In memoriam: Valmentajamme Seppo Sonkeri

28.2.2015 Kuluva viikko toi mukanaan koripalloperhettä laajasti koskettaneen suru-uutisen, kun tieto valmentaja Seppo Sonkerin poismenosta saavutti korisväen. Viikon aikana lukuisissa keskusteluissa on päädytty muistelemaan Sonkeria. Hänen ex-pelaajansa Turun NMKY:n 1970-luvun joukkueista kirjoittivat Mikko Koskisen johdolla muistokirjoituksen valmentajastaan. Kirjoitus kokonaisuudessaan seuraavassa.

Valmentajana ja kasvattajana tunnetun Seppo Sonkerin poismeno on koskettanut koripalloperhettä laajasti. Tämä on hänen Turun NMKY:n 1970-luvun pelaajien muistokirjoitus valmentajastaan.

Kupittaan Palloiluhalli täyttyi kerta toisensa jälkeen SM-finaaleissa keväällä 1975. Salama-alun saanut Turun NMKY juoksi valmentajansa Seppo Sonkerin suunnitelman mukaan taululle lukemat 20-2 heti ottelun alussa, eikä vastustaja Playboys enää saanut otetta peliin. Kuvassa muistokirjoituksen kirjoittaja nostaa sinipunavalkoisen pallon koriin. Vasemmalla Playvoysin Paavo Koskivaara, taustalla ovat Klaus Mahlamäki ja Mika Vuorio (nro6).

NBA:ssakin arvostettu Glenn Berry tehtaili Euroopan Cupin ensimmäisen kierroksen ottelussa Alvikille 33 pistettä Turun NMKY:tä vastaan. Mutta sekään ei riittänyt, sillä Namika meni jatkoon yhden pisteen turvin. Kuvassa Berry heittoa blokkaamassa Seppo Jalava (nro 7). Oikealla ihmettelee muistokirjoituksen laatija (nro 6). Päävalmentaja Seppo Sonkerille voitto oli ensimmäinen Euroopan Cupissa.

Seppo Sonkeri johti Turun NMKY:n seuran ensimmäiseen Suomen Cup-mestaruuteen syksyllä 1976. Finaalissa Namika voitti Joensuun Katajan. Joukkue saapui lentokoneella Joensuusta Turkuun. Kuvassa Suomen Cup-mestarit vasemmalta: toiminnanjohtaja Pentti Lausti, Ilpo Rissanen, Kjell Eriksson, Olli Honkaniemi, Mikko Koskinen, Jorma Pilkevaara, Tapio Sten, Jari Laurikko, Eero Kerppo, Lawrence McCray, valmentaja Seppo Sonkeri ja joukkueenjohtaja Kauko Nurmi. Kuvat: Mikko Koskisen arkisto.

-Kaarisilta rakenna, kaunis kaarisilta, aloitti Seppo Sonkeri pelaajapalaverin ennen ratkaisevaa koripallon SM-finaalia Turun NMKY-Playboys huhtikuussa 1975. Meiltä Namikan pelaajilta suut loksahtivat auki. Oliko kysymyksessä ”joke” vai oliko Seppo tosissaan? Runollisen puheen jatkuessa jopa Sepon paras ystävä ja opiskelukaveri, joukkueen kapteeni Jorma ”Jomi” Pilkevaara vakavoitui. Seppo oli tosissaan. Motivaatiopuheensa lopuksi äimistyneet pelaajat saivat kuulla strategian:

- Painetaan heti alussa kuin viitamaan pirut ja viedään vastustajalta heti luulot pois, päävalmentaja korotti lopuksi ääntään.

Ottelu meni piirustusten mukaan. Ennen ensi jakson puoltaväliä Kupittaan Palloiluhallin valotaululla loistivat lukemat 20-2, eikä Playboys koskaan toipunut täystyrmäyksestä täyden hallin, 3500 katsojan edessä. Seppo Sonkeri oli voittanut ensimmäisen Suomen mestaruutensa. Turun Namikalle mestaruus oli tuolloin toinen kolmen vuoden sisään (1973). 

