Lahti Basketball Juniorit sytyttää koriskipinää säännöllisillä kouluvierailuilla

29.5.2024 06:53 Lahti Basketball Junioreiden kouluvierailut ovat oiva esimerkki siitä, kuinka suunnitelmallisella ja innostavalla toiminnalla voidaan lisätä lasten liikkumista ja kasvattaa samalla koripalloharrastajien määrää.

Lahti Basketballin Arttu Saarijärvi ja Satu Halla vierailivat huhtikuussa Kartanon peruskoululla Lahdessa esittelemässä koululaisille koripalloa.

Lahti Basketball Junioreiden jo vuosia johdonmukaisesti toteutetut kouluvierailut ovat osa laajempaa pyrkimystä herättää lasten innostus koripalloon ja liikuntaan yleisesti. Kouluvierailut tarjoavat alakoululaisille mahdollisuuden tutustua koripalloon hauskalla ja innostavalla tavalla.

Lahti Basketball Juniorit ry:ssä markkinointipäällikkönä toimiva Satu Halla kertaa, että Lahti Basketball on kehittänyt konseptia huolella ja soveltanut sitä menestyksekkäästi jo vuosien ajan.

– Vierailujen kohderyhmänä ovat pääosin 1.–5. -luokkalaiset. Yhden päivän aikana pyritään tavoittamaan koulusta mahdollisimman monta luokkaa – yleensä jokaiselle luokalle varataan noin 30 minuutin aikaikkuna, jotta lähes kaikki luokat pääsevät osallistumaan toimintaan. Ideaali ryhmäkoko on noin 25 lasta, mutta tarvittaessa suuremmatkin ryhmät onnistuvat, kun mukana on useampi vetäjä, kertoo Halla, joka on tänä keväänä vieraillut yhdeksässä koulussa ja liikuttanut siellä koriksen keinoin 1 100 lasta.

Kouluvierailujen konsepti on vuosien saatossa kehittynyt hyvin selkeäksi ja toimivaksi: aloitetaan tutustuen ja jutellen siitä, miksi liikunta on tärkeää. Sen jälkeen perehdytään koripalloon liikuntamuotona ja harjoitellaan joukkuepeliä, syöttämistä, pallonkäsittelyä ja heittämistä. Loppuhuipennuksena on heittokilpailu, jonka jälkeen keräännytään keskiympyrään varmistamaan kaikille hyvä loppufiilis, luvataan positiiviset Wilma-merkinnät ja annetaan kotiinviemisiksi mainoslappuset. Vierailun aikana on tärkeää rohkaista lapsia ja kehua pienistäkin onnistumisista, jotta kaikki tuntevat olonsa tärkeiksi ja huomioiduiksi.

Molemmin puolin mieluisa yhteistyö

Huhtikuussa Halla ja Lahti Basketballin edustusjoukkueessa pelaava Arttu Saarijärvi vierailivat Kartanon peruskoululla Lahdessa. 5. luokan opettaja Heta Arvaja on tyytyväinen päivän antiin. Hän näkee liikunnan hyödyt koulun arjessa konkreettisesti.

– Oli mukava saada heidät vetämään koripalloa meidän porukalle. Ote on innostava ja kannustava, oppilaat tykkäsivät kovasti. Oli mukava päästä myös itse seurailemaan vierestä oppituntia, ja kerätä pääpankkiin uusia ideoita liikuntatunteja varten, Arvaja sanoo.

– Liikunnalla on selvästi suuri merkitys koulun arjessa. Esimerkiksi juuri koristuokion jälkeen seuraavat oppitunnit sujuivat rauhallisissa merkeissä, ja oppilaiden oli helpompi keskittyä opiskeluun liikuntatuokion jälkeen. Liikunta toimii myös hyvänä ryhmäyttävänä toimintana, ja lisää siten yhteishenkeä oppilaiden kesken. Liikunta myös katkaisee sopivasti muun opiskelun sijoittuessaan päivän keskelle, ja oppilaat pääsevät sykettä nostamalla lataamaan akkuja muuhun toimintaan.

– Kouluvierailut ovat meille opettajille mukava tapa tutustuttaa lapsia eri lajeihin! Toki harjoittelemme oppitunneillakin erilaisia lajeja, mutta tuntuu aina erityiseltä saada lajin omia valmentajia käymään, ja tutustuttamaan samalla lapsia seuran toimintaan. Moni lapsi saattaakin saada kipinän uuden lajin aloitukseen. Teemme siis yhteistyötä seurojen kanssa oikein mielellämme!

Kouluvierailujen vaikutukset

Lahti Basketball Juniorit myös seuraa kouluvierailujen vaikutusta tarkasti. Uusien pelaajien ilmoittautumisia tarkastellaan alueellisesti ja seuran toimintaan liittyvien harrastajien tervetuloviestin yhteyteen liitetty kysely auttaa selvittämään, miten lapset ovat löytäneet koripallon. Tulokset ovat olleet rohkaisevia: jokaiselta vierailulta on saatu muutama uusi pelaaja, ja joskus jopa lähes 10 uutta harrastajaa yhdestä koulusta. Tämä on osaltaan kasvattanut nuorimpien ikäluokkien pelaajamääriä merkittävästi.

