Koripalloon valmentajien sarjakohtaiset koulutustasovaatimukset

5.5.2012 Suomen Koripalloliitto ottaa valtakunnallisissa sarjoissaan käyttöön valmentajien sarjakohtaiset koulutustasovaatimukset. Päätöksen myötä valmentajalta edellytetään kullakin sarjatasolla tietyn koulutustason suorittamista, jonka lisäksi saavutettua koulutustasoa pidetään täydennyskoulutuksella. Vaatimustason nosto koskee niin aikuisten kuin nuortenkin sarjoja.

Koripalloliiton valtuustossa tehtiin historiallinen päätös valmentajien koulutustasovaatimusten käyttöönotosta.

- Tämä on historiallinen päätös suomalaisessa urheilukentässä ja merkittävä askel urheilun muutoksessa. Se nostaa valmennuksen, valmentajan työn ja valmennuskoulutuksen arvostuksen sille tasolle, jolla sen vakavasti otettavassa toiminnassa pitää olla. Olen henkilökohtaisesti ylpeä siitä, että koripalloväki on yhteisesti tästä asiasta pystynyt sopimaan, iloitsee Suomen Koripalloliiton päävalmentaja Henrik Dettmann.  

Koulutustasovaatimukset tulevat voimaan pelikaudelle 2012-13, jolloin vaatimustason toteutumista seurataan ja seuroja ohjataan valmentajien kouluttamiseen. Pelikaudella 2013-14 voimaan astuvat koulutustasovaatimuksen laiminlyönnistä aiheutuvat seuraamukset. Ns. ylimenokauden avulla varmistetaan, että liiton koulutusjärjestelmä pystyy vastaamaan kasvavaan koulutuskysyntään.

Koulutustasovaatimuksen täyttymisen myötä valmentajalle myönnetään A- tai B-tason valmentajaluokitus, josta hänelle myönnetään todistukseksi valmentajakortti. A-tason saavuttaakseen valmentajan on läpäistävä Koripalloliiton valmentajakoulutuksen III taso (HKVT), kun B-tason saavuttamiseksi vaaditaan valmentajakoulutuksen II tason suorittamista.

Valmentajien koulutustasovaatimuksilla halutaan varmistaa entistä laadukkaampi valmennus niin aikuisten kuin nuortenkin valtakunnallisilla sarjatasoilla. Tasovaatimus on ollut käytännössä jo kaudella 2011-12 Korisliigassa sekä maajoukkuevalmennuksessa.

Ennakoidakseen vaatimustason nostoa Koripalloliitto on tarjonnut Opetus- ja kulttuuriministeriön avustuksella vuodesta 2009 ilmaista I tason valmentajakoulutusta, johon on osallistunut yli 900 ihmistä. Pitkäjänteinen hanke lähti liikkeelle liiton provosoivalla kysymyksellä ”Lähettäisitkö lapsesi hammaslääkärille, jolla on timpurin koulutus?”, jolla haluttiin korostaa valmennustoiminnassa mukana olevien koulutuksen merkitystä.

Seuraavassa yhteenveto A- ja B-tason koulutustason kriteereistä, niiden voimassaolosta, sarjakohtaisista vaatimuksista sekä kaudella 2013-14 voimaan astuvista seuraamuksista.

Koulutustasovaatimustaso sarjoittain  

Sarja 

 2012-13

2013 >

Korisliiga

A

A

Miesten A I divisioona

A

A

Miesten B I divisioona

B

A

 

 

Naisten SM-sarja

A

A

Naisten I divisioona

B

A

 

 

A- ja B-nuorten SM-sarja

B

B

A-tason kriteerit 

A-tasoon oikeutetun valmentajan tulee täyttää yksi seuraavista kriteereistä:

 • Kriteeri 1: Valmentaja on suorittanut hyväksytysti korkeimman kansallisen (Suomi) koripallovalmentajakoulutuksen (SKL III-taso, HKVT).
 • Kriteeri 2: Valmentaja on suorittanut hyväksytysti kriteerissä 1. mainitun kansallista koripallovalmentajakoulutusta vastaavan kansainvälisen Euroopan Unionin vallitsevan käytännön mukaisen III-tason koripallovalmentajakoulutuksen.
 • Kriteeri 3: Valmentaja omaa pitkän ja merkittävän valmentajauran tai pelaajauran FIBAn tai muun merkittävän yhteisön alaisissa ylimmissä sarjoissa tai maajoukkueessa.  Valmentaja- ja pelaajauran hyväksymistä on erikseen anottava koulutustasoryhmältä.

