Sudenpentujen kapteeni Elmeri Abbey: ”Hoidetaan kisat kunnialla maaliin”

2.8.2024 11:23 Sudenpentujen urakka EM-kotikisoissa alkoi riemukkaalla voitolla sittemmin EM-puolivälieriin edenneestä Liettuasta, mutta sen jälkeen voitot ovat olleet kortilla. Joukkueen kapteeni Elmeri Abbey, 18, toivoo Tampereelle saapuvan Delfin Basket -väen löytävän tiensä Hakametsään antamaan Sudenpennuille energiabuustin viikonlopun sijoitusotteluihin.

Kapteeni Elmeri Abbey uskoo Suomen kykenevän päättämän EM-kotiturnauksen voitokkaasti. Kuvat: FIBA Europe.

EM-turnaus sai suomalaisittain unelma-alun, kun Abbey loksautteli kansainvälisten kykyjenetsijöiden leukoja johdattamalla Sudenpennut 81–80-voittoon Liettuasta 23 pisteellään ja pelin ratkaisseella ajollaan viisi sekuntia ennen loppua.

Viikkoa myöhemmin muistot Liettua-voitosta ovat katkeransuloiset. Liettua kävi eilen heiton päässä EM-mitalipeleistä, kun taas Suomi päättää turnauksensa alimmissa sijoitusotteluissa pelaamalla sijoituksista 13.–16.

- Oli turnauksen eka matsi, kaikki tosi innoissaan ja riitti virtaa taistella. Siinä samassa oma peli kulki aika hyvin ja tuntui siltä, ettei Liettua pystynyt pysäyttämään ajoja. Vedettiin sillä energialla loppuun asti ja kyllähän se voitto hyvältä tuntui, Abbey hymyilee.

- Samalla jälkikäteen ajateltuna tulee sellainen fiilis, että miksi tuo jengi, joka me voitettiin, pelasi tuolla melkein mitaleista ja me täällä alemmassa loppusarjassa. Tietenkin miettii, että mitä me oltaisiin voitu tehdä paremmin.

Samassa Abbey tunnustaa EM-kisojen tason. Suomi on saanut tähän asti vastaansa 18-vuotiaiden poikien hallitsevan Euroopan mestarin Serbian, U18-hopeamitalisti ja U16-Euroopan mestari Espanjan, kahden vuoden takaisen U16 Euroopan mestari Liettuan sekä tappiottomana mitalipeleihin edenneen Slovenian.

Vaikka Suomi olisi pysynyt otteluissa mukana 30-35 minuuttia, muutaman minuutin huono jakso on riittänyt eron repeämiseen.

- Kyllä sen huomaa, että pitää koko ajan pelata ihan omalla ylätasolla joukkueena, jos täällä haluaa pärjätä. Jos tulee pallonmenetyksiä tai ei saada levypalloja tai hävitään puolustuksessa 1-1-tilanne, vastustaja iskee heti. Ja jos tällä tasolla tippuu kymmenen pisteen taakse, sieltä on tosi vaikea nousta enää takaisin.

Delfin Basket -yleisöstä tukea viikonlopun huipennukseen

Suomalaista koripalloa seuraaville Elmeri Abbey on tuttu nimi paitsi nuorisomaajoukkueympyröistä, myös Divari A:sta, jonka aloittavana pelinrakentajana hän on johdattanut JBA:n kahdesti divarin finaaleihin.

Toukokuussa 18 vuotta täyttänyt Abbey on tänä kesänä hakenut tuntumaa seuraavalta tasolta, ensin alkukesällä Susijengin Open Gymissä Miro Littlen, Andre Gustavsonin ja Perttu Blomgrenin kaltaisia pelaajia vastaan, ja sittemmin U18 EM-kisoissa tulevia NBA- ja Euroliiga-pelaajia vastaan.

- Uusia kokemusta, entistä parempia pelaajia, fyysisempää peliä, Abbey luettelee kesän kokemuksiaan.