– Vierailujen aikana saadut palautteet ovat olleet erittäin positiivisia. Lapsilta saadaan paljon kiitosta, ja opettajat kertovat usein, kuinka arimmatkin oppilaat innostuvat osallistumaan. Erityisen palkitsevaa on nähdä, kuinka lasten asenteet muuttuvat tunnin aikana ja kuinka he löytävät liikunnan ilon. Parhaimpina hetkinä pidetään niitä, kun syrjään vetäytyvät lapset rohkaistuvat ja onnistuvat saamaan onnistumisen kokemuksia, Halla kertoo.


Lahti Basketball Junioreiden vinkit onnistuneeseen kouluvierailuun

  • Huolehdi, että kaikille lapsille on oma pallo.
  • Pidä vierailut 30–45 minuutin pituisina, jotta toiminta pysyy intensiivisenä ja kiinnostavana.
  • Kehu lapsia paljon ja kannusta heitä.
  • Pyydä opettajaa antamaan positiivinen Wilma-merkintä tunnin päätteeksi.
  • Jaettavat mainokset kannattaa kohdentaa alueellisesti ja ikäryhmäkohtaisesti.
  • Kun konsepti toimii, pidä siitä kiinni – toisto tuo tuloksia.
 
25.1.2019 12:58 Seurauutinen

Seurauutisia #2: Koripalloliitto hakee pilottiseuroja Et ole yksin -hankkeeseen

Et ole yksin on Väestöliiton ja urheilun yhteishanke, jonka tarkoituksena on ennaltaehkäistä ja vähentää kiusaamista, seksuaalista häirintää ja kaikenlaista väkivallan kokemuksia urheilussa. Eri lajien pilottiseurat toimivat suunnannäyttäjinä ja saavat käyttöönsä ohjeita sekä koulutuksia. Ilmoita seuranne mukaan 1.2. mennessä.

Koripalloliitto käynnistää 7–12 -vuotiaiden valmentajille suunnatun lastenvalmennusverkoston

Uusi syksyllä käynnistyvä verkostomallinen koulutusohjelma tukee lasten valmennuksen kehittymistä Suomessa ja auttaa valmentajia seuratoiminnan arjessa. Valmentajahaku on auki 16.6. saakka.

23.4.2024 13:00 Pääjuttu

Koriskokemus-palautekanava kerää palautetta seurojen ja Koripalloliiton toiminnasta

Palautteen avulla kehitetään suomalaista koripalloa entistä paremmaksi kokemukseksi eri sidosryhmille.

22.11.2023 09:45 Seurauutinen

Seurauutisia #83: Et ole yksin -palvelu järjestää infotilaisuuden katusovittelusta nuorten konfliktien ratkaisumallina

Et ole yksin ja Aseman Lasten järjestämä tilaisuus on tarkoitettu lajiliittojen, urheiluseurojen ja muiden urheiluorganisaatioiden toimijoille sovittelusta keinona nuorten konfliktien ratkaisussa. Tilaisuus järjestetään Teamsissa 13.12. klo 10:30-12:00.

20.11.2023 12:57 Seurat

Parempaa korista -webinaarissa aiheena seuraviestintä koripalloseuroissa

Vuoden viimeinen Parempaa korista -webinaari järjestetään 13.12, jolloin aiheen keskiössä ovat seuraviestintä ja työkalut sen kehittämiseen.

3.11.2023 08:15 Seurauutinen

Seurauutisia #82: Seuratoiminnan kehittämistuen haku on avattu

Seuratoiminnan kehittämistuki on opetus- ja kulttuuriministeriön tarjoama avustus lasten ja nuorten liikuntaharrastuksen lisäämiseen sekä monipuolisen organisoidun liikunnan kehittämiseen. Vuoden 2024 haku on käynnissä 1.-30.11.2023. Seuratukea haetaan Suomisport-palvelun kautta.

30.10.2023 12:47 Yhteistyökumppanit

We deliver -rahasto jakoi stipendejä – Susijengi ja Sasu Salin lahjoittivat varusteita vähävaraisille

Koripalloliiton, PostNordin ja Koripallosäätiön yhteistyön myötä perustettu We deliver -rahasto jakoi lokakuussa 70 stipendiä tukemaan vähävaraisten perheiden korisharrastusta.

20.6.2023 09:33 Yhteistyökumppanit

We deliver -rahasto jakoi stipendejä ylimääräisellä hakukierroksella

Koripalloliiton, PostNordin ja Koripallosäätiön yhteistyön myötä perustettu We deliver -rahasto jakoi kesäkuussa 59 stipendiä.

7.6.2023 10:40 Koripalloliitto

Seurapalveluyksikön vuosittaiset palkinnot jaettu

Koripalloliiton Seurapalveluyksikkö palkitsee seurakentän aktiivisia koripallotekijöitä vuosittain. Harri Jokela palkittiin koripallokasvattajana, Pauli Korhonen puolestaan sai elämäntyöpalkinnon. Pikkusudet palkinto meni BC Nokialle ja vuoden koripallotekona palkittiin upea IKH Areena.

4.5.2023 10:00 Yhteistyökumppanit

We deliver -rahaston haku on käynnistynyt – hae 14.5. mennessä

Koripalloliiton, PostNordin ja Koripallosäätiön yhteistyön myötä perustettu We deliver -rahasto jakaa tukia jo 13. kerran vähävaraisten perheiden koripalloharrastuksen tukemiseen. Hae tukea sunnuntaihin 14.5. mennessä.

Näytä lisää vastaavia