Petteri Koponen Korisliigaan pitkän tauon jälkeen, vahvistaa Seagullsia

13.8.2021 10:58 Korisliigasta keväällä 2008 Suomen mestarina ja liigan arvokkaimpana pelaajana lähtenyt MaSu-Basketin kasvatti Petteri Koponen, 33, palaa kotimaan pääsarjakentille kolmentoista ulkomaan ammattilaisvuoden jälkeen. Susijengin pitkäaikaisen keulakuvan, mm. Espanjassa, Venäjällä ja Italiassa uraa tehneen Koposen uusi seura on Helsinki Seagulls.

Petteri Koponen viilettää ensi kaudella Korisliigassa. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.

- Hienoa palata takaisin Suomeen. Kolmentoista ulkomailla vietetyn vuoden jälkeen nyt oli aika palata kotiin. Hieno kausi tulossa ja tavoitteena totta kai nostaa pantteria keväällä! Koponen kommentoi Seagullsin tiedotteessa.

- Olen erittäin tyytyväinen, että saamme Petterin kaltaisen pelaajan takaisin Suomeen, Korisliigaan ja ennen kaikkea Helsinki Seagullsiin. Hän on kuitenkin yksi kaikkien aikojen parhaista suomalaisista pelaajista. On ilo ja kunnia päästä tekemään yhteistyötä hänen kanssaan, Seagullsin päävalmentaja Jussi Laakso iloitsee.

- Alustavia keskusteluja käytiin jo viime kauden puolella, mutta kesän alkupuolella asiat alkoivat realisoitua ja pääsimme ajatuksen tasolta reippaasti eteenpäin. Petteri tuo takamiesosastollemme merkittävän lisän.

Korisliigassa Koponen nähtiin edellisen kerran vuonna 2008, jolloin hän edusti toiseen perättäiseen SM-kultaan päättyneellä kaudella Honkaa. Tuolloin Koponen valittiin Korisliigan vuoden pelaajaksi. Koposella on Suomen kentiltä (2004-08) palkintokaapissaan kaksi SM-kultaa, yksi SM-pronssi ja Suomen cupin hopea.

- Petterin saaminen meidän riveihin on tietenkin huikea asia Seagullsille, ja nostaa myös Suomi-koriksen ja Korisliigan profiilia. Samalla se on osoitus siitä, mihin seuramme on valmis ja millaisia panostuksia organisaatiomme on valmiina tekemään päämäärätietoisella matkallamme kohti Helsinki Gardenia ja kansainvälisiä pelejä, iloitsevat Helsinki Seagullsin pääomistajat Janne ja Sinikka Kulvik.

Helsinki Seagullsilla on voimassa sopimukset alkavasta 2021-22-pelikaudesta Petteri Koposen, Timo Heinosen, Shawn Huffin, Santeri Makkosen, Samuli Mäkelän, Lassi Nikkarisen, Antti Kanervon, Tuukka Kotin, Emil Skytän ja Sakari Laakson kanssa. Joukkuetta valmentaa Jussi Laakso.

Suomen tuplamestaruus, NBA-varaus, Eurocupin ja Saksan mestaruudet

Malmilaisessa MaSu-Basketissa koripalloilijanpolkunsa aloittanut Petteri Koponen debytoi Korisliigassa Espoon Hongan väreissä vasta 16 vuoden iässä syksyllä 2004.

Vain kaksi kautta myöhemmin (2006–07) Koponen johdatti Hongan Suomen mestaruuteen joukkueen aloitusviisikon pelinrakentajana. Seuraavana keväänä (’08) Honka uusi mestaruutensa ja Koponen palkittiin Korisliigan arvokkaimpana pelaajana (MVP).

Kesällä 2007 Koponen valittiin NBA:n draftitilaisuudessa kaikkien aikojen ensimmäisenä suomalaisena ensimmäisen kierroksen varauksena. Philadelphia 76ers varasi Koposen numerolla 30. ja lähetti hänet pelaajakaupassa Portland Trailblazersiin, missä Koponen pelasi NBA:n kesäliigaa 2007 ja 2008. Koposen NBA-oikeudet siirtyivät Dallas Mavericksille kesällä 2012.

Vuosina 2008–12 Koponen edusti Virtus Bolognaa Italian Serie A:ssa. Koponen saavutti Virtuksen kanssa Euroopan kolmoskilpailun EuroChallengen mestaruuden (2009), kaksi Italian cupin hopeaa ja kaksi Italian supercupin hopeaa. Tilastollisesti parhaalla Serie A -kaudellaan (2011–12) Koponen kirjautti Virtukselle 14,3 pistettä, 3,0 levypalloa, 2,6 syöttöä ja 1,0 riistoa ottelua kohden.

