Koripalloliiton kilpailusäännöt pelikaudelle 2019-20 vahvistettu

19.6.2019 09:57 Koripalloliiton liittohallitus on vahvistanut pelikauden 2019-20 kilpailusäännöt. Tähän alle on kerätty kilpailusääntöjen suurimmat muutokset, joista merkittävimmät ovat uudistunut lisenssijärjestelmä sekä laajentunut nuorten rinnakkaisedustusoikeus. Muitakin muutoksia on tullut, joten kilpailusääntöjen osalta kannattaa aina tarkistaa asia voimassa olevista säännöistä.

Uusia nuorten lisenssejä ja sarjoja 

Koripalloliitto on uudistanut lisenssijärjestelmää nuorten kilpailu- ja harrastetoiminnan osalta. Nuorille (13-19-v.) on tarjolla nyt kolme erilaista lisenssiä; kilpa-, harraste- ja starttilisenssi.

Kaikilla pelaajilla, jotka pelaavat nuorten valtakunnallisissa sarjoissa (SM-sarja ja valtakunnallinen I divisioona) ikäluokissa 19-, 17,- 16 ja 15-vuotiaat, tulee olla nuorten kilpalisenssi. SM-karsinnoissa voi pelata harrastelisenssillä.

Kaikilla pelaajilla, jotka pelaavat vain ja ainoastaan nuorten alueellisia sarjoja 19-, 17,- 16-, 15-, 14- ja 13-vuotiaat tai 14-vuotiaiden SM-sarja, tulee olla nuorten harrastelisenssi. Näitä alueiden sarjoja saa pelata myös nuorten kilpalisenssillä. 

Minien, mikrojen ja supermikrojen lisenssit on yhdistetty kahdeksi kolmen ikäluokan kokonaisuudeksi: 10-12 -vuotiaiden sekä 6-9 -vuotiaiden lisenssit

Jos pelaaja kauden aikana siirtyy alueen nuorten sarjoista tai SM-karsinnoista pelaamaan nuorten valtakunnallisia sarjoja, tulee hänen korottaa harrastelisenssi kilpalisenssiksi.

Alueet järjestävät myös aivan uusia starttisarjoja13-19 -vuotiaille pelaajille. Sarjat on suunnattu sellaisille nuorille, jotka eivät ole aikaisemmin harrastaneet koripalloa tai haluavat pelata koripalloa kevyenä harrastuksena ilman kilpailullisuutta. Sarjoissa on vähemmän pelejä kuin nuorten alueiden eri divisioonissa eikä sarjoissa pidetä sarjataulukkoa.  Näissä uusissa starttisarjoissa saa pelata ainoastaan starttilisenssillä. 

Lisenssien myynti kaudelle 2019-20 alkaa 1.7.

 

Rinnakkaisedustusoikeus nuorten sarjoissa laajentunut

Pelaaja voi tulevalla kaudella pelata rinnakkaisedustusoikeudella useammassa seurassa eri nuorten sarjoja, jotka voivat olla joko valtakunnallisia tai alueellisia sarjoja. Alla tarkemmat määritykset tälle useamassa seurassa pelaamiselle.

Pelaaja, joka pelaa nuorten sarjoissa, voi peruslisenssiseuransa lisäksi samanaikaisesti edustaa rinnakkaisedustusoikeudella koko kauden ajan useampia nuorten sarjoissa pelaavien toisten seurojen joukkueita. 

Edellytyksenä samanaikaiselle pelaamiselle nuorten sarjoissa kahden eri seuran joukkueessa on rinnakkaisedustusoikeuden lunastamisen lisäksi, että: 

  • toinen näistä samassa ikäluokassa pelaavista joukkueista on nuorten kilpa- tai harrastekoripallosarjassa ja toinen alueen järjestämässä sarjassa, tai
  • molemmat näistä eri ikäluokissa pelaavista joukkueista on nuorten kilpa- ja harrastekoripallosarjoissa tai alueen järjestämissä sarjoissa, tai
  • molemmat näistä samassa ikäluokassa alueiden sarjoissa pelaavista joukkueista pelaa eri alueilla.

Pelaajalla voi olla useampia rinnakkaisedustusoikeuksia eri joukkueisiin eri seuroissa, mutta hänellä pitää olla yksi rinnakkaisedustusoikeus kuhunkin toisen seuran joukkueeseen, jossa hän pelaa. Pelaaja ei voi pelata samassa ikäluokassa ja samassa sarjassa kahdessa eri seuran joukkueessa.

