovi kiitteli.

Nuorella Susijengillä kirkas tulevaisuus

Vuodesta 2007 asti kaikissa EM-kisoissa mitaleilla ollut Espanja kohtaa turnauksen välieräottelussa Saksan ja Kreikan välisen puolivälieräottelun voittajan. Susijengin vuosi jatkuu marraskuussa pelattavissa MM-karsintaotteluissa Viroa ja Saksaa vastaan.

Vaikka Susijengi on jo paikkansa syksyn 2023 Aasian MM-kisoissa lunastanut, voittamalla mahdollisimman paljon MM-karsintaotteluita Susijengi voi pelata itsensä yhä edullisempiin asemiin MM-alkulohkojen arvonnoissa.

- Tämä oli upea turnaus ja hieno taistelu koko joukkueelta. Jokainen pelaaja jätti kaikkensa kentälle. Meillä on kaikki edellytykset saavuttaa vielä hienompia asioita tulevaisuudessa, päävalmentaja Lassi Tuovi lausui.

Tuovi kiinnitti huomionsa Susijengin kahdeksaan arvokisaensikertalaiseen, edelleen nuoriin Sasu Saliniin (31 v.) ja Lauri Markkaseen (25 v.) sekä koko joukkoon lupaavia pelaajia, joita Suomi-koriksen pelaajatuotantojärjestelmä on maajoukkuepaitaan kätilöimässä.

- Nyt nuoret kaverit ovat yhtä turnausta kokeneempia ja saavat hienon lähdön tulevaan seurajoukkuekauteen. Nyt vaalitaan tätä kokemusta, opitaan tästä ja palataan marraskuussa yhteen uusin ilmein.

Espanja – Susijengi 100–90 (19–30, 43–52, 73–67), miesten maaottelu, EM-kisat (puolivälierä), Berliini (Saksa) 13.9.2022

Susijengi: Lauri Markkanen 28/11/3 syöttöä, Mikael Jantunen 18/2, Alexander Madsen 13/3/3 syöttöä, Sasu Salin 11/3, Miro Little 6/1/6 syöttöä, Shawn Huff 5/0, Elias Valtonen 4/5, Petteri Koponen 3/1, Edon Maxhuni 2/3/4 syöttöä, Henri Kantonen 0/3, Topias Palmi, Ilari Seppälä.

Espanja: Willy Hernangomez 27/5, Juancho Hernangomez 15/4, Dario Brizuela 14/1, Rudy Fernandez 11/1/5 riistoa, Lorenzo Brown 10/4/11 syöttöä, Usman Garuba 7/6, Alberto Diaz 6/1, Joel Parra 5/1, Jaime Pradilla 3/2, Xabi Lopez-Arostegui 2/1/3 syöttöä, Jaime Fernandez 0/1, Sebastian Saiz.

 
22.8.2023 07:41 Susijengi

Prahan hurmos, Kroatian kaatajaiset ja Berliinin puolivälierä – elä uudelleen Susijengin kesän 2022 EM-kisat!

Koripallon EM-kisat järjestettiin pitkäksi venyneen tauon jälkeen jälleen viime kesänä eikä Susijengi aikaillut lyödessään leimaansa kansainväliselle arvokisatasolle. EuroBasket 2022-turnauksen kohokohdat olivat Prahan alkulohkon Puola- ja Tshekki-voitot, Berliinin neljännesvälierävoitto Kroatiasta sekä Espanja-puolivälieräottelu.

19.9.2022 08:10 Susijengi

Susijengin päihittänyt Espanja juhlii Euroopan mestaruutta, Susijengi EM-kisojen 7. sijalle

Susijengin EM-puolivälierissä kukistanut Espanja seppelöitiin Euroopan mestarina myöhään sunnuntai-iltana, kun joukkue päihitti EM-finaalissa Ranskan 88–76 (47–37). Pronssiottelussa Saksa nujersi Puolan, joka jäi puolestaan alkulohkossa Susijengin jalkoihin. Susijengi sijoittui EM-kisoissa lopulta seitsemänneksi, joka on kaikkien aikojen toiseksi korkein suomalaissijoitus.

18.9.2022 14:24 Susijengi

Puola nimetty vuoden 2025 EM-kisojen neljänneksi isännäksi

Suomen, Kyproksen ja Latvian kumppani vuoden 2025 koripallon EM-kisojen neljäntenä isäntämaana on valittu. FIBA Euroopan hallitus vahvisti lauantaina, että kisojen neljännen alkulohkon isäntämaaksi on nimetty Puola, jonka maajoukkue pelaa paraikaa EM-mitalipeleissä ensimmäistä kertaa 51 vuoteen.