B-tason kriteerit 

B-tasoon oikeutetun valmentajan tulee täyttää yksi seuraavista kriteereistä:

 • Kriteeri 1: Valmentaja on suorittanut hyväksytysti kansallisen (Suomi) II-tason koripallovalmentajakoulutuksen (SKL II-taso).
 • Kriteeri 2: Valmentaja on suorittanut hyväksytysti kriteerissä 1. mainitun kansallista koripallovalmentajakoulutusta vastaavan kansainvälisen koripallovalmentajakoulutuksen, joka tarjoaa vastaavat tiedot ja taidot, Euroopan Unionin vallitsevan käytännön mukaisen II-tason koripallovalmentajakoulutuksen.
 • Kriteeri 3: Valmentaja omaa pitkän ja merkittävän valmentajauran tai pelaajauran FIBAn tai muun merkittävän yhteisön alaisissa sarjoissa. Valmentaja- ja pelaajauran hyväksymistä on erikseen anottava koulutustasoryhmältä.

Koulutustason voimassaolo ja sen päivittäminen  

Valmentajalle myönnetty koulutustaso on voimassa aina kolme (3) kilpailuvuotta kerrallaan (1.7.-30.6.) valmentajatutkinnon suorittamisesta tai sen päivittämisestä tai koulutustasoryhmän hyväksymispäätöksestä.

Sarjakohtaisesti vaadittavan koulutustason päivittäminen voidaan suorittaa Koripalloliiton täydennyskoulutuksiksi hyväksymien koulutusten tai valmennus-/kouluttajatehtävien kautta seuraavasti.

A-tason voimassaolon päivittääkseen tulee valmentajan täyttää yksi alla olevista kohdista:

 1. suorittaa hyväksytysti Master HKVT –koulutus
 2. toimia maajoukkuevalmentajana aikuisten tai nuorten EM-kilpailuihin ja/tai -karsintoihin osallistuvassa joukkueessa
 3. suorittaa hyväksytysti Master HKVT-koulutusta vastaava merkittävä kansainvälinen koripallon täydennyskoulutus
 4. toimia hyväksytysti kouluttajana Koripalloliiton kansallisissa ohjaaja- ja valmentajakoulutustehtävissä
 5. toimia hyväksytysti kouluttajana kansainvälisissä valmentajakoulutustehtävissä luokituksensa voimassaoloaikana.
 6. toimia merkittävässä kansainvälisessä valmennustehtävässä


B-tason voimassaolon päivittääkseen tulee valmentajan täyttää yksi alla olevista kohdista:

 1. suorittaa hyväksytysti Koripalloliiton Nuorisovalmennusseminaari
 2. suorittaa hyväksytysti Baltic Cup –turnauksen tai nuorten PM-kilpailujen yhteydessä järjestettävä valmentajaklinikka
 3. suorittaa hyväksytysti Nuorisovalmennusseminaaria vastaava kansainvälinen koripallovalmentajakoulutus.
 4. toimia hyväksytysti Koripalloliiton All Stars -leirillä apuvalmentajana

Seuraamukset 

Vaadittavan ja voimassaolevan koulutustason omaava päävalmentaja poissa yksittäisestä ottelusta:

 • Jos tilalla on vaadittavan koulutustason omaava valmentaja, ei seuraamusta
 • Jos valmentajalla on perusteltu syy (Force Major) poissaoloon, ei seuraamusta. Valmentajalla ja seuralla velvollisuus toimittaa tarvittavat selvitykset ja vaadittavat todistukset poissaolon syistä ja perusteista.
 • Muissa tapauksissa alla olevan taulukon mukainen ottelukohtainen rikemaksu


Vaadittavan ja voimassaolevan koulutustason omaava päävalmentaja poissa koko kauden

 • alla olevan taulukon mukainen kausikohtainen rikemaksu

 

2012-13

luokitus

2013 >

luokitus

ottelukohtainen

rikemaksu

kausikohtainen rikemaksu

 

 

 

1. kausi  *

1. kausi

Korisliiga

A

A

500 €

5.000 €

Miesten A I divisioona

A

A

250 €

2.500 €

Miesten B I divisioona

B

A

150 €

1.500 €

 

 

 

 

Naisten SM-sarja

A

A

250 €

2.500 €

Naisten I divisioona

B

A

150 €

1.500 €

 

 

 

 

A- ja B-nuorten SM-sarja

B

B

100 €

1.000 €

* Seura- ja sarjakohtainen rikemaksu

Mikäli joukkueella ei ole valmentajana henkilöä, joka täyttää sarjatasoon vaadittavan koulutustason, määrätään seuralle kausikohtainen enimmäisrike.

Mikäli joukkueella on määrätty kausikohtainen rikemaksu ja kilpailukauden aikana joukkueen valmentaja täyttää vaadittavan koulutustason tai joukkueen valmentajaksi vaihtuu vaadittavan koulutustason omaava valmentaja, voidaan seuralle palauttaa anomuksesta enintään 50 % sen maksamasta rikemaksusta.

Lue myös seuraavat artikkelit

 
27.9.2012 Pohjoinen alue

Koripalloliitto panostaa reiluun peliin alkavalla kaudella

NBA:sta ja Euroliigasta liikkeelle lähteneet reilun pelin säännöt rantautuvat kauden 2012/13 aikana myös suomalaiseen koripalloon kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n linjausten mukaisesti. Uusilla sääntötarkennuksilla halutaan rohkaista pelaajia, valmentajia sekä erotuomareita kitkemään peliin kuulumatonta huonoa käytöstä ottelutapahtumista.

