Valmennusuralle hypännyt Jamar Wilson kehittää osaamistaan 2-tason valmentajakoulutuksessa

14.3.2024 11:13 Susi Training Centerissä Lohjan Kisakalliossa kuuluu myöhään perjantai-iltana tossujen kirske ja pelin lomasta kuuluva esimerkillinen puhe pelaajien välillä. Kyseessä ei ole maajoukkue eikä seurajoukkue, vaan joukko valmentajia, jotka ovat kokoontuneet Lohjalle eri puolilta Suomea. Yksi heistä on vielä hiljattain treenannut samalla parketilla susilogo rinnassa.

2-tason valmentajakoulutuksen osallistujat ja kouluttajat Kisakalliossa helmikuussa.

Jamar Wilsonin, 40, huikea, NCAA:sta Euroopan huippusarjoihin ja Susijengiin kulkenut pelaajaura päättyi viime vuonna lonkkaleikkaukseen. Sen jälkeen hän ajatteli haluavansa tehdä jotain tyystin muuta kuin koripalloon liittyviä asioita ja keskittyikin hetken täysin IT-alaan, jota oli opiskellut pelaamisen ohessa. Hyvin nopeasti kahden lapsen isän tie vei kuitenkin viikonloppuisin koristreeneihin ja juniorivalmentajaksi. 

– En ollut koskaan mieltänyt itseäni valmentajatyypiksi, mutta aloin kaivata korista. Identiteettini on aina rakentunut koripallon kautta, ja valmentaminen tuntui sopivalta tavalta palvella yhteisöä, joka on antanut minulle niin paljon. Entisenä pelaajana minulla on mahdollisuus olla hyvin samaistuttava valmentaja. 

Nyt Wilson kuuluu miesten 1. divisioonan kärkikahinoissa tukevasti seisovan Tapiolan Hongan joukkueen valmennustiimiin. Joukkueen ykköstavoite on nousta Korisliigaan. 

– Nuoren joukkueen valmentaminen on ollut superhauskaa, ja opin todella paljon ”aidan tällä puolella”. Koulutus on aina ollut minulle todella tärkeää, ja 2-tason valmentajakoulutus oli minulle paras tapa kehittää itseäni valmentajana ja näyttää, että olen tosissani asian kanssa. Valmentajakoulutusjärjestelmä on Suomessa erittäin hyvä, Wilson kiittelee. 

”Olemme kaikki täällä oppimassa” 

Räjähtävistä pelisuorituksista ja ikipositiivisesta asenteesta tunnettu takamies korostaa valmentajaroolissa verkostoitumisen ja vertaistuen merkitystä. 

– Kurssin parasta antia ovat olleet keskustelut muiden valmentajien kanssa. Olemme puhuneet paljon esimerkiksi sitä, miten työskennellä eri taustoista tulevien pelaajien kanssa. Me valmentajatkin tulemme kaikki hyvin erilaisista lähtökohdista ja meillä on omat ammattimme ja vahvuutemme koripallon ulkopuolella. Olemme kuitenkin kaikki täällä oppimassa. Koen saavan paljon hyötyä siitä, ja valmentaja ajatusmaailma istuu hyvin ajatteluuni.  

Yhdysvalloissa Bronxissa varttunut Wilson on käynyt läpi amerikkalaisen koripallomankelin ja elänyt ammattikoripalloilijan arkea Suomessa ja Euroopassa. Mitä vahvuuksia hän näkee valmennuskulttuurissa rapakon eri puolilla?   

– Rakastan Suomen hyvin järjestelmällistä lähestymistä. Yhdysvalloissa vallitseva kapitalistinen ajattelu tuo tekemiseen paljon vapautta ja vähemmän struktuuria. Näkisin, että molempia tarvitaan, jotta voidaan luoda ympäristö, jossa pelaajat harjoittelevat myös omillaan ja ovat motivoituneita kehittymään – ei pelkästään joukkueharjoituksiin nojaten. 

