Miehemme maailmalla – kattava tilastokatsaus ulkomaan ammattilaiskentille

8.1.2020 12:00 Suomalaismiehiä pelaa tällä hetkellä ammattilaisena ulkomailla yhteensä 12 pelaajaa seitsemässä eri maassa. Suurin osa heistä nähdään helmikuussa alkavissa Susijengin EM-karsinnoissa.

Salin on kuulunut Teneriffan avainpelaajiin koko kauden ja pelannut uransa suurimmat minuutit Espanassa merkkauttaen keskimäärin 23,5 minuuttia ottelua kohden. Kuva: Ville Vuorinen

Lauri Markkanen on suomalaisten johtotähtenä maailman kovimmassa sarjassa NBA:ssa. Hieman vaikean alkukauden jälkeen Chicago Bullsin tähti on päässyt hyvään vauhtiin. Koko kauden osalta Markkanen on tilastoinut keskiarvoikseen 15,4 pistettä, 6,7 levypalloa ja 1,6 syöttöä.

Markkasen kausi on ollut kuitenkin vahvasti noususuhdanteinen. Joulukuussa ja tammikuussa Markkanen on tilastoinut keskimäärin 18 pistettä ja nakuttanut samalla kolmen pisteen heittonsa sisään 40,8 prosentin tarkkuudella, kun loka-marraskuun aikana hänen kolmen pisteen heittojen onnistumisprosentti oli 28. Bulls taistelee itäisen konferenssin pudotuspelipaikasta ollen nyt kymmenentenä 13 voitolla ja 24 tappiolla.

Petteri Koposen kolmen pisteen heittotarkkuus on Bundesliigassa posketon 63,8 prosenttia. Kuva: Ville Vuorinen/Susijengi
Petteri Koposen kolmen pisteen heittotarkkuus on Bundesliigassa posketon 63,8 prosenttia. Kuva: Ville Vuorinen/Susijengi

Petteri Koponen on tällä kaudella ainoa suomalaisedustaja maailman toiseksi kovimmassa koripallosarjassa Euroliigassa. Vaikka Bayern Münchenin kausi Euroliigassa on ollut nihkeä, on Koponen jatkanut tarkkakätistä työskentelyään. Koponen on heittänyt keskimäärin 6,2 pistettä upottaen kolmen pisteen heittonsa 47,3 prosentin tarkkuudella. Koponen on kasannut tilastoihinsa 17 minuutissa myös 1,2 levypalloa ja 1,5 syöttöä.

Euroliigassa Bayern München on tällä hetkellä 12. Saksan Bundesliigassa Koposen kolmen pisteen heittotarkkuus on posketon 63,8 prosenttia ja muuten keskiarvoikseen Koponen on kasannut 10,2 pistettä, 1,6 levypalloa ja 1,9 syöttöä. Hallitseva mestari on aloittanut kautensa vakuuttavasti voittaen kaikki 14 otteluaan. 

 

Espanjassa peräti viisi suomalaispelaajaa

Vahvin suomalaisedustus on Espanjassa, jossa nähdään peräti viisi suomalaispelaajaa. Sasu Salin on pelannut vahvaa kautta pääsarjassa Teneriffan paidassa, Alex Murphy, Matti Nuutinen ja Roope Ahonen ovat esiintyneet hyvin kakkosliigassa LEB Orossa ja Edon Maxhuni on väläytellyt ensimmäisellä ammattilaiskaudellaan kolmosliigassa LEB Platassa. 

Salin on kuulunut Teneriffan avainpelaajiin koko kauden ja pelannut uransa suurimmat minuutit Espanassa merkkauttaen keskimäärin 23,5 minuuttia ottelua kohden. Myös tehojen valossa Salinilla on menossa uransa paras kausi Espanjassa, kun hän on heittänyt keskimäärin 9,8 pistettä. Levypalloja ja syöttöä on tullut keskimäärin 1,6. Salin on ahertanut myös Mestarien liigassa tehokkaasti 9,1 pisteen, 1,8 levypallon ja 1,9 syötön keskiarvoilla.  

