Heta Äijäsen kauteen mahtui kaikenlaista – ”Sain vuodesta paljon”

16.5.2022 10:45 Heta Äijänen palasi yhden Suomessa vietetyn vuoden jälkeen takaisin ulkomaan kentille täksi kaudeksi. Äijänen pelasi kauden aikana Espanjan kakkostasolla Maresmessa sekä Islannin liigassa Valurissa.

Heta Äijänen pelasi viime kaudella Espanjassa ja Islannissa. (Kuva: Ville Vuorinen)

Äijänen oli aiemmin pelannut kaksi kautta Saksassa ja vietti viime kauden Naisten Korisliigassa. Täksi kaudeksi hän päätti suunnata taas ulkomaille ja ensiksi seuraksi valikoitui Espanjan LF Challengessa pelaava Maresme. Hän jätti kuitenkin Espanjan auringon taakseen loppuvuonna ja siirtyi tämän vuoden alussa Islantiin Valurin joukkueessa.

Espanjassa vietetty aika oli vaiherikas. Sitä varjostivat alkukaudesta tullut loukkaantuminen sekä seuran sekava toiminta.

- Minulla murtui käsi heti kauden toisessa pelissä ja se oli sääli, sillä tykkäsin todella paljon sen hetkisestä valmentajasta ja oli sellainen luotto tekemiseen. Sitten marraskuun lopussa kaikki meni uusiksi, kun valmentajat saivat lähteä ja pari pelaajaakin lähti, kun eivät tykänneet toiminnasta. Sitten minäkin päätin lähteä ja hyvä niin. Se seuran toiminta oli aivan järkyttävää eikä toiminut lainkaan, Äijänen käy kautta läpi.

- Kaudessa oli paljon vaihtelua, kun tutustui uusiin pelitapoihin, kulttuureihin, maihin ja organisaatioihin. Kauteen mahtui paljon. Ei ollut huono asia, että vaihdoin maisemaa kesken kauden ja oli loppujen lopuksi hyvä, että lähdin Espanjasta. Siellä toiminta oli aika leväperäistä, Äijänen jatkaa Espanjan kokemuksistaan.

Loppukaudeksi Äijänen meni jahtaamaan Islannin mestaruutta Valuriin. Valur oli hallitseva mestari ja runkosarjan kakkonen tasapistein runkosarjan voittaja Fjölnirin kanssa, joten odotukset olivat korkealla välieriin lähdettäessä. Valurin kausi loppui kuitenkin heti kättelyssä.

- Islannissa joukkueen johtaminen oli parempaa, mutta kauden päätös oli tietenkin pettymys, Olimme hallitseva mestari ja oli puhetta mestaruuden uusimisesta, joten kaudesta jäi hampaankoloon, kun hävisimme välierät suoraan 0-3. Ehkä se kertoi siitä, ettei pelitapamme ollut kovinkaan hyvä.

Vaikka kauteen mahtui vastoinkäymisiä ja pettymyksiä, niin Äijänen ottaa kaudesta positiiviset asiat mukaan.

- Kokonaisuudessaan kausi oli hyvä kokemus ja sain vuodesta paljon. Henkisesti kasvoin paljon ja pelillisesti sain vahvistettua omia heikkouksiani ja opin uusia juttuja. Olen myös kokenut kaksi uutta maata ja nähnyt huikeita paikkoja.

- Tästä kaudesta jäi nälkää ja ensi kauteen lähden paljon vahvempana. Olen saanut selkeämpää ajatusta siitä mihin en halua mennä uudestaan ja nähnyt espanjalaisia joukkueita ja heidän pelityylejään. Islanti on upea paikka mennä vaikka lomalle, mutta koripalloilullisesti en ehkä menisi sinne uudestaan. Nyt tiedän paremmin mitä haluan jatkossa, kertoo Äijänen.

Äijänen haluaa jatkaa ulkomailla myös jatkossa, mutta päätöksenteon aika on vasta myöhemmin.

- Nyt vedetään vähän happea ja nollataan tämä kausi. Ensi kaudesta en tiedä vielä ja täytyy pohtia missä ura jatkuu. Haluan ehdottomasti päästä vielä ulkomaille, mutta jos se ei onnistu, niin sitten katsotaan mitä kotimaassa on tarjolla. Uusia kokemuksia kohti.

Heta Äijäsen tilastot Espanjan LF Challengesta
Heta Äijäsen tilastot Islannin liigasta

Henkilöt

 
24.5.2023 12:06 Suomalaiset ulkomailla

Anniina Äijänen palaa Ferrolin joukkueeseen – ”Seura haluaa panostaa tulevaan kauteen”

Viime kaudella Espanjan liigan Bembibressä pelannut Anniina Äijänen, 27, vaihtaa seuraa. Äijänen palaa tuttuun ympäristöön, kun hän on tehnyt sopimuksen sarjanousija Universitario Ferrolin kanssa.

