Magdalene Agyei: Rautoja hipova atleettinen laituri

5.8.2020 08:59 Päävalmentaja Pekka Salmisen mukaan maajoukkuekesän 2020 versio Susiladiesista on urheilullinen, liikkuva ja aktiivinen. Malliesimerkki näistä kolmesta ominaisuudesta on rautoja hipova 21-vuotias Magdalene Agyei.

Maud Agyei on yksi Susiladiesin urheilullisen uuden sukupolven edustajista. Kuva: Ville Vuorinen.

Kun Agyei hyppäsi ensimmäistä kertaa Suomen junnusarjojen valtakunnalliselle estradille, 16-vuotiaiden tyttöjen ykkösdivarissa, hän oli koripalloilijana vielä raakile. Tavallista myöhemmin koriksen aloittanut Agyei oli enemmänkin uskomaton atleetti.

Raamit koripalloilijaksi olivat olemassa, mutta töitä oli vielä edessä.

Ei mennyt montaakaan vuotta, kun hänestä kasvoi ehta koripalloilija. Vaikka taidot ovat hioutuneet, niin sama raaka urheilullisuus toimii vahvuutena, johon voi tukeutua. Erityisesti levy- ja irtopallot ovat edelleen kimmoisan Agyein heiniä.

– Samoja juttuja tykkään edelleen tehdä. Vuosien aikana on itsestä alkanut tuntua siltä, että on tullut rohkeutta hyökkäyspäähän. Uskallan ottaa omia ratkaisuja, ajaa kovaa kohti koria ja ottaa vapaat heittopaikat, Agyei kertoo.

Kun pelitilanteissa 176-senttinen Agyei hyppää levypalloon, niin silmämääreisestä kädet hipovat rautaa.

– En mää nyt ihan vielä rautaan yllä, mutta välillä tuntuu, että aika korkealla tulee leijuttua, Agyei nauraa.

Klaukkala, ”HOS”, EBT ja ToPo

Agyei on Klaukkalan NMKY:n kasvatti, jonka junnu-uran toinen osoite oli Helsingin NMKY. Pääsarjadebyytti ’99-syntyneellä tapahtui kaudella 2018/2019 EBT:n paidassa, jossa hän pelasi lupauksia heränneen kauden yli 20 minuutin peliajalla.

Lopullinen läpimurto naisten Korisliigassa nähtiin viime kaudella, kun Agyei edusti ToPoa. Peliaika kohosi jo 25 minuuttiin, joiden aikana syntyi 7,7 pistettä, 6,0 levypalloa, 1,1 riistoa ja 0,7 torjuntaa ottelua kohden.

Agyei on yleensä pistetty joko nelos- tai vitospaikalle, mutta ToPon luotsi Niko Kuusi istutti hänet laitaan viilettämään nopeiden hyökkäysten kärkenä. Rooli sinänsä on yksinkertainen: juokse täysiä ja hyökkää kohti koria.

– Tuntui, että pääsin toteuttamaan parhaalla tavalla omia vahvuuksiani. Eli juoksemaan kenttää ylös ja alas, Agyei hymyilee.

Läpimurtokauden myötä Agyei jatkaa tulevalla kaudella ToPossa, mutta lopulliset tavoitteet ovat pidemmällä.

– Mulle on nyt selkiintynyt, että haluaisin Eurooppaan pelaamaan. Siellä on myös todella kovia liigoja ja joukkueita, niin niihin on hyvä tähdätä.

Susiladies-debyyttiä kärkkymässä

Agyein kehitys potentiaalisesta urheilijasta kohti koripalloilijaa näkyy myös hänen maajoukkueurallaan. Varsinaisia edustuksia nuorisomaajoukkueissa on kertynyt kolmetoista kappaletta; nekin 18-vuotiaiden tyttöjen maajoukkueesta kesällä 2017.

Viikonloppuna Agyei kärkkyy kokoonpanopaikkaa naisten tuplamaaotteluihin Latviaa vastaan, joiden kautta hänellä on mahdollisuus pukea ylleen Susiladies-paita ensimmäistä kertaa urallaan.

– Olisi ihan huippua päästä pelaamaan noiden tyttöjen kanssa, joiden kanssa on koko kesän treenannut. Päästään testaamaan niitä juttuja, joita ollaan kaksi kuukautta opittu, Agyei aloittaa.

– Tulin mukaan maajoukkuetoimintaan vähän myöhemmin, niin olisihan se aikamoinen saavutus itselle päästä pelaamaan vähän isoimmille kansainvälisille kentille.

Susiladiesilla on ollut läpi kesän kasassa mielenkiintoinen nippu pelaajia. Kisakallion leiriltä löytyy sekoitus pitkänlinjan nuorisomaajoukkuetähtiä, jotka ovat pelanneet keskenään jo iäisyyden, ripaus kokemusta sekä myöhemmin heränneitä late bloomereita kuten Agyei.

– Meillä on laaja joukkue: taitavia pointteja, vikkeliä laitureita ja dominoivia post-pelaajia. Treeneissä on hyvä fiilis, kaikki auttaa ja antaa vinkkejä toisilleen, Agyei kertoo.

