Korisliiga 2016-17 pähkinänkuoressa: Pohjois-Karjalassa myrskyvaroitus – Kataja Basket kauteen revanssi mielessään

30.9.2016 Hallinneena mestarina ja runkosarjavoittajana seppelöity Kataja romahti rymisten viime kevään puolivälierissä BC Nokiaa vastaan. Kaikki merkit osoittavat nyt siihen suuntaan, että oppirahat on maksettu Joensuussa ja takamieskaksikon Teemu Rannikko-Daniel Mullings johtama Kataja lähtee uuteen kauteen makselemaan kalavelkoja.

Teemu Rannikko lähtee uuteen kauteen revanssihengessä.

Rannikko ja Daniel Mullings (kuvassa) muodostavat Korisliigan parhaan takamieskaksikon.

Ilari Seppälä tuo Katajan takakentälle tulivoimaa ja kokemusta.

Uusi mies Katajan penkin päässä on kaksinkertainen Suomen mestari Greg Gibson. Kuvat: Vesa Kuukka / Kuvanmaailma, Kai Kilappa & Tytti Nuoramo.

Kausi 2015-16

Hallitsevana mestarina pelikauteen 2015-16 lähtenyt Kataja oli runkosarjassa niin ylivoimainen, että kevättalvella koripalloväki alkoi jännittää valmiiksi, kuka Korisliigan joukkueista tulee sijoittumaan hopealle. Katajan huolellinen puolustus ja Teemu Rannikon johtama korkeaoktaaninen hyökkäys tuottivat murskavoittoja ja highlight-hetkiä liukuhihnalta.

Sitten tuli puolivälierävaihe, vastaan henki päällä pelannut BC Nokia ja pääsarjahistorian kaikkien aikojen suurin pudotuspeliyllätys. Hetki oli hallitsevalle mestarille katkera.

Saapuneet pelaajat

Tulopuolella Katajaan on matkannut kaksi arvokasta kotimaista roolipelaajaa. Viime kauden Bisonsissa aloittanut Ilari Seppälä liittyi kevättalvella Kouvoihin eliittitason vaihtopelaajaksi ja oli mestarin kantavia voimia pudotuspeleissä. Nyt Lapuan kasvatti tuo heittovoimaa sekä pallonkäsittely- ja pelinlukutaitoa Katajaan.

Viime kaudella divaria Lahdessa tahkonnut Vesa Mäkäläinen on puolestaan kunnossa ollessaan edelleen erinomainen puolustuspään optio. Katajan ulkomaalaispelaajat ovat myös kaikki uusia tuttavuuksia: kanadalaistakamies Daniel Mullings, korinalusmiehet Nino JohnsonJoey King ja Byron Wesley ja laituri Jarekious Bradley.

Jatkavia pelaajia ovat Teemu Rannikon lisäksi duunarijaoston miehet Tommi Huolila, Jesse Niemi ja Atte Perttu.

Lähteneet pelaajat

Katajan viime kauden ulkomaalaispelaajat Trevis Simpson, Thomas Scrubb, Lamayn Wilson, Carson Desrosiers ja Tony Easley ovat kukin lähteneet Suomesta.

Menopuolella ovat myös kaksi takakentän luottopelaajaa. Marius van Andringa lähti Joensuusta Lapualle, kun taas Kataja-ikoni Petri Virtanen löi pelitossut naulaan. Pelipaidan jäädytystä odotellessa.

Valmennusjohto

Paluun tehneen Jukka Toijalan Kataja-pesti jäi tällä erää yhden kauden pituiseksi. Toijalan pestin on perinyt Loimaalta tuttu Greg Gibson.

Loimaalaisjoukkueen ruorissa erinomaista työtä tehnyt Gibson on amerikkalainen valmentaja, joka lähestyy lajia ”voita nyt”-mentaliteetilla. 37-vuotiaan Rannikon johtaessa orkesteria on Gibsonin filosofia juuri oikea Katajalle. Gibsonia avustaa penkin päässä taktisesti valveutunut Tuomas Oja.

Seuraa häntä

Tapahtui BC Nokia-puolivälieräsarjassa mitä tapahtuikin, on Teemu Rannikko edelleen Korisliigan paras ja meritoitunein pelaaja. Rannikko ottaa varmuudella viime kevään tapahtumat henkilökohtaisena tahrana ansioluettelossaan ja palaa halusta näyttää koripalloilevalle Suomelle todellisen tasonsa. Odotettavissa on ei enempää eikä vähempää kuin MVP-kausi.