Espanjan liigassa Teneriffa on hyvissä asemissa neljäntenä 10 voitolla ja kuudella tappiolla. Se on myös varmistanut paikkansa Copa del Rey -turnauksessa, johon pääsevät runkosarjan ensimmäisen kierroksen kahdeksan parasta joukkuetta. Viime kaudella Mestarien liigassa Teneriffa eteni aina finaaliin saakka ja myös tällä kaudella joukkue on aloittanut lohkovaiheen vakuuttavasti kahdeksalla voitolla ja vain yhdellä tappiolla.

Murphy on auttanut Gipuzkoa Basketin LEB Oron kärkitaisteluun 10,8 pisteen, 3,9 levypallon ja 1,1 syötön keskiarvoilla. Vastuuta Murphy on kerännyt lähes 26 minuuttia ottelua kohden. Gipuzkoa on LEB Orossa kakkosena 12 voitolla ja neljällä tappiolla.

Matti Nuutinen on urakoinut tällä kaudella ottelua kohden 29 minuuttia tilastoiden 9,8 pistettä, 4,4 levypalloa ja 1,3 syöttöä Espanjan LEB Orossa. Kuva: Ville Vuorinen/Susijengi
Matti Nuutinen on urakoinut tällä kaudella ottelua kohden 29 minuuttia tilastoiden 9,8 pistettä, 4,4 levypalloa ja 1,3 syöttöä Espanjan LEB Orossa. Kuva: Ville Vuorinen/Susijengi

Nuutinen palasi kuukauden sairauslomalta vastikään takaisin tositoimiin ja otti heti paikkansa Oviedon johtopelaajana. Nuutinen on urakoinut tällä kaudella ottelua kohden 29 minuuttia tilastoiden 9,8 pistettä, 4,4 levypalloa ja 1,3 syöttöä. Nuutinen on käyttänyt heittopaikkansa tehokkaasti hyväkseen heittäen kahden pisteen heittonsa 62,3 tarkkuudella ja kolmen pisteen heitot 50 prosenttisesti sukan pohjalle. Nuutisen vahvasta panoksesta huolimatta Oviedon kausi on ollut pienoinen pettymys joukkueen ollessa sarjan häntäpäässä sijalla 15 viidellä voitolla ja 11 tappiolla.

Jo viime kaudella sarjan tarkimpana kolmen pisteen heittäjänä kunnostautunut Roope Ahonen on jatkanut tällä kaudella siitä mihin jäi, vaikka täksi kaudeksi Oviedo vaihtui Breoganin joukkueeseen. Ahonen on pussittanut bonusrajan takaa heittonsa 48,6 prosenttisesti sisään ja kerännyt keskimäärin 10,3 pistettä, 3,1 syöttöä ja 2,3 levypalloa ottelua kohden. Breogan on heti Murphyn Gipuzkoan jälkeen yhden voiton vähemmän ottaneena. 

Viime kauden jälkeen USA:n yliopistokentät taakseen jättänyt Maxhuni on ottanut ensimmäiset askeleensa Euroopassa ammattilaisena Gran Canarian organisaatiossa. Maxhuni on saanut pääsarjajoukkue Gran Canarian kehitysjoukkueessa vastuuta keskimäärin 23,5 minuuttia ottelua kohden. Keskiarvoikseen nuorukainen on saalistanut tähän mennessä 13,3 pistettä, 2,3 levypalloa ja 3,3 syöttöä. Nousijajoukkueena Gran Canaria on pelannut hyvän kauden, vaikka useat niukat tappiot ovatkin rasittaneet saldoa. Gran Canaria on lohkossaan kahdeksantena seitsemällä voitolla ja yhdeksällä tappiolla.

 

Jamar Wilson onnistunut jälleen Ranskassa, Ilari Seppälällä menossa hieno tulokaskausi 

Jamar Wilson palasi täksi kaudeksi jo kolmatta kertaa urallaan Ranskan pääsarjaan ja seuraksi valikoitui JL Bourg Basket. Pääasiassa penkiltä energiaa kentälle tuova Wilson on täyttänyt paikkansa 6,5 pisteen, 3,0 syötön ja 2,3 levypallon tilastoilla. Bourg Basketin kausi on sujunut hienosti joukkueen ollessa tällä hetkellä kuudentena 11 voitolla ja kuudella tappiolla. Bourg Basket on myös varmistanut paikkansa Ranskan Leaders cupissa, johon pääsevät mukaan runkosarjan ensimmäisen kierroksen kahdeksan parasta joukkuetta. 

