Kausiennakko: BC Nokia ensimmäistä kertaa mukana pyörätuolikoripallon SM-sarjassa

8.1.2020 08:37 Pyörätuolikoripallon SM-sarja pelataan kaudella 2019-2020 kolmen joukkueen voimin. Vaikka BC Nokia on ensimmäistä kertaa mukana sarjassa, on sillä koossa kokenut pelaajarunko. Kausi käynnistyy 11.1.

BC Nokiassa tällä kaudella pelaava Anwar Fadhal etsii vapaata pelaajaa. Kuva: Sinikka Makonen

BC Nokian rungon muodostavat kokeneet pelaajat

Pyörätuolikoripallon SM-sarjassa on kaudella 2019-2020 mukana kolme joukkuetta: PuHu, Tapiolan Honka ja BC Nokia. BC Nokialla on koossa pääasiassa kokenut porukka entisiä Tampereen NMKY:n pelaajia, jotka voittivat viime kaudella suomenmestaruuden. 

-Koossa on pääasiassa kokeneita konkareita, mutta olemme saaneet mukaan myös yhden uuden naispelaajan, kertoo joukkueenjohtaja Pia Heinonen.

Tällä kaudella joukkue pelaa ensimmäistä kertaa BC Nokian alla. Ennen kuin joukkue asettaa varsinaisia pelillisiä tavoitteita on tarkoitus luoda yhteiset tavat toimia ja päästä osaksi seuran toimintaa. 

-Lähdemme liikkeelle siitä, että löydämme meidän yhteiset tavat toimia vastuullisesti ja urheilullisesti. Sen jälkeen on vuorossa pelilliset tavoitteet. Vaikka pelaajat ovat pääasiassa entuudestaan toisilleen tuttuja, on toimintaympäristö heille uusi, toteaa joukkueenjohtaja Pia Heinonen. 

-Uskon, että meillä on nyt BC Nokiassa kasassa vielä parempi joukkue kuin viime kaudella Tampereella. Haluamme varmasti voittaa pelejä, ennakoi tulevaa kautta viime kauden päätteeksi vuoden pyörätuolikoripalloilijana palkittu Anwar Fadhal. 

Koripallo on ollut tärkeässä roolissa maahanmuuttajataustaiselle Anwar Fadhalille 

Anwar Fadhal tutustui pyörätuolikoripalloon ensimmäisen kerran Suomessa vuonna 2011 ja siitä lähtien koripallo on ollut tärkeässä osassa hänen ja perheensä elämää. 

-Tutustuin koripalloon kaverin kautta. Alussa kieli oli vaikeaa ja ajattelin, että ilman kielitaitoa en voi mennä harjoituksiin. Mutta kaikki olivat heti kivoja. Valmentaja auttoi perhettäni kaikessa, ei vain pelaamisessa. Harrastus antoi minulle myös jotain muuta, eikä se ollut vain peliä, kertoo kiintiöpakolaisena perheensä kanssa vuonna 2009 Suomeen tullut Anwar.

Anwar Fadhal palkittiin vuoden pyörätuolikoripalloilijana viime kauden päätteeksi. Kuva: Ville Vuorinen
Anwar Fadhal palkittiin vuoden pyörätuolikoripalloilijana viime kauden päätteeksi. Kuva: Ville Vuorinen

Pyörätuolikoripalloa voivat pelata myös henkilöt, jotka eivät arjessa käytä pyörätuolia. Anwar kuuluu tähän joukkoon. 

-Alussa pyörätuolilla liikkuminen oli minulle hankalaa, sillä käytän proteesijalkaa enkä kulje pyörätuolilla arkisin. Muut kuitenkin auttoivat ja sain neuvoja kavereilta ja valmentajilta, kiittää Anwar. 

-Kannustan muutkin kokeilemaan pyörätuolikoripalloa, vaikka arjessa ei käytä pyörätuolia. Aina alussa on vaikeaa, mutta siinä voi pärjätä, jos itse haluaa, toteaa kolme kertaa suomenmestaruuden voittanut ja kaksi kertaa vuoden pyörätuolikoripalloilijaksi valittu Anwar. 

Uusia seurojen lajin pariin 

Pyörätuolikoripallon pariin kaivataan uusia seuroja. BC Nokian pyörätuolikoripallojoukkueen joukkueenjohtajan Pia Heinosen mukaan on tärkeää integroida pyörätuolikoripallo osaksi seuratoimintaa. 

-Pyörätuolikoripallotoiminnan käynnistäminen vaatii taakseen jonkun aktiivisen henkilön – jonkun, joka on kiinnostunut siitä. Seuroilta se vaatii halua ja tahtotilaa. Seuran tuki on tärkeää, kiteyttää Pia Heinonen seurojen roolia. 

