Lokakuun pelaaja Erik Sajantila: ”Joutuu kysymään itseltään, miten voisi auttaa joukkuetta enemmän”

9.11.2023 12:00 Lahti Basketballin vaikeasta kaudenalusta huolimatta seuran riveistä on erottunut yllättäen tähdeksi syttynyt 22-vuotias Erik Sajantila. Hänet palkittiin lokakuun 2023 parhaana pelaajana.

Erik Sajantilan lokakuu oli tilastojen valossa mykistävä: 30 pistettä, 5,2 levypalloa ja 3,8 koriin johtavaa syöttöä. Kuva: Ville Vuorinen

Harva oli valmistautunut siihen myllyyn, jonka Lahti Basketballin laitahyökkääjä Erik Sajantila pisti pyörimään heti kauden alkajaisiksi. 22-vuotiaasta Hongan kasvatista kuoriutui kesän jälkeen korintekokone, joka jätti lokakuun 2023 aikana tilastoihin lukemat 30 pistettä, 5,2 levypalloa ja 3,8 koriin johtavaa syöttöä. Suoritukset oikeuttivat Sajantilan samalla Kuukauden pelaajan titteliin.

– Ihan rehellisesti sanoen en nähnyt tätä ennalta itsekään, vaikka koenkin ottaneeni selkeitä askeleita pelaajana eteenpäin. Olen toki otettu ja kiitollinen tunnustuksesta, mutten kuitenkaan voi olla kovin tyytyväinen, kun katsoo sijoitustamme sarjataulukossa tällä hetkellä, Sajantila pohtii.

Ja hänen lausuntonsa on varsin ymmärrettävä, sillä Lahti on ajautunut heti alkukaudesta vaikeuksiin. Lokakuun aikana joukkue voitti vain yhden viidestä ottelustaan. Nyt kun pelejä on takana seitsemän, voittoja on kaksi.

– Aika ristiriitaisen tunnelman tämä aiheuttaa, kun on kuitenkin joukkuelaji kyseessä. Omaan toimintaansa alkaa kiinnittää eri tavalla huomiota tappioputkien kohdalla. Vaikka tilastot näyttävät hyvältä, pelissä tapahtuu niin paljon sellaisiakin asioita, jotka eivät taulukossa näy, kuten vastustajan sulkeminen levypallotilanteessa, skriinien käyttö tai puolustuskonseptissa pysyminen. Sitä joutuu kysymään itseltään, miten voisi auttaa joukkuetta enemmän.

Mutta mistä johtuu Erik Sajantilan hurja nousukiito pelaajana? Vielä viime kaudella hänen pistekeskiarvonsa pystyi laskemaan kahden käden sormilla. Nyt siihen tarvitsee lainata jo kahta ylimääräistä käsiparia.

Pelaaja itse analysoi tilannetta varsin tyynesti:

– Se on monen tekijän summa, mutta jo ihan pelkkä fysiikan kehittyminen edesauttaa monia asioita kentällä. Kun siihen yhdistää sen, että heitot uppoavat kaukaa, niin korille ajaminen helpottuu huomattavasti ja pääsee vapaaheittoviivalle. Ja vapaaheittoyritysten määrän lisäksi olen kasvattanut aivan selkeästi myös osumaprosenttiani.

Tämä on totta. Vastustajat ovat olleet erityisissä vaikeuksissa puolustaessaan Sajantilaa vastaan, ja sen seurauksena vapaaheittojen ottelukohtaiset yritykset ovat nousseet pelaajalla viime kauden 1,6:sta tähän mennessä 6,3:een ja niiden osumaprosentti 66:sta 86,4:ään.

– Se ei kuitenkaan tarkoita, että kalastelisin virheitä millään erityisillä liikeradoilla niin kuin jotkut tähdet NBA:ssa tekevät, vaan koen, että kovaa korille meneminen riittää virheiden aiheuttamiseen. Määrätietoisuus vie pitkälle, kun puolustaja yksinkertaisesti joutuu rikkomaan.

Puolustajat todella joutuvat rikkomaan, sillä pelitilannekorien tilastot eivät kalpene vapaaheitoille alkuunkaan. Sajantilan kahden pisteen yrityksistä on kuluvan kauden seitsemän ottelun aikana osunut 57,4 prosenttia ja kolmen pisteen yrityksistä järisyttävät 56,4 prosenttia.

Nyt asialistalla on siis enää korjata Lahden harhaan ajautunut kurssi.