Kesällä 2012 Koponen solmi kolmivuotisen sopimuksen Moskovan kupeessa sijaitsevan venäläisen BC Himkin kanssa. Koponen edusti Himkiä neljä kautta (2012–16) ja pelasi Himkin keltasinisissä Venäjän liigaa, VTB-liigaa, Euroliigaa sekä Eurocupia.

Koposen Himkin vuosien kohokohta oli Euroopan toiseksi kovatasoisimman kansainvälisen seurakilpailun, Eurocupin, mestaruus keväällä 2015. Koponen nimettiin samalla kaudella Eurocupin ykköstähdistöviisikkoon sekä VTB-liigan parhaaksi kuudenneksi pelaajaksi. Neljän Venäjän kautensa aikana Koponen nimettiin myös kerran Euroliigan viikon pelaajaksi, ja hän saavutti joukkueineen kahdesti Venäjän hopeaa. Toiseksi viimeisellä Himki-kaudellaan Koponen tilastoi Venäjän ja Itä-Euroopan VTB-liigassa 14,8 pistettä, 3,8 syöttöä, 2,4 levypalloa ja 1,0 riistoa per peli.

Kesällä 2016 Koponen siirtyi tarunhohtoiseen katalonialaisseura FC Barcelonaan, jota hän edusti kaksi kautta Euroliigassa ja Espanjan ACB-liigassa. Koponen juhli FC Barcelonan kanssa Espanjan cupin (Copa Del Rey) mestaruutta keväällä 2018 ja hänet nimettiin ACB-liigakauden 2017–18 viikon 26 parhaaksi pelaajaksi. Samalla kaudella Koponen kirjautti joukkueelleen 8,8 pistettä, 1,9 levypalloa ja 1,5 syöttöä ottelua kohden.

Barcelonasta Koposen tie vei Saksan Bundesliigaa ja Euroliigaa pelanneeseen Bayern Müncheniin, jossa hän viihtyi kahden kauden ajan. Saksan vuosien kruunuksi Koponen ja Bayern juhlivat Bundesliigan mestaruutta keväällä 2019.

Toistaiseksi viimeisimmän ulkomaiden pysähdyksensä Koponen teki kevätkaudella 2021, jolloin hän edusti Reggio Emiliaa Italian Serie A:ssa. Reggio Emiliassa Koponen viimeisteli 8,0 pistettä ottelua kohden ja upotti kolmosensa 54,5% osumatarkkuudella.

Euroliiga-urallaan Koponen on pelannut muhkeat 155 ottelua 8,3 pisteen ja 1,8 syötön keskiarvoin. Kolmen pisteen heittonsa Koponen on upottanut Euroliigassa hurjalla 46,2% osumatarkkuudella (196/421) ja vapaaheittonsa niin ikään erinomaisella 90,1% tarkkuudella (146/162).

Susijengissä Koponen debytoi kesällä 2006 vasta 18 vuoden iässä. Siitä lähtien hän on kuulunut maajoukkueen kantaviin voimiin ja kaikkien aikojen suomalaiskoripalloilijoiden terävimpään kärkeen.

Koponen on edustanut Suomea vuosien 2011, 2013, 2015 ja 2017 EM-kisoissa sekä vuoden 2014 MM-kisoissa. Kesällä 2013 Koponen vei nimiinsä EM-kisojen riistokuninkuuden ja vuotta myöhemmin MM-kisojen syöttökuninkuuden.

Koponen on tähän mennessä pelannut Susijengissä 137 ottelua ja heittänyt niissä 1833 pistettä, joka oikeuttaa miesten maajoukkueen kaikkien aikojen pistetilaston kuudenteen sijaan. Suomen Urheilutoimittajain Liitto on nimennyt Koponen Suomen vuoden koripalloilijaksi seitsemän kertaa.

Suomen nuorisomaajoukkueissa Koponen pelasi 61 ottelua, joissa hän heitti 782 pistettä.

Henkilöt

 
27.2.2024 18:11 Susijengi

Jacob Grandison loppukaudeksi Salon Vilppaaseen

Susijengin MM-kisamiehistöön viime kesän Okinawan kisoissa kuulunut suomalais-yhdysvaltainen Jacob Grandison, 25, on solminut loppukauden kattavan sopimuksen Korisliigan ylempää loppusarjaa pelaavan Salon Vilppaan kanssa. Pitkän NCAA-uran pelannut 198-senttinen Grandison aloitti ammattilaisuransa talvella Espanjan kakkosliigan Menorcassa.

23.9.2023 09:52 Susijengi

Henri Kantonen Liettuaan Daniel Dolencin joukkuetoveriksi

Heti MM-kisojen jälkeen sopimuksen Karhu Basketin kanssa solminut Henri Kantonen, 26, käyttää sopimuksessaan olleen ulkomaanpykälän. 198-senttinen ToPo Junioreiden kasvatti ja Susijengin kaksinkertainen arvokisakävijä liittyy yksivuotisella sopimuksella Liettuan liiganousija M Basket Mazeikiaihin Daniel Dolencin joukkuetoveriksi.

