Kesäliigakokemuksen vahvistama Mikael Jantunen: ”Kaikki mahdollisuudet on käytettävä”

28.7.2023 11:51 Susijengin avainpelaajiin jo viiden vuoden ajan kuulunut Mikael Jantunen, 23, on kehittynyt viime vuosina harppauksin. Uutta roolia korintekijänä ottanut Jantunen väläytteli ratkaisuvalmiuttaan kesällä NBA:n kesäliigassa, jota hän piti silmiä avaavana kokemuksena. Jantunen uskoo, että niin hänen kuin Susijenginkin parhaat ajat ovat vielä edessä.

Mikael Jantusen ura on nousukiidossa. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.

Ensimmäisinä Susijengi-vuosinaan lähinnä puolustuspään rouhijana ja näkymättömän työn tekijänä tunnettu Jantunen on viimeisen vuoden maaotteluissa osoittanut voimakkaasti kasvanutta valmiutta mm. nopean hyökkäyksen viimeistelijänä ja niin puolimatkan kuin kolmen pisteenkin heittäjänä.

Samaa kasvanutta itseluottamusta Jantunen uhkui heinäkuussa lähdettyään NBA:n kesäliigaan Golden State Warriorsin paitaan. Ensi töikseen ”Micke” ilmoitti, ettei aio himmailla kesäliigassa, vaan ottaa rohkeasti ne heitot, jotka hänelle tarjoutuvat.

- Totta kai lähden aina peliin sillä ajatuksella, että teen niitä asioita, mitkä auttavat joukkuetta voittamaan. Aikaisempina vuosina lähestymistapani oli, että puolustus ennen kaikkea, mutta hyökkäys on tullut koko ajan luonnollisemmaksi osaksi kokonaisuutta, Jantunen arvioi.

- Kehityksen kannalta asia on niinkin, että jos tahtoo pelata korista yhä korkeammalla tasolla, omien ratkaisujen ottamista ei saa pelätä. Pystyn tänä päivänä auttamaan joukkuetta yhä enemmän myös korintekijänä, ja tahdoin näyttää sen myös kesäliigassa. Siksi toiseksi jos kesäliigassa ei ota omaa heittoa, palloa ei ihan välttämättä tule heti takaisin.

Jantunen osoitti ensimmäisen NBA-kesäliigaesiintymisensä yhteydessä kuuluvansa ehdottomasti sille tasolle. Jantunen rekisteröi Warriorsille neljässä ottelussa 7,8 pistettä ja 3,3 levypalloa ottelua kohden ja nakutti parhaana iltanaan 17 pistettä.

Kelpo saldo etenkin ottaen huomioon sen, että ympärillä on paitsi NBA:n edellisen kahden vuoden varauksia, myös NBA:n kehitysliigan ja Euroopan parhaiden sarjojen parhaita pelaajia, jotka kaikki tahtovat näyttää kuuluvansa NBA:han.

- Olihan se taitotaso siellä älytön. Maailman parhaat nuoret pelaajat ja kovia veteraanipelaajia Euroopasta ja G-liigasta. Vaikka joukkuepelaaminen ei välttämättä aina ollut ihan timanttia, parhaat joukkueet olivat älyttömän hyviä ja kilpailu todella kovaa.

”Todistan askel kerrallaan kuuluvani jollekin tasolle”

NBA:n kesäliigan näytön paikka tuli erinomaiseen tilanteeseen Jantuselle, joka aloitti ammattilaisuransa kaksi vuotta sitten Belgian mestarin Oostenden riveissä ja teki viime kaudella Italian Serie A:n läpimurtonsa Trevisossa.

Vasta solmittu kaksivuotinen sopimus Ranskan liigaa ja Eurocupia pelaavan Paris Basketballin kanssa on uusi kehitysporras edelleen varsin nuoren Jantusen kehityspolussa. Eurocup on FIBA:n Mestareiden Liigassa Euroopan toiseksi korkein kilpailullinen taso, jonka parhaimmistoon kuului CB Gran Canarian, Türk Telekomin, Joventut Badalonan ja Hapoel Tel Avivin kaltaisia kansainvälisiä suurseuroja.

- Siitä olen lähtenyt, että todistan askel kerrallaan kuuluvani jollekin tasolle. Kun Trevison kauden jälkeen lähdin etsimään uutta seuraa, yksi prioriteeteistä oli päästä pelaamaan merkityksellisiä minuutteja mahdollisimman korkealla tasolla. Ranskan Pro A ja Eurocup on sitten seuraava haaste, Micke analysoi.

Suuri merkitys oli myös sillä, että Paris Basketball sai uudeksi valmentajakseen Euroopan parhaimpien valmentajien kastiin komeettamaisesti kohonneen entisen Susijengi-takamiehen Tuomas Iisalon. Tinkimättömänä valmentajana tunnettu Iisalo on kerännyt kunnioitusta erityisesti kyvyllään saada joukkue toimimaan yhtenä rintamana, joka on johtanut menestykseen vuosi toisensa jälkeen.