Ilari Seppälällä on menossa hieno debyyttikausi ulkomaan ammattilaiskentillä. Kuva: Ville Vuorinen/Susijengi
Ilari Seppälällä on menossa hieno debyyttikausi ulkomaan ammattilaiskentillä. Kuva: Ville Vuorinen/Susijengi

Ilari Seppälä karisti kotimaan kentät taakseen kesällä ja siirtyi Ranskan kakkosliigassa, ProB:ssä, pelaavan Aix-Mauriennen joukkueeseen. Seppälä on ollut heti joukkueensa avainpelaajia kirjauttaen keskimääräiseksi peliajakseen yli 31 minuuttia ja sinä aikana on kertynyt tehoja kiitettävästi 13,7 pisteen, 5,2 syötön ja 2,9 levypallon keskiarvoilla. Nousijajoukkue taistelee tällä hetkellä tiukasti pudotuspelipaikasta ollen sarjassa 12.

 

Madsen osoittanut monipuolisuuttaan, Lindbom ihastuttanut Puolassa

Loukkaantumisten sävyttämän viime kauden jälkeen Alexander Madsen vaihtoi aivan kauden kynnyksellä Gran Canariasta Latvian ykkösseura VEF Riian riveihin. Madsen on ottanut koko ajan isompaa roolia joukkueessa ja vastuuta on kertynyt tähän mennessä keskimäärin 22 minuuttia ottelua kohden. Viron ja Latvian yhteisliigassa Madsen on osoittanut monipuolisuuttaan 7,8 pisteen, 7,3 levypallon, 1,5 syötön ja 1,2 torjunnan keskiarvoilla.

Alexander Madsen on osoittanut monipuolisuuttaan Latvian ykkösseura VEF Riian riveissä. Kuva: Ville Vuorinen/Susijengi
Alexander Madsen on osoittanut monipuolisuuttaan Latvian ykkösseura VEF Riian riveissä. Kuva: Ville Vuorinen/Susijengi

Riika johtaa sarjaa puhtaalla pelillä. Joukkue pelaa myös Mestarien liigaa, jossa Madsen on kirjauttanut noin 24 minuutin peliajalla 6,8 pistettä, 5,0 levypalloa, 1,2 torjuntaa ja 1,1 riistoa ottelua kohden. Mestarien liigassa VEF Riialla on ollut vaikeampaa, sillä se on voittanut yhdeksästä pelistään vain yhden.

Carl Lindbom pelaa toista kauttaan Puolan pääsarjassa Radomin riveissä. Jo viime kaudella joukkueensa ehdottomiin avainpelaajiin kuulunut Lindbom on jatkanut siitä mihin viime kaudella jäi. Lindbom on saanut vastuuta keskimäärin 32 minuuttia ottelua kohden ja hän on kiittänyt vastuusta 13,4 pisteen, 6,0 levypallon ja 1,5 syötön keskiarvoilla. Viime kaudella Radom jäi pudotuspelien ulkopuolelle, mutta tällä kaudella joukkue taistelee tiukasti paikasta auringossa ollen runkosarjan ensimmäisen puoliskon jälkeen seitsemäntenä kahdeksan voiton ja seitsemän tappion rekordilla.

 

Palmin taistelu vakuuttanut kivikovassa Serie A:ssa 

Viime kaudella Korisliigan Vuoden pelaajana palkittu Topias Palmi siirtyi täksi kaudeksi ammattilaiseksi kovaan Italian Serie A:han solmiessaan kolmen vuoden sopimuksen Vanoli Cremonan kanssa. Debyyttikaudellaan Palmi on ottanut paikkansa Cremonan pelaavassa kokoonpanossa taistellen keskimäärin noin 13 minuuttia ottelua kohden. Keskiarvoikseen Palmi on saalistanut 3,9 pistettä ja 1,2 levypalloa. Runkosarjan ensimmäisen puolikkaan aikana Cremona on onnistunut voittamaan yhdeksän ottelua ja hävinnyt seitsemän. Runkosarjan viides tila oikeutti myös paikkaan helmikuussa pelattavaan Italian cupin lopputurnaukseen.