Jos jossain seurassa kiinnostutaan pyörätuolikoripallotoiminnan käynnistämisestä, toiminnan suunnittelun kanssa ei tarvitse olla yksin. Pia Heinonen lupaa, että valtakunnallinen työryhmä tukee lajin viemisessä eteenpäin. 

-Olemme varmasti tukemassa kaikkia kiinnostuneita. Meillä kaikilla on yhteinen tavoite pitää pyörätuolikoripallo elinvoimaisena. Koris kuuluu kaikille, toteaa Pia Heinonen.  

Pyörätuolikoripallon SM-sarja käynnistyy 11.1.2020. Ensimmäinen turnaus pelataan Honkahallilla.

 
1.7.2022 08:50 Pyörätuolikoripallo

Suomen pyörätuolikoriksen nuorten maajoukkue hakemassa tärkeää kokemusta Pajulahdessa järjestettävässä EPYG:ssä

Uutta tulemista tekevä Suomen pyörätuolikoripallon maajoukkueen nuoret saavat tulevana viikonloppuna tärkeitä kansainvälisiä otteluita, kun joukkue osallistuu Suomessa järjestettävin European Para Youth Gamesiin. Loppuviikon ottelut ovat katsottavissa BasketFinlandin Youtube-kanavalta.

2.3.2022 08:30 Pyörätuolikoripallo

Pyörätuolikoripalloilijoille tavoitteellista leiritystä

Pyörätuolikoripallon valmennusryhmä kokoontui tammikuussa harjoitusleirille Helsingissä. Päivän kestävä leiri piti sisällään kahdet lajiharjoitukset ja fysiikkatreenin. Ryhmä kokoontuu seuraavan kerran tulevana viikonloppuna.

12.3.2020 14:35 Koripalloliitto tiedottaa

Koripallosarjat pysähtyvät torstaina 12.3.2020

Suomen Koripalloliitto on päättänyt pysäyttää kaikki koripallosarjat torstaista 12.3.2020 lähtien koronaviruksen COVID-19 takia.

10.1.2020 08:49 Pyörätuolikoripallo

Kausiennakko: Hongalla kasassa nuori joukkue pyörätuolikoripallon SM-sarjassa

Pyörätuolikoripallon SM-sarja pelataan kaudella 2019-2020 kolmen joukkueen voimin. Tapiolan Hongan nuoret pelaajat Sini Paukeri, Henri Kössö ja Lasse Tahkoniemi ennakoivat lauantaina alkavaa kautta ja kertovat omista kokemuksistaan pyörätuolikoripallon parissa.

3.12.2019 09:35 Pyörätuolikoripallo

Kansainvälinen vammaisten päivä: Pyörätuolikoris vei Markku Poikelan mukanaan

Tänään vietetään Kansainvälistä vammaisten päivää. PuHu:n Markku Poikela kertoo ajatuksiaan pyörätuolikoripallosta sekä erityisliikunnanohjaajan että pelaajan näkökulmasta ja ennakoi tammikuussa käynnistyvää sarjakautta.

24.3.2019 10:12 Pyörätuolikoripallo

Pyörätuolikoripallon Suomen mestaruus palasi Tampereelle

Tampereen NMKY juhli Suomen mestaruutta neljän vuoden tauon jälkeen, kun se kaatoi finaalissa Vilppaan. Pronssiottelussa PuHu oli Honkaa etevämpi.

21.12.2018 12:00 Pyörätuolikoripallo

Teemu Partanen nauttii pyörätuolikoripalloammattilaisuudesta

Saksan pyörätuolikoripallon Bundesliigaan noussut Thuringia Bulls kysyi syksyllä 2011 Teemu Partaselta, josko hän olisi kiinnostunut edustamaan nousijajoukkuetta Saksan korkeimmalla sarjatasolla. Seitsemän vuotta myöhemmin Partanen, 27, on Saksan ja Euroopan koripallomestari sekä suomalaisen pyörätuolikoripallon ehdoton kärkinimi.

Pyörätuolikoripallon Suomen mestaruus Salon Vilppaalle

Koripallokauden ensimmäinen Suomen mestaruus ratkaistiin Salossa Salon Vilppaan ja PuHu Junioreiden välillä. Finaalissa Vilpas voitti seurahistoriansa ensimmäisen SM-kullan pistein 39-34.

11.7.2015 EM-kilpailut

Suomen pyörätuolimiehille C-divisioonan EM-pronssia

Suomen pyörätuolikoripallomaajoukkue taisteli itselleen muutaman vuoden arvokisatauon jälkeen EM-kisojen C-divisioonan pronssimitalin. Pronssiottelussa Suomi kukisti Irlannin niukasti 61-58 ja pääsi juhlimaan mitaleja.

