Susijengi jyräsi Euroopan kahdeksan parhaan joukkoon 55 vuoden tauon jälkeen!

11.9.2022 19:18 Jos Kroatia todellakin taktikoi Susijengin EM-neljännesvälierävastustajakseen, olisi sen kannattanut miettiä kahdesti. Lauri Markkanen rynni tauluun 43 pistettä, Sasu Salin ja Edon Maxhuni löysivät heittoranteensa ja roolipelaajat Henri Kantosesta Miro Littleen näyttivät parastaan, kun Susijengi eteni historiallisesti Euroopan kahdeksan parhaan joukkoon!

Berliinissä tehtiin historiaa! Susijengi lunasti paikkansa Euroopan kahdeksan parhaan joukossa. Kuvat: FIBA Europe & Ville Vuorinen / Susijengi.

Susijengi alkoi haistaa aalloittain edenneen ottelun voittoa, kun ottelun päätösjaksoa oli pelaamatta kuutisen minuuttia.

Mikael Jantunen (3/1) kalasti Kroatian pelin sielulle Bojan Bogdanovicille (23/5) hyökkäyspään virheen ja puolusti Dario Saricille (12/9/6 syöttöä) 24 sekunnin rikkeen. Kaaren takaa onnistuivat vuoroin niin Henri Kantonen (5/3), Shawn Huff (3/3) kuin Sasu Salinkin (17/5/3 syöttöä).

Kroatia haki ratkaisua Bojan Bogdanovicille, joka lähti haastamaan Kantosta miehellä miestä vastaan. Kroatialaisveteraanin heitto kuitenkin pysähtyi ToPo Juniorien kasvatin torjuntaan.

Berliinin Mercedes-Benz Arenalle saapunut, ottelun edetessä yhä äänekkäämmäksi käynyt suomalaiskannattajien lauma sai lopulta osoittaa suosiota seisaaltaan, kun Edon Maxhuni (16/1/3 syöttöä) osui kahdesti vapaaheittoviivalta ja ajoi rohkeasti korille.

- Aivan uskomaton fiilis. Me tultiin peliin toimivalla pelisuunnitelmalla ja hyvällä ilmeellä ja vaikka tuli pari vaikeampaa hetkeä, me pysyttiin yhdessä ja luotettiin siihen, että me ollaan lopulta parempi joukkue, Susijengin jahtia ensimmäisen jakson kolmella kolmosellaan käynnistänyt Sasu Salin tuuletteli.

- Ei sitä vielä oikein käsitä, mitä tässä on tapahtunut. Varmaan tässä menee vielä ilta sulatellessa. Mutta pitää muistaa, että meillä on turnaus vielä kesken ja mahdollisuus saavuttaa vielä isompia asioita.

Susijengi jatkaa EM-kisaotteluitaan tiistaina puolivälieräottelulla Espanjaa vastaan. Espanja kaatoi omassa neljännesvälieräottelussaan päätösjakson nousun jälkeen Liettuan.

Ilmiömäinen Markkanen johti susilaumaa

Kun panokset olivat kovimmat, Susijengin alfasudeksi kohosi jälleen kerran Lauri Markkanen, josta kirjoitettaessa alkavat superlatiivit loppua kesken.

Kroatia päätti muiden tähän asti kohdattujen kisavastustajien tavoin kohdata Jyväskylän jättiläisen yhdellä yhtä vastaan, ja Lauri kiitti mahdollisuudesta rankaisemalla puolustajaraukkojaan pitkän matkan kakkosilla ja ilmavilla donkeilla toisensa perään.

- Ehkä niitä tuplauksia alkaa jossain vaiheessa tulemaan, Markkanen kohautti olkapäitään.

- Tänään oli vaan tosi helppo pelata. Kori tuntui tosi isolta. Kun Kroatian kaverit alkoi lopussa menettää malttiaan, tiedettiin, että nyt lisää pökköä vaan pesään.

Markkanen kirjautti 43 pisteellään uuden henkilökohtaisen yhden maaottelun piste-ennätyksensä sekä Suomen miesten maajoukkueen kaikkien aikojen piste-ennätyksen. EM-kisojen historiassa suoritus oli kaikkien aikojen 10. paras – samaan suoritukseen ovat yltäneet aiemmin Espanjan Emiliano Rodriguez (1967), Kreikan Giorgios Kolokithas (1967), Kreikan Nikos Galis (1989) ja Saksan Dirk Nowitzki (2001).

Maxhunilta kylmäpäinen esitys

Vaikka Lauri Markkasen suoritus Kroatiaa vastaan on jo tätä kirjoitettaessa yksi suomalaisen maajoukkuekoripallon ja EM-kisojen historian klassikko-otteluista, lauma ei ollut yhden alfasuden varassa.

Ennen kaikkea Susijengiltä onnistui joukkueen yhteinen pelisuunnitelma. Säpisevät sudet pakottivat Kroatian ulos hitaasta, junnaavasta puolen kentän hyökkäyspelistään, ja kun kroatialaisselkäranka katkesi, se katkesi todella.

