2.11.2021 14:53 Viime kauden päätteeksi Itävallan mestaruutta Swans Gmundenissa juhlinut Daniel Dolenc, 28, vaihtoi täksi kaudeksi joukkuetta, kun hän siirtyi Ranskan Nationale Masculine 1 pelaavan Les Sablesin joukkueeseen. Dolenc jatkaa jo viime kaudelta tuttua teemaa hakiessaan uudenlaisia haasteita.
Daniel Dolenc siirtyi täksi kaudeksi Ranskaan. (Kuva: Ville Vuorinen)
Les Sables osoitti halukkuutensa saada suomalaissentteri riveihinsä eikä Dolencin tarvinnut miettiä lähtemistä Ranskaan.
- Valmentaja oli skoutannut minut ja oli kiinnostunut ja halusi minut joukkueeseen. Täällä oli hyvä paikka tarjolla ja hän tiesi mitä tulee saamaan. Sain hyvän kuvan seurasta, joten päätös oli helppo, Dolenc kertoo seuravalintansa taustoista.
Dolencilla on menossa toinen kausi ulkomailla. Viime kausi meni Itävallassa ja nyt hän halusi hakea jälleen uusia haasteita.
- Jatkettiin samalla teemalla mitä ennenkin, eli mentiin taas vähän epämukavuusalueelle ja erilaiseen suuntaan. Tykkään haastaa itseäni erilaisissa koripalloympäristöissä.
Ranskalaista koripalloa kuvaillaan usein atleettiseksi ja pääsarjaa pidetään yleisesti Euroopan atleettisimpana sarjana. Dolenc vahvistaa stereotypiat todeksi myös pari pykälää alemmalla tasolla.
- Täällä pelataan nopeaa korista, jossa välillä ei ole niin paljon järkeä mukana. Tosi atleettinen sarja ja atleettisia kavereita vastassa.
- Tämä on paikka, jossa pitää olla luottamusta itseensä, pelata omilla vahvuuksilla ja luottaa omiin kykyihinsä. Ne ovat tärkeitä tässä sarjassa. Täällä otetaan nopeita ratkaisuja ja luotetaan omaan heittoon. Minulla on iso rooli, joten täytyy uskaltaa ottaa niitä ratkaisuja, Dolenc kuvailee.
NM1 pelataan kahdessa 14 joukkueen lohkossa, josta kaksinkertaisen sarjan jälkeen joukkueet jaetaan kolmeen erillislohkoon. A-lohkossa mukana ovat molempien alkulohkojen viisi parasta, B-lohkossa sijoille 6-10 sijoittuneet ja C-lohkossa 11-14 sijoittuneet joukkueet.
A-lohkon voittaja nousee suoraan ProB-sarjaan. Sen jälkeen loput A-lohkon joukkueista pelaavat pudotuspeleissä B-lohkon seitsemää parasta vastaan. Pudotuspelien voittaja nousee niin ikään ProB-sarjaan.
Les Sables lähti kauteen isoin panostuksin tavoitteenaan kärkisijat. Alkukausi on ollut joukkueelle kuitenkin hankala, sillä kahdeksan ottelun jälkeen Les Sables on lohkossaan toiseksi viimeisenä voitettuaan kahdeksasta pelistään kaksi.
- On ollut vaikea alkukausi joukkueella. Meillä oli kovat odotukset kauteen ja paperilla kova nippu. Emme vain ole saaneet pakkaa kasaan ja olemme hävinneet pelejä. Emme ole täyttäneet odotuksia joukkueena.
- Kaikki ovat uusia toisilleen eivätkä ketkään ole ennen pelanneet yhdessä, joten siinä on kestänyt, että sellainen koheesio kehittyisi, Dolenc pohtii tahmean alkukauden syitä.
Mitään ei ole vielä menetetty, sillä kautta on vielä paljon jäljellä. Dolencin mukaan tavoitteet ovat edelleen lohkon kärkipäässä.
- Odotus olisi, että pääsisimme ylimpään jatkolohkoon, eli pitäisi olla viiden joukossa kahden ensimmäisen kierroksen jälkeen, ja siitä sitten jatkosarjaan sekoittamaan pakkaa. Meillä on tavoitteena olla tämän sarjan kärkijoukkueita, mutta emme ole vielä ensimmäisten pelien perusteella täyttäneet odotuksia.
Henkilökohtaisella tasolla Dolenc on aloittanut kauden hyvin. Hän on joukkueensa ehdotonta tilastokärkeä 26 minuutin peliajalla, 9,3 pistekeskiarvolla ja levypalloja on tarttunut kouriin keskimäärin 6,1. Dolenc tietää kuitenkin pystyvänsä vielä parempaan.
- Omat tavoitteet on vielä auttaa joukkuetta enemmän ja kehittää sekä itseä että sitä kautta joukkuetta samalla, Dolenc alleviivaa.
Alexander Madsen edusti viime kaudella katalonialaisseura Lleidaa, joka lähti ACB-liigaan sarjanousijana. Joukkue onnistui uusimaan paikkansa sarjassa, mutta Madsenin kauteen mahtui omat haasteensa.
Susijengin takamies Edon Maxhunilla oli tapahtumarikas kausi. Hän aloitti kauden Ranskassa, käväisi Italiassa ja päätti sen Turkissa.
Elias Valtonen pelasi hyvän kauden Espanjan ACB-liigan Granadassa, vaikka joukkueen kausi päättyi harmillisesti putoamiseen. Seuraavaksi Valtonen suuntaa katseensa kohti elokuun EM-kotikisoja.
Perttu Blomgrenin, 23, toiseen kauteen Euroopan korisparketeilla mahtui paljon. Hän aloitti kauden Sarajevossa, Bosniassa ja päätti sen Latvian liigan finaaleissa Ventspilsin riveissä. Susijengiläisistä Severi Kaukiainen pääsi juhlimaan Viron mestaruutta ja valittiin pudotuspelien MVP:ksi.
Remu Raitanen pääsi kauden aikana kokemaan Slovakian ja Islannin erilaisen koripallotavat ja -kulttuurit. Vuosi oli Raitaselle kaikkinensa antoisa.
Pelaamisen lisäksi Olivier Nkamhoua on myös järjestämässä koripalloleiriä isänsä kotikylässä Kamerunissa. Toukokuussa järjestettävä leiri pidetään nyt toisen kerran.
Jukka Toijala vastasi myöntävästi Lassi Tuovin kutsuun liittyä hänen apuvalmentajakseen Japanin B-leaguessa pelaavaan Yokohama B-Corsairsiin. Toijala on nauttinut täysin siemauksin uudesta haasteesta ja kulttuurista.
Slovakian liigassa saatiin runkosarja päätökseen viime viikolla ja Aatu Kivimäen Patrioti Levice nappasi itselleen runkosarjan voiton. Kivimäki lähtee luottavaisin mielin mestaruusjahtiin.
Edon Maxhuni siirtyi helmikuun alussa italialaisjoukkue Scafatiin. Susijengin takamies haluaa auttaa joukkuetta säilyttämään paikkansa Serie A1:ssä.
Karkkilan koripallokaupungista ponnistavan Aatu Kivimäen, 27, edellisestä miesten maaottelusta on ehtinyt vierähtää vuosi, ja silloinkin vastassa oli Tanska. Kuluneen vuoden aikana Saksan Bundesliigan Tübingenista Slovakian mestari Patrioti Leviceen siirtynyt Kivimäki luottaa siihen, että samat reseptit, joilla Tanska peitottiin vuosi sitten Espoo Metro Areenalla, pätevät myös tänä iltana Kööpenhaminassa.