Saara Wahlgren: Minun valmentajani

15.5.2020 09:08 Saara Wahlgren, 27, tunnetaan ikitaistelijana, jonka periksiantamaton asenne on vienyt hänet Naisten Korisliigan vuoden puolustuspelaajaksi, Belgian pääsarjaan ja Susiladiesiin asti. KaPo-kasvatin takaa löytyy liuta valmentajia, jotka ovat kukin antaneet palasen itsestään Wahlgrenille.

Saara Wahlgrenin valmentajalistalta löytyy tukku kapolaisia, Harri Jokela, Mikko Kurki ja Miikka Sopanen. Kuva: Ville Vuorinen.

Teemu Ketola, Tuuli Viitanen, Olli Segersvärd ja Heikki Venhola

Wahlgrenin kasvattajaseura on edesmennyt Karhun Pojat, jonka valmentajat ja seuraidentiteetti ovat jättäneet jälkensä aikuisikään saakka. KaPo-tyyliseen raastavaan prässiin sekä nopeaan pelaamiseen kasvattamisen aloittivat Teemu Ketola ja Tuuli Viitanen, kun taas teini-iässä samaa työtä jatkoivat Olli Segersvärd ja Heikki Venhola.

– KaPo ja meidän ikäluokka oli aika tunnettu rakkikoiramaisesta puolustuksesta ja jatkuvasta prässäyksestä, mikä taitaa nykyäänkin näkyä mun mentaliteetissa, Wahlgren muistelee.

Vaikka perinteikäs KaPo joutuikin lopettamaan toimintansa, niin tietynlainen kapolaisuus näkyy edelleen Wahlgrenin kaltaisissa pelaajissa.

Harri Jokela

KaPo-vuosien kautta Wahlgren pääsi ensimmäistä kertaa mukaan Suomen maajoukkuetoimintaan, jossa päävalmentajana toimi Harri Jokela apunaan Jussi Laakso ja Jussi Räikkä. Jokela on tunnetusti vaativat valmentaja, jonka metodit iskivät nuoreen Wahlgreniin.

– Harrilla oli iso vaikutus muhun ja varmasti jokaiseen, joka meidän maajoukkueporukassa oli. Sieltä tuli se mentaliteetti, mitä kansainvälinen koris on ja mitä pitää tehdä, jos koriksessa haluaa pärjätä. Kovuutta, vauhtia ja pitkäjänteisyyttä, Wahlgren aloittaa.

– Ei riittänyt puolitehoilla tekeminen, vaan mentiin ihan täysiä ekasta leiristä lähtien. Se sopi itselle, koska itse ajattelen, että kun treenataan, niin sitten myös treenataan, Wahlgren hymyilee.

Mikko Kurki

A-tyttöikäisenä Wahlgren siirtyi ToPoon, jossa naisten edustusjoukkueen päävalmentaja Mikko Kurki bongasi Wahlgrenin A-tyttöjen seasta hyvin menneiden kesätreenien jälkeen. Kurki nosti Wahlgrenin naisten joukkueeseen ja hän pääsi pelaamaan ensimmäistä kertaa urallaan Naisten Korisliigaa.

– Mile pisti mut saman tien kovaan kouluun. Joukkueessa oli muun muassa Taru Tuukkanen ja todella kova jenkkivahvistus D’andra Moss, joka oli aika fyysinen tyyppi. Ekoissa treeneissä Mile sanoi, että mun ainoa tehtävä oli puolustaa D’andraa.

– Siirtymisessä junnuvuosista aikuiskorikseen Mile oli todella isossa roolissa. Muistan, että olin aika surkea heittäjä aina junnuna. Kun pääsin naisten jengiin, niin oli isompia pelaajia vastassa ja korille ei päässytkään enää niin helposti. Ajajasta muodostuikin enemmän heittäjä, Wahlgren kertoo.

Miikka Sopanen

Wahlgren vietti päättyneen kauden Belgiassa vaihto-oppilaana, jossa hän ehti debytoida Sparta Laarnen riveissä, kunnes kausi päättyi loukkaantumiseen. Sitä ennen Helsingin yliopiston opiskelija vietti kaksi kautta Hyvinkään Pontevassa päävalmentajanaan Miikka Sopanen.

– HyPossa olin jo vähän kokeneempi aikuispelaaja ja Miikan kanssa syntyi todella hyvä luottamussuhde. Miikka osaa arvostaa pelaajia. Kun on vähän vanhempi naispelaaja, niin ei ole välttämättä enää mikään itsestäänselvyys, että pelaa korista. Hän osasi arvostaa kuinka paljon teki duunia sen eteen, että pystyy pelaamaan ja pärjäämään Naisten Korisliigassa.