- Pääsin ensiksi katsomaan junnuna Susijengin toimintaa, sen jälkeen kokeillut johtaa tätä U18-jengiä Euroopan parhaita maita vastaan. Itse olen ajatellut tätä kesää niin, että otan täältä saadut opit talteen ja keskityn omaan treeniin ja kehitykseen.

U18-joukkueen kapteeniksi nimetyllä Abbeylla on nyt vastuualueellaan myös joukkueensa valmistaminen ensi viikonlopun alempiin sijoitusotteluihin, joissa joukkue pelaa myös ensi kesän EM-kisapaikastaan. Heti lauantaina vastassa on hurja haaste, kun mitalisuosikkina kisoihin lähtenyt, mutta läpi kisojen alisuorittanut Espanja saapuu toisen kerran Sudenpentujen tasonmittariksi.

- Espanjasta huomasi viimeisessä parissa pelissä, että niillä alkoi keittää päässä ja jalka painaa, kun peli ei kulkenut. Tällaisissa turnauksissa voi käydä noin, Abbey pohtii.

- Olisihan se kiva aloittaa viikonloppu voitolla Espanjasta. Jos jotain pitää ottaa oppia edellisestä ottelusta, niin ainakin meidän pitää voittaa 1-1-puolustukset, koska sitä kautta he meitä rankaisivat. Ja kolmoset pitää tietysti saada osumaan paremmalla tasolla kuin alkusarjassa.

Viikonloppuna Tampereelle kerääntyy jälleen satoja koripallon ystäviä ympäri Suomen vuotuisen Delfin Basketin merkeissä. Delfin Basket on Abbeyllekin monilta juniorivuosilta tuttu ja hän toivoo turnausyleisön löytävän tiensä Hakametsään Sudenpentujen tueksi.

- Vaikka nyt onkin muutama tappio alla, ei ole mitään aikomusta luovuttaa tähän. Tavoite on hoitaa kisat kunnialla maaliin ja on aina helpompi pelata, jos saadaan yleisöä taakse. Hakametsässä nähdään.

Sudenpennut ja Espanja kohtaavat alemman U18 EM-jatkosarjan ottelussa Hakametsässä lauantaina 3.8. klo 16.00 alkaen. Liput otteluun täältä!

Henkilöt

 
31.7.2024 10:36 Sudenpennut

Olavi Suutela: ”Halutaan pelata meidän omalla vauhdilla”

Suomen Sudenpentujen urakka U18 poikien EM-kisoissa Tampereen Hakametsässä sai unelma-alun Liettuaa vastaan, mutta seuraavissa otteluissa Espanja ja Slovenia näyttivät kaapin paikan. Sudenpentujen tehoykkönen Olavi Suutela uskoo, että tiistain välipäivän jälkeen joukkue kohtaa Serbian tuoreella jalalla ja energialla.

29.7.2024 09:23 Sudenpennut

Samu Adler: ”Osasin odottaa, että täällä voisi lähteä kulkemaan”

Sudenpentujen terävimpiä ilmestyksiä 18-vuotiaiden poikien EM-kisoissa on kisojen ensimmäisinä päivinä ollut toisen polven koripalloilija Samu Adler. Ratkaisuvalmiudellaan huomioita herättänyt, elokuussa 17 vuotta täyttävä Tapiolan Hongan kasvatti uskoo, että joukkue oppii läksynsä sunnuntain Espanja-ottelusta nopeasti.

28.7.2024 09:12 Sudenpennut

Sudenpentujen puolustuksen lukko Aaron Ekwere: ”Sitä hetkeä mä olin odottanut”

Koripallovalmentajat kautta vuosikymmenten ovat yhtenään muistuttaneet junioripelaajia siitä, että pelin kulkuun on mahdollista vaikuttaa, vaikkei tekisi pistettäkään. Tämän totuuden ruumiillistuma lauantaina oli Sudenpentujen Aaron Ekwere, joka sinetöi suomalaisvoiton viemällä viime sekunneilla puolustuksellaan elintilan Liettuan Kaspar Jakucionisilta.