Tukea oman valmennusfilosofian kehittämiseen 

Koripalloliitto järjestää jatkuvasti erilaisia valmentajakoulutuksia. Viimeisten parin vuoden aikana niihin on osallistunut yhteensä lähes tuhat valmentajaa.

1-tason valmentajakoulutuksissa on mahdollista suorittaa koripallovalmentajan perusopinnot. Näitä koulutuksia pidetään vuosittain kymmenkunta eri paikkakunnilla ympäri Suomea. 2-tason valmentajakoulutuksissa, joita järjestetään kaksi kertaa vuodessa, sukelletaan syvemmälle harjoituskokonaisuuksien suunnitteluun. Kolmas, syventävä taso sisältää koulutusjaksoja Suomessa ja ulkomailla. 3-tason opinnot johtavat huippukoripallovalmentajan tutkintoon, joka antaa valmiuksia toimia päävalmentajatehtävissä.  

– Valmentajien koulutuspolun ajatus on se, että annamme tukea valmentajan oman valmennusfilosofian kehittämiseen ja käynnistämme oppimisen prosesseja valmentajien ajattelussa, kertoo 2-tason valmentajakoulutuksia vetävä nuorten olympiavalmentaja Juha-Pekka Männistö Koripalloliitosta.  

– Meillä on koulutuksissa mukana sekä kokeneita että tuoreempia valmentajia, mutta myös esimerkiksi entisiä ammattipelaajia, jotka ovat lähteneet valmennuspolulle. Erilaiset lähtökohdat tekevät ryhmästä rikkaan ja ihmiset oppivat toisiltaan. Jokainen voi oppia uutta ja saada uutta sisältöä omaan valmennukseen. 

Seuraava 2-tason valmentajakoulutus starttaa 21.–24.3. Kisakallion urheiluopistolla. Vielä ehdit ilmoittautua mukaan!

Lisätietoa Koripalloliiton valmentajakoulutuksista 

Henkilöt

 
8.1.2022 10:01 Pääjuttu

Suomaisvalmentajat loistavat Euroopassa – menestyksen takana tukku syitä

Kansallisia mestaruuksia, mitalisijoja ja kärkipaikkoja, kansainvälisten liigojen lopputurnauksia, maajoukkueiden päävalmentajapestejä – suomalaiset ammattivalmentajat ovat olleet kovaa valuuttaa Euroopan sarjoissa 2020-luvulla. Lassi Tuovi (Strasbourg), Tuomas Iisalo (Bonn) ja Anton Mirolybov (Gmunden) näkevät menestyksen taustalla ison tukun taustatekijöitä.

8.12.2012 Haastattelu

All Star –valmentajat: ”Eteenpäin mennään koko ajan”

Suomen lupaavimmat vuonna 1998 ja sen jälkeen syntyneet nuoret koripalloilijat kerääntyivät alkuviikolla Vierumäelle kauden toiselle All Star –leirille, joilla kartoitetaan paitsi kykyjä nuorten maajoukkuetoimintaan myös totutetaan pelaajia maajoukkueiden yhteiseen pelitapaan sekä maajoukkuetason harjoitteluun. All Star -päävalmentajat Harri Jokela (tytöt) ja Ville Tuominen (pojat) olivat leirin päätyttyä tyytyväisiä näkemäänsä.

20.12.2009 Haastattelu

15-vuotiaiden maajoukkueiden päävalmentajat haastattelussa

Suomen 15-vuotiaiden maajoukkueet toimivat nuorten maajoukkuevalmennuksessa niin sanottuina sisääntulomaajoukkueina, joiden tarkoitus on antaa pelaajille valmiuksia osallistua tulevina vuosina täysipainoiseen harjoitteluun maajoukkueurheilijana.

7.7.2024 13:13 Susijengi

Susijengin päävalmentaja Lassi Tuovi: ”Meillä on paljon, jonka varaan rakentaa”

Päävalmentajauransa 36. miesten maaottelun lauantai-iltana Valencian olympiakarsintasemifinaalissa valmentanut Lassi Tuovi, 37, oli turnauksen päätyttyä rauhallinen ja mietteliäs. Intensiivinen olympiakarsintakesä palautti Susijengin kollektiivisen identiteettinsä äärelle ja antoi koko ryhmälle paljon työstövaraa tulevaan.

