Emilia Klemetti on Rovaniemen tyttökoripallon tienraivaaja

24.6.2020 09:41 Emilia Klemetti, 17, on Rovaniemen NMKY:n seurahistorian toinen tyttöpelaaja, joka on päässyt pelaamaan Suomen nuorisomaajoukkueissa. Klemetti kuuluu tänä kesänä nuorten maajoukkueryhmään.

Emilia Klemetti on RoNMKY:n tyttökoripallon ensimmäinen maajoukkuepelaaja. Kuva: Ville Vuorinen.

Joillekin on voinut tulla yllätyksenä, että napapiirin tuntumassa pelataan koripalloa, mutta Rovaniemen NMKY:n juna on puksuttanut jo noin viitisen vuotta täydellä höökillä. Suomen pohjoisimman kaupungin joukkueita on putkahdellut valtakunnallisiin sarjoihin sekä pelaajia nuorisomaajoukkueisiin.

– Viimeiset viisi vuotta meillä on ollut hyvä noste päällä. Meillä on ollut hyviä valmentajia ja sitä kautta toiminta on parantunut valmennuksen laadun myötä, seuran varapuheenjohtaja Lauri Herva kertoo.

Yhtälö ei ole missään nimessä helppo jo pelkästään pelien kannalta. Rovaniemeltä on pitkä matka käytännössä kaikkialle. Aluesarjassa lähimmät ovat Oulu (220 km), Taivalkoski (190 km) ja Salla (150 km). Valtakunnan sarjoissa jo pelkästään Jyväskylään ajaa sen seitsemän tuntia, niin ymmärrettävästi pelejä on pelattu myös lähempänä; Ruotsin puolella ja erityisesti Luulajassa (250 km).

– Tolkutonta matkustamista. Jos miettii vaikka pelaajaa, joka pelaa A-junnuksi asti, niin kyllä tulee aika paljon istuttua linja-autossa. Vaatii motivaatiota ja vielä enemmän sitoutumista kuin etelässä. Paljon joutuu vapaa-ajastaan luopumaan.

Hervan oma valmennusura on vielä alkumetreillä, mutta siihen on jo osunut jymypaukku: Emilia Klemetti, josta tuli 2019 RoNMKY:n seurahistorian toinen tyttöpelaaja, joka on esiintynyt Suomen nuorisomaajoukkueissa. Klemetti eteni maajoukkuekesänä 2019 aina 16-vuotiaiden A-divisioonan EM-kisajoukkueeseen asti.

Ahkeruutta ja kilpailullisuutta

Nykyään 185-senttinen Klemetti on ollut aina ikätovereidensa keskuudessa pitkä. Kun koreja syntyi liukuhihnalta junnuna, niin innostus lajia kohtaan kasvoi ja kasvoi. Mini- ja C-tyttövuosien taitteessa koripallosta oli kehittynyt rovaniemeläisjunnulle se oma juttu.

– Hän oli silloin jo innokas tyttö; ahkera ja työteliäs. Kilpailullisuus näkyi pienestä lähtien. Emilia haluaa aina pärjätä ja voittaa minne meneekin. Jos hän ei pärjää, niin hän on valmis tekemään työtä sen eteen, että pärjää, viitisen vuotta Klemettiä valmentanut Herva kertoo.

Rovaniemellä on vain yksi koripalloseura, joten seuraa on vaikea vaihtaa. Kun tähän vielä lisää pitkät pelimatkat, niin syystäkin joukkueet hitsautuvat yhtenäisiksi.

– Pienempänä käytiin aina bussilla Oulussa. Valtakunnallisiin peleihin mennään aika usein yöjunalla, että ollaan aamulla paikalla ja illalla pelataan. Joskus myös saavutaan junalla edellispäivänä, Klemetti kertoo.