 
22.3.2024 12:27 Suomalaiset ulkomailla

Marianne Kalin ja Anniina Äijänen taistelemassa Espanjan cupin voitosta

Espanjan cup-mestaruus ratkaistaan viikonloppuna, kun arvostetun Copa de la Reinan finaaliturnaus on edessä. Cup-pokaalista on taistelemassa myös Anniina Äijäsen ja Marianne Kalinin Ferrol.

22.3.2024 11:23 Suomalaiset ulkomailla

Naisten Bundesliigassa pudotuspelit käyntiin – mukana neljä Susiladies-pelaajaa

Naisten Saksan Bundesliigassa alkavat pudotuspelit tulevana viikonloppuna. Mestaruustaistelussa nähdään Stars Kelternin Linda-Lotta Lehtoranta ja Elina Koskimies, Lions Hallen Anissa Pounds sekä Angels Nördlingenin Roosa Lehtoranta.

15.3.2024 18:54 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtoranta taistelee Saksan cupin mestaruudesta – ”Tähtäin on, että voitamme”

Saksan cupin neljän joukkueen lopputurnaus pelataan viikonloppuna ja suomalaispelaajista mukana nähdään Angels Nördlingenin joukkuetta edustava Roosa Lehtoranta. Lehtoranta lähtee viikonloppuun toiveikkain mielin.

2.2.2024 18:37 Suomalaiset ulkomailla

Elina Koskimiehen tähtäimessä Saksan mestaruus ja EM-kisat

Elina Koskimies mietti viime kesänä, että jättäisi Saksan kahden siellä vietetyn kauden jälkeen. Hallitsevan mestarin ja EuroCup-joukkue Kelternin tarjous käänsi kuitenkin Koskimiehen pään ja nyt hän taistelee Saksan mestaruudesta.

14.12.2023 16:50 Suomalaiset ulkomailla

Elina Aarnisalo ammentanut oppia ammattilaiskentillä

Elina Aarnisalo pelaa ensimmäistä kauttaan ulkomailla, kun hän koripalloilee Kangoeroes Mechelenin riveissä ennen siirtymistään USA:n yliopistoon. Aarnisalo on saanut arvokasta oppia Euroopan huipulta.

9.12.2023 07:45 Suomalaiset ulkomailla

Lotta-Maj Lahtinen palasi loukkaantumisen jälkeen vahvempana takaisin

Lotta-Maj Lahtisen oli määrä tehdä debyyttinsä ammattilaiskentillä jo viime kaudella, mutta paha loukkaantuminen juuri kauden alkua siirsi suunnitelmia vuodella. Täksi kaudeksi Lahtinen palasi tositoimiin täydessä kunnossa ja teki sopimuksen espanjalaisen EuroCup-joukkue AE Sedis Basquetin kanssa.

6.11.2023 20:50 Susiladies

Susiladies-debyyttiään kärkkyvä Teresa Seppälä: ”Universiadit oli porras tähän”

Tampereen Pyrinnön kasvatti, nykyään Sienan yliopistossa Yhdysvaltojen NCAA:ta pelaava Teresa Seppälä, 21, oli voittamassa kesällä historiallisen pronssimitalin naisten universiadeista. Nyt Yhdysvalloista Suomeen EM-karsintaikkunaan matkustanut Seppälä kärkkyy ensimmäistä otteluaan naisten maajoukkueessa.

29.9.2023 20:00 Suomalaiset ulkomailla

Helmi Tulonen valmiina toiseen kauteensa Italian Serie A1:ssä – ”Tiedän nyt mitä tässä liigassa pelaaminen vaatii”

Helmi Tulonen pelasi ensimmäisen kautensa Italian Serie A1:ssä Le Mura Luccan riveissä, mutta täksi vuodeksi seuraksi vaihtui Sanga Milano. Tulonen uskoo pystyvänsä tällä kaudella entistä parempaan.

14.6.2023 14:05 Suomalaiset ulkomailla

Marianne Kalinilla positiivinen vuosi Ferrolissa – ”Kausi oli onnistunut”

Marianne Kalin, 26, pääsi juhlimaan sarjanousua, kun Universitario de Ferrol teki ranskalaisen visiitin Espanjan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle LF Challengeen ja nousi ensi kaudeksi LF Endesaan. Kausi oli Kalinille onnistunut myös henkilökohtaisesti.

5.6.2023 15:14 Suomalaiset ulkomailla

Veera Pirttisellä positiivinen kausi Espanjassa – ”Jäi paljon reppuun tulevaa ajatellen”

Veera Pirttinen, 26, pelasi menneen kauden Espanjan liigassa, LF Endesassa, Bembibren joukkueessa. Pirttiselle jäi kaudesta positiivinen tunne niin henkilökohtaisesti kuin joukkueen osalta.

Näytä lisää vastaavia