Andre Gustavson aloittaa Korisliiga-uransa kestomenestyjä Kauhajoella – takana pitkä ajanjakso Virginiassa, jossa hän kasvoi niin urheilijana kuin ihmisenäkin

3.10.2024 19:26 Kauhajoen kokoonpano on uudistunut monin tavoin, mutta tähtäimet ovat yhä korkealla. Tuore kotimainen tähtikiinnitys Andre Gustavson aikoo pelata joukkueessa sitä roolia, mitä häneltä milloinkin tarvitaan.

Kuva: Karhu Basket / Janne Yli-Korhonen

Kauhajoki lähtee mestaruusjahtiin nuoren remmin kanssa, jolla on kova paine onnistua. Kuuden viime kauden ajalta seuralla on koossa kolme mestaruutta, kahdet hopeamitalit sekä yhdet pronssit. Näistä mitaleista himmein on peräisin tältä keväältä, joten tavoite tulevaan kauteen on ilmiselvä.

Se ei joukkueen tuoretta 25-vuotiasta takapelaajaa Andre Gustavsonia silti jännitä.

– Koko jengi on ottanut haasteen vastaan hyvällä asenteella ja osoittanut halunsa oppia. Meillä on ehkä tilillämme vähemmän yhteenlaskettuja Korisliiga-matseja kuin monella muulla joukkueella, mutta voittamisen kokemusta löytyy silti. Olen itse esimerkiksi kohdannut NCAA-parketilla korkean luokan otteluissa kaksikin nykyisistä yhdysvaltalaisvahvistuksistamme, Gustavson kertoo.

Joona Hakamaa, Eemi Luukkonen, Oliver Kandén ja Nate Pollard ovat joukkueen merkittäviä minuutteja pelaavista pelaajista ainoat, jotka ovat jatkaneet seuran paidassa viime kaudelta. Rivistä on poistunut muiden muassa tehokkaana pistelinkona tunnettu takamies–laituri Topias Palmi.

Kauhajoen on tarvinnut siis paikata monta erilaista roolia rotaatiossaan. Herääkin kysymys, minkälaisiin tehtäviin nyt hyödynnetään Andre Gustavsonia, joka on yliopistossa harjaantunut niin pallonkäsittelijänä kuin puhtaana heittäjänäkin.

– Tällä hetkellä näyttää siltä, että teen tarpeen mukaan molempia. Ensisijaisesti pelaan kakkospaikalla, koska meillä on joukkueessa jo kaksi pelinjohtajaa, mutta aina, kun tilanne sitä vaatii, pystyn ottamaan heiltäkin minuutteja. Pelaan joka tapauksessa moniulotteisesti ja pystyn heittävänä takamiehenäkin luomaan paikkoja sekä itselleni että muille.

Gustavson painottaakin, että roolista riippumatta pelaajan tehtävä on tehdä sitä, mitä joukkue milloinkin tarvitsee. On turha lokeroida itseään liian ahtaasti, koska silloin pelisilmä kärsii.

– Totta kai voi keskittyä niihin asioihin, jotka ovat vahvuuksia, mutta ei sitä niin vain etukäteen voi päättää, mitä kentällä kaivataan. Pelaan vain koripalloa.

Suomessa Gustavsonin nimi oli pinnalla jo hänen junioriaikojensa lopussa. Pelatessaan nuorten maajoukkueissa hän linkosi muutamaan otteeseen pisteitä melkein koko muunkin kentällisen edestä. Mutta nimi pääsi monilta ehkä jopa unohtumaan, kun hän siirtyi Yhdysvaltojen yliopistokentille syksyllä 2018 ja vietti niillä poikkeuksellisen pitkän ajan.

Gustavson opiskeli ja pelasi Virginian Richmondissa yhteensä peräti viisi vuotta. Normaalisti neljä vuotta kestävää – ja monilla kokonaan kesken jäävää – polkua venyttivät osaltaan opintojen aikana tapahtunut vaikea loukkaantuminen ja koronasulku, mutta osasyynä oli se, että pelaaja itse nautti opinahjostaan niin täysin rinnoin, ettei hänellä käynyt mielessäkään keskeyttää.

– Sain valmennukselta luottamusta ja kohtasin kovia pelaajia kentällä. Lisäksi paikalliset ottivat minut hurjan hyvin vastaan, ja kauppatieteiden maisteriopintoni etenivät niin hyvällä tahdilla, että kun kuntoutin kroppaani loppuvaiheessa, halusin hyödyntää ajan myös hoitamalla tutkinnon loppuun.

Moni eurooppalainen pelaaja on tullut amerikkalaisesta yliopistosta kesken kaiken pois juuri sen takia, että koripallo on maistunut, mutta opinnot eivät. Gustavsonin tapauksessa tunnelma oli aivan toinen, sillä opinahjo piti hänestä monin tavoin hyvää huolta.

– Minulla oli pääaine, josta olen erittäin kiinnostunut. Siinä mielessä koulunkäyntiin sopeutuminen ei koskaan ollut mikään haaste. Richmond on pieni mutta erittäin korkeatasoinen koulu solidaarisella ilmapiirillä. Se luokitellaankin liberal arts collegeksi eli liberaalius on määritelty jo koulun tehtävässä.

Laitos myös helpotti opintojen ja urheilun yhdistämistä käytännön toimilla: pelaajille järjestettiin kyydit kampuksella, ja jokaiselle oli määritetty oma apuvalmentajansa.

– Apukoutsi oli minusta vastuussa, ja häntä kiinnosti eniten kehittymiseni ihmisenä. Filosofiaan kuului, että samalla, kun kehittyy ihmisenä, kehittyy myös urheilijana. Ylipäätään ihmiset ympärilläni auttoivat valtavasti, mutta kyllähän paikallinen ulospäinsuuntautuneisuus hämmensi alkuun. Tuntematon kävelee kadulla vastaan ja kysyy, mitä kuuluu, niin menee siihen suomalaisena hetki tottua, Gustavson nauraa.

