Naisten Korisliigan pudotuspeliennakko 1/2: HBA kohtaa HyPon, FoA haastaa Kouvottaret, Catz EBT:n kimppuun

18.3.2019 17:01 Naisten Korisliigan pudotuspelien puolivälierissä vastakkain asettuu tiistaina kolme otteluparia. Piikkipaikan runkosarjassa itselleen varmistanut Hyvinkään Ponteva saa vastaansa HBA:n, joka selvitti viimeisenä joukkueena tiensä pudotuspeleihin. Kouvottaret sijoittui puolestaan kolmanneksi ja saa vastaansa kuudenneksi sijoittuneen Forssan Alun. EBT jäi niukasti neljännelle sijalle ja saa näin ollen vieraakseen viidentenä olevan Catzin.

Hyvinkään Ponteva saa vastaansa nuoren HBA:n. Kuva: Ville Vuorinen.

Nuoresta kokoonpanosta koostuva HBA Märsky selviytyi ensi kertaa mukaan pudotuspelitaistoihin. Joukkue sijoittui lopulta runosarjan kahdeksanneksi kymmenellä voitolla ja 17 tappiolla. HBA:sta kehittyi kauden aikana melkoinen yllättäjä, sillä joukkue haastoi sarjan kärkipäähän kuuluvia ennakkosuosikkeja, ja yksi maistuvimmista voitoista napsahti tilille tammikuussa, kun joukkue kaatoi Peli-Karhut, jotka liihottivat tällöin pitkässä voittoputkessa.

Joukkueen päävalmentaja Pekka Salmisen mukaan kulunut kausi on ollut ennen kaikkea merkki oikeansuuntaisesta kehityksestä.

– Meillä on kehitystä tapahtunut ja pelaajat ovat parempia kuin viime vuonna. Meidän rosterissamme on ehdotonta eliittiä, jos ei nyt ihan vielä niin ainakin tulevina vuosina. Meidän olemassaolomme tarkoitus tiivistyy tähän kaikkeen, Salminen summaa.

Joukkueen kantavina voimina on toiminut pitkin kautta lupaava tehokaksikko Sara Bejedi (21.5/6.7/4.6) sekä Awak Kuier (18.5/11.4/2.7).

Salmisen mukaan pudotuspeleissä mukana oleminen tulee olemaan hieno ja opettavainen kokemus nuorille pelaajille ja joukkueessa vallistee odottavainen tunnelma.

– Ovathan tytöt vähän ihmeissään tästä kaikesta. Tulee kuitenkin olemaan hieno kokemus, kun päästään pelaamaan isojen yleisöjen eteen. Saadaan nyt kokemusta myös siitä, kun pelataan koko ajan samaa joukkuetta vastaan. Pitää reagoida ja mahdollisesti muuttaa asioita jokaisen pelin jälkeen.

HBA kohtaa puolivälierissä kokeneen vastustajan, kun kivenkova runkosarjavoittaja Hyvinkään Ponteva asettuu vastaan. Ponteva vei voitot runkosarjassa 2-1, mutta helpolla ei joukkue päässyt. Runkosarjan avausottelussa HBA järjesti todellisen yllätyksen ja kaatoi HyPon pisteellä. Seuraava kohtaaminen oli Pontevan heiniä selvästi, mutta viimeisimmällä koitoksella voitto irtosi vasta toisen jatkoajan päätteeksi. Salmisen pelitaktiikka viime kauden pronssimitalisia vastaan on selvä.

– Lähdetään pitämään yllä kovaa pelivauhtia ja katsotaan kuinka kauan vastustajan jalka kestää. Pyrimme myös pelaamaan yliaggressiivisesti ja katsotaan mihin se riittää.

Hyvinkään Pontevan Miikka Sopanen: ”Löysimme identiteettimme uudestaan”

Kokenut playoff-joukkue Hyvinkään Ponteva varmisti viime viikolla runkosarjan voiton. Piikkipaikka irtosi lopulta 20 voitolla, tappioita kertyi seitsemän. Joukkue lähti kauteen murskaavalla kokoonpanolla ja lensi voitosta voittoon, mutta ilman ongelmia ei joukkueen taival sujunut, sillä avainpelaajia yksi toisensa jälkeen joutui sivuun loukkaantumisten vuoksi. Päävalmentaja Miikka Sopasen mukaan joukkue joutuikin luomaan nahkansa uudestaan.