- Tiedän hyvin, minkälaista kulttuuria Tuomas Iisalo on rakentanut edellisissä joukkueissaan ja uskon, että aika moni pelaaja tahtoisi olla juuri tuollaisessa ympäristössä mukana. Uskon, että meillä on kasassa jengi, jonka jokainen pelaaja tahtoo ensisijaisesti keskittyä voittamiseen, mikä on unelmatilanne kenen tahansa kannalta.

Huomioonotettavaa on sekin, että kun Jantusen kaksivuotinen Paris Basketballin kanssa päättyy, hän on edelleenkin vasta 25-vuotias. Susijengin kanssa vietetyt vuodet ja piipahdus NBA:n kesäliigassa ovat lisänneet hänen kohdallaan tervettä itseluottamusta. Vaikka maailman parhaiden pelaajien joukkoon onkin vielä pitkä matka, ei matka ole mahdoton.

- Tässä on sen verran monta vuotta Susijengin kanssa takana ja sen verran monta hyvää maajoukkuetta kohdattu, että tiedän ihan hyvin pystyväni kilpailemaan maailman parhaiden pelaajien joukossa, Jantunen kommentoi.

- Ei siis vaikkapa NBA mitenkään viikoittain mulla pyöri mielessä, mutta kun sain vaikka tämän kesäliigamahdollisuuden, ihan ensisijaisesti halusin todistaa kuuluvani sille tasolle. Nyt kehitys jatkuu treeni ja matsi ja kausi kerrallaan ja katsotaan, mitä mahdollisuuksia avautuu.

”Okinawalla vastus on vielä kovempi kuin Prahassa”

Susijengin MM-kisoihin valmistavan leirityksen ensimmäinen viikko on päättynyt ja lento Okinawalle MM-alkulohkopeleihin odottaa vuoroaan runsaan kolmen viikon päässä.

Joukkuehenki on erinomainen ja harjoitukset ovat olleet, kuten odottaa, intensiivisiä.

- Koko ajan kovemmalla tasolla pelataan. Meillä on tietenkin Lauri (Markkanen) joukossa, mutta myös koko ajan suurempi määrä kovatasoisia nuoria pelaajia, jotka omalta osaltaan nostavat kilpailun tasoa. Sisäinen kova kilpailu treeneissä kehittää jokaista pelaajaa ja kaikki paikat on ansaittava, Micke kehuu.

Oma osansa on myös kokemuksella. Jos vuoden 2022 EM-kisajoukkueessa oli mukana yhdeksän ensikertalaista, tänä päivänä merkittävällä osalla jengin pelaajista on käsitys siitä, mitä arvokisoissa menestyminen vaatii.

- Prahan ja Berliinin osalta koko ryhmälle jäi vahva itseluottamusbuusti. Espanja veti mestaruuteen asti ja me oltiin siinä ottelussa voitossa kiinni vielä pari kolme minuuttia ennen loppua. Me tiedetään, että hyvänä päivänä voidaan voittaa kenet tahansa, hän jatkaa.

- Mutta sitten samaan hengenvetoon on sanottava, että Okinawaan lähdetään perinteisesti treeni kerrallaan ja ottelu kerrallaan. Australia ja Saksa on maailman eliittijoukkueita ja Japanilla on kotiyleisö tukenaan, eli vastus on vielä kovempi kuin Prahassa. Mutta ekan viikon perusteella meillä on todella hyvä alku ja oikeaan suuntaan ollaan menossa.

Susijengi kohtaa perjantaina 4.8. Liettuan Tampereen Nokia Areenalla ja keskiviikkona 9.8. Viron Espoo Metro Areenalla. Liput kotiotteluihin myynnissä.

Henkilöt

 
7.7.2024 13:13 Susijengi

Susijengin päävalmentaja Lassi Tuovi: ”Meillä on paljon, jonka varaan rakentaa”

Päävalmentajauransa 36. miesten maaottelun lauantai-iltana Valencian olympiakarsintasemifinaalissa valmentanut Lassi Tuovi, 37, oli turnauksen päätyttyä rauhallinen ja mietteliäs. Intensiivinen olympiakarsintakesä palautti Susijengin kollektiivisen identiteettinsä äärelle ja antoi koko ryhmälle paljon työstövaraa tulevaan.

6.7.2024 14:12 Susijengi

Kapteeni Sasu Salin: ”Näistä hetkistä voi vain nauttia”

Jo yhdeksän vuoden ajan Espanjan liigassa ammattilaisena pelannut susikapteeni Sasu Salin, 33, odottaa illan olympiakarsintasemifinaalia vesi kielellä. Espanjalaiseen kulttuuriin perin pohjin tutustunut Sasu korostaa illan ottelun olevan suomalaisittain ainutlaatuinen: vastassa on harvoin maajoukkuetasolla kohdattu Euroopan mestari ja vielä sen omassa kotihallissa.