Seppo Sonkeri nimitettiin Turun NMKY päävalmentajaksi kesken pelikauden 1973-74 seuran sanottua irti Yhdysvalloista saapuneen Vesa Hiltusen sopimuksen. Olemukseltaan ja käytökseltään Seppo oli kaikkea muuta kuin tiukkapipoinen ja –huulinen käskyttäjä. Iloisesti tuikkivin silmin ja hyväntuulinen virne suupielissään Seppo opetti koripallo-oppia turkulaisille ja meille muualta tulleillekin. Hyvää taustaukea hän sai Jumpan-aikaiselta opiskelukaveriltaan Jorma Pilkevaaralta, joka tuolloin oli jo legenda suomalaisessa koripalloilussa.

Kohti Euroopan huippua

SM-kulta toi Turun NMKY:lle mahdollisuuden osallistua koripallon Euroopan Cupiin. Seurajohtajat Jukka ”Jummi” Vihanto ja Keijo Ketonen sekä toiminnanjohtaja Pentti Lausti saivat hyvää taustatukea varojen keruussa paikalliselta yrityselämältä, mm. Antti Aarnio-Vihurilta. Namika oli valmis Euroopan kentille.

Syksyllä 1975 arpa heitti Turun NMKY:n vastustajaksi kahdella NBA-miehellä vahvistetun Alvikin Tukholmasta. Lisäksi Alvikissa palloili useita Ruotsin maajoukkuemiehiä, mm. Anders Grönlund, Ulf Lindelöf ja Kjell Rannelid.

Koska Seppo Sonkeri oli aina ollut Suomen koripallon suurmiehen Robert ”Petteri” Petersenin kuuliainen oppilas, nimesi hän Namikaankin vakioviisikon periamerikkalaiseen tyyliin. Korin alla pelasivat Tapio Sten ja Roy Simpson, laidoissa David Walker ja allekirjoittanut ja takamiehenä Jorma Pilkevaara. Viisikko oli sama ottelusta toiseen ja vaihtojakin Seppo teki hyvin säästeliäästi –huolimatta siitä, että kauden 1975/76 aikana Turun NMKY:lle kertyi otteluita kaikkiaan 82.

Vahva Alvik nurin yhden pisteen turvin

Hävisimme vierasottelun Alvikille Tukholmassa yhdeksällä pisteellä. Kotona, Kupittaan rekortanilla oli siis voitettava kymmenellä pisteellä jatkopaikan turvaamiseksi. Seppo ei häkeltynyt lainkaan tilanteesta vaan valoi meihin uskoa. Voitimme matsin huikeiden vaiheiden jälkeen lukemin 68-58 ja pääsimme Euroopan Cupin toiselle kierrokselle.

Tuon ottelun taktiikasta en muista paljoakaan, sillä ottelu oli oman urani merkillisin. Ulvovan turkulaisyleisön metelissä pelasin kuin transsissa. Pistetililleni merkittiin puolet joukkueen pisteistä (34) 75% tarkkuudella.  Ratkaisevan korin onnistuin heittämään Pilkun nappisyötöstä viisi sekuntia ennen loppua.

Jälkikäteen olen muistellut, kuinka helppoa oli laittaa pallo koriin Jomin täsmäsyötöistä ja tilaakin oli heittää, koska ruotsalaiset joutuivat kiinnittämään kaiken huomionsa vahvoihin korinaluspelaajiimme Tapio Steniin ja Roy Simpsoniin. Ja tämän kaiken Seppo Sonkeri oli suunnitellut etukäteen Sirkkalankadun kantakuppilan alakerran pöydässä. Seppo tunsi pelaajiensa kyvyt ja ominaisuudet. Allekirjoittanutta hän ei koskaan kieltänyt heittämästä. Hän tiesi että se olisi kuitenkin ollut turhaa.

Suomen sanomalehdet kirjoittivat tuolloin paljon koripallosta ja otsikot tuon ottelun jälkeen oli revitty kahdeksalle palstalle aina sivun yli, aina Helsingin Sanomia myöten. Koripallo eli tuolloin kulta-aikaa Suomessa ja otteluitamme kävi seuraamassa enemmän yleisöä kuin SM-liigan jääkiekossa TPS:n ja TuTon peleissä.

