Emilia Klemetti on Rovaniemen tyttökoripallon tienraivaaja

24.6.2020 09:41 Emilia Klemetti, 17, on Rovaniemen NMKY:n seurahistorian toinen tyttöpelaaja, joka on päässyt pelaamaan Suomen nuorisomaajoukkueissa. Klemetti kuuluu tänä kesänä nuorten maajoukkueryhmään.

Emilia Klemetti on RoNMKY:n tyttökoripallon ensimmäinen maajoukkuepelaaja. Kuva: Ville Vuorinen.

Joillekin on voinut tulla yllätyksenä, että napapiirin tuntumassa pelataan koripalloa, mutta Rovaniemen NMKY:n juna on puksuttanut jo noin viitisen vuotta täydellä höökillä. Suomen pohjoisimman kaupungin joukkueita on putkahdellut valtakunnallisiin sarjoihin sekä pelaajia nuorisomaajoukkueisiin.

– Viimeiset viisi vuotta meillä on ollut hyvä noste päällä. Meillä on ollut hyviä valmentajia ja sitä kautta toiminta on parantunut valmennuksen laadun myötä, seuran varapuheenjohtaja Lauri Herva kertoo.

Yhtälö ei ole missään nimessä helppo jo pelkästään pelien kannalta. Rovaniemeltä on pitkä matka käytännössä kaikkialle. Aluesarjassa lähimmät ovat Oulu (220 km), Taivalkoski (190 km) ja Salla (150 km). Valtakunnan sarjoissa jo pelkästään Jyväskylään ajaa sen seitsemän tuntia, niin ymmärrettävästi pelejä on pelattu myös lähempänä; Ruotsin puolella ja erityisesti Luulajassa (250 km).

– Tolkutonta matkustamista. Jos miettii vaikka pelaajaa, joka pelaa A-junnuksi asti, niin kyllä tulee aika paljon istuttua linja-autossa. Vaatii motivaatiota ja vielä enemmän sitoutumista kuin etelässä. Paljon joutuu vapaa-ajastaan luopumaan.

Hervan oma valmennusura on vielä alkumetreillä, mutta siihen on jo osunut jymypaukku: Emilia Klemetti, josta tuli 2019 RoNMKY:n seurahistorian toinen tyttöpelaaja, joka on esiintynyt Suomen nuorisomaajoukkueissa. Klemetti eteni maajoukkuekesänä 2019 aina 16-vuotiaiden A-divisioonan EM-kisajoukkueeseen asti.

Ahkeruutta ja kilpailullisuutta

Nykyään 185-senttinen Klemetti on ollut aina ikätovereidensa keskuudessa pitkä. Kun koreja syntyi liukuhihnalta junnuna, niin innostus lajia kohtaan kasvoi ja kasvoi. Mini- ja C-tyttövuosien taitteessa koripallosta oli kehittynyt rovaniemeläisjunnulle se oma juttu.

– Hän oli silloin jo innokas tyttö; ahkera ja työteliäs. Kilpailullisuus näkyi pienestä lähtien. Emilia haluaa aina pärjätä ja voittaa minne meneekin. Jos hän ei pärjää, niin hän on valmis tekemään työtä sen eteen, että pärjää, viitisen vuotta Klemettiä valmentanut Herva kertoo.

Rovaniemellä on vain yksi koripalloseura, joten seuraa on vaikea vaihtaa. Kun tähän vielä lisää pitkät pelimatkat, niin syystäkin joukkueet hitsautuvat yhtenäisiksi.

– Pienempänä käytiin aina bussilla Oulussa. Valtakunnallisiin peleihin mennään aika usein yöjunalla, että ollaan aamulla paikalla ja illalla pelataan. Joskus myös saavutaan junalla edellispäivänä, Klemetti kertoo.

Maajoukkueura pyörähti käyntiin ensimmäisen kerran Susi All Stars -leiritysten kautta, jonka jälkeen Klemetti pääsi pukemaan ensimmäistä kertaa Suomen maajoukkuepaidan ylleen kesällä 2018 epävirallisten maaotteluiden merkeissä Kööpenhaminassa pelatussa 15-vuotiaiden kansainvälisessä turnauksessa.

– All Stars -leirityksessä meitä oli kaksi pelaajaa RoNMKY:stä eikä oltu samoissa ryhmissä. Vähän tuntui ulkopuoliselta, kun Helsingin ja Espoon pelaajat pelasi joko samoissa seuroissa tai oli samoissa kouluissa, Klemetti muistelee nauraen.

