Suomalaisnaiset onnistuivat hienosti Saksan Bundesliigassa

21.3.2019 14:36 Naisten Saksan Bundesliigassa nähtiin tällä kaudella vahva suomalaisedustus, kun sarjassa pelasi peräti viisi suomalaispelaajaa. Vaikka joukkueiden kaudet olivat vaikeat, ylsivät pelaajat hyviin suorituksiin.

Veera Pirttinen pelasi hyvän tulokaskauden. (Kuva: Ville Vuorinen)

Anni Mäkitalon, 27, ja Heta Äijäsen, 21, Donau-Ries Angels putosi kirvelevästi pudotuspeleistä, kun se jäi loppuratkaisuista rannalle ensimmäisenä joukkueena. Donau-Ries hävisi kauden viimeisessä ottelussa Chemnitzille ja samalla Braunschweig nousi keskinäisten otteluiden vertailulla ohi kahdeksanneksi.

Isku oli joukkueelle kova, sillä Donau-Ries oli koko kauden tukevasti 6-7-sijojen paikkeilla ja näytti lähes varmuudella jatkavan pelejään keväällä. Vuodenvaihteen jälkeen se voitti kuitenkin yhdeksästä pelistään ainoastaan kaksi.

- Putoaminen pudotuspeleistä tuli kyllä aika puskista. Tiesimme meillä olevan tiukka loppuohjelma ja jos pelit menevät ristiin, meillä on mahdollisuus pudota pois kahdeksan joukosta. Meillä oli koko ajan vahva usko siihen, että pääsemme pudotuspeleihin siltä seitsemänneltä sijalta millä olimme suurimman osan kaudesta. Meille sattui kuitenkin viimeiselle kierrokselle huono peli ja muut tulokset menivät ristiin siten, että jäimme ensimmäisenä joukkueena pois pudotuspeleistä, Mäkitalo harmittelee.

- Alkuvuodesta meillä oli loukkaantumisia ja amerikkalaispelaajat vaihtuivat. Jo aika aikaisessa vaiheessa sarjapaikkamme varmistui ja tuntui, että seura huokaisi sitä myöten helpotuksesta. Minulle oli kuitenkin iso pettymys, ettemme päässeet jatkamaan kautta, jatkaa Mäkitalo.

Anni Mäkitalo sai runsaasti vastuuta kauden aikana. (Kuva: Ville Vuorinen)

Äijänen oli Mäkitalon kanssa samoilla linjoilla loppukauden tapahtumista.

- Siinä oli monta jotka taistelivat viimeisistä pudotuspelipaikoista ja paljon piti tapahtua, että putoaisimme pois ja lopulta niin kävi. Emme pelanneet viimeisessä pelissä joukkueena ja meille tuli liikaa mokia. Emme saaneet parasta joukkuepeliä kulkemaan missään vaiheessa. Loppukaudesta pelit menivät ristiin emmekä voittaneet niitä tärkeitä pelejä jotka meidän olisi pitänyt. Meidän olisi pitänyt pystyä ratkaisemaan pudotuspelipaikka jo aikaisemmassa vaiheessa eikä jättää sitä viimeisen ottelun varaan.

Mäkitalo pelasi toisen kautensa Donau-Riesin riveissä ja kuului joukkueensa ehdottomiin avainpelaajiin. Hän urakoi kauden aikana keskimäärin 31,5 minuuttia ottelua kohden ja tehoikseen hän merkkautti 9,4 pistettä, 2,3 levypalloa ja 1,8 syöttöä. Mäkitalo paranteli tilastojaan jokaisella osa-alueella viime kaudesta.

- Kyllä se tuntuu kropassa, että on tullut pelattua isoja minuutteja, Mäkitalo naurahtaa.

- Oli hieno todistaa, että pystyn menestymään tällä tasolla ja tämä oli oikea sarja minulle. Viime vuonna osoitin jo, että pystyn kilpailemaan, mutta nyt näytin pystyväni olemaan aloittava takamies tällä tasolla.

Mäkitalo löysi pelistään myös kehitettävää.

- Tasaisuutta toivoisin vielä lisää, mutta sekin parani mielestäni joulun jälkeen. Välillä peli oli tosi hyvää, mutta sitten saattoi tulla myös aika huonoja pelejä. Ainahan sitä löytää parannettavaa, mutta mielestäni löysin keväällä enemmän tasaisuutta.

Uransa aikana Saksan lisäksi muun muassa Unkarissa, Tshekissä ja Ranskassa pelannut Mäkitalo jatkaa näillä näkymin uraansa muualla.