Muuttovoittoinen ja kehittyvä mutta rauhallinen kotikylä ilman pahinta urbaania melskettä oli entiselle Itästadin kasvatille suorastaan lottovoitto. Juuriaan hän ei silti ole unohtanut eikä niiden merkitystä hänen nousujohteiselle uralleen.

– Olemme kasvaneet Micke Jantusen kanssa joukkuekavereina jo Wartti Basketissa ja melkein naapureina, ja ihan samoilla kulmilla asuu entinen Susijengi-kapteeni Shawn Huffkin, Gustavson luettelee.

Herää kysymys, mitä Vuosaaressa veteen oikein laitetaan.

Karhu Basket 24-25 pähkinänkuoressa

Henkilöt

 
3.10.2024 12:57 Korisliiga

KTP-Basketin Juho-Matti Henttonen kertoo kuntonsa olevan paras vuosiin – ”Kovaa mennään koko ajan!”

Kotkalaisseura KTP hakee viimekautisen pettymyksen jälkeen nousua takaisin ylempään jatkosarjaan. Laituri Juho-Matti Henttonen näkee ympärillään lupaavan joukkueen.

3.10.2024 09:45 Korisliiga

Monille tuntematon Timi Puittinen nousi viime kaudella Kobrissa ratkaisijaksi – ”Elämäntilanne piti divarissa pidempään kuin olin alkujaan suunnitellut”

Kobrat on muutamalla viime kaudella jumiutunut Korisliigan keskikastiin. 29-vuotias Timi Puittinen kertoo, että alkavalla kaudella on luvassa aggressiivisempi pelityyli.

2.10.2024 19:31 Korisliiga

Koripallouransa ohessa Kouvojen Thomas Gipson podcastaa, harjoittaa valuuttakauppaa ja kasvattaa kolmea leikki-ikäistä lasta

Korisliigan vakiovahvistus Thomas Gipson III aloittaa jo viidennen kautensa Kouvoissa. Vuosien varrella on kaulaan ilmestynyt mitaleja ja kertynyt reppu täyteen elämänoppeja.

2.10.2024 13:03 Korisliiga

Tapiolan Honka palkkasi pitkän linjan tehomiehen vakiinnuttamaan Korisliiga-paikan, mutta haaste on yhä selättämättä – ”Putoaminen oli kova paikka erityisesti minulle”

43-vuotias Tuukka Kotti haluaa rakentaa Tapiola Hongan miesten edustusjoukkueelle vakaampaa pohjaa tulevaisuuteen riippumatta siitä, onko hän itse mukana jatkossa vai ei.

2.10.2024 09:27 Korisliiga

Bisonsin Jeremiah Wood kasvoi nuoruutensa kilpailemalla LeBron Jamesia vastaan – ”Aion kamppailla ja kehittyä, kunnes minut raahataan kentältä!”

Ohiossa kasvaneen Jeremiah Woodin pahin kilpailija varhaisnuoruudessa oli 2000-luvun lähes virallisesti paras koripalloilija LeBron James. Nyt 39-vuotias korinalusjyrä tähdittää Korisliigaan vuosi sitten noussutta Bisons Loimaata.

1.10.2024 20:15 Korisliiga

Vuoristoratamaisesta kaudesta toipunut Erik Sajantila täyttää isot saappaat Helsinki Seagullsissa – ”Pitää joka päivä näyttää, että ansaitsee minuuttinsa”

Erik Sajantila jatkaa töitä siitä, mihin rikkonaisella viime kaudella jäi. Harppaus sarjaputoajasta toissa kauden mestariin on suuri.

1.10.2024 19:57 Susijengi

Carl Lindbom lopettaa koripallouransa

Susijengin vahvuuteen vuoden 2017 EM-kotikisoissa kuulunut Tapiolan Hongan kasvatti Carl ”Calle” Lindbom lopettaa pelaajauransa. 206-senttinen ja 32-vuotias Lindbom pelasi urallaan 63 miesten maaottelua, voitti kaksi miesten Suomen cupin mestaruutta ja pelasi ammattilaisena Saksassa, Puolassa, Kroatiassa, Liettuassa, Ranskassa ja Islannissa.

1.10.2024 13:41 Korisliiga

Mikael Aalto jätti ulkomaantarjoukset pöydälle ja palasi Korihaihin – ”Unelmani ja tavoitteeni ovat Suomessa”

Korihait nousi viime kaudella kertaheitolla liigan häntäpäästä kärkikahinoihin. Osa kiitoksesta kuuluu Mikael Aallolle, joka takoo tulosta yhtä aikaa sekä koripallokentälle että päivätyössään finanssialalla

1.10.2024 11:18 Susijengi

Pyrintö vahvistuu Topias Palmilla

Korisliiga-kauteen valmistautuva Tampereen Pyrintö teki jättikiinnityksen liigan avausviikolla solmimalla sopimuksen oman kasvattinsa ja Susijengin heittokoneen Topias Palmin, 196 cm ja 30 v., kanssa. Pyrintöä edellisen kerran kaudella 2021-22 edustaneen Palmin sopimuksessa on ulkomaanpykälä.

1.10.2024 09:15 Korisliiga

Salon Vilppaan Mikko Koivisto viihdyttää koripallon katsojia kahdessa roolissa – ”Tapanani on sanoa asiat suoraan”

Tasaisesti menestynyt Salon Vilpas koki viime kaudella pettymyksen, mutta nyt veteraaniheittäjä Mikko Koiviston ympärillä on uusi pelaajarunko.

Näytä lisää vastaavia