Sunnuntain voittoheiton upottanut Lauri Markkanen: ”Uskoin, että seuraava heitto menee sisään”

4.7.2022 10:02 Kroatia oli onnistunut jäähdyttämään Lauri Markkasen tulikuuman heittokäden sunnuntain MM-karsintaottelun jälkipuoliskolla, mutta Jyväskylän jätti osui silloin, kun joukkue sitä eniten kaipasi ja johdatti Susijengin kahden pisteen vierasvoittoon. Markkasen mukaan kaksi voittoa oli joukkueen tavoite keskikesän karsintaikkunasta ja MM-kisapaikka täysin omissa käsissä.

Lauri Markkanen osui sunnuntaina silloin, kun Susijengi sitä eniten kaipasi. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.

Vielä kaksi minuuttia ennen sunnuntai-illan MM-karsintaottelun loppua Kroatia johti Susijengiä lukemin 78–70. Kroatian kivittämät vapaaheitot, Susijengin terävä joukkuepuolustus ja Ilari Seppälän ja Edon Maxhunin kolmoset antoivat vieraille kuitenkin mahdollisuuden venyä voittoon.

Kukaan tuskin yllättyi, että Susijengin päävalmentaja Lassi Tuovi piirsi aikalisällä 13 sekuntia ennen loppua kolmospaikan Markkaselle. Työkalupakissa oli kuitenkin muutakin kättä pidempää.

- Meillä oli muitakin optioita. Sasu (Salin) juoksi toiseen nurkkaan ja tiesimme, että Kroatialla on joukkuevirheet täynnä, joten voimme hyökätä rohkeasti. Kun Petteri (Koponen) lähti ajamaan ja Kroatia tuplasi, sain häneltä älyttömän hyvän syötön suoraan heittotaskuun, Markkanen kertaa.

- Olin siinä vaiheessa heittänyt aika monta kolmosta putkeen ohi, mutta uskoin, että seuraava heitto menee sisään. Sellaisesta syötöstä, jonka Petsku antoi, oli älyttömän helppo heittää.

Koripallon jumalat antoivat kuitenkin Kroatialle vielä mahdollisuuden nousta MM-jatkokarsintoihin. Alexander Madsen puolusti Bojan Bogdanovicin potentiaalisen voittokolmosen harakoille, mutta Markkaselle vihellettiin viides virhe levypallotilanteessa 216-senttistä Ivica Zubacia vastaan.

Onni onnettomuudessa, että Zubacin käsi tärisi pahasti vapaaheittoviivalla.

- Lähdin sulkemaan Zubacia yhden käsivarren kontaktilla, mikä on sääntöjen mukaan sallittua. Zubac hyppäsi ilmaan ja mun käsi jäi siihen koukkuun. En tiedä oliko oikea tuomio, mutta tuomarit katsoivat videolta ja kai se virhe oli. Olisi ollut kivempi mennä siitä suoraan pukkariin juhlimaan, mutta tämäkin käy.

Puola 2017, Bosnia 2018, Sveitsi 2020, Kroatia 2022

Kroatia-ottelun ensimmäinen puolisko oli uuden päävalmentajan Lassi Tuovin mukaan karsintojen parasta Susijengiä. Kahdentoista miehen pelaajarotaatiosta löytyi ratkaisijoita hyökkäyspäähän ja tuoreita jalkoja puolustuspäähän. Kroatian pelaajien mielenhallinta rakoili pahasti jo kahden minuutin pelin jälkeen.

- Tauolla kuuli pukukoppikäytävälle asti, että Kroatian valmentaja ei ollut tyytyväinen. Tiedettiin sen perusteella ja muutenkin, että ne tulee kovaa toiselle puoliskolle, Markkanen hymyilee.

Niinhän se meni. Bojan Bogdanovic kohosi esille Kroatian taisteluhengen ilmentymänä tauon jälkeen. Sasu Salinin hetkellisen kolmosvireen myötä Susijengi johti vielä lukemissa 47–57, jonka jälkeen Kroatia otti huolellisella hyökkäyspelaamisellaan otteen pelistä ja karkasi parhaimmillaan kahdeksan pisteen päähän.

