Kansainvälinen vammaisten päivä: Pyörätuolikoris vei Markku Poikelan mukanaan

3.12.2019 09:35 Tänään vietetään Kansainvälistä vammaisten päivää. PuHu:n Markku Poikela kertoo ajatuksiaan pyörätuolikoripallosta sekä erityisliikunnanohjaajan että pelaajan näkökulmasta ja ennakoi tammikuussa käynnistyvää sarjakautta.

Pyörätuolikoripallon SM-sarjassa on kaudella 2019-2020 mukana kolme joukkuetta: PuHu, Tapiolan Honka ja BC Nokia. PuHu lähtee kauteen kirkastamaan viime kauden pronssimitalia.

Liikunta on ollut Markku Poikelalle aina henkireikä. Ennen vammautumistaan Poikelalla oli kilpailullisia tavoitteita erityisesti lumilautailussa. Vammautumisensa jälkeen Poikela kouluttautui liikunnanohjaajaksi. Erityisliikunnanohjaajana Validia kuntoutuskeskuksessa nykyään toimiva Poikela näkee pyörätuolikoripallon pelaajan näkökulman lisäksi myös kuntouttajan roolissa.

- Pyörätuolikoripallo tukee hyvin liikunnallisuutta. Työssäni yritän innostaa kokeilemaan liikuntaa ja lähtemään mukaan toki myös joukkueeseemme. Pyörätuolikoripallossa välineellä on merkitystä. Käyttötuolilla lajia ei oikein pelata, vaan pelatakseen tarvitsee ketterän pelituolin. Välillä haasteeksi nousee se, mistä uudelle pelaajalle saadaan tuoli, toteaa Poikela. 

Monipuolisesti edelleen liikuntaa harrastava Poikela ajautui pyörätuolikoripallon pariin reilu 10-vuotta sitten työpaikkansa kautta. Koripalloa Poikela ei ollut pelannut ennen vammautumistaan. 

- Pyörätuolikoripallojoukkueita treenasi silloin työpaikallamme ja he yllyttivät minut pelaamaan. Aluksi laji tuntui vaikealta omaksua, mutta lopulta se vei mukanaan, muistelee Poikela. 

Pyörätuolikoripallo on tällä hetkellä melko pieni laji Suomessa. Poikelan mukaan pyörätuolikoripalloa voitaisiin tuoda enemmän näkyville esimerkiksi mediassa ja tapahtumissa, jotta kynnys lähteä pelaamaan madaltuisi. Hän nostaa esiin myös esikuvien roolin. 

- Esikuvilla on suuri rooli tässä lajissa. Kokeneet pelaajat opastavat uusia lajin pariin ja heillä on merkittävä rooli lajin eteenpäin viemisessä. On tärkeää, että pyörätuolikoripallo integroituu osaksi mahdollisimman monen seuran toimintaa ja lajia voitaisiin tuoda esiin myös seuran muissa ottelutapahtumissa, toteaa Poikela.

PuHu:lla on tavoitteena kirkkain mitali

Pyörätuolikoripallon SM-sarjassa on kaudella 2019-2020 mukana kolme joukkuetta: PuHu, Tapiolan Honka ja BC Nokia. PuHu lähtee kauteen kirkastamaan viime kauden pronssimitalia. 

- Totta kai lähdemme kullasta pelaamaan. Päätavoite on se, että kaikki saavat peliaikaa ja saadaan kasaan tasavahvuinen joukkue. Pelillisesti haluamme pelata fiksua koripalloa ja olla valmiita myös muuttamaan pelityyliä. Hyvä fiilis on avain myös hyvään pelaamiseen, ennakoi kautta Markku Poikela. 

- SM-sarjan lisäksi osallistumme ainakin alkuvuodesta 2020 Malmö Open -turnaukseen. Siellä saimme viime vuonna hopeaa ja tänä vuonna lähdemme kirkastamaan sitä. Kansainvälinen toiminta on meille tärkeää ja sitä yhteistyökumppanimme Wellspect Healthcare on isossa roolissa mahdollistamassa, kiittää Poikela. 

PuHu:lla on kasassa noin 10-12 pelaajan rinki, jossa pelaajien ikä vaihtelee noin 30-65 vuoden välillä. Joukkueesta löytyy paljon kokemusta, joista Markku Poikela nostaa esiin esimerkiksi jo neljän vuosikymmenen aikana palloilleen Jarmo Leppäsen.

- Oma roolini joukkueessa on enemmän puolustava ja pelinrakentaja. En kuulu avainpelaajiimme, enkä ole niinkään korintekijä. Vastaan siis enemmän pallon syöttämisestä kokeneille korintekijöillemme, kertoo vaikeimman 1.0 vammaluokan Poikela omaa rooliaan joukkueessa. 