Maajoukkueura pyörähti käyntiin ensimmäisen kerran Susi All Stars -leiritysten kautta, jonka jälkeen Klemetti pääsi pukemaan ensimmäistä kertaa Suomen maajoukkuepaidan ylleen kesällä 2018 epävirallisten maaotteluiden merkeissä Kööpenhaminassa pelatussa 15-vuotiaiden kansainvälisessä turnauksessa.

– All Stars -leirityksessä meitä oli kaksi pelaajaa RoNMKY:stä eikä oltu samoissa ryhmissä. Vähän tuntui ulkopuoliselta, kun Helsingin ja Espoon pelaajat pelasi joko samoissa seuroissa tai oli samoissa kouluissa, Klemetti muistelee nauraen.

– Maajoukkueleireillä alkoi tutustumaan paremmin. Meno oli rennompaa ja alkoi saamaan kavereita. Ekat maajoukkuepelit Kööpenhaminassa oli aika jänniä. Sai laittaa Suomi-paidan päälle ja pelata kovempia pelejä.

Pikamuutto pääkaupunkiseudulle

Vuodenvaihteessa 2020 Klemetin elämässä tapahtui suuri muutos, kun hän muutti pikavauhdilla Rovaniemeltä Helsinkiin ja liittyi HBA-Märskyn naisten Korisliiga-joukkueeseen.

Vielä joulukuun tienoilla Klemetti opiskeli Ounasvaaran urheilulukiossa, mutta ratas oli pyörinyt jo hetken aikaa, että uusia haasteita tultaisiin hakemaan etelämmästä.

– Sain soiton akatemiavalmentaja Jarmolta (Dementjeff) keskiviikkona ja torstaina, että HBA:ssa olisi paikka vapaana. Sunnuntaina olin jo pakannut tavarat ja matkalla Helsinkiin, Klemetti kertoo.

Naisten Korisliigassa Klemetti on esiintynyt nyt viiden ottelun verran. Lisäksi pelejä kertyi muuton jälkeen Helmi Basketin 19- ja 17-vuotiaiden SM-sarjajoukkueissa.

Kuluvan kesän Klemetti viettää nuorten maajoukkueryhmän seassa Kisakallion Susi Training Centerissä.  Ensimmäinen leiri on jo takana ja haastattelun aikaan toinen on edessä kuluvalla viikolla.

– Viime viikon leiri oli yksi kivoimmista leireistä, missä olen päässyt käymään. Yhdistettiin ikäluokkia, niin se tuo vaihtelua ja pääsee tutustumaan uusiin ihmisiin, Klemetti kertoo.

– Odotan seuraavaa leiriä innolla, vaikka meillä onkin piip-testi. Sitä en odota, mutta se menee siinä ohessa, kun muuten on hauskaa, Klemetti nauraa.

Juttua muokattu: Emilia Klemetti ei ole RoNMKY:n ensimmäinen tyttöpelaaja, joka on pelannut nuorisomaajoukkueissa. Ensimmäinen on Sini Latvala (os. Poikela).

 
13.3.2024 15:58 Susi All Star

Tyttöjen ja poikien SUSI All Stars -leirin ilmoittautuminen on alkanut

SUSI All Stars on Koripalloliiton maajoukkueohjelman, Suden polun, ensimmäinen askelma. Vuonna 2024 leiritykseen osallistuvat 2010-2011 syntyneet pelaajat.

6.2.2024 16:35 Sudenpennut

Sudenpentujen EM-kisojen lohkot kesälle arvottu – MU18 saa kotikisoihin mielenkiintoisen alkulohkon

Kansainvälinen koripalloliitto FIBA järjesti tiistaina Saksan Freisingissa ensi kesän koripallon nuorten EM-turnausten lohkoarvonnat. Tampereen kotikisoissa esiintyvä 18-vuotiaiden poikien maajoukkue kohtaa alkulohkossaan Slovenian, Espanjan ja Liettuan.

