Markkanen nuiji 32 pistettä, Susijengin MM-turnaukselle voitollinen päätös

2.9.2023 14:38 Pitkään yhteen pelannut olympia- ja MM-kisakävijä Venezuela oli tasan yhtä vaikea päätösvastustaja Susijengille kuin odotettiinkin. Lauri Markkasen 32 pistettä, oikeisiin paikkoihin osuneet kolmeen pisteen heitot ja tiiviisti uomiinsa lukkiutuneet puolustusviisikot takasivat kuitenkin sinivalkopaidoille toisen voittonsa MM-turnauksessa.

Lauri Markkanen viimeisteli 32 pistettä Venezuelaa vastaan. Kuva: Ville Vuorinen

Susijengi oli läpi ottelun nopeampi ja energisempi ja oli kärkkyä karkumatkalle useaan otteeseen MM-päätösottelun ensimmäisen kahden ja puolen jakson aikana, mutta niin vain kovissa kansainvälisissä turnauksissa keitelty Venezuela kuroi huolellisella joukkuetoteuttamisella eron umpeen kerta toisensa jälkeen.

Venezuelan heittäjät juoksivat skriineistä puolivapaita kolmosia suomalaisselustaan läpi kolmannen jakson viimeisten minuuttien ja hiipivät yleisön hurratessa viiden pisteen päähän (67-62) oltuaan jo pariin otteeseen kolmentoista pisteen takaa-ajomatkalla.

Tuolloin valokeilaan nousi Lauri Markkanen.

Jyväskylän Iso Vaalea päätti kolmannen jakson haamurajalta lähteneeseen kolmen pisteen heittoon ja avasi päätösjakson seitsemällä perättäisellä pisteellä. Venezuela pysytteli vielä hetken tuntumassa, kunnes sen wanhoilta herroilta loppuivat jalat kesken ja Susijengi ampaisi hetkittäin erinomaisen joukkuepuolustuksen jäljiltä eron lopullisesti yli kymmeneen pisteen.

Loppulukemat kirjattiin Okinawa Arenan jumbotronille 90-75 (48-35).

- Tällaisessa ottelussa pitää olla kärsivällinen. Tiesimme, että Venezuela tulee joka kerta lujaa takaa ja he upottivat viisitoista kolmosta erinomaisin tarkkuuksin (47%), päävalmentaja Lassi Tuovi kommentoi voiton jälkeen.

- Pelasimme kuitenkin mielestäni tänään turnauksen parhaan puolustuspelimme. Saatuamme puolustuksen kuntoon löysimme itseluottamusta pelata meidän koripalloamme aivan kuten viimeksi Kap Verdeä vastaan. Tämä oli iso voitto meille, jälleen yksi tärkeä rajapyykki meidän nuorelle miehistöllemme ja otamme tästä turnauksesta mukaan ison annoksen kokemusta.

Puolustusviisikko söi Venezuelan eväät, Little jakeli syöttöjä

Vaikka Venezuela yritti kaikkien muiden MM-kisajoukkueiden tavoin uida Lauri Markkasen pään sisään puolirikollisilla puolustustaktiikoilla, piti Markkanen kovalla kokemuksella päänsä kylmänä.

Markkanen herätti kauhua venezuelalaispuolustuksessa niin lähietäisyydeltä kuin kaukaakin ja hakeutui yhtenään vapaaheittoviivalle, josta viimeisteli viivalta kovin tarkkuuksin (11/12).

Miro Little tarjoili yhdeksän namupassia. Kuva: Ville Vuorinen
Miro Little tarjoili yhdeksän namupassia. Kuva: Ville Vuorinen

Alkulohkovaiheessa yskinyt kolmen pisteen heittopelikin naksahti kohdalleen. Sasu Salin (11/2) ja Edon Maxhuni (6/0) virittelivät karkumatkaa ensimmäisellä puoliskolla onnistumisillaan kaaren takaa ennen Markkasen kolmosia.

Mutta voitto ratkesi ennen kaikkea puolustuspäässä. Susijengin ylivoimaisesti tehokkaimman puolustusviisikon muodostivat Markkasen (+/- -lukema +16) lisäksi Mikael Jantunen (7/8, +24), Miro Little (7/1/9 syöttöä, +20), Salin (+23) ja Elias Valtonen (11/1/2 blokkia, +27), joiden ollessa kentällä venezuelalaiset jäivät tyystin aseettomiksi hyökkäyksessä.

- Ymmärrettiin kaikki tämän pelin panos. Tiesimme, että tänään pitää voittaa ja tiesimme, ettei Venezuelan selkäranka katkea, vaan että meidän täytyy jaksaa paahtaa, Little kuvaili joukkueen mielenmaisemaa MM-päätökseen lähdettäessä.

Läpi turnauksen yhä suurempia minuutteja pelannut Little juoksi kentälle jälleen Susijengin aloittavana pelinrakentajana ja pelasi turnauksen parhaat minuuttinsa. Pirkkalaiskasvatille kirjattiin yhdeksän koriin johtanutta syöttöä eikä yhtään pallonmenetystä.

- Yritin löytää oikeat syöttöpaikat tänään ja aika hyvin onnistuttiin joukkueena toteuttamaan omia asioita. Koko ajan on varmempi olo pelata tämän jengin kanssa.

Kapteeni Salin: ”Pystyimme hoitamaan homman kotiin”

Susijengin saldoksi Okinawan MM-peleistä jäi kolme alkulohkotappiota sekä kaksi MM-jatkosarjasta haettua voittoa.

Ensimmäisen vuotensa susikapteenina päättänyt Sasu Salin kuvaili MM-kesää pitkäksi ja vuoristoratamaiseksi matkaksi.