6.7.2024 14:12 Susijengi

Kapteeni Sasu Salin: ”Näistä hetkistä voi vain nauttia”

Jo yhdeksän vuoden ajan Espanjan liigassa ammattilaisena pelannut susikapteeni Sasu Salin, 33, odottaa illan olympiakarsintasemifinaalia vesi kielellä. Espanjalaiseen kulttuuriin perin pohjin tutustunut Sasu korostaa illan ottelun olevan suomalaisittain ainutlaatuinen: vastassa on harvoin maajoukkuetasolla kohdattu Euroopan mestari ja vielä sen omassa kotihallissa.

4.7.2024 15:50 Susijengi

Remu Raitanen: ”Pitää olla aina valmis ottamaan heitto”

ToPo Juniorien juniorimyllystä maailmalle lähtenyt Remu Raitanen, 26, on viime vuosina vähitellen vakiinnuttanut roolinsa Susijengissä. Espanjan kakkosliigassa ammattilaiskokemusta kartuttanut Raitanen kertoo nauttivansa susiroolistaan aina valmiina heittäjänä ja joukkuepelaajana ja ottavansa kaiken irti Valencian olympiakarsinnoista.

2.7.2024 10:45 Susijengi

Olivier Nkamhoua: ”Viimeinkin pääsee keskittymään täysillä koripalloon”

Susijengin uuden sukupolven keulakuviin lukeutuva Olivier Nkamhoua, 24, pelasi viime perjantaina ensimmäisen koripallo-ottelunsa helmikuisen leikkauksen jälkeen, ja upotti heti 21 pistettä voitossa maailman kärkijoukkueisiin lukeutuvasta Latviasti. Valencian olympiakarsinnoissa Susijengissä nähdään kovakuntoinen, onnellinen ja vapautunut ”Olli”.

30.6.2024 12:11 Susijengi

Miro Little: “Pelataan kollektiivina ja pidetään hauskaa”

Kun Susijengi peittosi Espoo Metro Areenalla Uuden-Seelannin, alkutahdit voitolle iski Miro Little, 20, energisellä puolustuspelillään. Pari päivää myöhemmin Tampereella Latviaa vastaan Little tarjoili maailmanluokan puolustuksen kylkeen ennakkoluulotonta heittopelaamista. Pelihaluja uhkuva Miro uskoo vireen kantavan myös Valencian olympiakarsintakoitoksiin asti.

28.6.2024 13:47 Susijengi

Edon Maxhuni 50. maaottelussaan: ”Tarkoitus on pelata vielä ainakin sata maaottelua”

Vain kaksi vuotta sitten Edon Maxhuni valmistautui uransa ensimmäisiin aikuisten arvokisoihin Susijengin paidassa. Pikakelauksella kaksi vuotta eteenpäin, ja yhtäkkiä Maxhuni, 26, on kasvanut tärkeäksi osaksi Susijengin kokeneempaa osastoa. Tänä iltana Tampereella pukee susipaidan päälleen 50. kerran miesten A-maaotteluun.

26.6.2024 14:46 Susijengi

Mikael Jantunen: ”Pitää vaan uskaltaa toteuttaa niitä asioita, mitä treenaa”

Alle kaksi viikkoa sitten seurajoukkuekautensa Ranskan liigan hopeamitaliin päättänyt Mikael Jantunen, 24, oli kentän ylivoimaisesti paras pelaaja Susijengin päihittäessä Uuden-Seelannin Sasu Salinin haamukorilla. Hiljalleen maailmanluokan pelaajaksi kasvanut Wartti Basketin kasvatti korostaa olympiakarsintojen lähestyessä intensiteetin ja joukkuepelin merkitystä.

Näytä lisää vastaavia