Värikkäin pelaaja

Ja jos Rannikko on pelinrakentajan paikalla aivan omaa tasoaan, on hän saanut rinnalleen kanadalaisen Daniel Mullingsin, joka on osoittanut kauteen valmistavissa otteluissa pelaavansa Korisliigan parhaan ulkomaalaispelaajan pystistä. Monipuolinen, joka suuntaan ulottuva Mullings luo Rannikon kanssa Katajan takakentälle kaksipäisen lohikäärmeen, jonka surmatakseen on jokaisen Korisliigan joukkueen huhkittava ylitöitä.

Ennuste

BC Nokia oli viime kevään puolivälierissä selkeästi Katajaa parempi joukkue. Ei kahta sanaa. Pudotuspelien tapahtumien jälkeen ihmisten oli kuitenkin liian helppo kuitata Kataja menneisyyden joukkueena samalla tavoin kuin suomalainen koripalloväki on vuodesta 2008 asti kroonisesti aliarvioinut Damon Williamsia.

Kataja tulee jatkamaan runkosarjadominanssiaan ja coach Gibson pitää huolen siitä, että joukkue käyttää kaikki mahdolliset aseensa ollakseen parhaassa kunnossaan pudotuspelien alkaessa. Vain loukkaantumiset – tai mahdollisesti liian raskaaksi käyvä eurosarjaurakka – voivat olla tiellä.

Kataja Basket pähkinänkuoressa

  • Kaupunki: Joensuu (57,879 asukasta)
  • Viime kaudella: Runkosarjan 1. (29-7), puolivälierätappio vs BC Nokia (1-3)
  • Budjetti: 750.000€
  • Tavoite: Mestaruus
  • Veikkauksen mestarikerroin: 3,20
  • www: www.katajabasket.fi
  • Facebook: KatajaBasket
  • Twitter: @KatajaBasket

Kataja Basketin kokoonpano 30.9.2016

#

Nimi

Pituus

Syntynyt

Pelipaikka

Kasvattajaseura

0

MULLINGS Daniel

188

26.7.1991

1, 2

New Mexico State (USA)

1

SEPPÄLÄ Ilari

188

27.3.1993

1, 2

Lapuan Korikobrat

3

MÄKÄLÄINEN Vesa

200

3.9.1986

4

Lahden NMKY

4

NIEMI Jesse

194

31.3.1990

3

Tampereen Pyrintö

6

JOHNSON Nino

206

15.1.1993

4, 5

SE Missouri State (USA)

7

PERTTU Atte

202

24.4.1990

4

Pantterit, Helsinki

8

HUOLILA Tommi

198

31.1.1993

4, 5

Salon Vilpas

9

RANNIKKO Teemu

189

9.9.1980

1

Turun NMKY

22

WESLEY Byron

196

22.12.1992

2, 3

Gonzaga (USA)

23

BRADLEY Jarekious

196

1.12.1990

2, 3

SE Missouri State (USA)

24

KING Joey

206

24.9.1993

4

Minnesota (USA)

40

LASAROFF Johannes

178

10.9.1995

1, 2

Kataja Basket, Joensuu

 
30.9.2023 20:54 Korisliiga

Nike Sibande johdatti Katajan kotivoittoon - Seagulls aloitti mestaruuden puolustamisen vahvasti

Korisliigassa pelattiin kauden avauskierros. Päivän aikana pelattiin viisi ottelua. Voittotilinsä avasivat Kouvot, KTP, Seagulls, BC Nokia ja Kataja.

29.9.2023 09:00 Korisliiga

Tomi Lommi ei koe KTP:ssä tarvetta hitaalle etenemiselle – ”Meillä on kaikki avaimet kamppailla suoraan mestaruudesta”

Kotkalainen KTP-Basket lähtee kauteen mitalipelejä tavoitellen. Seura on saanut riveihinsä tervetulleen paluumuuttajan, sillä oma kasvatti Tomi Lommi pukee vihervalkoisen paidan ensi kertaa sitten juniorivuosien.

