Maahanmuuttajataustaisilla nuorilla urheiluharrastuksen pariin pääseminen voi olla tärkeä osa sopeutumista uuteen elämään, kotimaahaan ja uuteen yhteisöön. Urheiluharrastuksen kautta oppii kieltä, saa ystäviä ja onnistumisen kokemuksia.
Näin kävi esimerkiksi Mostafa Asadille, joka saapui Suomeen Iranista vuonna 2006.
— Kun muutimme perheen kanssa Suomeen, näin heti uuteen asuntoon saapuessamme keittiön ikkunasta hiekkakentän ja kaksi maalia. Iranissa katufutis oli ollut minulle todella tärkeää. Parin päivän päästä sain ensimmäiset kaverit jalkapallokentältä. Hekin olivat Afganistanista kotoisin, mutta he olivat olleet Suomessa jo monta vuotta. Pelasin heidän kanssaan päivät pitkät jalkapalloa, Asadi kertoo.
Nykyään Asadi työskentelee liikunta-asiantuntijana Me-säätiössä, joka edistää lasten, nuorten ja perheiden tasavertaisia mahdollisuuksia.
— Haluamme varmistaa, että jokaisella lapsella ja nuorella olisi mahdollisuus osallistua ja kuulua joukkoon. Teemme sen kahdella tapaa. Meidän fyysinen yhteisötalo sijaitsee Itä-Helsingin Mellunmäessä ja teemme siellä työtä suoraan lasten, nuorten ja perheiden kanssa. Lisäksi keräämme dataa vapaa-ajan vaikuttavuudesta myös muilta. Esimerkiksi urheiluseuroilta, kunnilta, yhteisötaloilta ja partiolta.
Asadi on ollut perustamassa myös jalkapalloseura FC Meltsiä, jonka toiminta on laajentunut jalkapallonpeluusta muun muassa kokonaisvaltaisempaan harrastustoimintaan ja perhetyöhön.
Ongelmattomasti Asadin matka nykyiseen tilanteeseen ei kuitenkaan ole sujunut. Asadi joutui todistamaan esimerkiksi liikunnanopettajana työskennellessään rasismia, jolle kukaan ei halunnut tehdä mitään. Tilanne turhautti Asadia.
— En halunnut katsoa enää sitä epäoikeudenmukaisuutta ja eriarvoisuutta, mitä olin kokenut koko ajan itse matkan varrella.
Oma jalkapalloura, valmentamisvuodet sekä jalkapallossa että salibandyssä sekä erilaiset opinnot ja nuoristyö kuitenkin myös opettivat Asadille paljon.
— Kaikkia lapsia ja nuoria niin urheilussa kuin nuorisotyössä yhdisti kaksi suurta toivetta: turvallisen aikuisen läsnäolo ja kuulluksi ja ymmärretyksi tuleminen. As simple as that!
Olsi Marko tuntee maahanmuuttajanuorten haasteet. Hän on toiminut Yökoriksen projektikoordinaattorina vuodesta 2009.
— Kulttuuriset erot, perhetausta, kielitaito, ennakkoluulot, ohjaajien tietotaidon puute…, Marko listaa.
Helsingin NMKY:n järjestämä Yökoris tarjoaa matalan kynnyksen korista nuorille. Toiminnassa on havaittu, että osallistuminen harrastustoimintaan vahvistaa nuorten hyvinvointia ja luo tunteen mukanaolosta. Integroituminen yhteiskuntaan helpottuu ja oman tulevaisuuden suunnittelu helpottuvat.
— Tämän lisäksi osallistuminen aktiviteetteihin vähentää ennakkoluuloja ja estää syrjäytymistä. Ja tietenkin kaikki tämä saa yhä useamman liittymään toimintaan, Marko toteaa.
Mutta miten päästäisiin tilanteeseen, jossa mahdollisimman moni pystyisi osallistumaan harrastus- ja urheilutoimintaan?
— Urheilun tulisi olla halvempaa ja saavutettavampaa. Valmentajien tulisi saada lisää monikulttuurista koulutusta. Perheitä pitäisi osallistuttaa, Marko listaa.
— Valmentajat voivat omalta osaltaan torjua syrjintää ja tuoda esiin hyviä roolimalleja. Tämä kaikki edistää inkluusiota.
Valmentajilla on tärkeä rooli nuorten elämässä. Valmentajat ovat myös roolimalleja, joilta nuoret ja lapset saavat tukea, ohjausta, kannustusta ja neuvoja.
Erityisryhmien kohtaamista voi oppia ja pitää oppia, mutta myös omiin vaistoihinsa ja taitoihinsa voi luottaa.
— Ole oma itsesi, älä pelkää näyttää tunteitasi, toteaa Mieli ry:n asiantuntija Miguel Reyes.
— Ole selkeä ja toista asioita. Kuuntele ja kunnioita toisia ja heidän näkemyksiään. Luo yhteiset pelisäännöt kaikille, joilla kunnioitetaan kaikkia.
Mieli ry tekee yhteistyötä Suomen Koripalloliiton ja Pohjola Vakuutuksen kanssa tukien nuorten mielen hyvinvointia. Nuori mieli urheilussa -toiminta tarjoaa valmentajille työkaluja, joilla voi vahvistaa nuorten urheilijoiden mielenterveyttä ja hyvinvointia. Työkalujen avulla ohjaajat ja valmentajat voivat kohdata nuoria ja erilaisia erityisryhmiä niin, että nuorten innostus harrastamiseen säilyy ja he tuntevat olonsa turvalliseksi, kannustetuksi ja kohdatuksi.
Toiminta tarjoaa verkkokursseja, jotka on pääasiallisesti tarkoitettu 10–15-vuotiaiden valmentajille. Kaikki kurssit ovat ilmaisia.
Kouluttautumisen lisäksi Reyesin viesti valmentajille on yksinkertainen, mutta sitäkin tärkeämpi.
— Tärkein asia, mitä voimme antaa nuorille, on toivo. Olemme sitten valmentajan tai vanhemman roolissa, meidän aikuisten pitää olla aikuisia, ja lapsia varten.
Kuvat: Samira Lee