1.10.2019 10:05 Jari Toivonen aloitti 1.10.2009 Koripallomuseon projektityöntekijänä Kotkassa, jossa Kymenlaakson liitto ja Kotkan kaupunki rahoittivat ammattimaisen koripallomuseotoiminnan syntyhanketta.
Jari Toivonen (vas), Timo Elo ja Juha Matti Holopainen jakoivat kunniakirjat uusille HoF-valituille juhlaturnauksessa. Kuva: Ville Vuorinen/Susijengi
Nyt kymmenen vuotta myöhemmin Toivonen toimii Koripallomuseon toiminnanjohtajana.
Jari Toivosen historia koripallon parissa on laaja. Hän on toiminut valmentajana ja valmennuspäällikkönä 22 vuoden ajan Lahden, Turun ja Kotkan alueilla. Koulutukseltaan Toivonen on filosofian maisteri opiskeltuaan muun muassa museologiaa, folkloristiikkaa ja sosiologiaa.
Työ Koripallomuseossa on ollut Toivoselle opettavaista aikaa. Samalla hän on todistamassa pienimuotoista museotoiminnan murrosta.
- Työ on muuttunut 10 vuoden aikana melkoisesti. Alkuvuodet olin selkeästi museotyöntekijä esinekokoelmasta ja näyttelytoiminnasta huolehtien. Rahoituskin oli tällöin vakaa. Nyt kokoelma- ja näyttelytyö ovat jopa marginaalissa, kun on alettu kohdistaa voimavaroja yhteisötoiminnan, kuten alumnitoiminnan taakse. Näyttelypainotus nousee, jos jossain vaiheessa löydetään sopiva tila, tahtotila ja taloudellinen tila modernin näyttelyn synnyttämiseksi.
Reilut kymmenen vuotta sitten Toivonen paini itsensä ja koripallon suhteen. Tietyllä tapaa hän oli kyllästymässä koripalloon, kunnes näki Koripallomuseon hakevan projektityöntekijän paikkaa.
Toivonen haki ja sai paikan. Sillä tiellä hän on nyt ollut kymmenen vuoden ajan. Hän nostaa työn myötä solmitut ihmissuhteet suureksi voimavaraksi nykyisessä työssään.
- Työn kautta olen päässyt tutustumaan aivan huikeisiin koripallopersooniin sekä huippuammattilaisiin monilla aloilla. Monet ovatkin valmiita sparraamaan ja tukemaan museotyötä, kun heiltä osaa kysyä. Erityisen palkitsevana näen omaehtoiset yhteydenotot, kun joku tarjoaa apua koettuaan, että teemme museona tärkeää lajikulttuurityötä. Toki samalla museolla on myös iso vastuu. Ei ole merkityksetöntä, mitä tallennetaan tuleville sukupolville kertomaan ajastamme tai kuinka toimitaan Hall of Fame-kunniagallerian kanssa.
Brändiuudistus muokkasi Koripallomuseon toimintaa 2017, kun museo vaihtui paremmin kuvaavaksi Finnish Basketball Hall of Fameksi. HoF pitää sisällään kolme osa-aluetta: museo- ja näyttelytyön, kunniagallerian ja vuoden sisällä räjähdysmäisesti kiinnostusta herättäneen alumnitoiminnan.
Toivonen myöntää, että haasteita matkan varrella on ollut.
- Suurena haasteena on ollut rahoituksen löytyminen, sekä ajoittain kieltämättä ainoana työntekijänä olo luo omat rajoitteet toiminnalle.
- Yhteisömuseona toimiminen vaatii vielä lisätyötä, jotta koripallokenttä kokee Finnish Basketball Hall of Fame -kokonaisuuden enemmän omakseen ja heittäytyy mukaan. Alumnitoiminta vaatii koko ajan alumneja mukaan ja meillä on tällä hetkellä hanke vireillä, jolla konkretisoidaan korisihmisille alumnitoiminnan eri optiot.