- Olen viihtynyt Nördlingenissä tosi hyvin, mutta ilmoitin heille hyvissä ajoin, etten suunnitellut jääväni enää ensi kaudeksi. Koin, että minulla oli hyvät kaksi vuotta täällä ja nyt olen valmis kokemaan taas jotain uutta. Todennäköisesti maisemat vaihtuvat ja jatketaan matkaa. Vielä ei ole tiedossa mitään uutta, vaan olen keskittynyt pelkästään tähän kauteen. Nyt edessä on pieni lepo ja mietitään näitä sitten hieman myöhemmin, Mäkitalo avaa tulevaisuuden suunnitelmia.

Heta Äijänen oli tyytyväinen rooliinsa. (Kuva: Ville Vuorinen)

Äijänen murtautui debyyttikaudellaan pelaavaan rotaatioon ahkeroiden kentällä yli 10 minuutin keskiarvolla. Tilastorivistöihin kirjattiin 1,9 pistettä ja 1,7 levypalloa. Kokonaisuudessaan Äijänen oli mielissään kauden annista.

- Omaan rooliini olin tyytyväinen. Halusin tuoda vaihdosta kentälle energiaa ja se meni mielestäni hyvin ja sain myös hyvää palautetta seurajohdolta. Mielestäni kehityin koripalloilijana ja löysin uusia asioita pelistä ja tietämykseni sekä näkemykseni kehittyivät. Pelikovuutta tuli myös rutkasti lisää. Menin paljon eteenpäin tämän kauden aikana, iloitsee Äijänen.

Äijänen panosti erityisesti puolustukseen ja otti vastustajapelaajansa tiukkoihin pihteihin. Hyökkäyspelissään hän näkee kuitenkin vielä petrattavaa.

- Erityisesti puolustuspelaaminen meni hyvin. Tavoitteenani oli, ettei vartioitavani pelaaja pystyisi tekemään koria. Pelinopeuteen ja –tempoon totuin hyvin. Kehitettävää on varmasti vielä hyökkäyspään aktiivisuudessa ja ratkaisuissa. Pitää pystyä parempaan pelinlukuun ja haastoihin.

Kokonaisuudessaan Äijänen oli tyytyväinen oloonsa Nördlingenissä ja joukkueessa.

- Viihdyin tosi hyvin. Tämä oli mukava paikka ja kaikki ottivat minut hyvin vastaan. Ystävystyin monen uuden ihmisen kanssa ja olen tyytyväinen, että tulin tänne.

Tulevaisuuden suunnitelmat ovat Äijäsellä vielä hämärän peitossa, mutta mieli halajaa ulkomaille myös jatkossa.

- Tässä on eri vaihtoehtoja, mutta minulla on vielä koulua ja tästä jatketaan nyt kohti opiskeluita ja sen jälkeen mietin miten jatkaa. Olen tykännyt olla täällä ja olisi mukava pelata myös ensi kausi Saksassa.

Jatko Donau-Riesissä ei ole myöskään pois suljettu vaihtoehto.

- Siitä on hieman puhuttu, mutta joukkueessa on käynnissä pienoinen muutosvaihe ja valmennusjohto on menossa uusiksi. Luulen heidän ensin hoitavan sen puolen sopimukset ja sitten he katsovat pelaajia, miettii Äijänen.

Anni Mäkitalon kauden tilastot
Heta Äijäsen kauden tilastot

Pirttisellä positiivinen debyyttikausi

Veera Pirttinen, 21, otti ensimmäiset askeleensa ammattilaisena, kun hän pelasi ChemCats Chemnitzin paidassa yhdessä Camilla Grönbergin kanssa. Grönbergin kausi loppui jo aiemmin alaraajavammaan, mutta Pirttinen painoi kauden loppuun. Chemnitz eli jännittäviä hetkiä loppuun saakka, mutta se onnistui säilyttämään sarjapaikkansa voitettuaan Donau-Riesin päätöskierroksella.

- Ottelun jälkeen oli tosi hyvä fiilis ja saimme kovan voiton loppuun. Oli seuran kannalta tosi tärkeä, että säilyimme ja fiilis oli korkealla, Pirttinen hehkuttaa.

Chemnitz lähti kauteen nuorella ja uudistuneella joukkueella, sillä lähes koko joukkue meni uusiksi viime kaudesta. Se näkyi varsinkin alkukaudesta, mutta vuodenvaihteen jälkeen joukkueen peli petraantui sen verran, että sarjapaikka säilyi. Mukaan mahtui muun muassa komea voitto mahtiseura Wasserburgista.