– Kunhan saamme uudet vahvistuksemme Antwan Walkerin ja James Padgettin kunnolla sisään pelisysteemiimme ja jatkamme joukkuepuolustuksen kehittämistä, pääsemme parempiin lopputuloksiin. Olemme kehittyneet jo huomattavasti, mutta siinä on yhä pitkä työ tehtävänä, Sajantila toteaa.

Henkilöt

 
12.2.2024 10:04 Korisliiga

Hannes Pöllä virittelee paluuta Korisliigaan Kataja Basketin paidassa

Jo vuodenpäivät sivussa pääsarjakentiltä ollut Susijengi-sentteri ja Namika Lahti Juniorien kasvatti Hannes Pöllä, 25, on tekemässä paluuta Korisliigaan. Korisliigan vuoden tulokkaana kaksi vuotta sitten palkittu 211-senttinen Pöllä on allekirjoittanut kuluvan ja seuraavan kauden pituisen sopimuksen joensuulaisen Kataja Basketin kanssa.

11.2.2024 18:56 Pääjuttu

Erik Sajantilan vahva heittoilta kantoi – Lahti pitkästä aikaa voiton makuun

Miesten Korisliigan ylemmässä jatkosarjassa tänään voittoa juhli Korihait, kun taas alemmassa sarjassa Lahti Basketball sai kolmen pelin tappioputken jälkeen täytettä pistetililleen.

10.2.2024 21:11 Korisliiga

Kauhajoki avasi ylemmän jatkosarjan voitolla – alemmassa juhlivat Pyrintö ja Bisons

Miesten Korisliigan jatkosarjoissa pistetilejään kartuttivat Kauhajoki, Tampereen Pyrintö ja Bisons Loimaa. Tappion kärsineen KTP:n päävalmentaja Roope Mäkelä aikaisti eropäätöstään.

8.2.2024 21:32 Korisliiga

Korisliigan jatkosarjat käyntiin: Vilpas avasi voitolla

Miesten Korisliigan ylempi jatkosarja polkaistiin käyntiin Salon Vilppaan kotivoitolla.

7.2.2024 12:15 Korisliiga

BC Nokian Tucker Richardson Korisliigan tammikuun kuukauden pelaaja

Voitosta voittoon tammikuussa marssineen BC Nokian monipuolinen Tucker Richardson on valittu tammikuun kuukauden parhaaksi pelaajaksi.

5.2.2024 16:30 Korisliiga

Korisliigan jatkosarjojen ohjelma vahvistettu

Korisliigan jatkosarjat käynnistyvät torstaina 8. helmikuuta Salon Vilppaan ja BC Nokian välisellä ylemmän jatkosarjan ottelulla. Joukkueet pelaavat jatkosarjoissa kaksinkertaisen sarjan, jossa joukkueet kohtaavat samassa jatkosarjassa pelaavat joukkueet kertaalleen kotikentällä ja kerran vieraskentällä.

3.2.2024 18:24 Korisliiga

Korisliiga-runkosarja päätökseen: jatkosarjapaikat nyt jaettu!

Miesten Korisliigan runkosarja huipentui tänään täydellä kuuden ottelun kierroksella. Ylempään jatkosarjaan selvisivät Helsinki Seagulls, BC Nokia, Kataja Basket, Salon Vilpas, Korihait ja Kauhajoki.

27.1.2024 19:51 Korisliiga

Pyrintö antoi Korihaille kovan kolauksen – ylempi jatkosarjapaikka vaarassa

Illan voittajista Kataja Basket ja BC Nokia ovat jo varmistaneet paikkansa ylemmässä jatkosarjassa. Korihait ei onnistunut tekemään samaa, kun Tampereen Pyrintö osoittautui liian kovaksi vastukseksi.

26.1.2024 20:32 Korisliiga

Kouvot yllätti sarjakärjen – Kauhajoki voiton ansiosta kiinni ylemmän jatkosarjan paikassa

Miesten Korisliigassa mitellään ylemmän jatkosarjan viimeisistä vapaista sijoista. Niitä tavoittelevat Kouvot ja Kauhajoki ottivat kumpikin pisteet tänään.

24.1.2024 21:36 Korisliiga

Vilpas haki vieraspisteet Lahdesta

Salon Vilpas paranteli asemiaan sarjataulukossa, kun joukkue kävi hakemassa vieraspisteet Lahdesta. Ottelu päättyi vierasjoukkueen hyväksi 103-80.

Näytä lisää vastaavia