Alex Murphy aloittaa ammattilaisuransa Kataja Basketissa

4.8.2017 17:45 Korisliigan hallitseva mestari, joensuulainen Kataja Basket, ja parhaillaan paikasta Susijengin EM-kisajoukkueeseen taisteleva Alex Murphy, 24, ovat solmineet sopimuksen tulevasta pelikaudesta. 206-senttinen Murphy päätti viime keväänä vuotensa USA:n yliopistoliiga NCAA:n Northeasternissa ja viimeisteli seniorikaudellaan kunnioitettavat teholukemat.

Alex Murphy aloittaa ammattilaisuransa Kataja Basketissa.

Murphy pelaa paraikaa paikasta Susijengin EM-kisajoukkueeseen.

Yliopistouransa aikana Murphy edusti Dukea (kuvassa), Floridaa ja Northeasternia.

Suomi-paidan Murphy veti ensi kertaa ylleen kesällä 2012. Kuvat: Ville Vuorinen, Duke & Francois Perthuis.

Susijengiä jo neljättä kesäänsä edustavan Erik Murphyn ja viime kesänä 20-vuotiaiden maajoukkueessa debytoineen Tomas Murphyn muodostaman veljessarjan keskimmäinen debytoi Susijengissä viime viikonloppuna. Tätä ennen hän oli tehnyt vakuuttavaa jälkeä niin 20-vuotiaissa ”Sudenpennuissa” kuin Suomen haastajamaajoukkueessakni.

Ensimmäisen maaottelunsa Alex pelasi kesällä 2012, jolloin U20-joukkue kaatoi Viron. Murphyn saldo ottelussa, 36 pistettä ja yhdeksän levypalloa, on kautta aikain paras debyytti koripallomaajoukkueidemme historiassa kumpikin sukupuoli huomioon otettuna.

Kesällä 2015 Murphy kuului Suomen haastajamaajoukkueen kokoonpanoon Etelä-Korean universiadeissa. Murphy nousi koko turnauksen korintekijätilaston kärkeen 20,0 pisteen keskiarvollaan.

Murphyn yliopistoura oli katkonainen loukkaantumisten ja joukkueidenvaihdosten johdosta, mutta edustettuaan ensimmäiset vuotensa Dukea ja Floridaa Murphy sai erityisoikeuden edustaa viidennellä kaudellaan Northeasternia. Päättynyt kausi olikin Murphylta mainio: 29 ottelua 33 minuutin peliajalla 14,0 pisteen, 5,8 levypallon ja 1,8 syötön keskiarvoilla. Pelitilanneheittonsa Murphy upotti 50 %, kolmosensa 38 % ja vapaaheittonsa 53 % tarkkuudella.

Katajan päävalmentaja Greg Gibson on luonnollisesti tyytyväinen Murphyn tartuttua joensuulaisten tarjoukseen.

- Alexin tulo on upea juttu. Kyseessähän on kaveri, jolla oli yliopistouralla omat vaikeutensa, mutta lopulta hän pystyi näyttämään parasta osaamistaan. Fiksu pelaaja, joka taitaa useita asioita. Osaa heittää, laittaa palloa lattiaan, pärjää puolustuspäässä jopa pienempien pelipaikkojen pelaajille.

- Kataja on hänelle todella hyvä paikka ottaa ensiaskeleet ammattilaisena, Gibson uskoo.

”Haluan olla johtava pelaaja”

- Pelaaminen ammattilaisena on aina ollut unelmani. Kun se nyt on totta, olen todella iloinen siitä, että seuraava etappi matkallani on niinkin hieno joukkue ja organisaatio kuin Kataja Basket, Alex kertoo.

- Seuran historia puhuu puolestaan: Joensuussa on voittamisen kulttuuria. On upeaa päästä osaksi sitä. Juuri tämä oli yksi iso syy päätökselleni.

- Valmentaja Gibsonin kanssa käymäni keskustelut vakuuttivat myös. Hän on erittäin miellyttävä, osaava henkilö ja esittämänsä ajatukset tulevasta kaudesta ovat innostavia.