Läpi kesän yhdessä vietetty Open Gym -harjoittelu näkyy joukkueessa yhtenäisyytenä.

– Apua ei tule pelkästään valmentajan suusta, vaan pelaajat myös tsemppaa ja auttaa toisiaan. Kaiken tämän intensiivisen treenailun keskellä meille on kehittynyt hyvä ilmapiiri ja sellainen fiilis, että meillä on hauskaa yhdessä.

Henkilöt

 
12.4.2021 10:07 Susiladies

Taru Tuukkasen WNBA-draftista 20 vuotta: "Menin ihan shokkiin, kun mut draftattiin!"

Awak Kuierin odottaessa WNBA:n varaustilaisuutta on syytä palata 20 vuoden taakse, jolloin Taru Tuukkanen huudettiin naisten taalaliigaan ensimmäisenä suomalaisvarauksena koskaan. Vaikka Tuukkanen oli osoittanut Xavier Musketeersissa olevansa yksi NCAA-liigan parhaita pelaajia, WNBA-varaus tuli hänelle itselleenkin yllätyksenä.

3.6.2020 09:24 Haastattelu

Ella Salminen: Odysseia altavastaajasta

Ella Salminen, 21, ei ole välttämättä säväyttänyt sinua junnupelaajana, mutta aikuispelaajana kyllä. Salminen on noussut pyöreän nollan junnumaajoukkuekokemuksella Susiladies-rinkiläiseksi, jonka tulevaisuudessa kiiltää ulkomaankentät.

18.11.2018 15:05 Susiladies

Saara Wahlgren: ”Hallilla oli mahtava tunnelma”

Töölön Kisahallissa käydyssä kamppailussa Slovenia lunasti itselleen paikan 2019 EM-kisoihin päihittämällä Susiladiesin 68-88 (27-41). Häviöstä huolimatta naisten maajoukkue esitti parketilla monia valon pilkahduksia, ja yksi heistä oli hallia sytyttänyt taistelija Saara Wahlgren.

17.11.2018 21:20 Susiladies

Sara Bejedi: ”Taidollisesti meillä olisi edellytykset voittaa mikä tahansa joukkue”

Naisten maajoukkue Susiladies pelasi EM-karsintojen viimeisen kotiottelunsa Sloveniaa vastaan Töölön Kisahallissa Helsingissä. Joukkueen kantavana voimana toimi vasta 18-vuotias pelintekijä Sara Bejedi, joka pussitti upeat 19 pistettä ja johti peliä vanhan ammattilaisen elkein.

8.3.2017 Haastattelu

Tiina Sten ja Ville Kaunisto valittiin FIBA:n Time Out -koulutusohjelmaan

Kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n Time Out –koulutusohjelma tarjoaa peliuransa päättymistä lähestyville eurooppalaisille huippupelaajille mahdollisuuden opiskella urheilujohtamista kansainvälisessä ympäristössä.

22.3.2024 12:27 Suomalaiset ulkomailla

Marianne Kalin ja Anniina Äijänen taistelemassa Espanjan cupin voitosta

Espanjan cup-mestaruus ratkaistaan viikonloppuna, kun arvostetun Copa de la Reinan finaaliturnaus on edessä. Cup-pokaalista on taistelemassa myös Anniina Äijäsen ja Marianne Kalinin Ferrol.

22.3.2024 11:23 Suomalaiset ulkomailla

Naisten Bundesliigassa pudotuspelit käyntiin – mukana neljä Susiladies-pelaajaa

Naisten Saksan Bundesliigassa alkavat pudotuspelit tulevana viikonloppuna. Mestaruustaistelussa nähdään Stars Kelternin Linda-Lotta Lehtoranta ja Elina Koskimies, Lions Hallen Anissa Pounds sekä Angels Nördlingenin Roosa Lehtoranta.

15.3.2024 18:54 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtoranta taistelee Saksan cupin mestaruudesta – ”Tähtäin on, että voitamme”

Saksan cupin neljän joukkueen lopputurnaus pelataan viikonloppuna ja suomalaispelaajista mukana nähdään Angels Nördlingenin joukkuetta edustava Roosa Lehtoranta. Lehtoranta lähtee viikonloppuun toiveikkain mielin.

2.2.2024 18:37 Suomalaiset ulkomailla

Elina Koskimiehen tähtäimessä Saksan mestaruus ja EM-kisat

Elina Koskimies mietti viime kesänä, että jättäisi Saksan kahden siellä vietetyn kauden jälkeen. Hallitsevan mestarin ja EuroCup-joukkue Kelternin tarjous käänsi kuitenkin Koskimiehen pään ja nyt hän taistelee Saksan mestaruudesta.

14.12.2023 16:50 Suomalaiset ulkomailla

Elina Aarnisalo ammentanut oppia ammattilaiskentillä

Elina Aarnisalo pelaa ensimmäistä kauttaan ulkomailla, kun hän koripalloilee Kangoeroes Mechelenin riveissä ennen siirtymistään USA:n yliopistoon. Aarnisalo on saanut arvokasta oppia Euroopan huipulta.

Näytä lisää vastaavia