Susijengi aloittaa karsinnat paikasta vuoden 2021 EM-kisoihin kotiottelulla Serbiaa vastaan 20.2. Liput otteluun myy Lippu.fi >

 
21.3.2024 07:26 Suomalaiset ulkomailla

Lassi Tuovi teki suomalaista koripallohistoriaa

Lassi Tuovista tuli ensimmäinen suomalaissyntyinen valmentaja, joka on toiminut Euroliigan ottelussa päävalmentajana. Tuovi johdatti Virtus Bolognaa viime hetket italialaisseuran kohdatessa Zalgirisin vieraissa.

20.3.2024 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Severi Kaukiainen saavutti jo yhden pokaalin - kaksi vielä kiikarissa

Kauden 2023-24 loppuratkaisut ovat vasta käsillä, mutta Severi Kaukiaisen kauteen on mahtunut jo seuravaihto ja cup-voitto sekä MVP-palkinto. Kaukiainen on ollut ensimmäiseen ulkomaan kauteensa tyytyväinen.

18.3.2024 10:36 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin juhli tärkeää voittoa suomalaiskohtaamisessa

Espanjassa nähtiin suomalaiskohtaaminen, kun Sasu Salin matkasi Teneriffasta Alexander Madsenin vieraaksi Andorraan. Remu Raitasen Caceres otti myös tärkeän voiton Espanjassa.

15.3.2024 10:00 Susijengi

Susijengin ja Latvian välisen ottelun liput nyt myynnissä

Nokia Arenan sekä kaikkien aikojen yleisöennätyksensä viime elokuussa kirjauttanut Susijengi palaa Tampereelle kesäkuussa, kun se kohtaa olympiakarsintojen kenraaliharjoituksessaan Latvian perjantaina 28.6.

15.3.2024 08:24 Suomalaiset ulkomailla

Jantusen ja Iisalon Paris Basketball EuroCupin välieriin

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball eteni EuroCupin välieriin. Mestarien liigassa Sasu Salinin Teneriffa varmisti puolivälieräpaikan.

11.3.2024 07:44 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtonen siivitti Granadan tärkeään voittoon

Elias Valtosen mainiot esitykset Granadan paidassa saivat jatkoa, kun hän pääsi juhlimaan ensimmäistä voittoaan uuden seuransa riveissä.

8.3.2024 12:00 Susijengi

Susijengi tuo olympiakarsintojen kenraaliharjoituksensa Nokia Arenalle – vastassa ”maailman kuumin” maajoukkue

Nokia Arenan sekä kaikkien aikojen yleisöennätyksensä viime elokuussa kirjauttanut Susijengi palaa Tampereelle ensi kesän olympiakarsintojen kenraaliharjoituksessaan. Susijengin vieraaksi Nokia Arenalle saapuu perjantaina 28.6. FIBA:n MM-rankingin 6. sijalle jyrännyt Latvia.

4.3.2024 10:28 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtosella komea debyytti Granadassa – ”Ihan hyvin se toimi”

Elias Valtonen otti heti paikkansa Granadan joukkueessa, kun hän suoriutui komeasti debyytissään. Ranskan liigassa suomalaiset pääsivät nauttimaan tärkeistä voitoista.

2.3.2024 10:19 Susijengi

Susijengi säilytti 20. sijan FIBA:n maailmanrankingissa

Helmikuun EM-karsintaikkunassa yhden voiton ja yhden tappion kerännyt Susijengi on säilyttänyt viime syyskuussa saavuttamansa ennätyssijan FIBA:n miesten maailmanrankingissa. Susijengi jatkaa maailmanrankingin 20. sijalla Euroopan 13. korkeimmalle rankattuna miesten maajoukkueena.

28.2.2024 12:36 Susijengi

Elias Valtonen siirtyy Manresasta Granadaan

Susijengin puolustuksen lukko Elias Valtonen, 24, vaihtaa seuraa Espanjassa. Alkukauden ajan BAXI Manresaa edustanut Euran Veivin kasvatti on solminut loppukauden kestävän sopimuksen CB Granadan kanssa tavoitteenaan auttaa uusi joukkueensa kuiville putoamistaistelusta.

Näytä lisää vastaavia