29.9.2023 07:50 Korisliiga

Lassi Kilpinen täydentää Kobrien takakentän – ”Uuteen ympäristöön siirtyminen opettaa vielä vanhallekin uutta”

Kobrat valui viime kauden lopussa pudotuspelien ulkopuolelle, mutta uutena joukkoon liittyvä takamies Lassi Kilpinen vakuuttaa, että joukkuepeliä teroittamalla seura pystyy vaikka mihin.

28.9.2023 19:00 Korisliiga

Aapeli Alanen juoksee kenttää tänä vuonna Kouvot-paidassa – ”Pelityylimme vaatii sopeutumista ja poikkeuksellista ratkaisukykyä”

Muualla Euroopassa kolme viimeisintä pelivuottaan viettänyt laituri Aapeli Alanen on liittynyt Jyri Lehtosen valmentamaan Kouvoihin, ja luvassa on pelaajan mukaan nopeaa toimintaa, joka aiheuttaa vastustajille varmasti valmistautumisvaikeuksia.

28.9.2023 13:00 Korisliiga

Bisons pelaa trendejä vastaan – tuore päävalmentaja Juri Heinämäki on kerännyt ympärilleen kookkaan kokoonpanon

Bisons Loimaa lähtee jälleen yrittämään paikkansa vakiinnuttamista Korisliigassa. Operaatiota luotsaamaan on palkattu Juri Heinämäki, joka hakee etuja kaikella muulla kuin muita matkimalla.

28.9.2023 08:00 Korisliiga

Fiifi Aidoo tuo energiaa kentälle BC Nokian paidassa – ”Toivottavasti Korisliigaan palaa erilainen pelaaja kuin joka täältä lähti”

BC Nokia kamppailee jälleen noustakseen ensimmäisen kerran mitaleille sitten vuoden 2016. Tänä syksynä joukkue on saanut riveihinsä paluumuuton Suomeen tehneen Harold ”Fiifi” Aidoon.

27.9.2023 21:00 Korisliiga

Vastoinkäymiset ovat herättäneet Topias Palmin voitonnälän – ”Kaikin puolin pidän Kauhajoella pelaamista askeleena ylöspäin”

Kauhajoki lähtee viimekeväisten hopeamitalien jälkeen metsästämään jälleen mestaruutta niin Korisliigassa kuin FIBA Europe Cupissakin. Takakentälleen joukkue on saanut rajujen kokemusten kouliman korintekoekspertin Topias Palmin.

27.9.2023 15:00 Korisliiga

Salon Vilppaan Luukas Vaara painottaa identiteetin merkitystä – ”Meidän pitää alusta asti tietää, keitä olemme ja mitä teemme”

Salon Vilpas nappasi Saksasta itselleen sentteri Luukas Vaaran, joka ei ole koskaan aiemmin pelannut miesten Korisliigaa. Sekä joukkueella että pelaajalla nälkä on viime kausien jäljiltä kova.

27.9.2023 08:53 Korisliiga

Kataja Basketin pelitapa ruokkii puolustusekspertti Thomas Tumban vahvuuksia – ”Täällä pystyn parhaiten parantamaan pelaamistani”

Kataja Basket ylsi viime keväänä Korisliigan pronssimitaleille ja voitti Suomen cupin. Yksi nousukiidon avainpelaajista oli laituri Thomas Tumba.

26.9.2023 17:30 Korisliiga

Antero Lehto palaa hyvin erilaiseen Pyrintöön kuin josta lähti – ”Pelit ratkaistaan onneksi pelaamalla eikä paperilla”

39-vuotias Korisliiga-veteraani palaa kasvattajaseuraansa ja alkaa johtaa nuorentunutta joukkuetta. Hän kokee silti oppivansa työssään yhä itsekin uusia asioita.

26.9.2023 08:55 Korisliiga

Bojan Sarcevic löytää motivaatiota Korihaiden korkeista tavoitteista – ”Aion pelata kuin kausi olisi viimeiseni, vaikka lopullista päätöstä en olekaan tehnyt”

Korihait on kokenut kovia vuosia ja kamppailut enemmän sarjapaikasta kuin Korisliigan kärkisijoista. Veteraanipelinjohtaja Bojan Sarcevic pyysi joukkuetta asettamaan tavoitteen korkealle, jotta hän sai kesän harjoittelukauteen motivaatiota.

