Edon Maxhunin ura jatkuu Ranskan liigassa

8.10.2023 14:00 Susijengin avainmiehistöön lukeutuva pelinrakentaja ja Hyvinkään Pontevan kasvatti Edon Maxhuni, 25, on solminut syyskauden kattavan sopimuksen Ranskan liigaa pelaavan Le Portelin kanssa. Maxhunin sopimus sisältää molemminpuolisen option kevätkaudesta 2024.

Saksasta Ranskaan: Edon Maxhunin tie vie Le Porteliin. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.

Avausvoittonsa Ranskan liigassa (Pro A) sen viidennellä sarjakierroksella eilen lauantaina hakenut Le Portel on rekrytoinut Maxhunin vahvistamaan loukkaantumisista kärsinyttä pelinrakennus- ja korinteko-osastoaan.

Maxhuni lomittaa Le Portelissa erityisesti sen seuraikonia ja pelinrakentajaa Benoit Manginia, joka joutuu jalkaleikkauksen vuoksi sivuun vuoden loppuun asti. Mikäli Le Portel ja Maxhuni kokevat yhteistyön hedelmälliseksi vielä Manginin kuntoutumisen jälkeen, pysyy Hyvinkään Pontevan kasvatti joukkueessa kauden loppuun asti.

- Mulle on täysin uusi asema lähteä uuteen joukkueeseen kolmikuukautisella sopimuksella, mutta otan sen mielenkiintoisena haasteena, Maxhuni hymyilee.

- Le Portelin alkukausi on ollut vaikea, mutta tiedän pystyväni auttamaan joukkuetta niillä osa-alueilla, millä he kaipaavat apua. Alkuvaikeuksista huolimatta Le Portel on nyt pelannut jo useamman kauden Ranskan liigaa ja esiintynyt FIBA Europe Cupissa ja kuulemani perusteella heillä on myös iso fanikulttuuri.

MM-kisojen päättymisen jälkeen Maxhunilla oli pöydällään sopimusehdotuksia mm. Saksan Bundesliigasta, Hollannista sekä Adrianmeren liigasta. Myöhäinen joukkueenvalinta-ajankohta oli Maxhunin osalta harkittu.

- Oli erinäisten pikkuvaivojen vuoksi keskimääräistä rankempi kesä ja päätin omistaa syyskuun palautumiseen ja treenaamiseen ollakseni sataprosenttisessa kunnossa mennessäni uuteen seuraan. Tällä hetkellä pöydästä olleista vaihtoehto Le Portel oli mielestäni mielenkiintoisin ja paras.

Suomalaispelaajista Shawn Huff on edustanut Le Portelia syksyllä 2016.

Maajoukkueiden pistetykki, kahden maan mitalisti

Maaliskuussa 1998 syntynyt Maxhuni palkittiin 16-vuotiaiden poikien SM-sarjan vuoden pelaajana keväällä 2014, jolloin hän johdatti Helsingin NMKY:n ikäluokan Suomen mestaruuteen ja liekitti 29,1 pistettä ottelua kohden.

Syksystä 2013 kevääseen 2017 Maxhuni edusti HBA-Märskyä miesten divarissa. Keväällä 2017 Maxhuni nimettiin Divari A:n vuoden pelaajaksi, kun hän oli viimeistellyt Märskylle 23,8 pistettä, 3,7 syöttöä, 2,7 levypalloa ja 1,0 riistoa ottelua kohden. Juniorimaajoukkuevuosinaan Maxhuni pelasi 116 maaottelua 14,8 pisteen ottelukohtaisella keskiarvolla.

Märskystä Maxhunin tie vei Yhdysvaltoihin, missä hän edusti Long Beach Statea NCAA-liigassa kahden kauden ajan. NCAA:n keskiarvoikseen Maxhuni tyylitteli 6,8 pistettä, 1,4 levypalloa ja 1,1 syöttöä per peli.