”Suruttoman” loppupelit

Mutta mihin katosi Kupittaan hallilta Seppo Sonkeri mahtavan voiton jälkeen? Mies, joka viritti joukkueen äärimmilleen ja laati loistavan taktiikan ruotsalaisen Goljatin kaatamiseksi. Kiitettyään joukkuetta ottelun jälkeen, Seppo vetäytyi taustalle. Hän ei kaivannut huomiota tai kiitosta eikä hän ei jaellut lausuntoja. Pelaajien juhliessa Seppo myhäili taustalla vaatimatonta hymyään – ja lähti tapansa mukaan Jomin kanssa kaljalle kantapaikkaan Suruttomaan, Turun NMKY:n taloa vastapäätä olevaan ravintolaan.

Seuraavalla kierroksella saimme vastaamme vieläkin suuremman Goljatin, Kreikan mestarin Panathinaikoksen. Matka Ateenaan oli värikäs. Korttia lätkittiin, maisemia katseltiin ja tutustuttiin antiikin raunioihin. Kävimme jopa aukiolla, jossa demokratia luotiin.

Itse ottelu Kreikan ylpeyttä vastaan oli hankala. Olympiastadionin alaosaan rakennun koripallohallin seinät ja katto eivät olleet samansuuntaiset, joten kiintopisteiden ottaminen hallin rakenteista oli vaikeata. Ja kun lattia oli valettu sementistä, oli liukastuminen alati vaarana. Valtavassa tupakansavussa ja runsaan viidentuhannen katsojan edessä ei ottelussa meillä ollut juuri sanottavaa. Peräti 18 pisteen tappio sai pelaajat, Sepon kuin Ateenaan matkanneen joukkueenjohdonkin alakuloisiksi. Onneksi ouzo ei loppunut illalla Plakan kuppiloista ja Panathinaikoksen pelaajien kanssa vietetty yhteinen ilta siloitti pettymyksen karvaan kalkin.

Kupittaan ihme!

-Pojat, peli ei ole vielä menetetty. Otetaan ensi jaksolla rakoa kiinni kymmenen pinnaa ja sitten toisella yhdeksän ja mennään jatkoon, aloitti Seppo Sonkeri palaverin ennen toista ja ratkaisevaa ottelua Turun Kupittaalla. Nyt ei lattia luistanut. Päinvastoin, hallin rekortan pinta oli myrkkyä kreikkalaisille. Eräs heidän avainpelaajistaan nyrjäytti nilkkansa toisella jaksolla. Me emme myöskään antaneet periksi, sillä Seppo jaksoi valaa meihin uskoa. Ja ihme tapahtui! Voitimme ottelun 23 pisteellä ja ensimmäisen kerran suomalainen koripallojoukkue oli selvinnyt Euroopan Cupin loppusarjaan.

Tosin 1960-luvulla Pentti Salmen valmentama HKT menestyi myös erinomaisesti Euroopan kentillä Kari ja Martti Liimon, Pertti Laannin, Raimo Vartian ja Teijo Finnemanin johdolla, mutta tuolloin sarjasysteemi oli toinen.

Kahteen kuuden joukkueen lohkoon jaettu Euroopan Cupin loppusarja pelattiin lohkoissa sarjaperiaatteella eli jokainen joukkue pelasi 10 ottelua. Omassa lohkossamme pelasivat lisäksemme Euroopan mestaruuden sittemmin voittanut Italian Mobilgirgi Varese, Ranskan Villeurbanne, Belgian Maes Pils Mechelen, Bulgarian Sofia Academik ja Jugoslavian Zadar.

Matkaottelut ympäri Euroopan verottivat Turun NMKY:n kassaa, joten seuran johdolla oli kova urakka kerätä matkabudjetti kasaan. Taloutensa kanssa joutuivat ahtaalle myös pelaajat aina Seppo Sonkeria myöten. Hän oli voimistelunopettaja koulutukseltaan ja poissaolopäivinä hän joutui palkkaamaan sijaisen itselleen. Samoin oli laita useiden muidenkin pelaajien kanssa. Oikeita ammattilaisiahan me emme jenkkejä lukuun ottamatta olleet.