22.5.2023 15:25 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsenilla kaksijakoinen kausi Kreikassa

Alexander Madsen pelasi menneen kauden Kreikan kärkiseuroihin lukeutuvassa AEK Ateenassa. Madsenin kauteen mahtui ylä- ja alamäkiä.

18.5.2023 15:37 Suomalaiset ulkomailla

Anissa Poundsilla vahva kausi Saksassa – ”Voi olla ihan tyytyväinen”

Anissa Pounds pelasi toisen kautensa Saksan Bundesliigan Angels Nördlingenissa ja oli tyytyväinen kauteen, vaikka joukkueen tavoite jäi saavuttamatta. Pounds oli jälleen joukkueensa ehdottomia avainpelaajia.

12.5.2023 09:26 Suomalaiset ulkomailla

Mestarien liigan Final Four viikonloppuna – Sasu Salin ja Tuomas Iisalo taistelemassa mestaruudesta

Mestarien liigan Final Four –lopputurnaus pelataan viikonlopun aikana Malagassa, Espanjassa. Suomalaisista voittoa havittelevat Teneriffan Sasu Salin ja Bonnin päävalmentaja Tuomas Iisalo.

4.4.2023 09:29 Suomalaiset ulkomailla

Mestarien liigassa alkavat puolivälierät - Salin, Madsen ja Tuomas Iisalo jahtaavat pokaalia

Koripallon Mestarien liigan puolivälierät käynnistyvät tiistaina. Suomalaisista Mestarien liigan pokaalia ovat jahtaamassa Sasu Salin, Alexander Madsen ja Tuomas Iisalo.

23.3.2023 10:20 Suomalaiset ulkomailla

Ruotsin SBL Damissa pudotuspelit käynnistyvät suomalaiskohtaamisella

Ruotsin liigan puolivälierissä nähdään suomalaisittain mielenkiintoinen ottelupari, kun Sofia Pelanderin Norrköping Dolphins kohtaa Lotta Vesiluoman Alvikin.

18.3.2023 08:36 Suomalaiset ulkomailla

Linda-Lotta Lehtoranta jahtaa kahta pokaalia – ”Hyvillä mielin kohti kevään ratkaisupelejä”

Saksassa alkavat kauden ratkaisuhetket, kun viikonloppuna pelataan cupin lopputurnaus ja ensi viikolla alkavat pudotuspelit. Linda-Lotta Lehtorannan Keltern kuuluu kummassakin voittajasuosikkeihin.

24.2.2023 08:52 Susijengi

Max Besselink: ”Tää matka on vasta alussa”

Helsingin NMKY:ssa koripallo-oppinsa saanut ja viime kaudella BC Nokiaa Korisliigassa edustanut Max Besselink, 20, pelaa tänään perjantaina ensimmäisen arvokisakarsintaottelunsa Susijengin paidassa. Jo pitkään lupauksia herättäneen Besselinkin kokoonpanopaikan taustalla on nousujohteinen tulokaskausi Saksan Bundesliigan BC Göttingenissä.

22.2.2023 10:09 Susijengi

Mikael Jantunen: ”Olen nykyään rennompi pelaajana”

Mikael Jantunen sai koripalloammattilaisuralleen lentävän lähdön voittamalla Belgian mestaruuden sekä Belgian ja Alankomaiden yhteisliigan parhaan kuudennen pelaajan palkinnon Filou Oostendessa. Kuluvalla kaudella Jantunen, 22, on jatkanut tasaista kehityskäyräänsä Italian Serie A:ssa Basket Trevison paidassa.

21.2.2023 09:56 Susijengi

Edon Maxhuni: ”Tavoitteena on ottaa seuraava steppi”

Yksi seurajoukkuekauden 2022-23 suurimpia suomalaismenestyjiä on ollut esikoiskauttaan Saksan Bundesliigassa pelaava Susijengin aloittava pelinrakentaja Edon Maxhuni, 24. Aiemmin ammattilaisurallaan mm. Virossa ja Hollannissa pelannut Maxhuni teki itsestään nimen viime vuoden EM-kisoissa ja on jatkanut Crailsheimissa siitä, mihin Prahassa ja Berliinissä jäi.