- Olen valmis tuomaan joukkueeseen taitoa ja monipuolisuutta sekä hyökkäys- että puolustuspäähän. Haluan myös johtaa joukkoja esimerkilläni. Tulen tekemään kaikkeni sen eteen, että joensuulaiset näkevät parasta osaamistani ja sitä kautta voittaisimme otteluja, Murphy painottaa.

- Vaikka edessä on vasta ensimmäisen kauteni ammattilaisena, uskon tulevani olemaan luottamuksen arvoinen.

Katajalla on voimassa pelaajasopimukset kaudesta 2017-18 Alex Murphyn, Emil Djeenin, Johannes Lasaroffin, Ilari Seppälän, Jesse Niemen, Tommi Huolilan, Mikael Kauhasen, Atte Pertun ja Vesa Mäkäläisen kanssa. Joukkuetta valmentavat Greg Gibson ja Tuomas Oja.

Kokemusta Dukesta ja Floridasta

Erinomaisesti sujuneiden high school -pelien (2008-11) ansiosta Murphylla riitti kysyntää aina USA:n suurimpia yliopistoja myöten. Hän valitsi lopulta Duken, jonne siirtyi syksyllä 2011 legendaarisen, USA:n miesten maajoukkuetta vuodesta 2006 valmentaneen ja viisi NCAA-mestaruutta voittaneen Mike Krzyzewskin oppiin.

Ensimmäisen Duke-vuotensa tuolloin vasta 18-vuotias Murphy käytti pelkästään harjoitteluun. Seuraavalla kaudella (2012-13) hän eteni Blue Devilsin kanssa maan kahdeksan parhaan yliopiston joukkoon. Murphy rekisteröi 31 ottelussa 2,1 pistettä ja 1,0 levypalloa ottelua kohden.

Kolmannen Duke-kautensa alkumetreillä Murphy loukkaantui ja siirtyi jo ennen vuoden loppua isoveljensä Erikin jalanjäljillä Floridan yliopistoon. Siirtokarenssin jälkeen Alex debytoi Floridassa vuodenvaihteessa 2014-15 ja urakoi 22 ottelussa 5,1 pisteen ja 2,0 levypallon keskiarvoilla.

Syksyllä 2015 Alex loukkaantui uudelleen vain kolmen pelatun ottelun jälkeen. Hän hakikin NCAA:lta erikoisluvan pelata vielä yhden kauden NCAA-liigaa entisen Duke-valmentajansa Krzyzewskin suosituksella. Viimeisellä yliopistokaudellaan terveeksi päässyt Murphy pistikin tuulemaan 14,0 pisteen ja 5,8 levypallon keskiarvoilla.

Lisätietoja: Alex Murphy
 
24.3.2018 Haastattelu

Lauri Markkanen: ”Olen vähitellen tottunut tähän rytmiin”

Lauri Markkasen ensimmäinen kausi NBA:n Chicago Bullsissa on kääntynyt loppusuoralleen. Tulokaskausi on ollut vasta 20 vuotta täyttävälle Markkaselle ikimuistoinen, mutta jyväskyläläisen HoNsUn kasvatin tavoitteena on pitkä ammattilaisura maailman parhaassa koripalloliigassa ja tulokaskausi on siinä vain ensimmäinen luku.

7.2.2018 08:45 Suomalaiset ulkomailla

Korisliigan MVP Antto Nikkarinen loppukaudeksi Kotkaan

Kahtena perättäisenä keväänä Korisliigan pudotuspelien ulkopuolelle jäänyt perinteinen kotkalaisjoukkue KTP-Basket saa riveihinsä huippuvahvistuksen. Hallitseva Korisliigan MVP ja alkukauden Ruotsin liigaa Jämtlandissa pelannut Susijengi-takamies Antto Nikkarinen, 26, on solminut loppukauden kestävän sopimuksen KTP:n kanssa, uutisoi Kymen Sanomat.

NBA-matkasta unohtumaton startti 6. pelaajien vuodelle – ”Upea kokemus”

NBA-matkan voittajat Matti ja Henri näkivät aitiopaikoilta Lauri Markkasen ennätysillan ja pääsivät tapaamaan suomalaistähteä New Yorkissa.