25.9.2023 17:00 Korisliiga

Erik Sajantila on ottanut oppia kokemuksistaan Lahti Basketballissa – ”Uskon, että olemme kaikki kasvaneet paljon haastavien viime vuosien aikana”

Lahti Basketballin nuoret suomalaispelaajat ovat jälleen valmiita kovaan työhön. Kotimaisen rungon kovin pisteidentekijä oli viime kaudella Erik Sajantila, joka tahtoo nyt kehittää pallollisia taitoja ja fysiikkaa.

25.9.2023 09:45 Korisliiga

Helsinki Seagullsin René Rougeau on valmis tekemään lisää historiaa – “Viime kauden finaalit olivat urani vaikeimmat”

Helsinki Seagulls lähtee uuteen kauteen halukkaana toistamaan viimekautisen mestaruutensa. Joukkoja kentällä johtaa Suomeen juurtunut veteraanipelaaja René Rougeau.

23.9.2023 09:52 Susijengi

Henri Kantonen Liettuaan Daniel Dolencin joukkuetoveriksi

Heti MM-kisojen jälkeen sopimuksen Karhu Basketin kanssa solminut Henri Kantonen, 26, käyttää sopimuksessaan olleen ulkomaanpykälän. 198-senttinen ToPo Junioreiden kasvatti ja Susijengin kaksinkertainen arvokisakävijä liittyy yksivuotisella sopimuksella Liettuan liiganousija M Basket Mazeikiaihin Daniel Dolencin joukkuetoveriksi.

12.9.2023 08:22 Susijengi

Roope Ahosen koripalloura päätökseen

Kahdesti Susijengiä EM-kisoissa (2013, 2015) edustanut Salon Vilppaan kasvatti Roope Ahonen, 33, on ilmoittanut lopettavansa koripallouransa. 187-senttisen Ahosen ansioluetteloon kuuluvat mm. Espanjan kakkosliigan ja Espanjan kakkoscupin mestaruudet, kahdeksan kautta Korisliigaa ja kahdeksan kautta ammattilaisena ulkomailla.

3.9.2023 04:33 Susijengi

Henri Kantonen jatkaa Karhu Basketissa

Susijengin MM-kisajoukkueeseen kuulunut ToPo Juniorien kasvatti Henri Kantonen, 198 cm ja 26 vuotta, jatkaa uraansa Karhu Basketissa. Viime kaudella Karhun Korisliigan hopealle ja FIBA Europe Cupin neljän parhaan joukkoon johdattaneen Kantosen ja Karhun sopimuksessa on ulkomaanpykälä, joka on voimassa tammikuuhun asti.

25.8.2023 09:00 Korisliiga

Korisliigat jatkuvat Ruudussa - Koripalloliitto ja Nelonen Media jatkosopimukseen

Korisliiga ja naisten Korisliiga näkyy alkavalla kaudella Ruutu-palvelussa. Vuonna 2020 käynnistynyt yhteistyö jatkuu monivuotisella jatkosopimuksella.

21.8.2023 10:00 Yhteistyökumppanit

Millpoint Koripalloliiton ja Korisliigan yhteistyökumppaniksi

Suomen Koripalloliitto on solminut yhteistyösopimuksen mainos- ja liikelahjamaailman syövereissä vaikuttavan Millpointin kanssa. Millpoint tulee avuksi kehittämään Koripalloliiton virallista verkkokauppaa.

15.8.2023 16:12 Susijengi

Shawn Hopkins vahvistaa Karhu Basketia

Korisliigan viime vuosien kestomenestyjä ja viime keväänä FIBA Europe Cupin neljän parhaan joukkoon edennyt Karhu Basket on jatkanut aktiivisena siirtomarkkinoilla. Tuoreimpana kiinnityksenään kauhajokiset hankkivat riveihinsä viime kauden Romaniassa pelanneen 195-senttisen ja 28-vuotiaan Susijengi-laituri Shawn Hopkinsin.

8.8.2023 09:06 Susijengi

Topias Palmi vahvistaa Karhu Basketia

Erinomaisen kevään Romaniassa pelannut Tampereen Pyrinnön kasvatti ja Susijengin vakiokasvo Topias Palmi, 28, on allekirjoittanut yksivuotisen sopimuksen Korisliigaan ja FIBA Mestareiden Liigan karsintaan valmistautuvan Karhu Basketin kanssa. Lisäksi Karhu Basket on allekirjoittanut kaksivuotisen pelaajasopimuksen 203-senttisen Chris Brandonin kanssa.

Näytä lisää vastaavia