15.1.2024 10:48 Pääjuttu

Motonet ja Suomen Koripalloliitto yhteistyöhön

Suomalainen perheyritys Motonet ja Suomen Koripalloliitto ovat sopineet yhteistyöstä. Motonet aloittaa koripallon juniorimaajoukkueiden toisena pääyhteistyökumppanina. Yhteistyön kohokohtiin kuuluvat heinä–elokuussa Tampereella pelattavat 18-vuotiaiden poikien EM-kisat.

5.1.2024 17:24 Sudenpennut

Sudenpennuille kolme kultamitalia tuliaisiksi Tallinnan Baltic Sea Cupista

Suomen nuorisomaajoukkueet, Sudenpennut, lähti kotimatkalle kolme tusinallista kultamitaleita taskussaan Tallinnasta, kun Suomen 18-vuotiaiden tyttöjen ja poikien sekä 16-vuotiaiden tyttöjen maajoukkueet juhlivat Baltic Sea Basketball Cupin mestaruutta.

4.1.2024 23:10 Sudenpennut

Sudenpennuille jo toinen kolmen voiton päivä Tallinnan Baltic Sea Cupissa

Suomen nuorisomaajoukkueet nappasivat jo toistamiseen kolme voittoa neljästä mahdollisesta Tallinnassa pelattavassa Baltic Sea Basketball Cupissa. Suomen vastustaja turnauksen toisena päivänä oli Viro.

3.1.2024 20:07 Sudenpennut

Sudenpennuille kolme voittoa neljästä Latviaa vastaan Baltic Sea Cupin avauspäivänä

Suomen nuorisomaajoukkueet nappasivat kolme voittoa neljästä Latviaa vastaan Tallinnassa tänään alkaneessa Baltic Sea Basketball Cupissa. Latvia pelaa Suomen tapaan ensi kesänä A-divisioonan EM-kisoissa 16- ja 18-vuotiaiden ikäluokissa sekä tytöissä että pojissa.

1.1.2024 16:05 Sudenpennut

Suomen nuorisomaajoukkueet valittu Tallinnassa pelattavaan Baltic Sea Basketball Cupiin 2024

Suomen 16- ja 18-vuotiaiden tyttöjen ja poikien maajoukkueet on valittu Baltic Sea Basketball Cupiin. Perinteikäs maajoukkuevuoden käynnistävä turnaus pelataan Audentesin urheilukoulussa, Tallinnassa, 3.-5.1.2024.

27.12.2023 10:03 Pääjuttu

Nuorten maajoukkueilla edessä ainutlaatuinen arvokisakesä, valmennustiimeissä ennätysmäärä naisia

Nuorten maajoukkueet aloittavat vastanimettyjen valmennustiimien johdossa valmistautumisen ainutlaatuiseen vuoteen: Koripallon nuorten MM-kisoissa nähdään toista kertaa historiassa suomalaisjoukkue, kun 17-vuotiaat tytöt pelaavat heinäkuussa Meksikossa. Heti perään katseet kääntyvät Tampereelle, jossa 18-vuotiaat pojat isännöivät EM-kisoja.

18.12.2023 19:34 Pääjuttu

Tyttöjen koripallomaajoukkueet rynnivät maailmanlistan sijalle kymmenen

Suomalainen koripalloperhe pääsee jälleen juhlimaan vaikuttavaa saavutusta: kansainvälisen koripalloliitto FIBA:n päivitetyssä rankingissä Suomen tyttömaajoukkueet nousivat sijalta 16 jo kymmenen parhaan joukkoon.

29.11.2023 10:43 Susi All Star

Susi All Star Cupin mestarijoukkueiksi Team Lahtinen ja Team Koponen

Viikonloppuna Kisakallion Susi Training Centerissä pelatussa Susi All Star Cupissa turnauksen mestaruutta juhlistivat tytöissä Team Lahtinen ja pojissa Team Koponen.

Näytä lisää vastaavia