Ammattilaisuransa Maxhuni aloitti kaudella 2019-20 Espanjan kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla (LEB Plata), missä hän johti CB Gran Canarian farmijoukkueen peliä 13,5 pisteen, 3,4 syötön ja 2,4 levypallon keskiarvoin. Sen jälkeen Maxhuni johti KK Pärnun peliä Viron ja Latvian yhteisliigassa ja johdatti joukkueensa Viron ja Latvian yhteisliigan pronssille ja Viron liigan hopeamitaleille 16,6 pisteen, 4,8 syötön, 1,7 levypallon ja 1,1 riiston keskiarvoin.

Virosta Maxhuni eteni Hollannin suurseura Den Boschiin, joka eteni Maxhuni pelinrakentajanaan Hollannin cupin hopealle ja maan kansalliseen mestaruuteen. Belgian ja Hollannin yhteisliigassa Maxhuni viimeisteli 13,8 pistettä, 5,0 syöttöä ja 2,3 levypalloa ottelua kohden.

Syyskesän 2022 otteet Susijengin paidassa EM-kisoissa johtivat Maxhunin Hollannista kertaheitolla Saksan Bundesliigaan ja Crailsheim Merlinsiin, jonka aloittavaksi pelinrakentajaksi Maxhuni kohosi kuukaudessa. Maxhuni viimeisteli Merlinsille Bundesliigassa 11,8 pisteen, 4,0 syötön ja 1,3 levypallon ottelukeskiarvot ja jatkopeleihin edenneellä FIBA Europe Cup -kaudella 14,1 pisteen, 4,6 levypallon ja 1,4 syötön keskiarvot.

Maxhuni debytoi Susijengissä kesällä 2019 ja edusti samana vuonna Suomea myös Napolin universiadeissa. Tähän mennessä Maxhuni on pelannut 46 miesten maaottelua 8,3 pisteen, 3,5 syötön ja 1,4 levypallon keskiarvoin. Maxhuni kuului Susijengin vahvuuteen vuoden 2022 EM-kisoissa Prahassa ja Berliinissä sekä vuoden 2023 MM-kisoissa Okinawalla.

Henkilöt

 
12.7.2024 12:05 Susijengi

Perttu Blomgrenin ura jatkuu Balkanilla, uusi seura KK Bosna

Viime kaudella Slovenian liigaa ja Adrianmeren kakkosliigaa Helios Domzalen paidassa pelannut Lapuan Kobrien kasvatti Perttu Blomgren, 22, jatkaa uraansa Balkanilla. Blomgrenin uusi seura on kovin satsauksin tulevaan kauteen lähtevä perinteikäs bosnialaisseura KK Bosna, joka tähtää kaudella niin Bosnian liigan kuin Adrianmeren kakkosliigankin mestaruuksiin.

11.7.2024 12:34 Susijengi

Severi Kaukiaiselle jatkosopimus BC Kalev/Cramoon

Viime kaudella Viron suurseuran BC Kalev/Cramon kanssa Viron cupin ja kansallisen liigan mestaruudet voittanut sekä Viron-Latvian-liigan finaaliin edennyt Kotkan Peli-Karhujen kasvatti Severi Kaukiainen, 185 cm ja 26 vuotta, on solminut tulevaa kautta koskevan jatkosopimuksen tallinnalaisjoukkueen kanssa.

11.7.2024 12:17 Susijengi

Olivier Nkamhoua NBA:n kesäliigaan Portland Trailblazersissa

Susijengin avainpelaajiin vasta päättyneissä Valencian olympiakarsinnoissa kuulunut Helsingin NMKY:n kasvatti Olivier Nkamhoua, 24, edustaa Portland Trailblazersia NBA:n vuotuisessa Las Vegasin kesäliigassa. Samaan aikaan Petteri Koponen on aloittanut valmennusurakkansa San Antonio Spursissa NBA:n kesäliigassa.

