Kilpailu- ja kurinpitosääntöjen merkittävimmät muutokset pelikaudelle 2024–2025

7.6.2024 12:28 Kilpailu- sekä kurinpitosääntöihin on tehty tarkennuksia ja muutoksia pelikaudelle 2024-25.

Koripalloliiton liittokokous on vahvistanut 25.5.2024 kokouksessaan seuraavan pelikauden 2024-25 kurinpitosäännöt. Kurinpitosääntöjen merkittävimmät muutokset alla lyhyesti.

Kurinpitosäännöt

Kurinpitosääntöjen 4§ Rikkomukset on lisätty kohta 14, jossa tarkennetaan mahdollisen joukkuetta koskeva dopingrikkomus. Lisäksi on lisätty kohdat 15. ja 16., joissa tarkennetaan ns. lahjuksen antaminen ja ottaminen rikkomukseksi. Kaikki nämä kolme kohtaa katsotaan pääsääntöisesti vakaviksi rikkomuksiksi.

14. joukkuetta, jonka jäsenistä useamman kuin kahden (2) havaitaan syyllistyneen dopingrikkomukseen kilpailuvuoden aikana
15. joka lupaa, tarjoaa tai antaa lahjan tai muun oikeudettoman edun, jolla vaikutetaan tai pyritään vaikuttamaan näiden kurinpitosääntöjen 1 §:ssä mainitun tahon toimintaan ottelussa tai otteluun liittyen;
16. joka pyytää, vastaanottaa tai hyväksyy itselleen tai toiselle lahjan tai muun oikeudettoman edun taikka tekee muutoin aloitteen sellaisen edun saamiseksi, jolla vaikutetaan, pyritään vaikuttamaan tai joka on omiaan vaikuttamaan näiden kurinpitosääntöjen 1 §:ssä mainitun tahon toimintaan ottelussa tai otteluun liittyen;
Edellä 1 momentin 5, 6, 7, 8, 9, 15 ja 16 kohdissa mainitut rikkomukset on pääsääntöisesti katsottava vakaviksi.

Kurinpitosääntöjen 6§ Seuraamukset on lisätty, että kurinpitosääntöjen perusteella voidaan sakkoa määrätä myös seuran sopimusyhteiselle. Tämä koskee lähinnä sarjalisenssisopimuksessa määriteltyjä sopimusyhteisöjä.

Kurinpitosääntöjen 8§ Raportti, ilmoitus ja kurinpitoasia muu vireilletulo on lisätty kokonaan uusi kappale, joka koskee ilmoituksen tekemistä yksittäisestä pelitilanteesta. Ilmoituksen tekemistä on tarkennut tekijän ja ajankohdan osalta sekä lisätty ilmoitukseen vastalausemaksun suuruinen käsittelymaksu.

Ottelutapahtumaan osallistunut joukkue tai sen jäsenseura voi tehdä tarkoin yksilöidyn kirjallisen ilmoituksen pelitilanteeseen liittyvästä rikkomuksesta. Ilmoitus on toimitettava liitolle tai asian-omaiselle toimielimelle kolmen vuorokauden kuluessa ottelutapahtuman päättymisestä. Jos ilmoitus koskee pelaajaa, joukkueeseen kuuluvaa tai joukkuetta, se on tehtävä kuitenkin viimeistään ennen seuraavaa epäiltyyn rikkomukseen syyllistyneen pelaajan tai joukkueen ottelua. Tällainen ilmoitus voidaan käsitellä asianomaisessa toimielimessä ainoastaan erittäin painavasta syystä. Ilmoitukseen on liitettävä tosite käsittelymaksun maksamisesta, joka on edellytys asian käsiteltäväksi ottamiselle. Ilmoituksen käsittelymaksu on liittokokouksen vahvistaman vastalausemaksun suuruinen ja sen maksamisessa on noudatettava vastalausemaksun maksamisesta annettuja määräyksiä ja ohjeita. Käsittelymaksu palautetaan ilmoituksen tekijälle, jos ilmoitus otetaan käsittelyyn ja asiaa käsittelevä elin havaitsee rikkomuksen tapahtuneeksi.

Kilpailusäännöt

Koripalloliiton liittohallitus on vahvistanut 5.6.2024 kokouksessaan seuraavan pelikauden 2024-25 kilpailupitosäännöt. Kilpailusääntöjen merkittävimmät muutokset alla lyhyesti.

Kilpailusääntöjen 2§ Soveltamisohjeet, sarjamääräykset, manuaalit ja muut säännöt on lisätty kohta 11. alueen kilpailutoiminnassa nuorten divisioonissa pelaamisen rajoittaminen nuorten kilpalisenssin lunastaneilta, jota alueet voivat käyttää sarjamääräyksissään tarvittaessa.