Merkillinen seurailija

Turun NMKY:lle valmistettiin myös hienot matka-asut Euroopan cupia varten: mustat housut, beige-pikkutakki, musta paita ja solmio. Joukkue oli tyylikäs nähtävyys Euroopan lentokentillä. Mutta jokaisella matkalla joukkoamme seurasi 20-30 metrin päässä villapuseroon ja farkkuihin pukeutunut, muovikassia yleensä kantanut parroittunut ja lievästi pyylevöitynyt mies. Jos kanssamatkustajille olisi kerrottu, että hän on joukkueen päävalmentaja, primus motor, meitä ei olisi uskottu. Seppo ei halunnut olla muodollinen. Hän halusi tuloksia.

Pelikausi 1975/76 oli sekä Sepolle että Turun NMKY:lle sen historian merkittävin. Euroopan cupin loppusarjassa joukkue sijoittui viidenneksi. Kun tuloksiamme verrattiin toisen lohkon sijoituksiin, voitiin todeta, että Turun NMKY oli Euroopan 10. paras joukkue. Saavutus mihin yksikään suomalainen seurajoukkue ei ole kyennyt tämän jälkeen. Ja menestyksen takaa löytyy yksi nimi: Seppo Sonkeri. Hänen saavutuksensa Turun NMKY:n päävalmentajana on valitettavasti unohdettu valtaosassa hänestä julkaistuista muistokirjoituksista.

Oiva taktiikkaveto toi mestaruuden 1977

Turun NMKY voitti Seppo Sonkerin johdolla myös toisen Suomen mestaruuden, kun Playhonka kaatui ratkaisevassa finaalissa lukemin 77-75 Espoon Mankkaalla keväällä 1977. Voitto oli järjen voitto ja sen takana oli Sepon ja Jomin saumaton yhteistyö kentällä ja kentän ulkopuolella.

Yllämainitut lukemat olivat valotaululla jo lähes kolme minuuttia ennen loppuvihellystä. Aikalisällä herrat ilmoittivat muulle joukkueelle:

-Nyt ei heitetä enää kertaakaan vaan annetaan niiden rikkoa. Sitten valitaan aina sivurajaheitto niin kauan kuin kellossa on peliaikaa jäljellä.

Näin tehtiin ja taktiikka puraisi. Tuolloisten sääntöjen mukaan joukkuevirheiden täytyttyä sai joukkue valita joko heitot tai sivurajan.

Seuraavalle kaudelle (1977/78) valmistauduimme huolella. Mestaruus toi jälleen Turun NMKY:lle Euroopan Cupin paikan. Pilkekevaaran Jomin kanssa menimme legendaarisen juoksijan Jussi Rintamäen pikajuoksuoppiin kesällä. Urheilupuistossa vedettiin kolmen, viiden ja seitsemän sekunnin vetoja. Myös Seppo oli intoa täynnä. Kun syksy koitti ja aloimme kysellä, kuka tulee Europan cupissa ensimmäisellä kierroksella vastaan, ilmoitti toiminnanjohtaja Pentti Lausti:

-Ei kukaan. Vedimme ilmoittautumisemme pois varojen puutteessa.

Pettymys oli suuri. Alkaneella kaudella Turun NMKY jäi SM-sarjassa neljänneksi ja viisi vuotta kasassa ollut joukkue hajosi. Seppo Sonkeri lähti takaisin Helsinkiin ja valmensi Pantterit mestaruuteen vuonna 1980. Finaalissa Panttereilla oli vastassa Tampereen Pyrintö, jonka riveihin olin muuttanut kaksi vuotta aikaisemmin. Tappio oli katkera tasaisten ja vaiherikkaiden finaaliotteluiden jälkeen. Seppoa oli kuitenkin helppo onnitella mestaruudesta, hän ei ottanut kunniaa itselleen vaan jakoi kaiken pelaajilleen.

Valmentajaamme Seppo Sonkeria sekä aikaisemmin joukostamme poistuneita Ilpo Rissasta ja Jorma Pilkevaaraa lämmöllä muistaen Turun NMKY:n pelaajat:

Tapio Sten, Kjell Eriksson, Seppo Jalava, Olli Honkaniemi, Esa Rosman ja Mikko Koskinen, joka laati muistokirjoituksen.

 
23.7.2021 10:01 Korisliiga

Korisliigan vahvistettu sarjaohjelma kaudelle 2021-2022 on julkaistu

Pantterijahti käynnistyy lokakuussa alussa ja Suomen mestari on selvillä viimeistään 9.5.2022. Korisliiga jatkaa formaatilla, jossa 22 kierroksen jälkeen joukkueet jaetaan ylempään ja alempaan jatkosarjaan.