Esimerkkejä rinnakkaisedustusoikeudesta nuorten sarjoista tästä linkistä.

 

Valmentaja– ja erotuomarilisenssit yhdistyvät tekniseksi lisenssiksi

Koripalloliiton sarjoissa valmentavalla tai tuomaroivalla henkilöllä tulee olla voimassa oleva tekninen lisenssi. Teknisellä lisenssillä saa siis joko valmentaa tai tuomaroida (edellyttäen, että henkilö on käynyt erotuomarikurssin) tai molempia.

 

Alumnilisenssi

Alumnilisenssi on kannatuslisenssi, eikä se oikeuta pelaamaan, toimimaan valmentajana tai erotuomarina, yli 18-vuotiaille. Lisenssin hinnasta puolet kohdistetaan alumnitoimintaan ja puolet ostajan valitsemaan kohteeseen. Lunastaessa alumnilisenssin sitoutuu siihen, että Koripallomuseo saa lähettää infoa alumnitoiminnasta. Lisenssi sisältää 2-3 kertaa vuodessa ilmestyvän alumnilehden sekä säännöllisiä alumnitapaamisia.

 

Otteluiden julkinen esittäminen

Kilpailusäännöissä mainituissa huippu- ja kilpakoripallosarjoissa seura tarvitsee aina luvan liitolta liikkuvan kuvan lähettämiseen otteluistaan. Lupa voidaan myöntää enintään yhdeksi kilpailuvuodeksi kerrallaan. Muissa sarjoissa seuran on ilmoitettava etukäteen liitolle liikkuvan kuvan lähettämisestä järjestämistään otteluistaan. Ilmoitus voidaan tehdä yhdeksi kilpailuvuodeksi. Luvan myöntää valtakunnallisissa sarjoissa Koripalloliiton kilpailujaos, alueellisissa sarjoissa alueen kilpailuryhmä. 

Tämä koskee otteluiden julkista esittämistä internetissä. Ottelusta otettua videotallennetta, joka kestää enintään 90 sekuntia, voidaan käyttää uutis- tai mainosmateriaalana ilman lupaa.

Luvan pyytäminen tai ilmoituksen tekeminen koskee niin suorana lähetettävää tai jälkikäteen esitettävää liikkuvaa kuvaa.

Kilpailusäännöt kokonaisuudessaan

 
28.10.2021 16:00 Koripalloliitto tiedottaa

Digitaalinen ottelupöytäkirja eSCO on vallannut korissarjat

Digitaalinen ottelupöytäkirja eSCO tuli täksi kaudeksi korvaamaan paperiset pöytäkirjat kaikissa korissarjoissa. Huolimatta täysin vapaaehtoisesta käytöstä siirtymävaiheen aikana, peräti 97 prosentissa kauden otteluista on ollut jo käytössä uusi ottelupöytäkirja.

26.3.2021 14:54 Koripalloliitto tiedottaa

Nuorten sarjatoiminnan jatkaminen kevätkaudella

Suomen Koripalloliitto tavoittelee kilpailemisen jatkamista nuorten alueellisten sarjojen ja valtakunnallisten 16-19-vuotiaiden sarjojen osalta kevään aikana, mikäli yleinen tilanne sen mahdollistaa ja haluaa samalla myös kiittää seuroja turvallisen harjoitteluympäristön mahdollistamisesta. Suomen Koripalloliiton liittohallitus on kuitenkin päättänyt, ettei 15-vuotiaiden SM-sarjana toimivaa Robert Petersen Cupia pelata keväällä, koska suurimmassa osassa Suomea ei päästäisi pelaamaan runkosarjaa vielä huhtikuussakaan. Muut nuorten valtakunnalliset sarjat pyritään vielä pelaamaan loppuun.

26.3.2021 14:49 Koripalloliitto tiedottaa

Aikuisten harrastesarjat, seniorisarjat ja Special Olympics -sarjat pysäytetään

Koripalloliiton liittohallitus on päättänyt vallitsevasta Suomen koronavirusepidemiasta johtuen pysäyttää Koripalloliiton sarjatoiminnan aikuisten alueellisten harrastesarjojen, seniorisarjojen ja Special Olympics -sarjojen osalta kokonaan. 

