Joulukuun Valopilkku Jeremiah Wood: ”Joillekin tämä on pelkkää koripalloa, mutta minulle tämä on taidetta ja elämän tarkoitus”

21.1.2022 08:39 Triplatuplakone Jeremiah Wood tilastoi joulukuun aikana ottelukohtaisesti 13,8 pistettä, 10,5 levypalloa ja kymmenen syöttöä. Suomessa viihtyvä Salon Vilppaan korinalusjyrä puhuu avoimesti kehityksestään niin pelaajana kuin ihmisenäkin.

Kuukauden Valopilkkua ei joulukuussa 2021 ainakaan puhtaiden numeroiden valossa tarvinnut miesten Korisliigassa kauaa hakea. Salon Vilppaan korinalusjyrä Jeremiah Woodin onnistumiset näkyivät niin henkilökohtaisissa meriiteissä kuin joukkueenkin huimissa onnistumissa.

Wood merkkautti nimiinsä ottelua kohden 13,8 pistettä, 10,5 levypalloa ja tasan kymmenen koriin johtavaa syöttöä. Lisäksi hän johti joukkueensa joulukuun aikana neljään voittoon ilmaan ainuttakaan tappiota.

Wood pelaa Vilppaassa kolmatta kautta, ja hän on nakuttanut hurjia tilastorivejään Korisliigan historiaan jo peräti kolmella eri vuosikymmenellä. Hän pelasi nimittäin ensimmäiset kautensa Suomessa jo vuosina 2008–2011 edustaen Joensuun Katajaa ja Kauhajoen Karhua, minkä jälkeen kierteli Eurooppaa ja Etelä-Amerikkaa ennen kuin vakiinnutti paikkansa Vilppaan luottomiehenä.

– Ensimmäinen salaisuus onnistuneen triplatuplien takomisen takana on se, että pitää olla hyvät joukkuetoverit. He hoitavat sinulle palloa ja sinä heille. Ei ole kyse pelkästä vaivannäöstä vaan siitä, että kaikki uskovat toisiinsa. Yhden pelaajan triplatuplakin on lopulta vain osoitus joukkueen yhteisestä onnistumisesta, Wood toteaa.

Vuonna 1985 syntyneen Woodin polku koripallon parissa ei ollut ehtinyt vielä kovinkaan pitkäksi ennen hänen ensimmäistä saapumistaan Suomeen. Hän syntyi vain kuukauden erolla aivan samalla seudulla kuin tällä hetkellä luultavasti maailman tunnetuin koripalloilija LeBron James. Paikka oli Akronin kaupunki Yhdysvaltain Ohiossa, jossa Wood myös pelasi kaikki neljä yliopistokauttaan ennen kuin allekirjoitti ensimmäisen ammattilaissopimuksensa Katajaan.

– Aloitin koripallon erittäin myöhään. Pelasin amerikkalaista jalkapalloa suurimman osan nuoruudestani. Rehellisesti sanoen vaihdoin koripalloon tyttöjen takia. Näin, kuinka suosittuja ja ihailtuja koripalloilijat olivat, ja se sytytti minut. Ensimmäisessä ottelussani en päässyt edes kentälle, mutta olin ylpeä, kun sain pelkästään pitää joukkueen paitaa, Wood nauraa.

Ikää Woodille on kertynyt jo 36 vuotta. Siitä huolimatta mies painaa hommia Vilppaan sentterinä jo kolmatta kautta putkeen eikä näytä minkäänlaisia väsymisen merkkejä. Wood vaikuttaa viihtyvän yhä hyvin, vaikka onkin 7000 kilometrin päässä alkuperäiseltä kotiseudultaan. Sitä varmasti helpottaa, että hän nauttii niin paljon kylmästä, että kutsuu itseään jääkarhuksi.

Mutta kyse ei silti ole pelkistä keleistä. Salossa hänelle tärkeintä on yhä koripallo.

– Tunnen yhä sen poltteen sisälläni. Joillekin tämä on pelkkää koripalloa, mutta minulle tämä on elämän tarkoitus. Treenaan paljon kentän ulkopuolella, ja kentällä on kaiken sen työn näytönpaikka. Kun yleisö ja joukkuetoverit ovat onnellisia, se palkitsee. Tunnen olevani taiteilija, ja tämä on lajini.

Wood on toki kuluneiden vuosien varrella joutunut hienosäätämään pelityyliään huomattavasti sitä mukaa kuin ikää on kertynyt ja pelaamisen kulttuuri on muuttunut. Se ei silti ole vienyt lopputuloksia ainakaan yhtään heikompaan suuntaan.