- Täytyy antaa kaikki krediitit Kroatialle. Ruotsi-pelissä koettiin itse omissa nahoissamme se, miten vaikeaa on tehdä tuollainen comeback ja minkä verran energiaa se vie. Kroatia teki saman meitä vastaan ja onnistui melkein klaaraamaan.

Kroatia-ottelusta tullaan jatkossa puhumaan samaan hengenvetoon mm. syksyn 2017 EM-kisojen Puola-nousun, Bosnian Zenicassa 2018 haetun kirivoiton ja helmikuun 2020 Sveitsi-vieraspelin kanssa – sanakirjaesimerkkinä siitä, että Susijengi ei luovuta, vaikka vaikealta näyttäisikin.

- Kroatia sai yleisön villittyä ja hengen päälle, mutta me rauhoiteltiin itseämme ja peliä emmekä lähteneet höntyilemään. Vaikka pari kertaa Kroatia oli karata, me ei luovutettu. Tiedettiin, että meillä on mahdollisuus voittaa ja näytettiin meidän isoa sydäntä.

Breikin jälkeen elokuuta kohti

MM-karsintojen ensimmäinen vaihe on Susijengin ja koko C-lohkon osalta taputeltu. Pelit päättyivät myös D-lohkossa, jonka kolme parasta joukkuetta muodostavat Susijengin, Slovenian ja Ruotsin kanssa yhteisen MM-jatkokarsintalohkon.

Suomalaisittain asetelmat eivät voisi olla paremmat. Takataskussa on viisi voittoa kuudesta ottelusta. Lyhyellä matematiikallakin on huomattavaa, että kolmen vuoden takaisissa, edellisissä MM-karsinnoissa peräti kolme maata eteni MM-kisoihin seitsemällä voitolla – kokonaismäärällä, josta Suomelta puuttuu enää kaksi. Vastaavasti kaikki kahdeksaan voittoon kohonneet joukkueet esiintyivät syyskuussa 2019 Kiinan MM-kisakentillä.

Susijengillä on edessä vielä elo-, marras- ja helmikuussa pelattavat yhteensä kuusi karsintaottelua, joista Markkanen vahvistaa joukkuetta elokuussa pelattavassa kahdessa ottelussa. Jatkokarsinnat käynnistyvät kotiottelulla Israelia ja vierasottelulla Jukka Toijalan valmentamaa Viroa vastaan.

- Saatiin kaksi voittoa tästä ikkunasta, mitä lähdettiin tavoittelemaankin. Tämän jälkeen MM-kisapaikka on omissa käsissä, Lauri tuumaa.

- Nyt nautitaan hetken aikaa pikku breikistä. Vielä en ajattele elokuun karsintapelejä, mutta voittamaan sinnekin lähdetään.

Henkilöt

 
7.8.2022 11:25 Susijengi

Teemu Rannikko: ”Nostettiin selkeästi tasoa toiseen peliin”

Historian lehdet havisivat loppuviikolla Tampereella, kun Susijengin peliä kolmella vuosikymmenellä, 149 miesten maaottelussa ja neljissä kansainvälisissä arvokisoissa johtanut Teemu Rannikko, 41, siirtyi joukkueen valmennusjohtoon. Rannikko arvioi ensimmäisiä maaotteluitaan valmentajana positiiviseksi kokemukseksi.

6.8.2022 11:10 Susijengi

Henri Kantonen: ”Susijengissä on paljon kokemusta ja tietoa, joista ammentaa”

Susijengin pelinrakentajalegioonaan lukeutuva ToPo Junioreiden kasvatti Henri Kantonen, 24, päätti kevätkauden 2022 Suomen mestaruuteen Karhubasketin kanssa, mutta on käyttänyt kesäkuukaudet kuntoutumiseen. Henkilökohtaiset tavoitteensa korkealle asettava Kantonen kertoo pitävänsä Susijengiä ensiluokkaisena oppimisympäristönä.

5.8.2022 11:29 Susijengi

Hannes Pöllä: “Lähivuosina on tarkoitus sementoida oma rooli joukkueessa”

Namika Lahti junioreiden koripallotalenttien poolista kohoavalla Hannes Pöllällä, 24, menee hyvin. 211-senttinen mörssäri kuittasi Kouvojen kanssa pelatun menestyskauden päätteeksi Korisliigan vuoden tulokkaan palkinnon ja silminnähden nauttii pelaamisesta. Susijengissä Pöllä pelaa ”pitkää peliä”, jonka tähtäimessä on läpimurto rotaatioon lähivuosina.