– Alkukauden joukkue on enää muisto vain. Jouduimme rakentamaan kaiken alusta roolituksista lähtien. Emme ole sama joukkue, kuin aluksi, mutta löysimme identiteettimme uudestaan ja nyt olemme taas iskussa ja täysin valmiina pudotuspeleihin, Sopanen kertoo.  

Sopasen mukaan joukkueen tähtäimessä siintää edelleen kirkkain mitali, mutta samaan hengenvetoon hän painottaa fokusta nykyhetkeen.

– Me tiedostamme playoff-realiteetit. Näissä karkeloissa ei hyvä heilu, jos alkaa keskittyä väärin asioihin. Nyt mennään peli ja ottelukierros kerrallaan.

Sopasen mukaan HBA on ollut vaikea vastus etenkin kotikentällään, mutta avaimet voittoon löytyvät oman tekemisen kautta.

– Tiukkoja matseja on meillä ollut ennenkin HBA:ta vastaan. Me pyrimme olemaan heitä vastaan paras versio Hyvinkään Pontevasta. Tasaisuus ja yhtenäisyys ovat avainasioita. Uskon, että meiltä löytyy tarvittavaa laajuutta ja tasoa voittamiseen. Roolituksemme on nyt onnistunut ja saamme kaikenlaisia kokoonpanoja kentälle. Meiltä löytyy niin korintekijöitä, kuin puolustajia.

Hyvinkään Pontevan kokoonpanosta murskaava jälkeä ovat tehneet erityisesti Randi Brown (25.2/6.5/3.7) sekä Taru Tuukkanen (19.9/10.4/4.1.)

Forssan Alku on voittanut Kouvottaret kolme kertaa runkosarjassa. Kuva: Ville Vuorinen.
 

Forssan Alun Risto-Matti Rousku: "Alkukauden mitalitavoite ei ole muuttunut mihinkään”

Forssan Alku sijoittui runkosarjan kuudenneksi 12 voitolla ja 15 tappiolla. Joukkue aloitti runkosarjaurakointinsa erinomaisesti, sillä lokakuussa viidestä pelatusta ottelusta kertyi vain yksi häviö. Täysin vakaata ei ole forssalaisten suorittaminen kuitenkaan ollut, ja esimerkiksi marraskuulta saldoksi kertyi vastaavasti vain yksi voitto viidestä pelatusta ottelusta.

– Menomme on ollut pitkin kautta melko ailahtelevaa, on ollut hyviä pelejä ja sitten taas vähän huonompia. Meillä on kuitenkin vielä aika nuoria pelaajia kokoonpanossa, jotka pelaavat vasta ensimmäisiä isoja minuuttejaan naisten Korisliigassa. Rosterimme on myös melko kapea, joten sairastumiset ja loukkaantumiset vaikuttavat ja näkyvät heti, Risto-Matti Rousku ruotii.

– Meillä on joka tapauksessa nyt hyvin hitsautunut joukkue kasassa, jossa vallitsee hyvä joukkuehenki, mikä näkyy mielestäni myös ulospäin. Meillä on hyvää tekemistä niin treeneissä, kuin sen ulkopuolellakin.

Forssan Alun pelipariksi asettuu puolivälieriin Kouvottaret, joka sijoittui sarjan kolmanneksi. Joukkueiden kohtaamisesta puolivälierissä voi odottaa vähintäänkin mielenkiintoista, sillä Forssan Alku on vienyt nimiinsä joukkueiden kaikki kolme runkosarjakohtaamista.

– Me olemme olleet heitä vastaan tarpeeksi hyviä ja saatu heidän palloscreenipelaamistaan pois. Pudotuspelit ovat kuitenkin ihan eri tasoisia pelejä, joissa panokset ovat korkealla. Nyt katsotaan, kuka pystyy tekemään muutoksia tarvittaessa, lähdemme keksimään keinoja heidän puolustusta vastaan.  