Tutustu pyörätuolikoripallon vammaluokkiin > https://www.paralympia.fi/etusivu/luokittelu-2/luokittelu/pyoratuolikoripallo/

Pyörätuolikoripallon SM-sarja käynnistyy 11.1.2020. Ensimmäinen turnaus pelataan Honkahallilla.

 
1.7.2022 08:50 Pyörätuolikoripallo

Suomen pyörätuolikoriksen nuorten maajoukkue hakemassa tärkeää kokemusta Pajulahdessa järjestettävässä EPYG:ssä

Uutta tulemista tekevä Suomen pyörätuolikoripallon maajoukkueen nuoret saavat tulevana viikonloppuna tärkeitä kansainvälisiä otteluita, kun joukkue osallistuu Suomessa järjestettävin European Para Youth Gamesiin. Loppuviikon ottelut ovat katsottavissa BasketFinlandin Youtube-kanavalta.

2.3.2022 08:30 Pyörätuolikoripallo

Pyörätuolikoripalloilijoille tavoitteellista leiritystä

Pyörätuolikoripallon valmennusryhmä kokoontui tammikuussa harjoitusleirille Helsingissä. Päivän kestävä leiri piti sisällään kahdet lajiharjoitukset ja fysiikkatreenin. Ryhmä kokoontuu seuraavan kerran tulevana viikonloppuna.

12.3.2020 14:35 Koripalloliitto tiedottaa

Koripallosarjat pysähtyvät torstaina 12.3.2020

Suomen Koripalloliitto on päättänyt pysäyttää kaikki koripallosarjat torstaista 12.3.2020 lähtien koronaviruksen COVID-19 takia.

10.1.2020 08:49 Pyörätuolikoripallo

Kausiennakko: Hongalla kasassa nuori joukkue pyörätuolikoripallon SM-sarjassa

Pyörätuolikoripallon SM-sarja pelataan kaudella 2019-2020 kolmen joukkueen voimin. Tapiolan Hongan nuoret pelaajat Sini Paukeri, Henri Kössö ja Lasse Tahkoniemi ennakoivat lauantaina alkavaa kautta ja kertovat omista kokemuksistaan pyörätuolikoripallon parissa.

8.1.2020 08:37 Pyörätuolikoripallo

Kausiennakko: BC Nokia ensimmäistä kertaa mukana pyörätuolikoripallon SM-sarjassa

Pyörätuolikoripallon SM-sarja pelataan kaudella 2019-2020 kolmen joukkueen voimin. Vaikka BC Nokia on ensimmäistä kertaa mukana sarjassa, on sillä koossa kokenut pelaajarunko. Kausi käynnistyy 11.1.

24.3.2019 10:12 Pyörätuolikoripallo

Pyörätuolikoripallon Suomen mestaruus palasi Tampereelle

Tampereen NMKY juhli Suomen mestaruutta neljän vuoden tauon jälkeen, kun se kaatoi finaalissa Vilppaan. Pronssiottelussa PuHu oli Honkaa etevämpi.

21.12.2018 12:00 Pyörätuolikoripallo

Teemu Partanen nauttii pyörätuolikoripalloammattilaisuudesta

Saksan pyörätuolikoripallon Bundesliigaan noussut Thuringia Bulls kysyi syksyllä 2011 Teemu Partaselta, josko hän olisi kiinnostunut edustamaan nousijajoukkuetta Saksan korkeimmalla sarjatasolla. Seitsemän vuotta myöhemmin Partanen, 27, on Saksan ja Euroopan koripallomestari sekä suomalaisen pyörätuolikoripallon ehdoton kärkinimi.

Pyörätuolikoripallon Suomen mestaruus Salon Vilppaalle

Koripallokauden ensimmäinen Suomen mestaruus ratkaistiin Salossa Salon Vilppaan ja PuHu Junioreiden välillä. Finaalissa Vilpas voitti seurahistoriansa ensimmäisen SM-kullan pistein 39-34.

11.7.2015 EM-kilpailut

Suomen pyörätuolimiehille C-divisioonan EM-pronssia

Suomen pyörätuolikoripallomaajoukkue taisteli itselleen muutaman vuoden arvokisatauon jälkeen EM-kisojen C-divisioonan pronssimitalin. Pronssiottelussa Suomi kukisti Irlannin niukasti 61-58 ja pääsi juhlimaan mitaleja.

10.7.2015 EM-kilpailut

Pyörätuolimiehet taistelemaan noususta B-divisionaan

Suomen pyörätuolimaajoukkue kukisti kutkuttavassa taistelussa Irlannin lukemin 56-58 ja eteni välieriin, jossa vastaan asettuu C-divisioonan EM-kisojen isäntämaa Portugali. Voitolla Portugalista Suomi etenisi myös finaalin lisäksi B-divisioonaan.