4.8.2022 10:23 Susijengi

Susidebytantti Perttu Blomgren: ”Tuli sellainen havahtuminen, että mähän oon nyt täällä”

Osoituksena Susijengin alati kohentuvasta kilpailutilanteesta nähdään ringissä kasvavin määrin nuoria, nälkäisiä haastajapelaajia kilpailemassa maajoukkuepaikasta kokeneempia vastaan. Salon Vilppaan Perttu Blomgren, 20, taisteli tänä kesänä tiensä haastajamaajoukkueesta Susijengiin ja kärkkyy Tampereen Scandic Cupissa ensimmäisiä A-maaotteluitaan.

27.7.2022 09:52 Susijengi

Susijengin valmennusjohtoon liittynyt Teemu Rannikko: ”Hienot fiilikset ja upea joukkue”

Susijengin valmennusosasto sai tällä viikolla pitkään odotetun ja tervetulleen vahvistuksen joukkoihinsa, kun ainutlaatuisen uran Euroopan ammattilaiskentillä, maajoukkueessa ja kotimaan pääsarjassa pelannut Teemu Rannikko, 41, siirtyi fläppitaulun varteen.

3.7.2022 10:38 Susijengi

Sasu Salin: ”Näiden nuorten kundien kanssa on käsittämättömän helppo pelata”

Vuosien 2021–23 MM-karsintojen ensimmäinen vaihe huipentuu Susijengin osalta tänään sunnuntaina Rijekassa, jossa kotijoukkue Kroatia taistelee selkä seinää vasten paikastaan MM-jatkokarsinnoissa. Susijengin kokeneeseen jaostoon lukeutuva Sasu Salin, 31, uskoo omiinsa ja kertoo olevansa enemmän kuin vakuuttunut joukkueensa otteista karsintojen aikana.

1.7.2022 12:56 Susijengi

Alexander Madsen: ”Ihan mielenkiintoista nähdä, millaiseksi me joukkuepuolustus saadaan”

Erinomaisen kauden Latvian mestarin VEF Riikan paidassa pelannut Kouvolan Poikien kasvatti Alexander Madsen, 27, on viimeisen muutaman vuoden ajan loistanut Susijengin sisäpuolustuksen lukkona. Torstai-iltana Espoo Metro Areenalla Madsen, 208 cm, sai vierelleen 213-senttisen Lauri Markkasen ottelussa, joka antoi osviittaa Susijengin lähitulevaisuudesta.

30.6.2022 10:26 Susijengi

Olivier Nkamhoua: ”Olli ajatteli tarjota faneille pari donkkia ja blokkia”

Lauri Markkasen paluu susipaitaan on herättänyt odotetusti innostusta, mutta syitä kasvavaan mielenkiintoon Susijengiä kohtaan löytyy muutenkin. Eräs syistä on vahvan kauden Yhdysvaltain NCAA-liigan Tennesseessä pelannut Helsingin NMKY:n kasvatti Olivier Nkamhoua, 22, joka tekee ensiesiintymisensä susifanien edessä torstaina.

28.6.2022 10:52 Susijengi

Lauri Markkanen valmis uuteen rooliinsa Susijengissä

Kun Lauri Markkanen puoli vuosikymmentä sitten valmistautui Helsingin EM-kotikisoihin huipentuvaan maajoukkuekesään, oli hän vuoden yliopistokoripalloa Arizonassa pelannut 20-vuotias ensimmäisen kierroksen NBA-varaus. Tänä päivänä Markkanen on viisi vuotta NBA:ssa pelannut veteraani, joka ymmärtää merkityksensä kasvaneen myös penkillä ja pukukopissa.

27.6.2022 09:54 Susijengi

Kapteeni Shawn Huff määrätietoisena viimeiseen susikesäänsä

Shawn Huff, 38, vastaanotti Susijengin kapteeninnauhan Hanno Möttölältä seitsemän vuotta sitten ja kantaa sitä nyt viimeistä maajoukkuekesäänsä. Taaksepäin katsoessa Huff pitää seitsemää kapteenivuottaan opettavaisina ja ikimuistoisina ja edessä on vielä yksi koitos – joukkueen luotsaaminen ensimmäisiin EM-kisoihinsa viiteen vuoteen.

