Suomi tekee paluun pyörätuolikoripallon EM-kisoihin: ”Pitkäntähtäimen tavoite on tulevaisuudessa”

22.8.2023 12:30 Miesten pyörätuolimaajoukkue palaa kansainväliselle tasolle kahdeksan vuoden tauon jälkeen, kun joukkue osallistuu Sarajevossa käytäviin C-sarjan EM-kisoihin syyskuun puolenvälin tiennoilla.

Päävalmentaja Mina Mojtahedi jakaa neuvoja pelaajille. Kuvat: Taneli Salo

Edellisen kerran Suomen miesten pyörätuolimaajoukkue pelasi EM-tasolla C-sarjan kisoissa Portugalissa vuonna 2015. Kesän aikana leireillyt maajoukkue tekee nyt paluuta kansainväliselle tasolle, kun se osallistuu Bosnia ja Hertsegovinassa käytäviin kisoihin.

- Edellisen EM-joukkueen pelaajista osa on jo lopettanut, joten elämme vahvaa uudelleenrakentamisen aikaa. Tulevat arvokilpailut ovat tärkeä alku uudelle projektille, jossa pitkäntähtäimen tavoitteena on nousta B-sarjaan viiden kuuden vuoden päästä, joukkueen päävalmentaja Mina Mojtahedi taustoittaa.

Peliuransa jo päättänyt Mojtahedi on yksi Suomen menestyneimpiä pyörätuolikoripallon pelaajia. Hänen meriittilistaltansa löytyy niin yliopistomestaruuksia Yhdysvalloista kuin Saksan ammattilaissarjasta. Mojtahedin uran kovin saavutus oli pyörätuolikoripallon Champions Cupin voitto. Mojtahedi näkee, että maajoukkuetoiminnan uudelleenkäynnistämisellä on tärkeä signaali etenkin nuorille.

- Monelle nuorelle on tärkeää, että lajista löytyy selkeä päämäärä ja tavoite – tässä tapauksessa maajoukkue. Toivottavasti maajoukkuetoiminnan myötä pystymme innostamaan uusia harrastajia lajin pariin sekä tarjoamaan tavoitteellisille urheilijoille selkeän päämäärän.

- Olemme tehneet taustalla koko ajan lajin kehittämistyötä, jotta saisimme lisää urheilijoita mukaan ja sitä kautta piristämään kansallista sarjaamme. Mitä enemmän meillä on pelaajia, sitä parempi se on lajille, Mojtahedi toteaa.

Mojtahedi näkee, että laji on ottanut maailmalla suuria harppauksia eteenpäin vuosituhannen vaiheesta.

- Pelikovuus ja intensiteetti on noussut vuosien saatossa todella paljon. Toki on muistettava, että myös välineet ovat kehittyneet paljon. Vaikka pelin pääperiaatteet ovat pysyneet samoina, pelaajien yksittäinen taitotaso on noussut valtavasti. Kaikki lähtee jo siitä, miten teknisesti nykyään tuolia käsitellään, Mojtahedi kertoo.

Tanska vastassa elokuun lopussa

Maajoukkueen leirikesä kulminoituu loppukesään, jolloin joukkue hioo kuvioitaan kohti EM-kisoihin. Tulevasta kisajoukkueesta löytyy muutamia kahden lajin spesialisteja, joille alkukesä toimii toisen lajin näyteikkunana.

Maajoukkue valmistautuu arvokisoihin kohtaamalla samoihin kisoihin osallistuvan Tanskan kahdesti valmistavissa maaotteluissa Helsingissä 26.–27.8. Ottelut pelataan lauantaina 26.8.2023 klo 17:45 ja sunnuntaina 27.8.2023 klo 9:45 Mäkelänrinteen uintikeskuksen palloiluhallissa.

- Tulevat ottelut toimivat tärkeänä valmistautumisena kohti EM-kisoja. On hienoa pitkästä aikaa päästä pelaamaan toista maajoukkuetta vastaan ja samalla saamaan esimakua siitä, mikä meitä odottaa EM-kisoissa.

- Olemme satsanneet paljon uuden pelitavan sisään ajamiseen. Se on vaatinut paljon ja olemme muuttaneet harjoittelua paljon kansainvälisempään suuntaan. Nyt meillä on uusi pohja luotu ja osaamme perusasiat jo hyvin. Nyt nämä asiat pitää saada siirrettyä harjoituskentältä itse otteluihin, Mojtahedi päättää.