Sasu Salin sai kroatialaispuolustuksen pelon valtaan ottelun alun onnistumisillaan ja väläytteli Kyrie Irving -henkistä pallollisen pelaamista Karlo Matkovic paran kustannuksella. Ensimmäisiä arvokisojaan pelaava Edon Maxhuni pelasi tunteella, mutta järkevästi ja osoitti kykenevänsä kylmäpäisiin ratkaisuihin EM-pudotuspelinkin loppuhetkillä.

- En ollut aikeissa lähteä himaan vielä tänään, Edon puhkui ottelun ratkettua.

Micke Jantunen ja kapteeni Shawn Huff (3/3) pitivät liimasuorituksillaan susipuolustuksen ehjänä ja voimakkaana ja maailmanluokan onnistumiset joukkue sai myös Henri Kantoselta ja Miro Littleltä (5/1), jotka häikäisivät pallovarmuudellaan, hyökkäyspään vaarallisuudellaan ja Kroatian takapelaajien kiusaajana.

- Pelattiin niin hyvin joukkueena, että siihen oli helppo pelaajana hypätä joukkoon, summasi Miro Little turnauksen parhaan pelinsä tähän asti.

"Lähdemme Espanjaa vastaan itseluottamuksella”

Myrskyvaroitus on annettu ja Susijengi on raivannut tiensä Euroopan kahdeksan parhaan joukkoon yhdessä Ranskan, Slovenian, Saksan, Espanjan ja Puolan kanssa.

Maanantaina turnauksessa vietetään välipäivää ja tiistaina vuorossa on seuraava haaste, kun Susijengi kohtaa hallitsevan maailmanmestarin, Espanjan.

- Hieno voitto tänään. Olen äärettömän ylpeä tästä joukkueesta ja siitä, miten pelasimme tänään. Tiesimme, että kun luotamme omaan pelitapaamme, olemme vahvoilla, ja juuri niin kävi tänään, päävalmentaja Lassi Tuovi summasi pelin annin.

Kuten Tuovi jo ennen ottelua totesi, hakemistaan voitoista huolimatta Susijengillä riittää nälkää. Historiallisen neljännesvälierävoiton huumasta nautitaan hetki, jonka jälkeen suunnataan katseet tulevaan.

- Kaikki koripalloa seuraavat tietävät, että Espanja on maailmanluokan joukkue. Me kunnioitamme vastustajaa, mutta lähdemme siihen otteluun samalla itseluottamuksella kuin Kroatiaa vastaan ja luotamme, että mikä tahansa on mahdollista.

Susijengi ja Espanja kohtaavat EM-puolivälieräottelussa Berliinin Mercedes-Benz Arenalla tiistaina 13. syyskuuta klo 17.15 paikallista aikaa.

Susijengi – Kroatia 94–86 (20–21, 45–43, 67–65), miesten maaottelu, EM-kisat (neljännesvälierä), Berliini (Saksa) 11.9.2022

Susijengi: Lauri Markkanen 43/9/3 syöttöä/3 riistoa, Sasu Salin 17/5/3 syöttöä, Edon Maxhuni 16/1/3 syöttöä, Henri Kantonen 5/3, Miro Little 5/1, Shawn Huff 3/3, Mikael Jantunen 3/1, Alexander Madsen 2/4, Elias Valtonen 0/2, Petteri Koponen 0/0, Topias Palmi, Ilari Seppälä.

Kroatia: Bojan Bogdanovic 23/5, Jaleen Smith 17/3/4 syöttöä, Dario Saric 12/9/6 syöttöä, Karlo Matkovic 11/4, Krunoslav Simon 11/2/4 syöttöä, Mario Hezonja 9/1, Ivan Ramljak 3/3 Ivica Zubac 0/0, Dominik Mavra 0/0, Lovro Gnjidic, Toni Perkovic, Roko Prkacin.

 
8.9.2022 17:43 Susijengi

Susijengi tyylitteli Hollannin kumoon alkulohkon päätösottelussa

Susijengin aika Prahassa sai voitokkaan päätöksen torstai-iltapäivänä, kun lohkojumbo Hollanti kaatui O2 Arenalla pistein 88–67 (48–31). Susijengi dominoi kenttätapahtumia joukkuepuolustuksellaan ja kolmen pisteen heittopelillään ja piti huolen siitä, etteivät oranssipaitojen korisepät saaneet tilaisuutta syttyä liekkeihin.

6.9.2022 23:34 Susijengi

Susijengi leimasi Berliinin lentoliput Tshekin kustannuksella

Susijengi varmisti paikkansa EM-kisojen huipennuksessa Berliinissä peittoamalla kiihkeäksi käyneessä tiistaiottelussa kisaisäntä Tshekin 98–88 (51–45). Eikä talon isännästä ollut kahta sanaa. Lauri Markkanen ja Sasu Salin välkehtivät pääosissa, kun Susijengi otti ohjat jo varhain ja kohosi jokaisen vaikean hetken partaalta takaisin ruoriin.