- Meillä oli isoja haasteita, kun kaikki pelaajat olivat uusia eikä kukaan oikein tiennyt miten hommat menevät. Meidän olisi pitänyt löytää aikaisemmin yhteissävel, mutta onneksi se löytyi loppukaudesta.

Veera Pirttinen sai runsaasti vastuuta. (Kuva: Ville Vuorinen)

Pirttinen esiintyi tulokaskaudellaan edukseen. Vastuuta tuli 25 minuutin keskiarvolla, pisteitä hän tehtaili keskimäärin 7,5 ja levypalloja tarttui kouriin keskimäärin 2,3.

- Alkuun oli pientä totuttelua uuteen sarjaan ja tempoon. Hetki meni siinä, kun tottui millaisia pelaajia omassa joukkueessa on ja millaisia vastustajissa. Olen tyytyväinen siihen miten kaikki meni. Meni jopa yllättävän hyvin. Suomesta lähtiessäni halusin kokeilla pystynkö pärjäämään tällä tasolla. Nyt näytin, että pystyn.

Pirttinen kokee menneensä pelaajana eteenpäin Saksa-vuoden aikana.

- Eniten olen kehittynyt varmasti henkisellä puolella. Olen tullut vahvemmaksi myös jokaisella koripallon osa-alueella. Ehkä suurin asia on, että olen saanut varmuutta ja tasaisuutta heittoihin ja se toi myös itsevarmuutta. Pallonkäsittely on ollut aina minulle pieni heikko kohta. Jatkon kannalta siihen on paneuduttava entistä enemmän.

Kokonaisuudessaan tulokaskauden anti oli Pirttisen mukaan positiivinen ja veri vetää ulkomaan parketeille myös jatkossa.

- Kokeilu meni mielestäni hyvin ja haluaisin jatkaa vielä ulkomailla. Vielä ei ole mitään tietoa jatkosta, mutta tämä oli positiivinen kokemus ja olen iloinen, että uskalsin lähteä.

Veera Pirttisen kauden tilastot

Tulosella hyvä aloitus ammattilaisuralle

Helmi Tulosen, 20, kausi päättyi joukkueen osalta pettymykseen, kun jTV Saarlouis Royals jäi sarjassa viimeiseksi ja putosi. Saarlouis menetti kauden aikana yhden voiton peluuttaessaan edustuskelvotonta pelaajaa ja se osoittautui ratkaisevaksi virheeksi. Tulosen mukaan tilanne saattaa vielä muuttua.

- Tavallaan putosimme myös kabinettipäätöksellä ja menetimme pisteitä. Se asia on kaiketi viety eteenpäin ja asia ratkaistaan parin viikon päästä, että putoammeko, valottaa Tulonen.

Helmi Tulonen pelasi vahvan debyyttikauden ulkomailla. (Kuva: Ville Vuorinen)

Vaikka joukkueen kausi päättyi viimeiseen sijaan, niin Tulosen kausi oli lupauksia herättävä. Hän tilastoi keskiarvoikseen 6,8 pistettä ja 3,3 levypalloa noin 25 minuutin peliajalla.

- Tämä oli hyvä aloitus ammattilaisuralle. Hyvä ympäristö, hyvin peliaikaa ja hyviä treenejä. Tietenkin olisi voinut mennä paremminkin. Oli aika paljon vaihtelua kauden aikana. Välillä pelasin hyvin ja välillä sitten taas huonosti, Tulonen summaa kauttaan.

Tulonen yhtyy edellistulokkaiden tapaan siihen, että Bundesliiga oli kotoista Korisliigaa vauhdikkaampi ja fyysisempi.

- Pelikovuus ja –pelitempo olivat sellaisia asioita joissa kehityin kauden aikana. Totuin kovempaan pelaamiseen.

Hyvän debyyttikauden jälkeen Tulosen katseet ovat jatkossakin tiukasti ulkomaan kentillä.

- Tällä hetkellä ei ole jatkosuunnitelmista kerrottavaa, mutta haluaisin jatkaa vielä ulkomailla.

Helmi Tulosen kauden tilastot

Henkilöt

 
15.5.2021 16:41 Suomalaiset ulkomailla

Annika Holopaisen kausi vaiherikas – ”Todella mielenkiintoinen, erilainen ja vaikea kausi”

Islannin liigan korikuningattaruuden voittaneen Annika Holopaisen kauteen mahtui paljon käänteitä. Holopainen teki kovia tehoja sarjassa, mutta samaan aikaan kautta varjostivat pitkät tauot sekä joukkueen heikko menestys.