 
23.9.2023 17:43 Pyörätuolikoripallo

Suomelle mieluisa päänahka pyörätuolikoriksen EM-kisojen päätösottelussa

Suomi kukisti Tanskan pyörätuolikoripallon C-sarjan EM-kisoissa Sarajevossa 61-51 (24-23). Voiton myötä Suomi sijoittui viidenneksi ja samalla sen ranking tulee nousemaan.

22.9.2023 16:43 Pyörätuolikoripallo

Suomi kaatoi Unkarin pyörätuolikoriksen EM-kisoissa - pelaa lauantaina viidennestä sijasta

Suomi kukisti perjantaina Unkarin pyörätuolikoripallon C-sarjan EM-kisoissa Sarajevossa 61-19 (31-9). Voiton myötä Suomi pelaa turnauksen päätöspäivänä lauantaina kisojen viidennestä sijasta Tanskaa vastaan.

21.9.2023 15:44 Pyörätuolikoripallo

Suomi taipui Portugalin käsittelyssä pyörätuolikoriksen EM-kisoissa

Suomi kohtasi turnauksen kolmantena päivänä Portugalin, joka kukisti suomalaiset 65-44 (36-20). Suomen turnaus jatkuu Sarajevossa perjantaina, kun se pelaa sijoista 5-8. toisen lohkon joukkueita vastaan.

20.9.2023 21:36 Pyörätuolikoripallo

Suomelle avausvoitto pyörätuolikoripallon EM-kisoissa, Armenia kaatui selvänumeroisesti

Suomi otti avausvoiton miesten pyörätuolikoripallon C-sarjan EM-kisoissa kukistamalla Armenian 72-26 (41-8).

19.9.2023 21:04 Pyörätuolikoripallo

Suomi taipui Irlannille pyörätuolikoripallon EM-avauksessa

Kahdeksan vuoden tauon jälkeen EM-kisoihin palannut Suomi roikkui pitkään Irlannin mukana, mutta joutui lopulta taipumaan 48–62 (22–30) miesten C-sarjan EM-kisoissa Sarajevossa.

18.9.2023 10:00 Pyörätuolikoripallo

Miesten pyörätuolimaajoukkue aloittaa EM-kisat tiistaina

Miesten pyörätuolimaajoukkue palaa kansainväliselle tasolle kahdeksan vuoden tauon jälkeen, kun joukkue aloittaa Sarajevossa käytävät C-sarjan EM-kisat tiistaina Irlantia vastaan.

1.9.2023 14:52 Pyörätuolikoripallo

Joni Laine: ”Joukkuehenki on ollut todella hyvä ja porukka on valmistautunut kovaa koko kesän ajan”

Suomen pyörätuolikoriksen maajoukkue valmistautuu parhaillaan syyskuussa käytäviin C-sarjan EM-kisoihin. Edellisen kerran joukkue nähtiin EM-tasolla kahdeksan vuotta sitten. Joni Laineen mukaan joukkueen valmistautuminen EM-paluuseen on mennyt suunnitelmien mukaan.

1.7.2022 08:50 Pyörätuolikoripallo

Suomen pyörätuolikoriksen nuorten maajoukkue hakemassa tärkeää kokemusta Pajulahdessa järjestettävässä EPYG:ssä

Uutta tulemista tekevä Suomen pyörätuolikoripallon maajoukkueen nuoret saavat tulevana viikonloppuna tärkeitä kansainvälisiä otteluita, kun joukkue osallistuu Suomessa järjestettävin European Para Youth Gamesiin. Loppuviikon ottelut ovat katsottavissa BasketFinlandin Youtube-kanavalta.

2.3.2022 08:30 Pyörätuolikoripallo

Pyörätuolikoripalloilijoille tavoitteellista leiritystä

Pyörätuolikoripallon valmennusryhmä kokoontui tammikuussa harjoitusleirille Helsingissä. Päivän kestävä leiri piti sisällään kahdet lajiharjoitukset ja fysiikkatreenin. Ryhmä kokoontuu seuraavan kerran tulevana viikonloppuna.

12.3.2020 14:35 Koripalloliitto tiedottaa

Koripallosarjat pysähtyvät torstaina 12.3.2020

Suomen Koripalloliitto on päättänyt pysäyttää kaikki koripallosarjat torstaista 12.3.2020 lähtien koronaviruksen COVID-19 takia.

