Elias Valtonen ammattilaisuran alkuun Tübingenin paidassa

19.6.2020 11:59 Viimeiset kaksi kautta Yhdysvaltain yliopistoliiga NCAA:ssa Arizona Statea edustantu Euran Veivin kasvatti Elias Valtonen, 21, on allekirjoittanut 1+1-vuotisen sopimuksen Saksan Pro A-liigan Tübingenin kanssa. Susijengin nuoreen kaartiin kuuluvaa Valtosta, 200 cm, valmentaa Tübingenissa vuosikaudet Saksassa viihtynyt Daniel Jansson.

Kahden Arizona Staten kauden jälkeen Valtonen harkitsi joukkueenvaihtoa NCAA-liigassa, mutta päätyi lopulta palaamaan Eurooppaan ja ottamaan ensiaskeleensa ammattilaisurallaan.

- Aika monen Korisliiga-seuran kanssa neuvoteltiin yksityiskohdista, mutta kun mahdollisuus lähteä Tübingeniin ison roolin perässä tarjoutui, näin sen kohdallani parhaana vaihtoehtona, Valtonen taustoittaa päätöstään.

Vahvana taustavaikuttajana Valtosen sopimuksessa oli ensi kaudeksi päävalmentajasopimuksen Tübingenin kanssa tehnyt kouvolalaislähtöinen, mutta jo pitkään Saksassa valmentanut Daniel Jansson. Janssonilla ja Valtosella on Tübingenissa edessään mielenkiintoinen haaste, sillä Tübingen tipahti keväällä 2018 neljäntoista perättäisen Bundesliiga-kauden jälkeen Pro A:han ja seura hakee nyt uutta nousua pääsarjatasolle.

- Danny Janssonin päävalmentajaroolilla oli erittäin iso vaikutus päätökseeni. Danny oli Jyri Lohikosken apuvalmentajana monta kesää U16- ja U18-maajoukkueleireillä ja olen pitänyt silmällä, miten hyvää työtä hän on tehnyt junioripelaajien kanssa Ulmissa viime kaudet, Valtonen kehuu.

- Tübingen on uudelleenrakennusprojektin edessä ja kuulemani perusteella Danny on lanseeraamassa joukkueeseen eurooppalaisempaa pelityyliä amerikkalaisiin satsaamisen sijaan. Itsellenikin on tervetullutta päästä takaisin eurooppalaisen koriksen pariin, ansaita peliminuutteja ja aloittaa matkani kohti Euroopan kärkisarjoja.

Juniorivuosina hyökkäyspään monitoimikoneena tunnettu Valtonen pelasi tulokaskaudellaan Arizona Statessa harvoja minuutteja. Päättyneellä 2019-20-kaudella Valtonen kaivoi tiensä rotaatioon, mutta ennen kaikkea peliä levittävän puolustuspään puurtajan ominaisuudessa.

- Se oli minulle aivan uusi rooli. Nyt on sekin koettu ja uskon, että kokemuksesta on minulle hyötyä tulevaisuudessa. Tarkoitus on jakaa kehitystä tasapainoisesti sekä hyökkäys- että puolustuspäässä.

Nuorisotähti ja junnumaajoukkueiden kantava voima

Elias Valtosen aika kotimaisen huippukoriksen parrasvalossa alkoi jo huhtikuusa 2014, jolloin hän ylsi pisteille nuorimpana miesten pääsarjapelaajana koskaan. Euran Veivin 5-divisioonajoukkueesta ja Loimaan Korikonkarien junioreista tie vei Uuteenkaupunkiin, missä Valtonen nosti vasta 14 vuoden ikäisenä kaksi pistettä Kauhajoella ottelussa Karhu Basketia vastaan.

Seuraavat neljä kauttaan Valtonen viettikin miesten divarissa, joista ensimmäisen Korihaissa ja kolme seuraavaa HBA-Märskyssä. Viimeiseksi jääneellä divarikaudellaan 2017-18 Valtonen loisti HBA-Märskyssä 14,6 pisteen, 5,4 levypallon, 2,8 syötön ja 1,8 riiston keskiarvoin.

Divarivuosiensa aikana Valtonen kuului Suomen ’98-’00 syntyneiden juniorimaajoukkueiden kannattaviin voimiin. Valtonen oli merkittävässä roolissa 2015 ja 2016, jolloin Suomi ylsi ensiksi U16-ikäluokassa EM-kisojen 6. sijalle ja seuraavana kesänä MM-kisoihin ensimmäisenä suomalaisena juniorikoripallomaajoukkueena koskaan.

Susijengi-kutsun Valtonen sai ensimmäisen kerran helmikuun 2018 MM-karsintaikkunaan. Ensimmäiset peliminuuttinsa Susijengissä Valtonen urakoi kesällä 2019, jolloin hänelle kirjattiin neljä miesten maaottelua. Yhden ottelun piste-ennätyksensä, 12, Valtonen upotti Serbiaa vastaan.

Viimeiset kaksi kautta Valtonen edusti Arizona Statea NCAA:ssa. Viime kaudella Valtonen rekisteröi 2,0 pistettä ja 1,8 levypalloa 14,2 minuutissa ottelua kohden.