10.7.2015 EM-kilpailut

Pyörätuolimiehet taistelemaan noususta B-divisionaan

Suomen pyörätuolimaajoukkue kukisti kutkuttavassa taistelussa Irlannin lukemin 56-58 ja eteni välieriin, jossa vastaan asettuu C-divisioonan EM-kisojen isäntämaa Portugali. Voitolla Portugalista Suomi etenisi myös finaalin lisäksi B-divisioonaan.

8.7.2015 EM-kilpailut

Pyörätuolimaajoukkue avasi EM-kisat kahdella voitolla

Suomen pyörätuolimaajoukkue aloitti Lissabonin C-divisioonan EM-kilpailut kahdella voitolla Serbiasta (69-40) sekä niukasti isäntämaa Portugalista lukemin 49-47.

30.3.2015 Haastattelu

Leo-Pekka Tähti odottaa innolla kesää: ”EM-kisat ovat mahtava juttu”

Pyörätuolikoripallon maajoukkueen kokeneimpaan kaartiin ja Suomen tunnetuimpiin vammaisurheilijoihin lukeutuva Leo-Pekka Tähti, 31, puhkuu intoa maajoukkueen paluusta kansainväliselle tasolle, heinäkuussa Portugalissa järjestettäviin C-sarjan EM-kisoihin.

Wolves on Wheels - pyörätuolikoripallon maajoukkue tekee uutta tuloaan

Miesten pyörätuolimaajoukkue palaa tositoimiin kansainväliselle tasolle pienen tauon jälkeen. Joukkue osallistuu heinäkuussa järjestettäviin C-sarjan EM-kisoihin Portugalissa ja kohtaa siellä muun muassa kovatasoisen isäntämaan.

Pyörätuolikoripallon Suomen mestaruus Lahden NMKY:lle

Lahden NMKY on kruunattu pyörätuolikoripallon vuoden 2013 Suomen mestariksi. LaNMKY löi lauantaina pelatussa loppuottelussa viime kauden mestarin TSI/NMKY:n pistein 56–46 (21–22). SM-pronssille ylsi PuHu, joka voitti pronssiottelussa Turun Riennon.

Pyörätuolikoripallon suomalaistähti Mojtahedi palaa SM-sarjaan valmentajaksi

Suomalainen pyörätuolikoripallo saa kaudeksi 2012/13 kovan luokan paluumuuttajan, kun huikean uran USA:n ja Saksan huippujoukkueissa tehnyt Mina Mojtahedi palasi kotimaahansa. Mojtahedia ei kuitenkaan nähdä pelituolissa parketeilla, vaan hän ryhtyi SM-sarjassa pelaavan vantaalaisen PuHu Juniorien valmentajaksi.

TSI/NMKY yllätti suosikit pyörätuolikoriksen SM-finaaleissa

Tamperelainen TSI/NMKY yllätti suosikit ja voitti pyörätuolikoripallon kauden 2011/12 Suomen mestaruuden. Runkosarjassa joukkue jäi selkeästi kolmanneksi PuHun ja BC Sisun taakse, mutta mitalipeleissä tamperelaiset onnistuivat lyömään molemmat ennakkosuosikit tiukkojen vaiheiden jälkeen.

4.11.2011 Haastattelu

Mina Mojtahedi elää koripallounelmiaan todeksi

Tapiolan Hongan kasvatti Mina Mojtahedi, 38, elää koripallounelmiaan todeksi Saksan pyörätuolikoripallomestari RSV Lahn-Dillin riveissä. Saksan tuplamestaruuden lisäksi Mojtahedin tarkoituksena on kruunata uransa vuoden 2012 Euroopan mestaruudella.

Mojtahedin kausi käynnistyi voitolla

Suomalaisen Mina Mojtahedin kausi Saksan pyörätuolikoripalloliigassa käynnistyi voitokkaasti. Mojtahedin edustama hallitseva Saksan mestari RSV Lahn-Dill kukisti avauskierroksella Frankfurt Skywheelersin pistein 71-38 (38-12).

Koripalloliitto yhteistyöhön Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry:n kanssa

Suomalaisen pyörätuolikoripallon sekä kehitysvammaisten Unified-koripallon kehittämistyö ja -toiminta siirtyvät vastaisuudessa Koripalloliiton alaisuuteen. Koripalloliitto hakee myös Suomen Paralympiakomitean jäsenyyttä ensimmäisenä maailmanlaajuisen joukkuepalloilulajin lajiliittona Suomessa.

PuHu Juniorit pyörätuolikoriksen Suomen mestari

Vantaalaisseura PuHu Junioreiden pyörätuolikoripallojoukkueesta leivottiin viikonvaihteessa PT-Keskus Leaguen voittaja ja Suomen mestari vuosimallia 2011. Vantaalaiset kukistivat Lahden NMKY:n Lahdessa pelatussa finaalissa 57-50.

Näytä lisää vastaavia