4.7.2024 11:10 Susijengi

Petteri Koponen New Zealand Breakersin päävalmentajaksi

Suomi-koriksen kaikkien aikojen pelaajalegendoihin lukeutuva MaSu-Basketin kasvatti Petteri Koponen, 36, on solminut 2+1-vuotisen päävalmentajasopimuksen Australian NBL-liigaa pelaavan uusiseelantilaisjoukkueen New Zealand Breakersin kanssa. Breakers on voittanut NBL:n mestaruuden neljä kertaa historian saatossa.

3.7.2024 16:26 Susijengi

Olivier Nkamhoua Saksan Bundesliigan kärkijoukkue Chemnitziin

Viimeiset viisi vuotta yliopistokoripalloa Yhdysvaltain NCAA-liigan Tennesseessä ja Michiganissa pelannut Susijengin laitahyökkääjä ja Helsingin NMKY:n kasvatti Olivier Nkamhoua, 24, on allekirjoittanut sopimuksen Saksan Bundesliigaa ja FIBA:n Mestarien liigaa pelaavan Niners Chemnitzin kanssa. Nkamhouan sopimus sisältää NBA-pykälän.

2.7.2024 09:23 Susijengi

Mikko Larkas jatkaa Ranskassa, siirtyy Limogesin valmennusjohtoon

Viime kaudella Ranskan liigaa ja FIBA Mestarien liigaa pelanneen SIG Strasbourgin valmennuksessa työskennellyt helsinkiläislähtöinen ToPoLan kasvatti Mikko Larkas, 43, valmentaa Ranskassa ensi kaudellakin. Larkas on allekirjoittanut pelikautta 2024-25 koskevan valmentajasopimuksen perinteikkään CSP Limogesin kanssa.

24.6.2024 11:54 Susijengi

Petteri Koponen San Antonio Spursin kesäliigajoukkueen valmennusjohtoon

Viimeisen kahden kauden aikana kannuksia juniorivalmentajana Adidas Next Generation -kutsuturnauksessa ja HBA-Märskyn valmennusjohdossa ansainnut Susijengi-legenda Petteri Koponen, 36, liittyy NBA-joukkue San Antonio Spursin kesäliigajoukkueen valmennusryhmään.

20.6.2024 11:04 Susijengi

Perttu Blomgren: ”Jugoslavia-tyylin koris sopii mulle”

Salon Vilppaassa kevään 2021 Suomen mestaruuden voittanut ja sittemmin Korisliigan kehittyneimpänä pelaajana sekä vuoden puolustuspelaajana palkittu Perttu Blomgren, 22, otti ison askeleen eteenpäin urallaan Slovenian hopeajoukkue Helios Domzalessa. Ensivaikutelma vanhan Jugoslavian alueen koripallosta maistui lapualaislähtöiselle Pertulle.

20.6.2024 10:56 Susijengi

Miikka Muurinen AZ Compass Prepin riveihin

Ensimmäistä kesäänsä Susijengin kanssa pelaava Järvenpään Beat Basketin kasvatti ja toisen polven koripalloilija Miikka Muurinen, 17, vaihtaa joukkuetta Yhdysvalloissa. Viime kaudella Sunrise Christiania edustanut 209-senttinen Muurinen siirtyy tulevaksi kaudeksi arizonalaiseen AZ Compass Prepiin.

19.6.2024 10:55 Susijengi

Severi Kaukiainen: ”Kausi toi ennen kaikkea henkistä kasvua”

Kotkan Peli-Karhujen kasvatti Severi Kaukiainen, 26, on kotoisen Korisliigan mittapuulla maan ehdottomia eturivin pelaajia. Vietettyään päättyneen seurajoukkuekauden Slovakian Patrioti Levicessä ja Viron mestari BC Kalev/Cramossa Kaukiainen uskoo ottaneensa pelaajana seuraavan askeleen ylöspäin. Tällä kertaa kehitys oli ennen kaikkea henkistä.

Näytä lisää vastaavia