Erotuomari Timo Favorin hyppäsi kaukalosta parketin laidalle

11.3.2021 13:15 Timo Favorin on yksi suomalaisen palloiluhistorian tunnetuimmista erotuomareista. Jääkiekon SM-liigassa päätuomarina 1000 peliä viheltänyt tamperelainen päätti uransa helmikuussa 2019. Favorinin mukaan sen jälkeen tapahtui sattuma, joka johdatti hänet tiiviisti koripalloerotuomareiden matkaan.

Timo Favorin pääerotuomariura päättyi Tampereella Tapparan ja Ilveksen välisessä ottelussa. Kuva: Mika Kylmäniemi / Jääkiekon SM-liiga Oy

Seppo Mäkelä, Timo Favorin ja Jari Levonen jääkiekon puolella. Jorma Ovaska, Carl Jungebrand ja Ilkka Weijo muun muassa koripallossa. Historian saatoissa on nähty lukuisia upeita erotuomareita, jotka ovat jo lopettaneet uransa ja jättäneet muistijäljen niin laji-ihmisiin kuin seuraajiinkin. Edellä olevia erotuomareita yhdistää ainakin yksi asia: jokainen heistä oli persoona. Erotuomari, josta niin katsojat kuin joukkueetkin välillä pitivät ja välillä inhosivat .

51-vuotias Timo Favorin on jääkiekon SM-liigan erotuomareiden maratontaulukon kärkinimi. Hänen tuomariuransa päättyi 2019, kun 1000 ottelua tuli täyteen. Favorin valittiin neljästi SM-liigan parhaaksi erotuomariksi. Hän toimi erotuomari MM-kisoissa ja Torinon olympialaisissa 2006. Uran jälkeen hän kirjoitti yhdessä Linda Huhtisen kanssa omaelämänkerran Tuomari, Timo Favorinin tarina (Bazar 2019).

Kun Favorinin ansiokas ura jääkiekkoerotuomarina päättyi, hän oli jo mielessään halunnut kokeilla jotain täysin uutta. Silti päätymisen koriksen pariin oli omien sanojen mukaan puhdasta sattumaa.

- Olin kyseisenä syksynä 2019 Ylen Radio Suomessa vieraana puhumassa erotuomarimaailmasta yhdessä Kati Nynäsin kanssa. Tuosta tapaamisesta jäi kytemään keskusteluyhteys minun ja Katin välillä, Favorin sanoo.

Favorin on urheiluihminen henkeen ja vereen. Lajista riippumatta hän tykkää seurata urheilua ja opiskella eri lajien hienouksia. Kun aktiiviura kaukaloissa loppui, Favorin on ollut sen jälkeen tuttu näky koriskatsomoissa. 

- Sovimme Katin kanssa kahdenkeskisellä sopimuksella, että kirjaan ylös huomioita, jotka liittyvät erotuomaritoimintaan Korisliigassa. Tein siis vuoden hiljaista työtä taustalla, josta ainoastaan Kati tiesi. Kun viime vuoden syksyllä tulimme erotuomareiden koulutustilaisuudessa ulos asian kanssa, moni yllättyi, Favorin naurahtaa.

 

Erotuomarin yksi tärkeimmistä tehtävistä on jouheva pelinjohtaminen

Kati Nynäs toimii Suomen Koripalloliiton huippuerotuomarivalmentaja. Yhteistyö kahden entisen huippuerotuomarin välillä on ollut molemmin puolin avartavaa. Kyseessä ei ollut salainen tehtävä, vaikka se salassa pitkään pysyikin.

Favorin tehtävänä ei ole ollut ottaa kiinni yksittäisiin tuomioihin, vaan pääfokus on ollut erotuomareiden pelinjohtamisessa ja siinä, että ottelut menisivät erotuomareiden osalta jouhevasti läpi. 

- Koripalloerotuomareiden työ on muuttunut viime vuosina, kun videotarkastukset ovat tulleet osaksi tukemaan tuomioiden tekemistä. Mielestäni koristuomarit ovat omaksuneet tämän loistavasti ja tuomiot tulevat tarkastuksien jälkeen nopeasti.