4.7.2024 15:50 Susijengi

Remu Raitanen: ”Pitää olla aina valmis ottamaan heitto”

ToPo Juniorien juniorimyllystä maailmalle lähtenyt Remu Raitanen, 26, on viime vuosina vähitellen vakiinnuttanut roolinsa Susijengissä. Espanjan kakkosliigassa ammattilaiskokemusta kartuttanut Raitanen kertoo nauttivansa susiroolistaan aina valmiina heittäjänä ja joukkuepelaajana ja ottavansa kaiken irti Valencian olympiakarsinnoista.

2.7.2024 10:45 Susijengi

Olivier Nkamhoua: ”Viimeinkin pääsee keskittymään täysillä koripalloon”

Susijengin uuden sukupolven keulakuviin lukeutuva Olivier Nkamhoua, 24, pelasi viime perjantaina ensimmäisen koripallo-ottelunsa helmikuisen leikkauksen jälkeen, ja upotti heti 21 pistettä voitossa maailman kärkijoukkueisiin lukeutuvasta Latviasti. Valencian olympiakarsinnoissa Susijengissä nähdään kovakuntoinen, onnellinen ja vapautunut ”Olli”.

30.6.2024 12:11 Susijengi

Miro Little: “Pelataan kollektiivina ja pidetään hauskaa”

Kun Susijengi peittosi Espoo Metro Areenalla Uuden-Seelannin, alkutahdit voitolle iski Miro Little, 20, energisellä puolustuspelillään. Pari päivää myöhemmin Tampereella Latviaa vastaan Little tarjoili maailmanluokan puolustuksen kylkeen ennakkoluulotonta heittopelaamista. Pelihaluja uhkuva Miro uskoo vireen kantavan myös Valencian olympiakarsintakoitoksiin asti.

28.6.2024 13:47 Susijengi

Edon Maxhuni 50. maaottelussaan: ”Tarkoitus on pelata vielä ainakin sata maaottelua”

Vain kaksi vuotta sitten Edon Maxhuni valmistautui uransa ensimmäisiin aikuisten arvokisoihin Susijengin paidassa. Pikakelauksella kaksi vuotta eteenpäin, ja yhtäkkiä Maxhuni, 26, on kasvanut tärkeäksi osaksi Susijengin kokeneempaa osastoa. Tänä iltana Tampereella pukee susipaidan päälleen 50. kerran miesten A-maaotteluun.

26.6.2024 14:46 Susijengi

Mikael Jantunen: ”Pitää vaan uskaltaa toteuttaa niitä asioita, mitä treenaa”

Alle kaksi viikkoa sitten seurajoukkuekautensa Ranskan liigan hopeamitaliin päättänyt Mikael Jantunen, 24, oli kentän ylivoimaisesti paras pelaaja Susijengin päihittäessä Uuden-Seelannin Sasu Salinin haamukorilla. Hiljalleen maailmanluokan pelaajaksi kasvanut Wartti Basketin kasvatti korostaa olympiakarsintojen lähestyessä intensiteetin ja joukkuepelin merkitystä.

25.6.2024 12:17 Susijengi

Susijengi-debytantit Tumba ja Muurinen itseluottamuksella illan otteluun

Ensimmäisen ottelunsa Susijengin paidassa tänään tiistai-iltana Espoo Metro Areenalla pelaavat Thomas Tumba, 23, ja Miikka Muurinen, 17, ovat vakuuttaneet valmennusjohdon ja joukkuetoverit energiallaan ja urheilullisuudellaan. Kumpikin debytanteista lähestyy illan ottelua korkealla itseluottamuksella.

20.6.2024 11:04 Susijengi

Perttu Blomgren: ”Jugoslavia-tyylin koris sopii mulle”

Salon Vilppaassa kevään 2021 Suomen mestaruuden voittanut ja sittemmin Korisliigan kehittyneimpänä pelaajana sekä vuoden puolustuspelaajana palkittu Perttu Blomgren, 22, otti ison askeleen eteenpäin urallaan Slovenian hopeajoukkue Helios Domzalessa. Ensivaikutelma vanhan Jugoslavian alueen koripallosta maistui lapualaislähtöiselle Pertulle.

19.6.2024 10:55 Susijengi

Severi Kaukiainen: ”Kausi toi ennen kaikkea henkistä kasvua”

Kotkan Peli-Karhujen kasvatti Severi Kaukiainen, 26, on kotoisen Korisliigan mittapuulla maan ehdottomia eturivin pelaajia. Vietettyään päättyneen seurajoukkuekauden Slovakian Patrioti Levicessä ja Viron mestari BC Kalev/Cramossa Kaukiainen uskoo ottaneensa pelaajana seuraavan askeleen ylöspäin. Tällä kertaa kehitys oli ennen kaikkea henkistä.

Näytä lisää vastaavia