6.9.2022 00:45 Susijengi

Mitalisuosikki Serbia järjesti klinikan Susijengiä vastaan

Susijengi sai EM-kisojen kolmanteen ottelunsa suurta ennakkosuosikkia Serbiaa vastaan salama-alun, kun Edon Maxhuni upotti kymmenen pistettä neljään minuuttiin. Valmentajavelho Svetislav Pesicin komentama Serbia nykäisi kuitenkin seuraavan kolmeminuuttisen 14–0 ja petasi siten tiensä vastaansanomattomaan 100–70 (62–34) -voittoon.

3.9.2022 18:34 Susijengi

Susijengi raateli Puolan, EM-voittotili riemuiten auki!

Parempaa ottelua Susijengi ei olisi pystynyt pelaamaan EM-avauspäivän Israel-tappion jälkeen! Koko lauma puri raateluhampaansa syvälle Puolan pelisuunnitelmaan ja ammensi maailmanluokan puolustuspään esityksestä iloa ja energiaa hyökkäyspäähän. Susijengi sai huudattaa kotihallikseen muuttunutta Prahan 02 Arenaa 89–59 (44–30) -ilotulituksella.

2.9.2022 18:35 Susijengi

Trillerillä alkuun: Israel narutti Susijengiä jatkoajalla

Susijengin seitsemän ottelun pituinen karsinta- ja arvokisavoittojen putki katkesi perjantaina Prahan EM-kisa-avauksessa, kun Israel hyvitti viikon takaisen MM-karsintatappionsa 89–87 (40–40, 77–77) -jatkoaikavoitolla. Susijengillä oli voiton avaimet tassussaan varsinaisen peliajan viimeisillä minuuteilla, mutta jatkoajalla Israelin rutiini kesti.

9.9.2017 21:30 Maaottelu

Italian heittoralli päihitti Susijengin, EM-kisat päätökseen Istanbulissa

Susijengin EM-taival sai päätöksensä Istanbulin yössä neljännesvälieriin, kun avausneljänneksellä tulikuumana heittänyt Italia karkasi 57-70 (29-48) -voittoon. Susijengi kiri italialaisten kahteenkymmeneen pisteeseen venyneen johdon kalkkiviivoilla vielä yhdeksään pisteeseen, mutta sen lähemmäksi Suomi ei yltänyt.

7.9.2017 00:10 Maaottelu

Islanti piinasi pitkään, Susijengi voitolla Istanbuliin

Suomen EM-alkulohko Helsingissä päättyi voitokkaasti kahden maan joukkueiden ja fanien ottaessa mittaa toisistaan Hartwall Arenalla. Sitkeä Islanti piinasi Susijengiä pitkään, kunnes päätösneljänneksellä Suomi veti ohitse 83-79 (42-40) -voittoon Sasu Salinin johdolla. Suomen EM-pelit jatkuvat viikonloppuna neljännesvälierissä Italiaa vastaan Istanbulissa.

5.9.2017 23:20 Maaottelu

Susijengin EM-jatkopaikka varmistui, Kreikka pysyi kanveesissa

Susijengi varmisti menolippunsa Istanbuliin EM-jatkosarjaan Hartwall Arenalla Suomen maajoukkuehistorian ennätysyleisön 12 327 katsojan edessä. Susijengi repi aikaisen johdon Petteri Koposen ilmiömäisellä pelillä Kreikasta, joka hiipi päätösneljänneksen aikana vielä neljän pisteen päähän, kunnes lopullisen niitin EM-kisojen kolmannelle voitolle 77-89 (33-45) löi ”Taikuri” Teemu Rannikko.

4.9.2017 00:15 Maaottelu

Uskomaton voitto! Susijengi nousi naruista, ulvoi toisella puoliajalla Puolan kumoon

Susijengi tarjosi jälleen EM-kotikisoissa kuin käsikirjoitetun jännitysnäytelmän, jossa tunneskaalat aaltoilivat edestakaisin epätoivosta riemunkiljahduksiin. Susijengi oli jo sillassa loppuunmyydyssä Helsinki Areenassa Puolaa vastaan, mutta nousi ällistyttävästi kahdesti jatkoajalle ja lopulta voittoon 90-87 (36-32, 66-66, 78-78) kenraali Petteri Koposen ja superlupaus Lauri Markkasen johdolla.

2.9.2017 23:50 Maaottelu

Slovenia päihitti Susijengin niukasti EM-jännitysnäytelmässä

Suomen EM-kotikisojen kiihkeä lauantai-ilta jäi palkinnotta Helsinki Areenalla 11 963 katsojan edessä. Ensimmäisellä puoliajalla kymmenen pisteen taakse ajautunut Susijengi äityi kotiyleisön ulvonnan ja Areenan perusteita rymistäneen kannustuksen myötä mielettömään kiriin, mutta kalkkiviivoilla Slovenia oli etevämpi voittaen 78-81 (42-52).

Näytä lisää vastaavia