- Korisliigassa on todella ammattimaisia erotuomareita. Olen itse keskittynyt tuomaan oman kokemukseni nimenomaan pelinjohtamisen näkökulmasta. Peliä pitää saada oikealla tavalla jouhevammaksi. Kun pallo on pelissä, ylimääräinen härvääminen ottelutapahtumassa jää vähäisemmäksi. Siksi on tärkeää, että niin sanotut torikokoukset jäävät vähälle.

- Erotuomareiden jyvät ja akanat erottuvat yleensä niissä tilanteissa, jossa on kyseessä haastavampi sääntötulkinta. Silloin erotuomareiden keskustelutaidot ja kehonkieli nousee tärkeämpään rooliin. Mitä nopeammin näistä tilanteista erotuomarit selviävät, jää kaikelle muulle ylimääräiselle näissä tilanteissa vähemmän aikaa, Favorin näkee.   

Puhutaan sitten koripallosta tai jääkiekosta, puhutaan pallopelistä, joista löytyy erotuomarin vinkkelistä paljon yhtymäkohtia.

- Erotuomarit viheltävät luottamuksesta. Siinä missä pelaajille ja valmentajille tapahtuu virheitä ottelutilanteissa, samaa käy myös erotuomareille. Erotuomarit pystyvät johtamaan peliä monella tapaa ja mitä jouhevammin peli viedään läpi sitä parempi. 

 

Keskustelut erotuomareiden kanssa antaneet paljon molemmin puolin

Favorin kertoo, että hän on käynyt paljon keskusteluja vuoden aikana koripalloerotuomareiden kanssa. 

- Koripalloerotuomarit ovat todella analyyttinen ja akateeminen porukka. Koriksen rikkaus on se, että mukana on sekä vanhoja että nuoria tuomareita. On naisia ja miehiä, nuoria ja kokeneita – ja paljon eri kansalaisuuksia. Koripallon globaalius näkyy juuri tässä ja se on mahtava asia, Favorin näkee.

Erotuomarit nostetaan usein jalustalle yksittäisten tilanteiden pohjalta. Favorin ei ole asiantuntija yksittäisissä koriksen sääntötulkinnoissa, vaan hänen tuoma kokemus pelinjohtamistaidoissa on antanut paljon koripalloerotuomareille. 

- On ollut kiva, miten hyvin minut ja näkemykseni on otettu vastaan. Tarkoitukseni on ollut pelinjohdollisesti haastaa erotuomareita, miten tietyissä tilanteissa voidaan asiat kommunikoida ja hoitaa, että peli pysyy jouhevasti kasassa.

- On ollut hienoa seurata, miten koripalloerotuomarit jatkuvasti kehittävät itsesään. On parit kuntotestit, videotehtävät ja sääntökokeet joka vuosi. Erotuomarit lähestyvät todella analyyttisesti omaa tehtäväänsä kohtaan.

Vaikka Favorin on silminnähden innoissaan toimiessaan koripalloerotuomareiden kanssa, yksi asia on varma. Häntä ei koripalloparketeilla tulla näkemään.

- Ei varmasti tule tapahtumaan, Favorin naurahtaa.

- Toki pakko myöntää sen verran, että ensi syksynä juoksen sen vaadittavan juoksutestin, kun 1200 peliä viheltänyt Pekka Saroskin sen menee, niin onhan minunkin nuorempana ja kokemattomampana poikana siihen pystyttävä!

 
1.3.2024 12:15 Erotuomarit

Harvinaisuus Korisliigassa: Erotuomarit Miltos ja Nikolaos Ioannidis isä-poika-tiiminä samassa ottelussa

Helsinki Seagullsin ja Salon Vilppaan perjantaisessa Korisliiga-ottelussa nähdään harvinaisuus, kun ottelun ovat tuomitsemassa isä ja poika. Yli lajirajoen kyseessä on harvinaisuus: ensimmäinen isä-poika-erotuomaripari oli Rauno ja Juha-Petri Nieminen kaudella 1984-85. Tapahtuma on harvinainen pääsarjatasolla myös kansainvälisesti.