12.3.2021 13:21 Pääjuttu

Nuorten valtakunnalliset sarjat ja läntisen alueen nuorten sarjat - kevään tilanne

Koripalloliiton liittohallitus on päättänyt Nuorten pääsarjaryhmän esityksestä, että 14-vuotiaiden SM-sarjaa ja sen otteluita ei enää tänä keväänä pelata. Lisäksi liittohallitus päätti, että 15-vuotiaiden Robert Petersen Cupissa ei pelata lopputurnauksia vaan pyritään pelaamaan kevään sarjan ottelut (Luokitteluvaihe II) sekä Final Four -turnaus. Koripalloliiton kilpailujaos on päättänyt, että Läntisen alueen nuorten aluefinaaleja ei pelata.

17.12.2020 13:17 Pääjuttu

Kohti koriskevättä 2021

Useat sairaanhoitopiirit ovat suositelleet sisäliikuntatilojen sulkemisen jatkamista 10.1.2021 asti. Rajoitukset ja suositukset aiheuttavat joitain muutoksia kevään sarjaohjelmiin nuorten valtakunnallisten sarjojen sekä kaikkien alueiden sarjojen osalta.

1.12.2020 11:12 Koripalloliitto tiedottaa

Nuorten ja aikuisten harrastesarjat keskeytyvät tiistaina 1.12.2020

Koripalloliiton kilpailujaos on päättänyt vallitsevasta Suomen koronavirusepidemiasta johtuen keskeyttää Koripalloliiton sarjatoiminnan koko Suomessa loppuvuodeksi nuorten ja aikuisten harrastetoiminnan osalta. Myös kaikkien nuorten valtakunnallisten sarjojen pelaaminen keskeytetään tiistaina 1.12.2020. Aikuisten huippu- ja kilpasarjat jatkuvat viranomaismääräysten mukaan eli tyhjille katsomoille niillä alueilla, joilla ei saa yleisöä ottaa ja rajoitusten mukaisesti jos viranomaiset sen sallivat.

27.11.2020 14:57 Koripalloliitto tiedottaa

Koronavirusepidemia keskeyttää sarjatoiminnan koronan leviämisalueilla

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä tiedotti 27.11.2020, että pääkaupunkiseudun nuorten harrastetoiminta keskeytetään. Olympiakomitea ja lajiliitot ovat sopineet yhdessä, että koronaviruksen leviämisalueilla kaikki sarja- ja harjoittelutoiminta aikuisten harrastetoiminnassa keskeytetään. Lasten ja nuorten harjoittelu sisätiloissa keskeytetään Uudellamaalla sekä jatkossa muiden leviämisvaiheen alueiden kaupunkien mahdollisesti tekemien linjausten mukaisesti.

29.10.2019 10:32 Koripalloliitto tiedottaa

Kevään ilmoittautuminen Koripalloliiton alueellisiin sarjoihin on alkanut

Ilmoittautuminen alueiden niihin sarjoihin, joihin otetaan uusia joukkueita kevätkaudeksi, on alkanut. Syksyllä sarjaa pelannut joukkue ei ilmoittaudu uudelleen sarjaan, vain uudet joukkueet siis ilmoittautuvat sarjanhallinnan kautta.

27.2.2019 18:45 Koripalloliitto tiedottaa

II-tason koulutuskokonaisuus käynnistyy maaliskuussa - ilmoittautuminen päättyy 4.3.

Koripalloliitto järjestää II-tason koulutuskokonaisuuden Kisakallion urheiluopistolla Lohjalla. II-tason hyväksytty suorittaminen oikeuttaa Koripalloliiton valmentajalisenssijärjestelmän B-lisenssiin. Ilmoittautuminen maaliskuussa alkavalle kurssille päättyy 4.3.

7.12.2018 13:06 Koulutus

NVS 2019: Seminaarin ohjelma on valmis

Suomen Koripalloliitto ja Kisakallion Urheiluopisto järjestävät yhteisyössä jokavuotisen Nuorisovalmennusseminaarin koripalloperheen kotipesässä Susi Training Centerissä 11. – 12.1.2019. Seminaarin ohjelma on nyt valmis, kun alle 16-vuotiaiden tyttöjen valmennusjohtoa esiintyy lauantain päätteeksi.

Näytä lisää vastaavia