23.6.2022 18:38 Suomalaiset ulkomailla

Topias Palmilla hankala kausi Belgiassa – ”En ole ihan sataprosenttisen tyytyväinen”

Topias Palmi siirtyi kesken kauden belgialaisseura Limburg Unitediin. Palmi väläytteli kauden aikana ja pääsi juhlimaan Belgian cupin voittoa, mutta kokonaisuudessaan kausi Belgiassa oli Palmille hankala.

22.6.2022 14:54 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtonen yllätti jopa itsensä kauden aikana – ”En lähtenyt mahdottoman isoilla odotuksilla”

Elias Valtonen osoitti, ettei hyppäys Saksan kakkostasolta Euroopan kovimpaan kansalliseen liigaan ole euralaislähtöiselle nuorukaiselle ponnistus eikä mikään. Sekä Valtonen että hänen seurajoukkueensa Manresa pelasivat erinomaisen kauden.

21.6.2022 20:54 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen odottaa hienoa Susijengi-kesää – ”Toivottavasti jengi löytää paikalle peleihin”

Alexander Madsen vietti menestyksekkäät, mutta vaiherikkaat kolme kautta latvialaisen VEF Riian riveissä. Seuraavaksi edessä siintää kiireinen kesä Susijengin kanssa.

20.6.2022 18:01 Suomalaiset ulkomailla

Ilari Seppälällä positiivinen kausi Romaniassa – ”Ei ole mitään valittamista”

Ilari Seppälä pelasi menneen kauden Romanian liigassa Pitestin joukkueessa. Seppälä nautti suurta vastuuta joukkueessa ja pelasi jälleen vahvan kauden.

19.6.2022 21:59 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salinilla ennätyksellinen kausi – ”Ihan hyvin meni”

Sasu Salinista tuli tällä kaudella Mestarien liigan kaksinkertainen ennätysmies, kun hän teki kaikkien aikojen ennätyksen onnistuneissa kolmen pisteen heitoissa sekä yhden kauden onnistumisissa. Salin pisteli myös henkilökohtaisia ennätyksiään uusiksi kauden aikana.

18.6.2022 12:33 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni loistava kausi alla Susijengin kesään – ”Tästä tulee meille iso kesä”

Edon Maxhuni pelasi vahvan kauden hollantilaisen Heroes Den Boschin riveissä. Maxhunin onnistuneen kauden kruununa oli Hollannin mestaruuden voittaminen.

10.6.2022 15:24 Suomalaiset ulkomailla

Daniel Dolencilla vaihteleva vuosi Ranskassa – ”Kauden teemaksi voisi sanoa taistelu”

Daniel Dolenc pelasi viime kauden Ranskan kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla Nationale Masculine 1:ssä. Ensi kaudeksi Karhubasketiin siirtyvä Dolenc piti Ranskassa vietettyä kautta kokemuksellisesti rikkaana, mutta pelillisesti vaikeana.

25.5.2022 09:32 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtonen ja Sasu Salin aloittavat taistelun Espanjan pudotuspeleissä

Espanjan liigassa pudotuspelit käynnistyivät tiistaina ja suomalaisista ensimmäisenä uunista ulos pääsee keskiviikkona Elias Valtonen. Sasu Salin odottaa vuoroaan torstaina.

21.5.2022 09:04 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni ja Mikael Jantunen valmiina finaaleihin

Hollannissa ja Belgiassa alkavat viikonloppuna kansallisten liigojen finaalisarjat. Hollannissa Edon Maxhuni havittelee Heroes Den Boschin kanssa mestaruutta ja Belgiassa Mikael Jantunen hakee Oostenden kanssa pokaalia. Kansallisten sarjojen jälkeen molempien kaudet jatkuvat vielä Belgian ja Hollannin yhteisliigan pudotuspeleissä.

19.5.2022 10:24 Suomalaiset ulkomailla

Carl Lindbomilla kokemusten täyteinen kausi

Carl Lindbom aloitti kauden Puolassa ja päätti sen Islannissa. Lindbomin kauteen mahtui kokonaisuudessaan paljon.

Näytä lisää vastaavia