Kilpailusääntöjen 40§ Rinnakkaisedustusoikeus -kohtaan tarkennettu, että aikuisten huippu- ja kilpakoripallosarjoissa rinnakkaisedustusoikeus voidaan myöntää vain home grown pelaajalle. Home grown pelaajia ovat Suomen kansalaiset ja home grown -statuksen saaneet ulkomaalaiset. Rinnakkaisedustusoikeuden ikäraja pysyy kuitenkin 24-vuotiaissa. Tulevalla kaudella siis 2001- ja myöhemmin syntyneet voivat saada rinnakkaisedustusoikeiden.

Kilpailusääntöjen 52§ Kasvattajapalkkio mukaan pelaajan osalta voidaan maksaan tason 2 kasvattajapalkkio, kun pelaaja ensimmäisen kerran pelaa on pelannut saman kauden aikana huippukoripallosarjassa pelaavassa joukkueessa vähintään viisi (5) ottelua.

Vahvistetut säännöt kokonaisuudessaan:

 
1.7.2024 16:32 Pääjuttu

Suomi vankistaa asemaansa koripallokartalla, FIBA:n pääsihteeri Andreas Zagklis vieraili Suomessa

Suomalaisen koripallon nousujohde on noteerattu myös kansainvälisen koripalloliitto FIBA:n päämajassa, ja viime viikolla Suomessa nähtiinkin varsin korkea-arvoinen vieras: FIBA:n pääsihteeri Andreas Zagklis. Zagklis nautti Suomessa Susijengin Uusi-Seelanti -ottelusta ja vieraili pääkaupunkiseudun urheiluakatemia Urheassa.

27.6.2024 13:30 Koripalloliitto

Koripalloliitto mukana luomassa lapsille kestävää polkua liikunnalliseen elämäntapaan

Olympiakomitea julkaisi hiljattain yhdessä 36 lajiliiton – Koripalloliitto mukaan lukien – vetoomuksen, jolla vaaditaan suunnanmuutosta lasten urheiluun. Syyt muutostarpeelle ovat ilmeiset: lapset liikkuvat yhä vähemmän ja lopettavat urheiluharrastuksen entistä aiemmin.

19.6.2024 13:39 Hallitustiedote

Koripalloliiton hallitustiedote, kesäkuu 2024

Suomen Koripalloliiton hallitus kokoontui Helsingissä 5. kesäkuuta. Kokouksessa ahkeroitiin hyväksymällä muun muassa pitkä liuta sarjalisenssiyksikön esityksiä ja päivitetyt kilpailu- ja kurinpitosäännöt sekä antidoping- ja kilpailumanipulaation torjuntaohjelmat.

17.6.2024 08:28 Pääjuttu

Pidä suomikoris taskussa - seuraa Koripalloliiton kanavia somessa

Koripalloliitto viestii laajasti suomalaisen kilpa- ja harrastekoripallon tapahtumista, ihmisistä ja ilmiöistä.

7.6.2024 13:42 Koripalloliitto

Nuorten valtakunnalliset sarjat 2024–2025 - pelaamistavat jatkuvat

Nuorten valtakunnallisiin sarjojen ja karsintojen pelaamistavat pelataan tulevalla pelikaudella 2024-25 jatkuvat samalla tavalla kuin päättyneellä pelikaudella. Suurin muutos on, että kaikki karsintoihin ja sarjoihin ilmoittautumiset tehdään eLSA-sarjanhallinnan kautta. Samalla on myös julkaistu nuorten valtakunnallisten sarjojen kilpailukalenteri 2024-25.

25.5.2024 13:50 Koripalloliitto tiedottaa

Shawn Huff uutena Koripalloliiton liittohallitukseen – Meri Löyttyniemi ja Petri Peltoniemi uudelle kolmivuotiskaudelle

Koripalloliiton kevätliittokokous järjestettiin 25.5. Kulttuurikasarmilla Helsingissä. Liittohallitukseen saatiin uusi jäsen, kun Susijengin entinen kapteeni Shawn Huff äänestettiin liittohallituksen jäseneksi.

30.4.2024 14:24 Hallitustiedote

Koripalloliiton hallitustiedote, huhtikuu 2024

Suomen Koripalloliiton hallitus kokoontui Espoossa 18. huhtikuuta. Hallitus valmisteli kokouksessaan toukokuussa järjestettävää liittokokousta ja hyväksyi liittokokouksessa päätettäviä talouden ja toiminnan suunnitelmia kaudelle 2024–2025.

23.4.2024 13:00 Pääjuttu

Koriskokemus-palautekanava kerää palautetta seurojen ja Koripalloliiton toiminnasta

Palautteen avulla kehitetään suomalaista koripalloa entistä paremmaksi kokemukseksi eri sidosryhmille.

22.4.2023 12:53 Koripalloliitto tiedottaa

Airamaa, Forsström ja Sten jatkavat liittohallituksessa

Koripalloliiton kevätliittokokous järjestettiin 22.4. lähikokouksena Scandic Espoossa. Liittohallituksen kolme erovuoroista jäsentä hyväksyttiin ehdollepanotoimikunnan esityksen mukaisesti seuraavalle kolmivuotiskaudelle, kun Marko Airamaa, Kaisa Forsström ja Tiina Sten jatkavat liittohallituksessa.

Näytä lisää vastaavia