10.1.2020 08:49 Pyörätuolikoripallo

Kausiennakko: Hongalla kasassa nuori joukkue pyörätuolikoripallon SM-sarjassa

Pyörätuolikoripallon SM-sarja pelataan kaudella 2019-2020 kolmen joukkueen voimin. Tapiolan Hongan nuoret pelaajat Sini Paukeri, Henri Kössö ja Lasse Tahkoniemi ennakoivat lauantaina alkavaa kautta ja kertovat omista kokemuksistaan pyörätuolikoripallon parissa.

8.1.2020 08:37 Pyörätuolikoripallo

Kausiennakko: BC Nokia ensimmäistä kertaa mukana pyörätuolikoripallon SM-sarjassa

Pyörätuolikoripallon SM-sarja pelataan kaudella 2019-2020 kolmen joukkueen voimin. Vaikka BC Nokia on ensimmäistä kertaa mukana sarjassa, on sillä koossa kokenut pelaajarunko. Kausi käynnistyy 11.1.

3.12.2019 09:35 Pyörätuolikoripallo

Kansainvälinen vammaisten päivä: Pyörätuolikoris vei Markku Poikelan mukanaan

Tänään vietetään Kansainvälistä vammaisten päivää. PuHu:n Markku Poikela kertoo ajatuksiaan pyörätuolikoripallosta sekä erityisliikunnanohjaajan että pelaajan näkökulmasta ja ennakoi tammikuussa käynnistyvää sarjakautta.

24.3.2019 10:12 Pyörätuolikoripallo

Pyörätuolikoripallon Suomen mestaruus palasi Tampereelle

Tampereen NMKY juhli Suomen mestaruutta neljän vuoden tauon jälkeen, kun se kaatoi finaalissa Vilppaan. Pronssiottelussa PuHu oli Honkaa etevämpi.

21.12.2018 12:00 Pyörätuolikoripallo

Teemu Partanen nauttii pyörätuolikoripalloammattilaisuudesta

Saksan pyörätuolikoripallon Bundesliigaan noussut Thuringia Bulls kysyi syksyllä 2011 Teemu Partaselta, josko hän olisi kiinnostunut edustamaan nousijajoukkuetta Saksan korkeimmalla sarjatasolla. Seitsemän vuotta myöhemmin Partanen, 27, on Saksan ja Euroopan koripallomestari sekä suomalaisen pyörätuolikoripallon ehdoton kärkinimi.

Pyörätuolikoripallon Suomen mestaruus Salon Vilppaalle

Koripallokauden ensimmäinen Suomen mestaruus ratkaistiin Salossa Salon Vilppaan ja PuHu Junioreiden välillä. Finaalissa Vilpas voitti seurahistoriansa ensimmäisen SM-kullan pistein 39-34.

11.7.2015 EM-kilpailut

Suomen pyörätuolimiehille C-divisioonan EM-pronssia

Suomen pyörätuolikoripallomaajoukkue taisteli itselleen muutaman vuoden arvokisatauon jälkeen EM-kisojen C-divisioonan pronssimitalin. Pronssiottelussa Suomi kukisti Irlannin niukasti 61-58 ja pääsi juhlimaan mitaleja.

10.7.2015 EM-kilpailut

Pyörätuolimiehet taistelemaan noususta B-divisionaan

Suomen pyörätuolimaajoukkue kukisti kutkuttavassa taistelussa Irlannin lukemin 56-58 ja eteni välieriin, jossa vastaan asettuu C-divisioonan EM-kisojen isäntämaa Portugali. Voitolla Portugalista Suomi etenisi myös finaalin lisäksi B-divisioonaan.

8.7.2015 EM-kilpailut

Pyörätuolimaajoukkue avasi EM-kisat kahdella voitolla

Suomen pyörätuolimaajoukkue aloitti Lissabonin C-divisioonan EM-kilpailut kahdella voitolla Serbiasta (69-40) sekä niukasti isäntämaa Portugalista lukemin 49-47.

30.3.2015 Haastattelu

Leo-Pekka Tähti odottaa innolla kesää: ”EM-kisat ovat mahtava juttu”

Pyörätuolikoripallon maajoukkueen kokeneimpaan kaartiin ja Suomen tunnetuimpiin vammaisurheilijoihin lukeutuva Leo-Pekka Tähti, 31, puhkuu intoa maajoukkueen paluusta kansainväliselle tasolle, heinäkuussa Portugalissa järjestettäviin C-sarjan EM-kisoihin.

Näytä lisää vastaavia