8.2.2010 Pohjoinen alue

Kenttäviivat uusiksi 1.7.2010 alkaen

Kansainvälinen koripalloliitto, FIBA, on muuttanut koripallokenttää koskevia sääntöjään. Sääntöuudistuksen myötä useampi kentällä olevien rajamerkintöjen paikka muuttuu. Suomessa uudet kentän viivoja koskevat säännöt tulevat voimaan 1.7.2010 alkaen.

30.9.2006 Pohjoinen alue

Koripalloliiton uusi tilastopalvelu julkaistu

Suomen Koripalloliitto on avannut uuden tilastopalvelunsa. Pelikaudella 2006-07 tilastopalvelu kattaa miesten ja naisten kaksi ylimmäistä sarjatasoa eli mestaruussarjat ja I divisioonat. Laajan tilastovalikoiman lisäksi palvelu tarjoaa live-seurannan Korisliigan ja naisten SM-sarjan otteluista.

26.6.2003 Pohjoinen alue

Sääntömuutokset voimaan Suomessa 1.8.2003 alkaen

Kansainvälinen koripalloliitto FIBA on muuttanut koripallon pelisääntöjä, jotka Suomen Koripalloliiton liittohallitus on päättänyt ottaa käyttöön 1.8.2003 alkaen. Keskeisimmät sääntömuutokset koskevat 24 sekunnin sääntöä, aikalisiä ja ylösheittoja.

15.6.2015 Pohjoinen alue

Koripalloliitto myönsi sarjalisenssit pääsarjoihin, vahvisti pelitavat

Suomen Koripalloliitto on myöntänyt sarjapaikkoja pelikaudelle 2015-16. Maanantai-iltana Helsingissä kokoontunut liittohallitus sekä Koripalloliiton sarjalisenssiyksikkö myönsivät kymmenen sarjalisenssiä Korisliigaan, kahdeksan miesten Divisioona A:han, peräti 14 Divisioona B:hen ja yhdeksän sarjalisenssiä Naisten Korisliigaan sekä kymmenen naisten I divisioonaan. Samalla liittohallitus vahvisti pelikauden 2015-16 sarjaformaatit.

9.5.2015 Pohjoinen alue

Koripalloliiton kilpailusääntöihin merkittäviä muutoksia

Lauantaina Suomen Koripalloliiton valmennuskeskuksessa Kisakalliossa kokoontunut liittovaltuusto hyväksyi kilpailu- ja kurinpitosäännöt pelikaudelle 2015-16. Sääntöihin tuli merkittäviä muutoksia, jotka koskivat viime aikoina koripallopiirejä puhuttaneita kilpailusääntöjen rangaistuspykäliä koskien edustuskelvottoman pelaajan peluuttamista sekä pelaamisoikeuden laajentamista rinnakkaislisenssillä.

20.6.2012 Pohjoinen alue

Tom Westerholmista Koripalloliiton kilpailutoiminnan johtaja

Pitkän, 17 vuotta kestäneen päivätyön Uudenkaupungin Korihaissa tehnyt Tom Westerholm on valittu Suomen Koripalloliiton kilpailutoiminnan johtajaksi. Westerholm, 39, aloittaa uudessa tehtävässään 1.9.2012.

18.9.2008 Pohjoinen alue

Koripalloliiton koulutusohjelma ”Heads Up!” käynnistynyt

Suomen Koripalloliitto on käynnistänyt seurojen ulkomaalaisvahvistuksille suunnatun koulutusohjelman, joka kantaa nimeä ”Heads Up!”. Ohjelman tarkoituksena on helpottaa vahvistusten sopeutumista Suomeen sekä valaista kulttuurieroja, joihin moni vahvistus törmää saapuessaan maahan.

15.3.2007 Pohjoinen alue

Koripalloliitto valmistelee uudistuksia kilpailusääntöihin

Suomen Koripalloliiton hallitus on pystyttänyt työryhmän valmistelemaan tukun pelikaudesta 2007-08 voimaantulevia uudistuksia kilpailusääntöihin, sarjamääräyksiin ja ohjeistuksiin, joilla mm. estettäisiin pääsarjajoukkueiden suuri pelaajavaihtuvuus sekä varmistettaisiin nuorten suomalaispelaajien entistäkin joustavampi siirtyminen sarjatasolta toiselle.

5.9.2018 11:50 Valmentajat

Minivalmennusseminaari Kisakalliossa 21. - 22.9.2018

Koripalloliitto järjestää 21. - 22.9. ensimmäisen Minivalmennusseminaarin Kisakalliossa, Susi Training Centerissä. Seminaarin ensimmäisiksi esiintyjiksi ovat jo aiemmin lupautuneet Maikku Miettinen, Juha Oikarinen, Petri Selkee, Petka Lehtinen ja Tristan Fay. Nyt esiintyjäkaarti on valmistunut, kun sitä täydentävät Martti Iivonen ja Ville Neva.

Näytä lisää vastaavia