18.7.2021 12:03 Susijengi

Shawn Hopkinsille sopimus Islannin liigaan

Viimeisen kahden kauden ajan Korisliigan ystäviä Tampereen Pyrinnössä ja BC Nokiassa ihastuttanut BC Nokian kasvatti Shawn Hopkins, 26, on allekirjoittanut ensimmäisen Suomen ulkopuolisen ammattilaissopimuksensa. Susijengin vahvuuteen kuuluva 195-senttinen Hopkins edustaa ensi kaudella KK Stjarnania Islannin liigassa.

7.7.2021 09:00 Korisliiga

Joonas Lehtoranta palaa KTP-Basketiin

Kevään Hollannin liigassa Feyenoordissa pelannut Joonas Lehtoranta, 27, on tehnyt ensi kauden kattavan sopimuksen kasvattajaseuransa KTP-Basketin kanssa. Lehtoranta siirtyi Korisliiga-kauden jälkeen juuri Kotkasta Hollantiin.

27.6.2021 08:34 Suomalaiset ulkomailla

Okko Järvi Belgian pääsarjan Phoenix Brysseliin

Korisliigan Vuoden pelaajaksi valittu Okko Järvi, 25, siirtyy urallaan ensimmäistä kertaa ulkomaille, kun hän solmi vuoden mittaisen sopimuksen belgialaisseuran kanssa. Järvi on kesän ajan kuulunut Susijengin Open Gym -leiritykseen.

24.6.2021 08:46 Korisliiga

Kobrat julkaisi ensi kauden joukkueensa rungon: Carter, Kilpinen ja JBA-kaksikko Lapualle

Korisliiga-kauteen valmistuva Kobrat on solminut sopimukset Paul Carterin, Justus Kilpisen, Henry Boydin ja Chrysostom Chukwuman kanssa. Lapualaisjoukkue luottaa jatkossakin Jussi Turjaan ja Juho Lehtorantaan.

17.6.2021 20:00 Korisliiga

Pääsarjojen sarjalisenssit kaudelle 2021–22 myönnetty – mukana ennätysmäärä joukkueita

Suomen Koripalloliitto on myöntänyt pääsarjojen sarjapaikat pelikaudelle 2021–22. Korisliigaan myönnettiin 12 ja naisten Korisliigaan 10 sarjalisenssiä. Suurin muutos nähdään miesten I divisioona B:ssä sekä naisten I divisioonassa, joiden joukkuemäärät kasvavat.

16.6.2021 13:08 Korisliiga

Vuoden ulkomaalaispelaaja Jeremiah Wood ja Vilpas jatkosopimukseen

Tuore Suomen mestari Salon Vilpas ja finaaleiden arvokkaimmaksi pelaajaksi sekä Vuoden ulkomaalaispelaajaksi valittu Jeremiah Wood solmivat yksivuotisen jatkosopimuksen.

9.6.2021 14:50 Korisliiga

Osku Heinoselle kahden vuoden jatkosopimus Pyrintöön

Tampereen Pyrintö on solminut kahden vuoden jatkosopimuksen Osku Heinosen kanssa. Kokenut ja tarkkakätinen Heinonen aloittaa jo 12. kautensa Pyrinnön Korisliiga-joukkueessa.

7.6.2021 11:26 Korisliiga

Pyrinnölle merkittävä jatkosopimus, David Gonzalvez jatkaa Tampereella kevääseen 2023

Tampereen Pyrintö on solminut kahden vuoden jatkosopimuksen kapteeninsa David Gonzalvezin, 33, kanssa. Tuleva kausi on amerikkalaisen kuudes Korisliigassa.

3.6.2021 10:00 Susijengi

Matti Nuutinen nostaa tossut naulaan

Kolmet arvokisat, kahdet EM-karsinnat ja yhdet MM-karsinnat Susijengin sinivalkopaidassa pelannut likaisen työn tekijä ja kaksinkertainen Suomen mestari, kaarinalaisen Ura Basketin kasvatti Matti Nuutinen, 31, lopettaa koripallouransa.