– Maajoukkueleireillä alkoi tutustumaan paremmin. Meno oli rennompaa ja alkoi saamaan kavereita. Ekat maajoukkuepelit Kööpenhaminassa oli aika jänniä. Sai laittaa Suomi-paidan päälle ja pelata kovempia pelejä.

Pikamuutto pääkaupunkiseudulle

Vuodenvaihteessa 2020 Klemetin elämässä tapahtui suuri muutos, kun hän muutti pikavauhdilla Rovaniemeltä Helsinkiin ja liittyi HBA-Märskyn naisten Korisliiga-joukkueeseen.

Vielä joulukuun tienoilla Klemetti opiskeli Ounasvaaran urheilulukiossa, mutta ratas oli pyörinyt jo hetken aikaa, että uusia haasteita tultaisiin hakemaan etelämmästä.

– Sain soiton akatemiavalmentaja Jarmolta (Dementjeff) keskiviikkona ja torstaina, että HBA:ssa olisi paikka vapaana. Sunnuntaina olin jo pakannut tavarat ja matkalla Helsinkiin, Klemetti kertoo.

Naisten Korisliigassa Klemetti on esiintynyt nyt viiden ottelun verran. Lisäksi pelejä kertyi muuton jälkeen Helmi Basketin 19- ja 17-vuotiaiden SM-sarjajoukkueissa.

Kuluvan kesän Klemetti viettää nuorten maajoukkueryhmän seassa Kisakallion Susi Training Centerissä.  Ensimmäinen leiri on jo takana ja haastattelun aikaan toinen on edessä kuluvalla viikolla.

– Viime viikon leiri oli yksi kivoimmista leireistä, missä olen päässyt käymään. Yhdistettiin ikäluokkia, niin se tuo vaihtelua ja pääsee tutustumaan uusiin ihmisiin, Klemetti kertoo.

– Odotan seuraavaa leiriä innolla, vaikka meillä onkin piip-testi. Sitä en odota, mutta se menee siinä ohessa, kun muuten on hauskaa, Klemetti nauraa.

Juttua muokattu: Emilia Klemetti ei ole RoNMKY:n ensimmäinen tyttöpelaaja, joka on pelannut nuorisomaajoukkueissa. Ensimmäinen on Sini Latvala (os. Poikela).

 
5.12.2022 16:00 Koripalloliitto tiedottaa

Juha Sten siirtyy Olympiakomitean huippu-urheiluvastaavaksi

Nuorten maajoukkueiden ja HBA-Märskyn I divisioona A:n valmentaja Juha Sten, 38, on valittu Suomen Olympiakomitean huippu-urheiluvastaavaksi. Sten aloittaa uudessa tehtävässään alkuvuodesta.

29.11.2022 10:12 Susi All Star

Susi All Star Cupin voittajiksi selviytyivät Team Lahtinen ja Team Palmi

Viikonloppuna Kisakalliossa pelatun Susi All Star Cupin voittajajoukkueiksi selviytyivät tyttöjen puolella Team Lahtinen ja poikien puolella Team Palmi. All Star -päävalmentajat Juha Oikarinen ja Jyri Lohikoski kuvailet turnausta onnistuneeksi tapahtumaksi.

27.8.2022 20:50 Sudenpennut

Suomen 16-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue säilytti A-divisioonapaikkansa EM-kisoissa – Saksa kaatui puolustamalla

Suomen 16-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue sijoittui 13. A-divisioonan EM-kisoissa, kun Sudenpennut puolusti Saksan kumoon kisojen viimeisessä ottelussaan 40-51 (22-32). Suomen sijoitus tarkoittaa, että Sudenpennut säilytti paikkansa A-divisioonassa.

26.8.2022 23:20 Sudenpennut

Suomen 16-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue voittoon Tanskasta – Sudenpennut taistelee huomenna A-divisioonasta säilymisestä

Suomen 16-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue voitti A-divisioonan EM-kisoissa Tanskan 47-64 (23-27) ja pelaa täten huomenna 13-14 Saksaa vastaan. Ottelun voittaja säilyttää paikkansa A-divisioonassa myös ensi kesänä.