- Uusi piakkoin julkaistava alumnien tekemä RIBARI-lehti on uskoakseni yksi toimiva käyntikortti siihen, mitä kaikkea voimmekaan yhdessä koristaustaisten ja lajisydämisten ihmisten kanssa yhdessä luoda tukemaan suomalaista lajikulttuuria entistä tehokkaammin, Toivonen jatkaa.
Ribari-alumnilehti julkaistaan 16.10 Kisahallin vieressä toimivassa ravintola Hookissa kello 17.30. Samalla juhlistetaan Toivosen 10-vuotista taivalta Koripallomuseon työntekijänä.
- Tilaisuutena mitä mainioin hetki yhdistää vuosijuhla ja yhteisölehden julkistaminen, sillä yhteisö on se voimavara, joka vie minua ja koko suomalaista koripalloa eteenpäin, Toivonen päättää.
Lisätietoja Finnish Basketball Hall of Famesta tästä linkistä >
Koriskausi 2024–2025 saa arvoisensa kruunun, kun koko korisperhe kokoontuu Helsingissä lauantaina 17.5.2025. Tapahtuma tuo yhteen pelaajat, seuratoimijat, fanit ja alumnit – kaikki, joiden sydän sykkii suomikorikselle.
Koripallon Hall of Fame täydentyi lauantaina kuudella uudella lajilegendalla: Timo Haukilahti, Jyrki Immonen, Paavo Koskivaara, Jonathan Moore, Satu Saarteinen ja Pyry-Matti Vasama.
Toukokuun 16. päivä 2024 tulee kuluneeksi 96 vuotta Robert "Petteri" Petersenin syntymästä. Amerikkalaissyntyisen valmentajan perintö elää suomalaisessa koripallossa vahvana, ja esimerkiksi 15-vuotiaiden SM-sarja on nimetty hänen mukaansa Robert Petersen Cupiksi.
Superlauantai tuo yhteen pelaajat ja fanit, erotuomarit ja seuratoimijat, huippusarjat ja junnut sekä alumnit – kaikki, joiden sydän sykkii korikselle. Varmista paikkasi heti - tätä yhteistä päivää et halua missata!
Petterin syntymäpäivään on liittynyt aina koripalloa. Tämäkään päivä ei tee poikkeusta. Töölön Kisahallissa pelataan miesten Korisliigan kuudes finaali Helsinki Seagullsien ja Kauhajoen Karhu Basketin välillä.
Uusimmassa lehdessä juhlistetaan 70 vuotta täyttänyttä naisten maajoukkuetta. Mukana on muun muassa legenda Hilkka Hakolan haastattelu sekä Anja Suomalaisen muistelmia Amerikan vuosiltaan.
Ennen Susiladiesin sunnuntaina 27.11. pelattua EM-karsintaottelua Liettuaa vastaan Urhea-hallissa järjestettiin Kohti unelmien naiskorista -seminaari. Koripallomuseon järjestämä seminaaritallenne on nyt nähtävissä Koripalloliiton Youtube-kanavalla.
Koripallomuseon järjestämä Alumnigaala 2022 vietettiin lauantaina Hilton Kalastajatorpalla. Hienossa tapahtumassa Hall of Fame -kunniagalleria sai viisi uutta jäsentä.
Alumnigaala kokoaa korisihmiset yhteiseen illanviettoon, jossa mm. julkistetaan Hall of Fame 2022. Tule viettämään ikimuistoinen ilta loistavassa seurassa upean korisaiheisen ohjelman ympärillä.
Naisten maajoukkue viettää juhlavuotta, kun ensimmäisestä maaottelusta tuli kesällä kuluneeksi 70 vuotta. Nyt on aika kerätä ihmiset tärkeän asian äärelle, kun Koripallomuseo järjestää naiskorisseminaarin. Seminaarin jälkeen käynnistyy Susiladiesin EM-karsintaottelu Liettuaa vastaan.