– Nuorena olin vähän sellainen, että en kuunnellut ketään vaan painoin vain hurjalla energialla. Vanhempana sitä alkaa tajuta, että tässäkin on kyse paljon isommista asioista kuin vain omasta suoriutumisesta. Olen pelaajana kiertänyt maailmaa ja nähnyt paljon erilaisia kulttuureja ja katsomuksia. On tärkeää vain olla avoin kaikkia kohtaan ja kehittyä ihmisenä.

Henkilöt

 
22.7.2022 09:57 Korisliiga

Kolminkertainen Korisliiga-mestari René Rougeau Seagullsiin

Helsinki Seagulls on tehnyt sopimuksen 36-vuotiaan yhdysvaltalaisen René Rougeaun kanssa. Kolminkertainen Korisliiga-mestari on edustanut aiemmin urallaan Kauhajoen Karhu Basketia yhteensä 139 ottelussa.

21.7.2022 08:24 Korisliiga

Katajalle kaksi uutta pelaajaa: Christian Keeling vahvistukseksi, Thomas Exaucia Korisliiga-tulokkaaksi

Kataja Basket on tehnyt kaksi uutta pelaajasopimusta, kun joukkuetta täydentävät yhdysvaltalainen Christian Keeling, 24, ja Suomen nuorisomaajoukkueista tuttu Thomas Exaucia, 21.

19.7.2022 19:44 Korisliiga

Korisliigan vahvistettu sarjaohjelma kaudelle 2022-2023 on julkaistu

Pantterijahti käynnistyy syys-lokakuun vaihteessa ja Suomen mestari on selvillä viimeistään 10.5.2023. Korisliiga jatkaa formaatilla, jossa 22 kierroksen jälkeen joukkueet jaetaan ylempään ja alempaan jatkosarjaan.

15.7.2022 17:00 FIBA Europe Cup

FIBA Europe Cup -arvonnat suoritettu – Kataja Basketin ensimmäinen karsintavastus on israelilainen Hapoel Haifa

FIBA Europe Cupin syyskuun lopussa pelattaviin karsintaturnauksiin ja alkulohkoihin suoritettiin eilen Münchenissä. Joensuulainen Kataja Basket eteni suoraan välierävaiheeseen, jossa vastustajaksi arvottiin israelilainen Hapoel Haifa.

13.7.2022 16:49 Korisliiga

Quin Cooper tuo heittovoimaa Korihaihin

Korisliigaa pelaava Uudenkaupungin Korihait on tehnyt pelaajasopimuksen 30-vuotiaan yhdysvaltalaislaituri Quin Cooperin kanssa. Cooper tulee Uuteenkaupunkiin Belgian ja Hollannin yhteisliigassa pelaavasta Aris Leeuwardenista.

13.7.2022 16:41 Susijengi

Susijengin laituriveteraani Carl Lindbom vahvistaa Tapiolan Honkaa

Viimeiset viisi vuotta Puolan, Ranskan, Liettuan, Kroatian ja Islannin sarjoissa viihtynyt Susijengin laituriveteraani Carl Lindbom, 30, palaa kotimaan kentille. 206-senttinen Lindbom on solminut tulevan kauden kattavan sopimuksen kasvattajaseuransa Tapiolan Hongan edustusjoukkueen kanssa.

11.7.2022 20:26 Susijengi

Susijengin sähikäinen Jamar Wilson lyö pelitossut naulaan

Susijengin sähikäinen, kesästä 2015 asti Suomea maajoukkuetasolla edustanut Bronxin kasvatti Jamar ”Jammu” Wilson, 38, on ilmoittanut lyövänsä tossut naulaan. Wilson edusti Susijengiä viimeisen kerran helmikuun voitokkaassa MM-karsintaikkunassa ja pelasi seurajoukkuekaudella 2021-22 Kataja Basketin ja ranskalaisen Boulazacin paidassa.

8.7.2022 10:16 Mestarien liiga

Mestarien liigan karsintaparit arvottu – Kauhajoki suoraan toiselle kierrokselle

Mestarien liigan tulevan kauden lohkoarvonnat sekä karsintaparit arvottiin torstaina. Hallitseva Suomen mestari Kauhajoki kohtaa karsinta-avauksessaan voittajan parista Egis Körmend (HUN) – Patrioti Levice (SVK).

22.6.2022 20:30 Korisliiga

Pääsarjojen sarjalisenssit kaudelle 2022–23 myönnetty: 64 joukkuetta yhteensä viidessä pääsarjassa

Suomen Koripalloliitto on myöntänyt pääsarjojen sarjapaikat pelikaudelle 2022–23. Korisliigaan myönnettiin 12 ja naisten Korisliigaan 10 sarjalisenssiä. Kaikkiaan viidessä pääsarjassa nähdään ennätykselliset 64 joukkuetta.