24.8.2022 21:17 Sudenpennut

Latvia hyvin niukasti Suomea parempi 16-vuotiaiden tyttöjen EM-kisoissa – Sudenpennut jatkaa taistelua A-divisioonapaikan säilyttämisestä

Suomen 16-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue kärsi niukan 61-64 (29-34) -tappion Latvialle A-divisioonan EM-kisojen kolmanneksi viimeisessä ottelussa. Tappio tarkoittaa, että Suomi pelaa sijoista 13-16. Kolme kisojen viimeiseksi sijoittunutta putoavat ensi kesäksi B-divisioonaan.

23.8.2022 22:19 Sudenpennut

Espanja jatkoi voittokulkuaan Suomen kustannuksella 16-vuotiaiden tyttöjen EM-kisoissa

16-vuotiaiden tyttöjen A-divisioonan EM-kisoissa suurinumeroisesti jokaisen ottelunsa voittanut Espanja oli selkeästi Suomea parempi 90-49 (41-28). Espanja jatkoi täten kahdeksan parhaan joukkoon, Sudenpennut taas pelaa sijoista 9-16.

21.8.2022 22:20 Sudenpennut

Unkari liikaa Suomen 16-vuotiaiden tyttöjen maajoukkueelle EM-kisoissa

16-vuotiaiden tyttöjen A-divisioonan EM-kisojen alkulohkon viimeisessä ottelussa Suomi joutui toteamaan Unkarin paremmakseen loppunumeroin 37-64 (21-39). Suomella on huomenna välipäivä, jonka jälkeen edessä on Round of 16.

20.8.2022 23:01 Sudenpennut

Sudenpentujen puolustus ei riittänyt Saksaa vastaan 16-vuotiaiden poikien B-divisioonan EM-kisojen loppuottelussa

Bulgarian Sofiassa pelatut 16-vuotiaiden poikien B-divisioonan EM-kisat päättyivät Saksan voittoon, kun finaaleissa saksalaiset voittivat Suomen 100-72 (51-37). Sudenpentujen Olavi Suutela valittiin turnauksen All Star -viisikkoon.

19.8.2022 23:21 Sudenpennut

A-divisioonaan! Suomen 16-vuotiaiden poikien maajoukkue kaatoi Bulgarian ja eteni B-divisioonan EM-kisojen loppuotteluun

Bulgarian Sofiassa pidettävissä B-divisioonan EM-kisoissa Suomi varmisti nousun A-divisioonaan ensi kesäksi, kun Sudenpennut päihitti kisaisäntä Bulgarian 76-81 (40-44). Suomi pelaa täten B-divisioonan loppuottelussa Saksaa vastaan lauantaina klo 20:30 Suomen aikaa.

19.8.2022 22:57 Sudenpennut

Suomen 16-vuotiaiden tyttöjen kiri Italiaa vastaan jäi vajaaksi EM-kisojen avausottelussa

Suomen 16-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue kärsi tappion A-divisioonan EM-kisojen avausottelussaan, kun Italia kykeni pitämään ensimmäisellä puoliajalla kerätyn johtoasemansa loppusummeriin asti. Suomi hävisi Portugalin Matosinhosissa pelatussa ottelussa niukasti 50-56 (19-31).

18.8.2022 22:42 Sudenpennut

Suomen 16-vuotiaiden poikien maajoukkue kiri 10 pisteen päästä voittoon Bosnia-Hertsegovinaa vastaan EM-kisojen puolivälierissä

Suomen 16-vuotiaiden poikien maajoukkue nousi 10 pisteen takaa voittoon B-divisioonan EM-kisoissa Bulgarian Sofiassa, kun Sudenpennut päihitti Bosnia-Hertsegovinan 65-75 (39-35). Suomi saa välierissä huomenna vastaan isäntäjoukkue Bulgarian.

18.8.2022 10:52 Sudenpennut

Suomen 16-vuotiaiden tyttöjen A-divisioonan EM-kisat käynnistyvät Portugalissa perjantaina

Suomen 16-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue aloittaa A-divisioonan EM-kisansa perjantain myöhäisottelussa Italiaa vastaan. Portugalin Matosinhosissa järjestettävissä EM-kisoissa Sudenpentujen kanssa samassa alkulohkossa ovat Italian lisäksi Kroatia ja Unkari.