17.1.2018 12:00 Suomalaiset ulkomailla

Lauri Markkasesta ensimmäistä kertaa vuoden koripalloilija

Vastikään NBA:n ennätyksen taalaliigan historian kaikkien aikojen nopeimmin 100 onnistunutta kolmen pisteen heittoa upottaneena pelaajana kirjauttanut Lauri Markkanen, 20, on nimetty ensimmäistä kertaa urallaan Suomen urheilutoimittajien valinnoissa vuoden koripalloilijaksi. Markkanen katkaisi Petteri Koposen kuusivuotisen putken vuoden koripalloilijana.

31.12.2017 09:50 Suomalaiset ulkomailla

EM-kotikisat, Lauri Markkasen nousu NBA-tähteyteen ja 16-vuotiaiden EYOF-pronssi: koripallovuosi 2017 jää historiankirjoihin

2017 jää historiaan vuotena, jolloin koripallo nousi Suomessa koko kansan huulille. Lauri Markkasen uroteot Arizona Wildcatsissa ja Chicago Bullsissa, Susijengin hurmokselliset otteet EM-kotikisoissa sekä suomalaisen koripallohistorian ensimmäinen kansainvälinen arvokisamitali 16-vuotiaiden poikien olympiafestivaaleilla olivat tapahtumarikkaan koripallovuoden kohokohdat.

29.12.2017 14:55 Suomalaiset ulkomailla

Carl Lindbomille pesti Kroatian liigaan

Alkukaudella Liettuan liigassa pelannut ja joulukuussa Helsinki Seagullsia edustanut Susijengi-laituri Carl Lindbom, 26, on solminut sopimuksen Kroatian liigaa pelaavan KK Osijekin kanssa. 206-senttinen Tapiolan Hongan kasvatti tekee ensiesiintymisensä uuden joukkueensa paidassa 6. tammikuuta Kroatian cupin kotiottelussa KK Sibenikiä vastaan.

Erik Murphy ei jatka Nanterressa

Ranskan Pro A -liigan kärkikahinoissa pelaavaa Nanterre-92:a syyskaudella edustanut Susijengi-laituri Erik Murphy, 27, ei jatka ranskalaisjoukkueessa uuteen vuoteen. 208-senttinen Murphy pelasi viimeisen ottelunsa Nanterren paidassa viikonloppuna, kun joukkue voitti kotikentällään Chalon/Saonen.

2.12.2017 15:00 Suomalaiset ulkomailla

EM-kotikisoissa menestynyt Susijengi ja Lauri Markkanen ehdolla vuoden urheiluilmiöksi, Markkanen kisaa myös vuoden läpimurrosta

Vuoden 2017 EM-kotikisoissa voittoja kerännyt ja ennätysyleisöjä hurmannut Susijengi nuoren tähtensä Lauri Markkasen johdolla kisaa vuoden 2017 urheiluilmiön palkinnosta Suomen Urheilugaalassa. Markkanen nimettiin lauantaisessa ehdokkaiden julkistamistilaisuudessa myös kisaamaan vuoden läpimurrosta.

26.11.2017 19:00 Haastattelu

50 maaottelun Roope Ahonen: ”Pelaajana pitää olla valmis, kun tilaisuus tarjoutuu”

Salon Vilppaan kasvatti Roope Ahonen, 27, siirtyi osaksi Susijengin kokenutta kaartia perjantai-iltana, kun Suomi aloitti MM-karsintansa päihittämällä Bulgarian vieraskentällä Botevgradissa. Uransa 50. A-maaottelun pelannut Ahonen on toipunut viime kesän alaraajavammastaan ja uskoo pystyvänsä suureen rooliin tiellä kohti Kiinan MM-kisoja.

18.11.2017 16:00 Suomalaiset ulkomailla

Susijengin Carl Lindbom ei jatka Liettuassa

Alkusyksyllä kaksivuotisen sopimuksen liettualaisen Juventus Utenan kanssa allekirjoittanut Tapiolan Hongan kasvatti Carl Lindbom, 26, ei jatka Liettuassa. Susijengiä viime syyskesän EM-kotikisoissa edustanut 206-senttinen iso laitahyökkääjä etsii paraikaa uutta seuraa.

Näytä lisää vastaavia