20.6.2022 10:41 Korisliiga

Finaalien MVP Cameron Jones jatkaa Kauhajoella – Jeffrey Crockett uutena oranssipaitoihin

Viime kauden parhaimmaksi ulkomaalaispelaajaksi sekä finaalien arvoikkaamksi valittu Cameron Jones ja hallitseva Suomen mestari Kauhajoki ovat solmineet vuoden mittaisen jatkosopimuksen.

15.6.2022 16:00 Koripalloliitto tiedottaa

Johannes Sarekoski Koripalloliiton huippuerotuomarivalmentajaksi

Suomen Koripalloliiton uudeksi huippuerotuomarivalmentajaksi on valittu pitkän linjan Korisliiga-erotuomari Johannes Sarekoski, 47. Sarekoski aloittaa uudessa pestissään kesällä 2022.

14.6.2022 19:36 Susijengi

Hannes Pöllälle jatkosopimus Kouvoihin

Korisliigan vuoden tulokkaaksi keväällä äänestetty Susijengin nuori sentteri ja Namika Lahti Juniorien kasvatti Hannes Pöllä, 24, jatkaa Kouvolassa. 211-senttinen ja 123-kiloinen Pöllä takoi Kouvoille viime kaudella 10,4 pistettä ja 6,8 levypalloa ottelua kohden.

14.6.2022 18:57 Korisliiga

Mubashar Ali KTP-Basketin korien alle

Vuosi sitten Susijengissä debytoinut ja viime vuodet yliopistokoripalloa Yhdysvalloissa pelannut helsinkiläisen Warriorsin kasvatti Mubashar Ali, 25, debytoi syksyllä Korisliigassa. 213-senttinen Ali on solminut yksivuotisen sopimuksen perinteikkään kotkalaisjoukkueen KTP-Basketin kanssa.

10.6.2022 16:57 Korisliiga

Tuukka Kotti vahvistamaan Tapiolan Honkaa

Korisliiga-paluuseen valmistautuva Tapiolan Honka on solminut sopimuksen 226 miesten maaottelua pelanneen Tuukka Kotin, 41, kanssa, joka tuo suuren annoksen kokemusta joukkueeseen.

6.6.2022 15:31 Korisliiga

Okko Järvi Seagullsin takalinjoille kaksivuotisella sopimuksella

Korisliigan kevään 2021 arvokkaimmaksi pelaajaksi (MVP) palkittu Tapiolan Hongan kasvatti Okko Järvi, 26, palaa Suomeen. Susijengi-debyyttinsä viime kesänä tehnyt ja päättyneellä kaudella belgialaista Phoenix Brusselsia edustanut 193-senttinen Järvi on solminut kaksivuotisen sopimuksen Helsinki Seagullsin kanssa.

31.5.2022 15:03 Susijengi

Max Besselink pitkällä sopimuksella Würzbürgiin

Viime kaudella BC Nokiaa Korisliigassa edustanut Helsingin NMKY:n kasvatti ja Suomi-koriksen suurlupaus Max Besselink, 202 cm ja 20 vuotta, siirtyy kolmivuotisella sopimuksella Saksan Bundesliigaa edustavan s.Oliver Würzbürgin riveihin.

26.5.2022 10:32 Susijengi

Daniel Dolenc mestari-Karhun korin alle, Carter jatkaa Kauhajoella

Espoo Basket Teamin kasvatti ja Susijengin korinalusduunarina kunnostautunut Daniel Dolenc, 28, liittyy Suomen mestari Karhu Basketin vahvuuteen kaksivuotisella sopimuksella. Kauhajokisten korinalusta tulee olemaan ensi kaudella väkivahva, sillä myös mestaruuden takuumiehiin lukeutunut Simeon Carter jatkaa seurassa.

24.5.2022 09:55 Korisliiga

Ventoniemi ja Waxlax jatkavat Lahti Basketballin paidassa

Lahtelaisseura on käyttänyt sopimuksien optiovuodet Henri Ventoniemen, 26, ja Ricky Waxlaxin, 22, kanssa.

20.5.2022 11:11 Korisliiga

Korisliigan Vuoden pelaaja Remu Raitanen arvostaa saamaansa tunnustusta – ”Henkilökohtaisiin palkintoihin kannattaa suhtautua ennen kaikkea motivaattoreina”

24-vuotias Remu Raitanen pelasi KTP-Basketissa onnistuneen kauden, joka toi hänelle torstai-illan gaalassa Korisliigan vuoden pelaajan palkinnon. Ura jatkuu syksyllä joko KTP:ssä tai ulkomailla.

18.5.2022 20:16 Korisliiga

Remu Raitanen on Korisliigan Vuoden pelaaja, Suomen mestari Karhu Basketille kosolti tunnustusta

KTP-Basketia edustava Remu Raitanen on äänestetty Korisliigan Vuoden pelaajaksi. Kauhajoen Karhu Basket kahmi palkintoja viidessä eri kategoriassa.

Näytä lisää vastaavia