16.8.2022 20:26 Sudenpennut

Suomen 16-vuotiaiden poikien maajoukkueelle selkeänumeroinen voitto Irlannista EM-kisojen alkulohkon päätösottelussa

Sofian Bulgariassa pelattavissa 16-vuotiaiden poikien B-divisioonan EM-kisoissa Suomi voitti alkulohkonsa päätösottelussa Irlannin 79-40 (37-24). Sudenpennut oli varmistanut jo eilen alkulohkonsa kakkossijan ja paikkansa kahdeksan parhaan joukossa.

15.8.2022 22:12 Sudenpennut

Suomen 16-vuotiailta pojilta ehjä esitys Slovakiaa vastaan – EM-alkulohkon kakkossija varmistui

16-vuotiaiden poikien B-divisioonan EM-kisoissa Suomi varmisti paikkansa kahdeksan parhaan joukossa, kun Sudenpennut kaatoi Slovakian 43-81 (23-53). Voitolla Suomi sementoi D-lohkon kakkossijan, vaikka jäljellä on vielä yksi alkulohko-ottelu.

14.8.2022 21:59 Sudenpennut

Suomen 18-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue voitti Puolan ja sijoittui seitsemänneksi EM-kisoissa

Suomen 18-vuotiaiden tyttöjen maajoukkueen taival A-divisioonan EM-kisoissa Kreikan Iraklionissa sai voitokkaan päätöksen, kun Sudenpennut voitti Puolan 71-57 (39-34). Suomi sijoittui täten seitsemänneksi, joka on historiallinen sijoitus nykyisessä EM-kisaformaatissa.

13.8.2022 21:00 Sudenpennut

Italia vei MM-kisapaikan Suomen 18-vuotiaiden tyttöjen nenän edestä

Suomen 18-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue hävisi A-divisioonan EM-kisojen toiseksi viimeisessä ottelussaan Italialle loppunumeroin 61-75 (31-37). Suomi pelaa täten huomenna sijoista 7-8 ja vastaan tulee Puola.

12.8.2022 20:55 Sudenpennut

Suomen 16-vuotiaat pojat terävän avausneljänneksen turvin voittoon Romaniasta B-divisioonan EM-kisoissa

16-vuotiaiden poikien B-divisioonan EM-kisoissa Suomi pelasi tänään perjantaina toisen ottelunsa, kun Sudenpennut kaatoi Romanian 68-84 (26-45). Puhtaalla pelillä jatkava Suomi ratkaisi pelin jo aikaisin vieden avausneljänneksen 9-31.

11.8.2022 16:58 Sudenpennut

Espanja piirun verran Suomea parempi 18-vuotiaiden tyttöjen EM-kisojen puolivälierissä – MM-kisapaikka vielä panoksena jatkopeleissä

Kreikan Iraklionissa pelattavissa 18-vuotiaiden tyttöjen A-divisioonan EM-kisojen puolivälierissä Espanja oli loppuhetkillä Suomea parempi ja nappasi välieräpaikan 63-52 (29-29) -voitolla. Sudenpennuille jäi vielä tavoiteltavaa, kun seuraavassa pelissä panoksena on paikka ensi kesän 19-vuotiaiden MM-kisoihin.

10.8.2022 22:10 Sudenpennut

Suomen 18-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue eteni historiallisesti EM-kisojen kahdeksan parhaan joukkoon

18-vuotiaiden tyttöjen A-divisioonan EM-kisoissa Kreikan Iraklionissa tehtiin suomalaista koripallohistoriaa, kun Sudenpennut päihitti neljännesvälierissä Israelin 71-61 (38-28) ja eteni kahdeksan parhaan joukkoon. Nykyisessä kisaformaatissa tämä on ensimmäinen kerta, kun suomalainen tyttömaajoukkue on kahdeksan parhaan joukossa EM-kisoissa.

10.8.2022 09:01 Sudenpennut

16-vuotiaiden poikien B-divisioonan EM-kisat käynnistyvät Bulgarian Sofiassa

Suomen 16-vuotiaiden poikien maajoukkueen taival Bulgarian Sofiassa pidettävissä B-divisioonan EM-kisoissa alkaa torstaina 11.8. Sudenpentujen kanssa samassa alkulohkossa pelaavat Ukraina, Romania, Saksa, Slovakia ja Irlanti. B-divisioonasta nousee tänä kesänä vain kaksi joukkuetta A-divisioonaan.

Näytä lisää vastaavia