- Kiva lopettaa turnaus voittoon. Mustia hetkiä tuli tänäänkin, mutta ne jäivät onneksi lyhyiksi ja pystyimme hoitamaan homman kotiin, Salin kuittasi Venezuela-ottelun.

- Rehellisesti en voi antaa meille tästä turnauksesta hyvää kokonaisarvosanaa, mutta olen ylpeä siitä tavasta, millä keräsimme konseptimme vaikean alkulohkon jälkeen. Oltiin kaikki sitä mieltä, ettei tahdottu enää niitä fiiliksiä, mitä meillä oli vielä muutama päivä sitten. Otettiin tehtäväksi hoitaa nämä kaksi ottelua ja siinä pysyttiin. Iso kiitos siinä kokonaisuudessa kuuluu susifaneille, jotka antoivat meille virtaa Saksa-ottelun jälkeisessä fanitapaamisessa.

Susijengi kerääntyy seuraavan kerran yhteen ensi helmikuussa, jolloin se aloittaa kolmeen karsintaikkunaan jaetut EM-karsinnat vierasottelulla Serbiassa ja kotiottelulla Tanskaa vastaan.

- Tämäkin kokemus kasvattaa meitä yhdessä. Nuoret pelaajamme saivat nähdä, millä tasolla muutamat maailman parhaista joukkueista pelaavat. Se on pitkässä juoksussa iso juttu meille kaikille.

Susijengi – Venezuela 90-75 (13–17, 48–35, 67-62), miesten maaottelu, MM-kisat (alempaa jatkosarjaa), Okinawa City (Japani) 2.9.2023

Susijengi: Lauri Markkanen 32/9, Sasu Salin 11/2, Elias Valtonen 11/1/2 blokkia, Alexander Madsen 8/5, Mikael Jantunen 7/8, Miro Little 7/1/9 syöttöä, Olivier Nkamhoua 6/3, Edon Maxhuni 6/0, Ilari Seppälä 2/1/6 syöttöä, Henri Kantonen 0/1, Alex Murphy, Jacob Grandison.

Venezuela: Pedro Chourio 17/2, Jose Materan 14/3, Garly Sojo 11/3.

 
13.4.2024 11:59 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen loisti ratkaisevassa finaalissa – ”Hieno saavutus”

Mikael Jantunen oli yksi Paris Basketballin avainpelaajista, kun ranskalaisseura juhli perjantai-iltana EuroCupin voittoa. Jantusen mukaan joukkue osoitti kauden aikana ansaitsevansa mestaruuden.

12.4.2024 23:53 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusesta ja Tuomas Iisalosta EuroCupin mestareita

Mikael Jantunen ja Tuomas Iisalo pääsivät tuulettamaan EuroCupin voittoa, kun Paris Basketball kaatoi finaalisarjassa Bourg-en-Bressen suoraan kahdessa ottelussa. Jantunen tehtaili finaalissa upeasti 15 pistettä.

10.4.2024 09:13 Suomalaiset ulkomailla

Jantusen ja Iisalon Paris Basketball aloitti EuroCupin finaalit voitolla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball otti ensimmäisen kiinnityksen EuroCupin mestaruuteen, kun se nappasi avausfinaalista voiton.

8.4.2024 10:19 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni vahvassa iskussa tärkeässä voitossa

Edon Maxhuni oli johdattamassa Le Portelia tärkeään voittoon joukkueen taistellessa pudotuspelipaikasta Ranskassa ja Mikael Jantunen oli niin ikään vahvassa iskussa Paris Basketballin voitossa.

1.4.2024 09:52 Suomalaiset ulkomailla

Susijengiläiset kovassa iskussa europarketeilla

Susijengin pelaajat onnistuivat laajalla rintamalla viikonlopun otteluissa. Edon Maxhuni oli loistovireessä Ranskassa, Alex Murphy oli joukkueensa ykköstykki Espanjassa ja Perttu Blomgren oli käsi kuumana Sloveniassa.

30.3.2024 09:21 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball EuroCupin finaaliin

Paris Basketball raivasi tiensä EuroCupin finaaliin, kun Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon miehistö kaatoi London Lionsin suoraan kahdessa ottelussa. Ranskassa Ilari Seppälä siivitti Saint-Chamondin tärkeään voittoon.

27.3.2024 09:16 Suomalaiset ulkomailla

Paris Basketball aloitti EuroCupin välierät komeasti

Mikael Jantunen oli jälleen hyvässä iskussa, kun Paris Basketball otti ensimmäisen kiinnityksen EuroCupin finaalipaikkaan. Saksassa Valtteri Mervola auttoi joukkueensa pitämään sarjapaikkansa.

26.3.2024 10:38 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball aloittaa välierät EuroCupissa

Mikael Jantusen edustama ja Tuomas Iisalon valmentama Paris Basketball kohtaa EuroCupin välierissä englantilaisjoukkue London Lionsin. Jantunen uskoo vahvasti joukkueen mahdollisuuksiin edetä finaaliin.

21.3.2024 07:26 Suomalaiset ulkomailla

Lassi Tuovi teki suomalaista koripallohistoriaa

Lassi Tuovista tuli ensimmäinen suomalaissyntyinen valmentaja, joka on toiminut Euroliigan ottelussa päävalmentajana. Tuovi johdatti Virtus Bolognaa viime hetket italialaisseuran kohdatessa Zalgirisin vieraissa.

20.3.2024 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Severi Kaukiainen saavutti jo yhden pokaalin - kaksi vielä kiikarissa

Kauden 2023-24 loppuratkaisut ovat vasta käsillä, mutta Severi Kaukiaisen kauteen on mahtunut jo seuravaihto ja cup-voitto sekä MVP-palkinto. Kaukiainen on ollut ensimmäiseen ulkomaan kauteensa tyytyväinen.

Näytä lisää vastaavia