Henkilöt

 
12.7.2024 12:05 Susijengi

Perttu Blomgrenin ura jatkuu Balkanilla, uusi seura KK Bosna

Viime kaudella Slovenian liigaa ja Adrianmeren kakkosliigaa Helios Domzalen paidassa pelannut Lapuan Kobrien kasvatti Perttu Blomgren, 22, jatkaa uraansa Balkanilla. Blomgrenin uusi seura on kovin satsauksin tulevaan kauteen lähtevä perinteikäs bosnialaisseura KK Bosna, joka tähtää kaudella niin Bosnian liigan kuin Adrianmeren kakkosliigankin mestaruuksiin.

11.7.2024 12:34 Susijengi

Severi Kaukiaiselle jatkosopimus BC Kalev/Cramoon

Viime kaudella Viron suurseuran BC Kalev/Cramon kanssa Viron cupin ja kansallisen liigan mestaruudet voittanut sekä Viron-Latvian-liigan finaaliin edennyt Kotkan Peli-Karhujen kasvatti Severi Kaukiainen, 185 cm ja 26 vuotta, on solminut tulevaa kautta koskevan jatkosopimuksen tallinnalaisjoukkueen kanssa.

11.7.2024 12:17 Susijengi

Olivier Nkamhoua NBA:n kesäliigaan Portland Trailblazersissa

Susijengin avainpelaajiin vasta päättyneissä Valencian olympiakarsinnoissa kuulunut Helsingin NMKY:n kasvatti Olivier Nkamhoua, 24, edustaa Portland Trailblazersia NBA:n vuotuisessa Las Vegasin kesäliigassa. Samaan aikaan Tuomas Iisalo ja Petteri Koponen ovat aloittaneet valmennusurakkansa NBA:n kesäliigassa.

4.7.2024 11:10 Susijengi

Petteri Koponen New Zealand Breakersin päävalmentajaksi

Suomi-koriksen kaikkien aikojen pelaajalegendoihin lukeutuva MaSu-Basketin kasvatti Petteri Koponen, 36, on solminut 2+1-vuotisen päävalmentajasopimuksen Australian NBL-liigaa pelaavan uusiseelantilaisjoukkueen New Zealand Breakersin kanssa. Breakers on voittanut NBL:n mestaruuden neljä kertaa historian saatossa.

3.7.2024 16:26 Susijengi

Olivier Nkamhoua Saksan Bundesliigan kärkijoukkue Chemnitziin

Viimeiset viisi vuotta yliopistokoripalloa Yhdysvaltain NCAA-liigan Tennesseessä ja Michiganissa pelannut Susijengin laitahyökkääjä ja Helsingin NMKY:n kasvatti Olivier Nkamhoua, 24, on allekirjoittanut sopimuksen Saksan Bundesliigaa ja FIBA:n Mestarien liigaa pelaavan Niners Chemnitzin kanssa. Nkamhouan sopimus sisältää NBA-pykälän.

2.7.2024 09:23 Susijengi

Mikko Larkas jatkaa Ranskassa, siirtyy Limogesin valmennusjohtoon

Viime kaudella Ranskan liigaa ja FIBA Mestarien liigaa pelanneen SIG Strasbourgin valmennuksessa työskennellyt helsinkiläislähtöinen ToPoLan kasvatti Mikko Larkas, 43, valmentaa Ranskassa ensi kaudellakin. Larkas on allekirjoittanut pelikautta 2024-25 koskevan valmentajasopimuksen perinteikkään CSP Limogesin kanssa.

24.6.2024 11:54 Susijengi

Petteri Koponen San Antonio Spursin kesäliigajoukkueen valmennusjohtoon

Viimeisen kahden kauden aikana kannuksia juniorivalmentajana Adidas Next Generation -kutsuturnauksessa ja HBA-Märskyn valmennusjohdossa ansainnut Susijengi-legenda Petteri Koponen, 36, liittyy NBA-joukkue San Antonio Spursin kesäliigajoukkueen valmennusryhmään.

20.6.2024 11:04 Susijengi

Perttu Blomgren: ”Jugoslavia-tyylin koris sopii mulle”

Salon Vilppaassa kevään 2021 Suomen mestaruuden voittanut ja sittemmin Korisliigan kehittyneimpänä pelaajana sekä vuoden puolustuspelaajana palkittu Perttu Blomgren, 22, otti ison askeleen eteenpäin urallaan Slovenian hopeajoukkue Helios Domzalessa. Ensivaikutelma vanhan Jugoslavian alueen koripallosta maistui lapualaislähtöiselle Pertulle.

20.6.2024 10:56 Susijengi

Miikka Muurinen AZ Compass Prepin riveihin

Ensimmäistä kesäänsä Susijengin kanssa pelaava Järvenpään Beat Basketin kasvatti ja toisen polven koripalloilija Miikka Muurinen, 17, vaihtaa joukkuetta Yhdysvalloissa. Viime kaudella Sunrise Christiania edustanut 209-senttinen Muurinen siirtyy tulevaksi kaudeksi arizonalaiseen AZ Compass Prepiin.

19.6.2024 10:55 Susijengi

Severi Kaukiainen: ”Kausi toi ennen kaikkea henkistä kasvua”

Kotkan Peli-Karhujen kasvatti Severi Kaukiainen, 26, on kotoisen Korisliigan mittapuulla maan ehdottomia eturivin pelaajia. Vietettyään päättyneen seurajoukkuekauden Slovakian Patrioti Levicessä ja Viron mestari BC Kalev/Cramossa Kaukiainen uskoo ottaneensa pelaajana seuraavan askeleen ylöspäin. Tällä kertaa kehitys oli ennen kaikkea henkistä.

Näytä lisää vastaavia