– Meidän nuoret sisäpelaajamme Ella Salminen (7.7/4.7/1.6) ja Elli Koskinen (4.6/4.3/1.2) ovat menneet hienosti eteenpäin kauden aikana, toivottavasti he pystyvät pysäyttämään Kouvottarien Claire Lamunun jatkossakin, Rousku päättää.

Forssan Alun kokoonpanossa operoi naisten Korisliigan parhaaksi vahvistukseksi tituleerattu Mia Loyd (23.0/10.8/2.7). Hyvin tonttinsa on myös täyttänyt Emily Kinneston (15.6/6.0/4.3).

Kouvottarien Mika Hartonen: ”Nyt annetaan vaan mennä ja katsotaan miten käy”

Kouvottaria on luonnehdittu tämän kauden yllättäjäjoukkueeksi, eikä syyttä. Joukkueen runkosarjan kolmas sija on seuran liigahistorian paras ja se irtosi 17 voitolla, tappioita kertyi kymmenen. Joukkue on kaatanut kaikki sarjan kärkijoukkueet: Ponteva kaatui kahdesti, PeKa kerran ja EBT kolmesti.

– Eihän tässä voi olla mitään muuta kuin ylpeä ja onnellinen. Hieno suoritus ja runkosarja kaiken kaikkiaan. Meillä ei ollut missään vaiheessa kautta liian pitkiä tappioputkia vaan aina päästiin takaisin peleihin mukaan. Siinä vaiheessa, kun huomasin, että vahvistusten valinta osui nappiin, ja voitettiin kauden aluksi kovia joukkueita huomasin, että homma sujuu. Onnellakin on tietysti aina pieni osuus kaikessa, Mika Hartonen kommentoi.

Kouvottarien vahvistukset Taler Deer (19.8/6.0/5.5), Claire Lamunu (18.1/14.9/1.9) sekä Camille Zimmerman (17.8/8.4/3.0) ovat operoineet erinomaisesti pitkin kautta, mutta kiitosta valmentajalta keräävät myös kotimaiset pelaajat.

– Meidän pelaajissamme on se sisäsyntyistä, että he haluavat laittaa kaikkensa likoon kentällä. Joukkueessa on paljon pelaajia, joilla on divaritaustaa ja jotka ovat pelanneet pitkään. Meidän vanhemmilla ja kokeneilla pelaajilla ei ole välttämättä isoja saavutuksia vielä, heillä on kova halu näyttää ja tämä on heille näytön paikka.

Kouvottaret on kaatanut runkosarjassa kaikki muut joukkueet, paitsi nimenomaisen otteluparinsa Forssan Alun, jonka pysäyttämiseksi ei ole löytynyt toistaiseksi lääkkeitä.

– Lähdetään toteuttamaan heitä vastaan meidän omaa pelitapaamme, mitään ei tulla antamaan ilmaiseksi. Forssan Alku on kova ja haasteellinen joukkue, joka pelaa fyysistä koripalloa. Heillä on omintakeinen pelitapa ja hyvin valmennettu joukkue, jossa pelaajat ovat sitoutuneita ja laittavat itsensä likoon.

– Me luotamme yhdessä tekemiseen joukkueena ja pelaajat luottavat toisiinsa.  Meillä on halua näyttää ja olemme pärjänneet, silloin kuuluu lähteä voittamaan, Hartonen tuumaa.

Catz lähtee pitkän tauon jälkeen pudotuspeleihin vieraista ja haastaa EBT:n. Kuva: Ville Vuorinen. 
 

EBT:n Niko Hellman: ”Toivottavasti uskalletaan olla rohkeita”

Espoo Basket Team on pelannut vahvan ja tasaisen kauden. Joukkue pysyi läpi kauden kiinni kärkikamppailuissa ja sijoittui lopulta neljänneksi 17 voitolla ja kymmenellä tappiolla. Joukkueen päävalmentaja Niko Hellman sanoo uskoneensa alusta asti kovan työnteon kantavan hedelmää.