8.7.2015 EM-kilpailut

Pyörätuolimaajoukkue avasi EM-kisat kahdella voitolla

Suomen pyörätuolimaajoukkue aloitti Lissabonin C-divisioonan EM-kilpailut kahdella voitolla Serbiasta (69-40) sekä niukasti isäntämaa Portugalista lukemin 49-47.

30.3.2015 Haastattelu

Leo-Pekka Tähti odottaa innolla kesää: ”EM-kisat ovat mahtava juttu”

Pyörätuolikoripallon maajoukkueen kokeneimpaan kaartiin ja Suomen tunnetuimpiin vammaisurheilijoihin lukeutuva Leo-Pekka Tähti, 31, puhkuu intoa maajoukkueen paluusta kansainväliselle tasolle, heinäkuussa Portugalissa järjestettäviin C-sarjan EM-kisoihin.

Wolves on Wheels - pyörätuolikoripallon maajoukkue tekee uutta tuloaan

Miesten pyörätuolimaajoukkue palaa tositoimiin kansainväliselle tasolle pienen tauon jälkeen. Joukkue osallistuu heinäkuussa järjestettäviin C-sarjan EM-kisoihin Portugalissa ja kohtaa siellä muun muassa kovatasoisen isäntämaan.

Pyörätuolikoripallon Suomen mestaruus Lahden NMKY:lle

Lahden NMKY on kruunattu pyörätuolikoripallon vuoden 2013 Suomen mestariksi. LaNMKY löi lauantaina pelatussa loppuottelussa viime kauden mestarin TSI/NMKY:n pistein 56–46 (21–22). SM-pronssille ylsi PuHu, joka voitti pronssiottelussa Turun Riennon.

Pyörätuolikoripallon suomalaistähti Mojtahedi palaa SM-sarjaan valmentajaksi

Suomalainen pyörätuolikoripallo saa kaudeksi 2012/13 kovan luokan paluumuuttajan, kun huikean uran USA:n ja Saksan huippujoukkueissa tehnyt Mina Mojtahedi palasi kotimaahansa. Mojtahedia ei kuitenkaan nähdä pelituolissa parketeilla, vaan hän ryhtyi SM-sarjassa pelaavan vantaalaisen PuHu Juniorien valmentajaksi.

TSI/NMKY yllätti suosikit pyörätuolikoriksen SM-finaaleissa

Tamperelainen TSI/NMKY yllätti suosikit ja voitti pyörätuolikoripallon kauden 2011/12 Suomen mestaruuden. Runkosarjassa joukkue jäi selkeästi kolmanneksi PuHun ja BC Sisun taakse, mutta mitalipeleissä tamperelaiset onnistuivat lyömään molemmat ennakkosuosikit tiukkojen vaiheiden jälkeen.

4.11.2011 Haastattelu

Mina Mojtahedi elää koripallounelmiaan todeksi

Tapiolan Hongan kasvatti Mina Mojtahedi, 38, elää koripallounelmiaan todeksi Saksan pyörätuolikoripallomestari RSV Lahn-Dillin riveissä. Saksan tuplamestaruuden lisäksi Mojtahedin tarkoituksena on kruunata uransa vuoden 2012 Euroopan mestaruudella.

Mojtahedin kausi käynnistyi voitolla

Suomalaisen Mina Mojtahedin kausi Saksan pyörätuolikoripalloliigassa käynnistyi voitokkaasti. Mojtahedin edustama hallitseva Saksan mestari RSV Lahn-Dill kukisti avauskierroksella Frankfurt Skywheelersin pistein 71-38 (38-12).

Koripalloliitto yhteistyöhön Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry:n kanssa

Suomalaisen pyörätuolikoripallon sekä kehitysvammaisten Unified-koripallon kehittämistyö ja -toiminta siirtyvät vastaisuudessa Koripalloliiton alaisuuteen. Koripalloliitto hakee myös Suomen Paralympiakomitean jäsenyyttä ensimmäisenä maailmanlaajuisen joukkuepalloilulajin lajiliittona Suomessa.

PuHu Juniorit pyörätuolikoriksen Suomen mestari

Vantaalaisseura PuHu Junioreiden pyörätuolikoripallojoukkueesta leivottiin viikonvaihteessa PT-Keskus Leaguen voittaja ja Suomen mestari vuosimallia 2011. Vantaalaiset kukistivat Lahden NMKY:n Lahdessa pelatussa finaalissa 57-50.

Näytä lisää vastaavia