1.12.2023 10:04 Erotuomarit

Aktiivisten erotuomareiden määrä kasvussa – mukaan mahtuu vielä

Koripalloliitto on tehnyt johdonmukaista työtä erotuomaritoiminnan laadun kehittämiseksi ja erotuomareiden riittävyyden varmistamiseksi tehostetusti parin viime kauden aikana. Aktiivisten erotuomareiden määrä on kasvanut liki 40 prosenttia kahdessa vuodessa.

1.2.2023 14:00 Korisliiga

Tough Calls: floppaamisia sekä epäurheilijamaisia virheitä

Erotuomariyksikkö analysoi Korisliigan ottelut, ja julkaisee niistä joitakin yksittäisiä tilanteita ja perustelee päätökset videoiden avulla, jotta erotuomareiden ratkaisut olisi parempi ymmärtää.

22.9.2022 14:16 Erotuomarit

Erotuomareiden kausikoulutus kokosi pääsarjaerotuomarit Kisakallioon

Lohjan Kisakalliossa viritettiin viikonloppuna erotuomareiden osalta tulevan kauden askelmerkkejä, kun Korisliigojen sekä miesten I divisioonan erotuomarit kokoontuivat yhteen.

15.6.2022 16:00 Koripalloliitto tiedottaa

Johannes Sarekoski Koripalloliiton huippuerotuomarivalmentajaksi

Suomen Koripalloliiton uudeksi huippuerotuomarivalmentajaksi on valittu pitkän linjan Korisliiga-erotuomari Johannes Sarekoski, 47. Sarekoski aloittaa uudessa pestissään kesällä 2022.

29.3.2022 12:38 Erotuomarit

Ensimmäinen Erotuomaritoiminta tutuksi -tilaisuus sai kiitosta

Tampereen Pyrintö oli ensimmäinen seura, jossa erotuomaritoimintaa käsittelevä tilaisuus järjestettiin. Tilaisuudessa oli mukana reilut 20 erotuomaritoiminnasta kiinnostunutta henkilöä.

11.3.2022 12:20 Erotuomarit

Ariadna Chueca Moreno hyppäsi tuntemattomaan ja päätyi Suomeen – entinen pelaaja tekee nyt kansainvälistä uraa erotuomarina

Espanjassa varttunut Ariadna Chueca Moreno halusi nähdä maailmaa ja päätyi monen mutkan kautta Suomeen. Korisliigoissa meritoituneen erotuomarin tie on vienyt naisten MM-karsintoihin ja Euroliigaan asti.

16.2.2022 08:00 Korisliiga

Korisliiga Tough Calls 2021–22 #3: tarkastelussa transition-pelin epäurheilijamaiset virheet

Erotuomariyksikkö analysoi Korisliigan ottelut, ja julkaisee niistä joitakin yksittäisiä tilanteita ja perustelee päätökset videoiden avulla, jotta erotuomareiden ratkaisut olisi parempi ymmärtää.

28.1.2022 08:20 Koripalloliitto tiedottaa

Koripalloliitto etsii huippuerotuomarivalmentajaa

Suomen Koripalloliiton kilpailutoiminta on jaettu huippu- ja kilpakoripalloon, nuorten valtakunnallisiin sarjoihin sekä alueellisiin sarjoihin. Koripalloliiton nykyisen huippuerotuomarivalmentajan lopettaessa liiton palveluksessa pelikauden 2021-22 jälkeen, etsii Koripalloliitto erotuomaritoiminnan ammattilaista vastaamaan huippu- ja kilpakoripallosarjojen erotuomaritoiminnasta. Huippuerotuomarivalmentaja vastaa liiton erotuomaritasojen 5-6 toiminnasta yhteistyössä liiton erotuomaripäällikön kanssa.

21.10.2021 09:00 Erotuomarit

Korisliiga Tough Calls 2021–22 #1: videotarkituksia ja mielenkiintoinen vapaaheittotilanne

Erotuomariyksikkö analysoi Korisliigan ottelut, ja julkaisee niistä joitakin yksittäisiä tilanteita ja perustelee päätökset videoiden avulla, jotta erotuomareiden ratkaisut olisi parempi ymmärtää.

Näytä lisää vastaavia