– Alusta asti olen uskonut pitkäjänteisen työntekemiseen, se lopulta palkitsee. On ollut etuoikeutettua saada valmentaa kovan työmoraalin omaavia pelaajia, jotka laittavat koriksen eteen kaikkensa. Ollaan otettu suuria harppauksia ja olin jo viime kauden päätteeksi luottavainen joukkueen suhteen, Niko Hellman kertoo. 

– Kokonaisuutena meillä oli mielestäni erinomainen runkosarja, jossa notkahduksia tuli melko vähän. Meillä ei ole kaikista kokenein joukkue, mutta pelaajien taso on pysynyt silti hyvänä koko ajan erittäin kovatasoisella kaudella. Myös siitä olen ylpeä, miten moni meidän kotimainen pelaajamme pelaa uransa tähänastista parasta kauttaan. Näistä pelaajista haluaisin nostaa esille etenkin Lotta Eräkankaan (11.3/2.0/1.4), Sanni Tuomiston (9.2/4.2/1.9), Lotta Vesiluoman (7.7/3.4/2.6) sekä Ulriikka Nuolikosken (9.8/3.7/1.5).

Vastaansa EBT saa runkosarjassa viidenneksi sijoittuneen Catzin Lappeenrannasta, joka kuuluu sarjan kestomenestyjiin ja omaa rutkasti kokemusta pudotuspeleistä. Joukkueiden keskinäiset kohtaamiset menivät espoolaisten leiriin runkosarjassa 2-1 tällä kaudella.

– Uskon, että meillä on hyvät mahdollisuudet päästä jatkoon. Catzilla on takana rikkoinen kausi, mutta heidän kokoonpanonsa on kova. Lisäetua heille tuo myös se, että pelaajat ja valmentaja ovat tehneet jo pitkään yhteistyötä. Levypallopelaamisen tulee olla meiltä laadukasta ja korinteossa pitää saada jälleen onnistumisia kotimaiselta osastolta. Catz pelaa laadukasta puolen kentän peliä, siihen myllyyn meidän pitää saada kapuloita rattaisiin.

Catzin Mika Haakana: ”Laitetaan selitykset sivuun ja ollaan valmiita pelaamaan”

Naisten Korisliigan kestomenestyjiin ja mitalisuosikkeihin kuuluvan Lappeenrannan Catzin kausi on sujunut enemmän tai vähemmän rikkonaisesti ja epäonnisesti. Liigan parhaimpiin pelaajiin kuuluvan Sydney Wallacen kausi päättyi ennen aikojaan loukkaantumiseen joulukuussa ja välillä kokoonpanosta puuttui myös Aleighsa Welch. Nyt joukkueessa on tapahtunut viime kuukausina hienoisia muutoksia, kun tähtipelaaja Elena Reshetko (13.4/8.4/2.19) liittyi yhdessä Karoliina Rytkösen kanssa kokoonpanoon. Joukkue sijoittui runkosarjan viidennelle sijalle kokien 15 voittoa ja 12 tappiota.

– Ihan ok tyytyväinen olen tilanteeseen tällä hetkellä, voisi tilanne olla huonompikin kaikkiin tapahtumiin nähden. Oli jo lähellä, ettei oltu sarjan kolmosia. Lähdemme pitkästä aikaa pudotuspeleihin vieraista ja haastajan roolista, mikä ei tietenkään ole aivan odotusten mukaista. Joukkueessa vallitsee kuitenkin hyvä fiilis ja ollaan jätetty kaikki vastoinkäymiset nyt sivuun, Mika Haakana niputtaa.

Haakanan mukaan joukkueen kokoonpanon muutokset ovat vaikuttaneet lähinnä hyökkäyspään jouhevuuteen.

– Puolustuspäässä ollaan nyt pelattu oikein hyvin, vaikka vähän pelaajiston muutos on vaikuttanut hyökkäyspään jouhevuuteen. Uskon kuitenkin, että saadaan tästä vielä hyvä paketti kasaan ja me petraamme. Kotimaiset nuoret pelaajat ovat vielä vähän kokemattomia, mutta meidän vahvistuksillamme Aleighsa Welchillä (20.5/11.0/4.0) ja Valencia McFarlandilla (16.0/5.0/3.6) sen sijaan on pitkä kokemus pudotuspeleistä.