4.5.2021 14:17 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelanderille jäi kaudesta karvas maku – ”Ihan uskomattoman paljon epäonnea”

Sofia Pelanderin kausi Saksan Bundesliigassa päättyi pettymykseen, kun Herner putosi välierissä ja hävisi myös pronssipelin. Pelanderin, ja koko joukkueen, kauteen mahtui paljon sekä hyvässä että pahassa.

20.4.2021 13:34 Suomalaiset ulkomailla

Anniina Äijäsellä menestyksekäs kausi – ”Pääsin jatkamaan siitä mihin viime kaudella jäin”

Anniina Äijäsen kautta voi hyvällä syyllä todeta onnistuneeksi, sillä Äijänen pääsi juhlimaan Ferrolin kanssa nousua Espanjan pääsarjaan joukkueen vetäessä kauden läpi kokonaan ilman tappioita. Samaan aikaan Äijänen kuului läpi kauden joukkueen avainpelaajiin.

16.4.2021 13:39 WNBA

Dallas Wingsin varaama Awak Kuier: ”Meillä on paljon nuoria lahjakkuuksia”

Tuore WNBA:n kakkosvaraus Awak Kuier, 19, kertoi varaustilaisuuden jälkimainingeissa omista tunnelmistaan, pelillisistä esikuvistaan sekä sopeutumisestaan Dallas Wingsin pelaamiseen ja WNBA:han.

15.4.2021 08:50 WNBA

Awak Kuier: ”Olen iloinen jo pelkästään siitä, jos minut draftataan”

WNBA:n varaustilaisuuden kynnyksellä Awak Kuier, 19, odottaa jännityksellä, mitä tulevan odottaa. Susiladiesin nuorta tähteä ja Peli-Karhut-kasvattia veikkaillaan yhdeksi varaustilaisuuden kärkinimeksi, mutta hän on itse tyytyväinen jo pelkästään siitä, jos hänet varataan.

12.4.2021 10:07 Susiladies

Taru Tuukkasen WNBA-draftista 20 vuotta: "Menin ihan shokkiin, kun mut draftattiin!"

Awak Kuierin odottaessa WNBA:n varaustilaisuutta on syytä palata 20 vuoden taakse, jolloin Taru Tuukkanen huudettiin naisten taalaliigaan ensimmäisenä suomalaisvarauksena koskaan. Vaikka Tuukkanen oli osoittanut Xavier Musketeersissa olevansa yksi NCAA-liigan parhaita pelaajia, WNBA-varaus tuli hänelle itselleenkin yllätyksenä.

7.4.2021 15:26 Suomalaiset ulkomailla

Anniina Äijänen taistelee noususta – Kalinilla, Rokkasella, Koskimiehellä ja Tulosella hyvät kaudet

Espanjassa saatiin runkosarjat pelattua hiljattain ja samalla päättyivät Marianne Kalinin, Sara Rokkasen, Elina Koskimiehen sekä Helmi Tulosen kaudet. Anniina Äijäsen kausi sen sijaan jatkuu kauden loppuhuipennuksella, kun Ferrol taistelee noususta Espanjan pääsarjaan.

31.3.2021 12:45 Suomalaiset ulkomailla

Sandra Karstenilla positiivinen debyyttikausi ammattilaisena

Sandra Karsten pelasi ensimmäisen kautensa ulkomailla, kun hän vietti menneen kauden Ruotsin liigassa pelaavan Wetterbygden Sparksin joukkueessa. Vaikka joukkue ei edennyt pudotuspeleihin, niin kausi oli muuten positiivinen kokemus.

27.3.2021 20:12 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelander aloittaa pudotuspelit Saksassa sunnuntaina – ”Olemme nyt parhaassa mahdollisessa iskussa”

Saksan Bundesliigan runkosarjan viimeiset pelit pelattiin keskiviikkona ja pudotuspelit käynnistyvät viikonloppuna. Pelanderin Herner sijoittui runkosarjassa toiseksi ja lähtee pudotuspeleihin hyvistä asetelmista.

26.2.2021 13:18 Suomalaiset ulkomailla

Helmi Tulonen päässyt pelaamaan vapautuneesti - ”Tiedän mitä minulta vaaditaan”

Helmi Tulonen on pelannut hyvää kautta Espanjan Liga Femenina 2:n Ibaizabalin joukkueessa. Vaikka joukkueessa on tapahtunut muutoksia kauden aikana, on Tulonen ollut koko ajan joukkueensa avainpelaajia.