10.2.2023 09:44 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salinilla isoja otteluita edessä - "Vähän etuoikeutettu olo"

Sasu Salinilla on tulossa mielenkiintoiset viikot, kun edessä on isoja otteluita. Ensimmäisenä edessä on tulevana viikonloppuna pelattava FIBA Intercontinental Cup, jota seuraavat Copa del Rey sekä MM-karsintaottelut Susijengin kanssa.

7.2.2023 11:24 Suomalaiset ulkomailla

Ilari Seppälä palannut vahvasti loukkaantumisesta – ”Koris on tällä hetkellä tosi kivaa”

Ilari Seppälän alkukausi Ranskan ProB:ssä pelaavan Saint-Chamondin riveissä meni pilalle loukkaantumisen takia. Nyt Seppälä on kuitenkin vihdoin kuntoutunut pelikuntoon.

3.2.2023 10:47 Susijengi

Lauri Markkanen: ”Tunteet nousivat pintaan"

Lauri Markkanen, 25, joutui maanantaina iltapäivällä jännittämään omaa kutsuaan NBA:n vuotuiseen All-Star-otteluun kalkkiviivoille asti. Kun Markkasen nimi lopulta mainittiin, Susijengin jyväskyläläinen ykköstykki kävi ilon keskellä mielessään kaikki historialliseen saavutukseen johtaneet hetket.

2.1.2023 14:05 Suomalaiset ulkomailla

Marianne Kalin vaihtoi kamppailun sarjapaikasta nousutaisteluun

Kaksi edelliskautta Espanjan Liga Femeninan Bembibressä pelannut Marianne Kalin vaihtoi täksi kaudeksi sarjaporrasta alemmas LF Challengen ennakkosuosikkeihin lukeutuvaan Universitario de Ferroliin. Kauden ensimmäinen puolisko on sujunut sekä joukkueelta että Kalinilta positiivisesti.

27.12.2022 11:14 Suomalaiset ulkomailla

Remu Raitanen otti uuden askeleen urallaan – ”Valinta on osoittautunut oikeaksi”

Viime kaudella Korisliigan parhaaksi pelaajaksi valittu Remu Raitanen teki kesällä sopimuksen Espanjan kakkostasolla, LEB Orossa, pelaavan Albaceten kanssa. Raitanen on esiintynyt vahvasti ensimmäisellä ulkomaan ammattilaiskaudellaan.

23.12.2022 16:46 Susijengi

Yhdysvalloissa korkoa kasvava Miro Little: ”Nyt ollaan päästy vauhtiin”

Miro Little kohosi helmikuussa Susijengiin ensimmäisenä alle 18-vuotiaana debytanttina sitten Teemu Rannikon (1997). Päättyvä vuosi on vienyt Tampereen Pyrinnön kasvatin Susijengin EM-kisamittelön kautta Yhdysvaltoihin ja Sunrise Christian Academyyn, jossa Little on alkuyskähtelyjen jälkeen lunastanut paikkansa joukkueensa eliitissä matkalla kohti NCAA:ta.

19.11.2022 13:46 Suomalaiset ulkomailla

Hyvän alkukauden Espanjassa pelannut Veera Pirttinen innolla Susiladiesin mukaan

Veera Pirttinen otti uuden suunnan uralleen tänä kesänä, kun hän siirtyi Espanjan pääsarjassa pelaavan Bembibren joukkueeseen. Pirttisen kausi on alkanut hyvin niin henkilökohtaisesti kuin joukkueenakin.

29.10.2022 15:01 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsenilla värikäs alku Kreikassa – ”Se oli uudenlainen kokemus”

Alexander Madsen siirtyi kesällä Kreikan huippuseuroihin lukeutuvan AEK Ateenan joukkueeseen. Madsenin alkukauteen on mahtunut paljon.

29.10.2022 13:30 Suomalaiset ulkomailla

Suuri vastuu yllättänyt Annika Holopaisen – ”Annoin harjoituksissa kaikkeni”

Uransa aikana Saksassa, Puolassa, Ranskassa ja Islannissa ammattilaisena pelannut Annika Holopainen lisäsi yhden uuden maan ja sarjan kokoelmaansa, kun hän teki kesällä sopimuksen espanjalaisen Araskin kansa. Holopainen on ottanut heti ison roolin joukkueessa.

14.10.2022 12:39 Suomalaiset ulkomailla

Anissa Pounds ja Elina Koskimies nälkäisinä kauteen

Saksan Bundesliigassa kausi starttaa perjantaina ja mukana on tällä kaudella kolme suomalaispeluria. Anissa Pounds ja Elina Koskimies aloittavat toisen kautensa Angels Nördlingenin riveissä ja Venla Varis siirtyi kesän aikana Marburgin joukkueeseen.

Näytä lisää vastaavia