4.8.2024 23:16 Sudenpennut

Tampereen U18 EM-kisat päättyivät Saksan mestaruusjuhliin, Israelin Ben Saraf kisojen MVP

Saksa päätti Tampereen U18 EM-kisat koripallohistoriansa ensimmäisiin 18-vuotiaiden poikien mestaruusjuhliin kukistettuaan Serbian sunnuntai-illan finaalissa lukemin 93–83 (51–45). Turnauksen arvokkaimpana pelaajana (MVP) palkittiin Israelin Ben Saraf.

4.8.2024 16:21 U18 EM-kotikisat 2024

Sudenpennuille 15. sija Tanska-voitolla Tampereen EM-kotikisoissa

Sudenpentujen taival Tampereen Hakametsässä pidetyissä U18 EM-kotikisoissa päättyi voitokkaasti, kun Suomi voitti päätöspelissään Tanskan 81-94 (44-49). Sudenpennut sijoittui täten 15. sijalle.

4.8.2024 10:15 Sudenpennut

Vielä kerran, pojat: Sudenpennut päättää U18 EM-kotiturnauksen Tanskaa vastaan

Suomen Sudenpennuille tarjoutuu vielä yksi mahdollisuus voittotilinsä kasvattamiseen Tampereen U18 EM-kotiturnauksessa sunnuntaina alkuiltapäivällä, kun vastaan saapuu heinäkuun PM-kisoista tuttu Tanska. Joukkueet kamppailevat sunnuntai-iltapäivänä klo 13.30 EM-turnauksen 15. sijasta.

4.8.2024 00:21 Sudenpennut

Saksa ja Serbia 18-vuotiaiden EM-finaaliin, Sudenpennut ja Tanska kohtaavat sunnuntaina 13.30

18-vuotiaiden poikien Tampereen EM-kisat ovat viimeistä päivää vaille paketoitu historiankirjoihin. Sunnuntai-illan finaalissa kohtaavat viime sekunnin kolmosella Israelin peitonnut Serbia sekä Sloveniaa dominoinut Saksa. Suomen osalta kisat päättyvät klo 13.30 alkaen otteluun Tanskaa vastaan.

3.8.2024 10:39 Sudenpennut

Sudenpennuilla lauantaina revanssimahdollisuus haavoitettua Espanjaa vastaan

Nuorten EM-kisat tuottavat harva se vuosi yllätyksiä, ja niin myös tänä vuonna – Tampereen U18 EM-kotikisoihin mitalisuosikkien joukossa lähtenyt Espanja taistelee lauantaina Sudenpentuja vastaan paikastaan ensi kesän EM-kisoissa. Sudenpentujen valmennusjohtoon kuuluva Petri Virtanen näkee Espanjan haavoittuneeksi, mutta vaaralliseksi.

2.8.2024 09:51 Sudenpennut

U18 EM-kisojen lauantain otteluajat selvillä – Suomi Espanjan kimppuun klo 16

Tampereella pelattavissa 18-vuotiaiden poikien EM-kisoissa vietetään tänään perjantaina välipäivää, mutta lauantain 3.8. otteluaikataulut on vahvistettu. Sudenpentujen EM-kisaurakka jatkuu uusintaottelulla Espanjaa vastaan klo 16.00 Hakametsän 1-hallissa.

1.8.2024 23:05 Sudenpennut

Sudenpennut kohtaa lauantaina Espanjan, EM-semifinaaliparit selvillä

Mitalisuosikkina EM-kisoihin lähteneen Espanjan alavire syveni torstaina, kun Turkki löylytti sitä murskapistein 84–68 (50–29) U18 poikien EM-kisojen alemman jatkosarjan sijoitusottelussa. Lopputulos tarkoitti myös sitä, että Sudenpennut saa lauantaina revanssimahdollisuuden Espanjasta toiseksi viimeisessä sijoitusottelussaan.

Näytä lisää vastaavia