19.1.2021 14:57 Suomalaiset ulkomailla

Awak Kuierilla menossa vahva kausi – ”Olen tykännyt pelityylistä tosi paljon”

Suomalaisen koripalloilun kirkkaimpiin lupauksiin kuuluva Awak Kuier, 19, pelaa ensimmäistä kauttaan ammattilaisena. Italialaista Virtus Eirene Ragusaa edustavan Kuierin debyyttikausi ulkomailla on sujunut hyvin.

9.1.2021 12:40 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelander vaatii itseltään enemmän – ”Tulen parantamaan loppukaudesta”

Sofia Pelander pelaa ensimmäistä kauttaan Saksassa, kun hän teki kesällä sopimuksen Bundesliigassa pelaavan Hernerin kanssa. Pelander löytää alkukauden jälkeen parannettavaa sekä itseltään että joukkueelta.

23.10.2020 21:47 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelander tavoittelee Saksan mestaruutta

Viiden Ruotsissa vietetyn kauden jälkeen Sofia Pelander vaihtoi kesällä maisemaa tehdessään sopimuksen Saksan Bundesliigassa pelaavan Herner TC:n kanssa. Pelander lähtee uuteen haasteeseen suurella innolla.

9.10.2020 20:52 Suomalaiset ulkomailla

Susiladies-kolmikko aloittaa kautensa Espanjassa viikonloppuna

Espanjan Liga Femenina 2:ssa pelaa tällä kaudella kolme suomalaista. Elina Koskimies aloittaa toisen kautensa GDKO Ibaizabalin joukkueessa ja hän sai täksi kaudeksi joukkuekaverikseen Helmi Tulosen. Lisäksi Anniina Äijänen aloittaa toisen kautensa Universitario de Ferrolin joukkueessa.

6.10.2020 20:13 Suomalaiset ulkomailla

Anissa Pounds palasi hyvillä mielin Belgiaan – ”Hyvä paikka jatkaa uraa”

Kesken viime kauden belgialaisjoukkue Pepinsteriin siirtynyt Anissa Pounds jatkaa seurassa myös tällä kaudella. Pounds aloittaa nyt ensimmäisen kokonaisen kautensa seurassa.

2.10.2020 19:42 Suomalaiset ulkomailla

Awak Kuierin ammattilaisura starttaa Italiassa – ”Toivottavasti pystyn kehittymään paljon”

Awak Kuier teki kesällä italialaisen Ragusan kanssa sopimuksen ja aloittaa ensimmäisen kautensa ammattilaisena. Kuier antoi jo osviittaa siitä mitä tuleman pitää kauden alla pelatussa Supercupissa. Pelaaja itse lähtee kuitenkin jalat maassa kauteen.

1.10.2020 09:57 Suomalaiset ulkomailla

Ruotsin liigassa tällä kaudella kolme suomalaispelaajaa - Karsten ja Salmi aloittavat ammattilaisuransa

Ruotsin sarjassa nähdään tällä kaudella kolme suomalaispelaajaa, kun Ninni Salmi ja Sandra Karsten aloittavat ammattilaisuransa Wetterbydgen Sparksin riveissä. Isabella Kaukopaasi sen sijaan aloittaa toisen kautensa Visbyn joukkueessa.

22.9.2020 21:00 Suomalaiset ulkomailla

Annika Holopainen valmiina vastuuseen Islannissa – ”Tavoitteena on kehittyä johtajana kentällä”

Annika Holopainen aloittaa neljännen kautensa ammattilaisena ja kesällä hän otti suunnakseen Islannin ja reykjavikilaisen KR:n joukkueen. Holopaisella on odotettavissa iso rooli joukkueessa ja hän on siihen valmis tarttumaan.

18.9.2020 15:41 Suomalaiset ulkomailla

Sara Rokkanen ja Marianne Kalin aloittavat ammattilaisuransa Espanjassa viikonloppuna

Espanjan Liga Femenina käynnistyy tulevana viikonloppuna ja tällä kaudella sarjassa nähdään kaksi suomalaispelaajaa, kun Sara Rokkanen ja Marianne Kalin aloittavat ammattilaisuransa CB Bembibren joukkueessa.

4.8.2020 08:57 Susiladies

Carolina Kert: Kuinka paljon voi tapahtua kahden kesän välissä?

Vähän yli vuosi sitten Carolina Kert, 19, ei ollut pelannut yhtään maaottelua missään ikäluokassa. Edelliskesä täyttyi haastajamaajoukkueen ja 20-vuotiaiden naisten otteluilla, vuodenvaihde siirrolla Tallinna Ülikooliin ja nyt loppukesästä hänellä on mahdollisuudet debytoida Susiladiesissa.

Näytä lisää vastaavia