2.6.2021 15:00 Mestarien liiga

Suomen mestari Vilpas lähtee Mestarien liigan karsintoihin

Keväällä ensimmäisen koripalloilun Suomen mestaruutensa voittanut Salon Vilpas on päättänyt osallistua syyskuussa Mestarien liigan karsintoihin. Mestarien liigan karsinnat pelataan 13.–17. syyskuuta. Arvonta suoritetaan heinäkuussa ja otteluohjelma varmistetaan heinäkuun viimeinen päivä.

2.6.2021 13:00 Suomen Cup

Koripallon Suomen Cup Ylelle pitkällä sopimuksella

Suomen Koripalloliitto ja Yle solmivat kolmivuotisen sopimuksen miesten ja naisten Suomen Cupin finaaliviikonloppujen tv-oikeuksista.

2.6.2021 08:34 Korisliiga

Korisliigassa ja Susijengissä debytoinut Remu Raitanen siirtyy KTP:hen

KTP-Basket ja Susijengin nuorempaan osastoon kuuluva Remu Raitanen solmivat 1+1-mallisen sopimuksen. 206-senttinen Raitanen esiintyi viime kesänä ensimmäistä kertaa Susijengin paidassa.

30.5.2021 14:12 Korisliiga

Aatu Kivimäki Tigers Tübingenin vahvuuteen

Kevään 2021 Suomen mestaruuden salolaiselle Vilpas Vikingsille ratkaisseiden pelaajien eliittiin ryminällä kohonnut karkkilalaislähtöinen Aatu Kivimäki, 23, siirtyy ensi kaudeksi Saksan kakkostasolle Pro A:han. Kivimäen uusi työnantaja on suomalaisen valmentajakaksikon Daniel Jansson-Hussain Dassouki luotsaama Tigers Tübingen.

25.5.2021 10:00 Korisliiga

Aalto, Luukkonen ja Salonen divisioonien parhaat pelaajat, Vilppaan Vihiniemi Vuoden seurajohtaja

Mikael Aalto valittiin I divisioona A:n parhaaksi pelaajaksi, I divisioona B:n paras oli Eemi Luukkonen. Naisten I divisioonan Vuoden pelaajaksi valittiin Sanni Salonen. Mestaruutta juhlineen Salon Vilppaan toiminnanjohtaja Marko Vihiniemi palkittiin Vuoden seurajohtajana. 

21.5.2021 14:03 Korisliiga

Teemu Rannikko Vilppaan valmennukseen - Sami Toiviainen jatkaa päävalmentajana kevääseen 2023

Suomen mestaruutta kauden päätteeksi juhlinut Salon Vilpas on solminut vuoden lisäjatkon päävalmentaja Sami Toiviaisen sopimukseen. Teemu Rannikko ja Jussi Savolainen vahvistavat salolaisjoukkueen valmennusta.

18.5.2021 10:46 Korisliiga

Aarni Korkiatupa Kouvoihin kaksivuotisella sopimuksella

18-vuotias Aarni Korkiatupa siirtyy Kouvoihin HBA-Märskystä, jonka riveissä laiturin tontilla viihtyvä Korkiatupa pelasi kolmen kauden ajan I divisioona A:ta.

12.5.2021 12:07 Korisliiga

Miikka Marttinen Karhu Basketiin, Rousku joukkueen valmennukseen

Kauhajoki on solminut kaksivuotisen sopimuksen 29-vuotiaan Miikka Marttisen kanssa. Apuvalmentajaksi saapuvan Risto-Matti Rouskun sopimus on 1+1-mallinen.

11.5.2021 21:42 Korisliiga

Mestarit pysyvät yhdessä - Juho Nenonen Vilppaan kanssa jatkosopimukseen

Tuore Suomen mestari Salon Vilpas on solminut vuoden mittaisen jatkosopimuksen Juho Nenosen kanssa. Tuleva kausi on Nenoselle 17. Korisliigassa.

7.5.2021 17:00 Korisliiga

Okko Järvi on Korisliigan Vuoden pelaaja, Pyrinnölle rutkasti tunnustusta

Kauhajoen Karhu Basketia edustanut Okko Järvi äänestetty Korisliigan Vuoden pelaajaksi. Tampereen Pyrintö putsasi palkintopöytää kolmessa eri kategoriassa.

Näytä lisää vastaavia