16.9.2022 09:33 Susijengi

Elä uudelleen ikimuistoinen susikesä 2022!

Lauri Markkasen paluu maajoukkuepaitaan, Shawn Huffin ja Petteri Koposen viimeinen susikesä, Miro Littlen debyytti. Lassi Tuovin paikka uutena päävalmentajana. Neljä perättäistä MM-karsintavoittoa, ikimuistoinen EM-alkulohko Prahassa ja riemukas neljännesvälierävoitto Berliinissä. Elä ikimuistoinen susikesä 2022 kuvin, tekstein ja videopätkin uudelleen!

15.9.2022 12:57 Susijengi

Päävalmentaja Lassi Tuovi: ”Joukkue kasvoi ja oppi läpi kesän”

Vuoden 2022 EM-kisat huipentuvat tulevana viikonloppuna, kun Saksa, Ranska, Espanja ja yllätysjoukkue Puola jakavat himoitut EM-mitalit keskenään. Suomi-koriksen historiaa puolivälieräpaikallaan tehnyt Susijengi sai tuoreen päävalmentajansa Lassi Tuovin mukaan merkittävää pääomaa pitkästä, yhtenäisestä ja monivaiheisesta maajoukkuekesästä.

13.9.2022 11:41 Susijengi

Muistoja Espanjasta: Kotikisavoitto 1967, Koposen crossover ja Laurin voittokori

Susijengi ja Espanja ovat historian saatossa kohdanneet miesten maaotteluissa 17 kertaa, joista kaksi ottelua on päättynyt suomalaisvoittoon – viimeksi Helsingin EM-kotikisoissa 1967. Nykyjengiläisillä on jäänyt ennen kaikkea mieleen EM-jatkosarjakohtaaminen Ljubljanassa 2013 sekä 20-vuotiaiden miesten vuoden 2016 EM-kisojen jatkoaikavoitto Helsingissä.

12.9.2022 19:10 Susijengi

Susijengin puolivälierävastustaja, maailmanmestari Espanja pelaa älykoripalloa

Kolme vuotta sitten pelatuissa Kiinan MM-kisoissa maailmanmestaruutta juhlinut Espanja saapuu tiistain puolivälierässä Susijengiä vastaan miehistöllä, joka on nuorentunut ja uudistunut sitten edellisten arvokisojen, mutta pelaa espanjalaisen koripallokoulukunnan hyveiden mukaan: älykkäästi, tehokkaasti ja joukkueella.

12.9.2022 11:27 Susijengi

Susijengin sytyttäjä Miro Little: “Koutsit sanoi, että ole rohkea”

Uransa ensimmäisiä EM-kisoja pelaava Tampereen Pyrinnön kasvatti Miro Little, 18, nousi neljännesvälierävoitossa Kroatiaa vastaan esille juuri silloin, kun häntä tarvittiin eniten. Little hyökkäsi rohkeasti korille, puolusti Kroatian pelinrakentajia antaumuksella ja tyylitteli turnauksen parhaan ottelunsa tilanteessa, jossa tehtiin suomalaista koripallohistoriaa.

11.9.2022 19:18 Susijengi

Susijengi jyräsi Euroopan kahdeksan parhaan joukkoon 55 vuoden tauon jälkeen!

Jos Kroatia todellakin taktikoi Susijengin EM-neljännesvälierävastustajakseen, olisi sen kannattanut miettiä kahdesti. Lauri Markkanen rynni tauluun 43 pistettä, Sasu Salin ja Edon Maxhuni löysivät heittoranteensa ja roolipelaajat Henri Kantosesta Miro Littleen näyttivät parastaan, kun Susijengi eteni historiallisesti Euroopan kahdeksan parhaan joukkoon!

11.9.2022 11:05 Susijengi

Päävalmentaja Lassi Tuovi: ”Nautitaan tästä tilanteesta!”

Viisi vuotta kestänyt odotus on ohi ja Susijengillä on jälleen edessään EM-kisojen neljännesvälieräkoitos. Vastaansa Berliinin Mercedes-Benz Arenalla käytävässä neljännesvälieräottelussaan Susijengi saa Kroatian. Tuore päävalmentaja Lassi Tuovi näkee iltapäivän koitoksen sekä tunnustuksena että välietappina.

Näytä lisää vastaavia