12.9.2023 08:22 Susijengi

Roope Ahosen koripalloura päätökseen

Kahdesti Susijengiä EM-kisoissa (2013, 2015) edustanut Salon Vilppaan kasvatti Roope Ahonen, 33, on ilmoittanut lopettavansa koripallouransa. 187-senttisen Ahosen ansioluetteloon kuuluvat mm. Espanjan kakkosliigan ja Espanjan kakkoscupin mestaruudet, kahdeksan kautta Korisliigaa ja kahdeksan kautta ammattilaisena ulkomailla.

3.9.2023 04:33 Susijengi

Henri Kantonen jatkaa Karhu Basketissa

Susijengin MM-kisajoukkueeseen kuulunut ToPo Juniorien kasvatti Henri Kantonen, 198 cm ja 26 vuotta, jatkaa uraansa Karhu Basketissa. Viime kaudella Karhun Korisliigan hopealle ja FIBA Europe Cupin neljän parhaan joukkoon johdattaneen Kantosen ja Karhun sopimuksessa on ulkomaanpykälä, joka on voimassa tammikuuhun asti.

15.8.2023 16:12 Susijengi

Shawn Hopkins vahvistaa Karhu Basketia

Korisliigan viime vuosien kestomenestyjä ja viime keväänä FIBA Europe Cupin neljän parhaan joukkoon edennyt Karhu Basket on jatkanut aktiivisena siirtomarkkinoilla. Tuoreimpana kiinnityksenään kauhajokiset hankkivat riveihinsä viime kauden Romaniassa pelanneen 195-senttisen ja 28-vuotiaan Susijengi-laituri Shawn Hopkinsin.

8.8.2023 09:06 Susijengi

Topias Palmi vahvistaa Karhu Basketia

Erinomaisen kevään Romaniassa pelannut Tampereen Pyrinnön kasvatti ja Susijengin vakiokasvo Topias Palmi, 28, on allekirjoittanut yksivuotisen sopimuksen Korisliigaan ja FIBA Mestareiden Liigan karsintaan valmistautuvan Karhu Basketin kanssa. Lisäksi Karhu Basket on allekirjoittanut kaksivuotisen pelaajasopimuksen 203-senttisen Chris Brandonin kanssa.

20.7.2023 19:35 Susijengi

Korisliigan MVP Severi Kaukiainen Slovakian mestarin puikkoihin

Karhu Basketissa erinomaista jälkeä niin Korisliigassa kuin FIBA Europe Cupissakin tehnyt Susijengi-takamies ja Peli-Karhujen kasvatti Severi Kaukiainen, 25, käyttää ulkomaanoptionsa ja siirtyy ensi kaudeksi Slovakian mestarin Patrioti Levicen takalinjoille.

4.7.2023 13:55 Korisliiga

Salon Vilpas vahvistuu Luukas Vaaralla

Korisliigan viime vuosien kestomenestyjä Salon Vilpas kaappasi korinsa alle kärkipään suomalaisjärkäleen. Susijengi Rising Stars -kokoonpanossa erinomaisia otteita esittänyt 207-senttinen ja 22-vuotias Lahti Basketball -kasvatti Luukas Vaara siirtyy salolaisjoukkueeseen 1+1-vuotisella sopimuksella.

28.6.2023 10:35 Susijengi

Joel Mäntynen: ”Korintekeminen on mun isoin vahvuus”

Vaikka Joel Mäntynen, 21, onkin tehnyt itsestään nimeä ennen kaikkea pisteidentekijänä, hän yllätti jopa itsensä kohotessaan viime kaudella Korisliigan parhaiden pistemiesten kategoriaan. Puhjettuaan kukkaan pääsarjatasolla Mäntynen hakee nyt uralleen seuraavaa nostetta. Susijengi Rising Stars -leiritys palvelee tässä kokonaisuudessa useampaa tarkoitusta.

26.6.2023 12:11 Susijengi

Eemi Luukkonen etenee kehitysharppauksesta toiseen

Eemi Luukkonen, 200 cm ja 20 vuotta, kasvoi vuosi sitten kesällä ikäluokkamaajoukkueensa keulakasvoksi ja nosti vajaamiehisen ryhmänsä altavastaajan asemasta B-divisioonan mitalipeleihin. Nyt Lahti Basketballin juniorimyllyn kasvatti nauttii ensimmäisestä kesästään aikuisten maajoukkueympyröissä ja tähtää seuraavalle kehitysaskeleelleen.

Näytä lisää vastaavia