Espoo Basket Team toteutti runkosarjassa laadukasta levypallopelaamista, jossa Catzilla oli puolestaan taas vaikeuksia. Catzin kokeneen luotsin mielestä tämä on yksi pääasioista, johon joukkueen tulee kiinnittää huomiota.

– EBT toteuttaa ihailtavasti levypallopelaamista, siinä meidän pitää puolestaan parantaa. EBT myös pelaa kovaa ja menee tylysti korin alle ja sisään, mutta myös heittää kaukaa. Näihin asioihin tulee kiinnittää huomiota. Realiteetti on varmasti se, että olemme altavastaajia. Suomen mestaruus on silti edelleen päätavoitteenamme. Se vaatii täydellistä onnistumista ja terveyttä, mutta nyt ollaan valmiita pelaamaan, Haakana kertoo.

 

 

 
15.3.2024 20:50 Naisten Korisliiga

FoA:n johto kesti loppuun asti

Naisten Korisliigan ainoassa ottelussa FoA haki vieraspisteet Helsingistä. HBA-Märsky jäi joukkueen jalkoihin 65-61.

15.3.2024 15:17 Naisten Korisliiga

Helmikuun kuukauden pelaaja Ilmar’I Thomas: ’’ Tavoitteenamme on voittaa mestaruus’’

ToPo:n Ilmar’I Thomas valittiin helmikuussa Naisten Korisliigan kuukauden pelaajaksi. Valinta oli pelaajalle toinen. Edellinen valinta tuli viime kaudella.

12.3.2024 22:27 Naisten Korisliiga

EBT päätti runkosarjansa voittoon Espoon derbyssä

Naisten Korisliigassa pelattiin yksi ottelu. Siinä EBT tarttui kiinni pudotuspelipaikkaan, kun Honka kaatui vieraskentällä 64-58.

9.3.2024 20:15 Naisten Korisliiga

Kiia Mäntylä siivitti EBT:n tärkeään voittoon – PeKa ja FoA kotivoittoihin

Naisten Korisliigassa pelattiin kolme ottelua. Voittoihin ylsivät pudotuspelipaikasta taisteleva EBT, Peli-Karhut ja Forssan Alku.

4.3.2024 12:13 Naisten Korisliiga

ToPon IImar’I Thomas naisten Korisliigan helmikuun kuukauden pelaaja

Upeaa kautta pelaavan Torpan Poikien IImar’I Thomas on valittu naisten Korisliigan helmikuun parhaaksi pelaajaksi.

2.3.2024 19:50 Naisten Korisliiga

Da’Nasia Hoodin heitto varmisti Peli-Karhuille sarjapisteet – ToPo vei nimiinsä kärkipään kohtaamisen

Naisten Korisliiga jatkui kahdella ottelulla. Voitot kirjattiin Peli-Karhuille ja ToPo:lle.

1.3.2024 20:15 Naisten Korisliiga

HBA:lle tärkeät pisteet pudotuspelipaikan kannalta – Kouvottaret äitynyt kovaan vireeseen

Naisten Korisliigassa pelattiin perjantaina kaksi ottelua. Niissä voittoihin ylsivät HBA-Märsky ja Kouvottaret.

24.2.2024 22:00 Naisten Korisliiga

HBA ja PeKa katkaisivat tappioputkensa – ToPo:lle revanssi Kouvottarista

Naisten Korisliigassa pelattiin neljä ottelua. Illan voittajia olivat HBA, PeKa, ToPo sekä FoA.

23.2.2024 10:00 Naisten Korisliiga

Tammikuun kuukauden pelaaja Saana Kujala: ’’Olen erittäin ylpeä siitä, miten olemme joukkueena pelanneet’’

Saana Kujala valittiin tammikuussa kuukauden pelaajaksi. Kujalan johdolla Pyrintö nappasi kuukauden aikana kolme voittoa.

17.2.2024 19:44 Naisten Korisliiga

Kouvottaret voittoon Thomasin pistehurjastelusta huolimatta – ToPolle kauden ensimmäinen tappio

Naisten Korisliigassa pisteitä keräsivät Kouvottaret, FoA, Pyrintö ja EBT.

Näytä lisää vastaavia