Susijengi kaivautui vaikeimman kautta voittoon Fribourgissa

23.2.2020 23:29 Kuten niin monta kertaa aiemminkin, Susijengi syttyi peliin jouduttuaan selkä seinää vasten. Sveitsi oli jo vasaroimassa nauloja sunnuntain EM-karsintavieraansa arkkuun, kun Susijengi löysi asemansa puolustuspäässä ja Sasu Salin heittojyvänsä. Susijengi kaivautui lopulta 18 pisteen takaa-ajoasemasta tuiki tärkeään 64-69 (36-21)-vierasvoittoon.

Sasu Salin ilakoi 19 pistettä Sveitsin sukkaan toisella puoliskolla. Kuva: Ville Vuorinen / Susijengi.

”Vamos!” karjahti Sasu Salin sydämensä pohjasta juostuaan skriinin takaa Edon Maxhunin syötöstä lähteneen kolmoseen, joka tasoitti sunnuntai-illan EM-karsintaottelun pisteisiin 61-61.

Sasun kelpasi karjua, sillä torstaisesta Georgia-jatkoaikatappiosta sisuuntunut Sveitsi oli saanut vieraansa näyttämään avauspuoliskolla väsyneiltä ja hengettömiltä. Kahdentoista pelatun minuutin jälkeen Sveitsi oli karannut 29-11-johtoon ja pakottanut päävalmentaja Henrik Dettmannin korottamaan ääntään tasolle, jota ei ole Suomen vaihtopenkillä kuultu sitten 1990-luvun.

Kuitenkin, kuten niin monta kertaa aiemmin – kuten Bosnian Zenicassa marraskuun 2018 MM-jatkokarsinnoissa – Susijengi löysi taisteluilmeensä, kun sitä eniten kaivattiin. Puolustus puolustukselta, levypallo levypallolta ja skriini skriiniltä vierasjoukkue kavensi liekinheittimensä löytäneen Sasu Salinin (25/7, kolmoset 4/7) johdolla eron ensiksi alle kymmenen ja vähitellen tasoihin.

Isot minuutit pelinrakentajana kantaneen Ilari Seppälän (7/2) viime hetkien onnistuneet kakkoset takasivat Susijengille lopullisen etulyöntiaseman, eikä Sveitsillä enää vieraidensa loppuhetkien menetyksistä huolimatta ollut rutiinia kääntää ottelun kulkua.

Susijengi kohosi EM-karsintalohkossaan kolmossijalle yhdessä Serbian kanssa, joka kaatui torstaina ällistyttävästi kotonaan Georgialle. Georgia johtaa lohkoaan kahdella voitolla. Lohkon hännillä majailee siis voitoton Sveitsi.

Tilanne kerrallaan kuilusta ylös

Ottelun ensimmäinen puolisko oli sanalla sanoen painajaismainen. Matti Nuutinen (7/6) piti hyökkäyspään onnistumisillaan Susijengiä jokusen minuutin väkisin pinnalla, mutta muuten ruuti oli läpimärkää ja jäistä: vierasjoukkueen kahden pisteen heitoista upposi avauspuoliskolla 23,8% ja kolmen pisteen heitoista vain 6,7%. Susijengin elämänlankana oli vapaaheittopeli – kymmenestä avauspuoliskon yrityksestä upposi kahdeksan.

Vastaavasti toisessa päässä kenttää Sveitsi oli aktiivisempi, aggressiivisempi ja rohkeampi. Arnaud Cotture (6/6/3 blokkia) tälläsi perättäiset alley oop -donkit koriin omista korkeuksistaan, 170-senttinen Jeremy Jaunin (5/5/3 riistoa) hullaannutti kotiyleisön onnistumisillaan. Sveitsin korkeaoktaaninen hyökkäys pysähtyi vasta Dettmannin komentamaan aikalisään tilanteessa 29-11.

- En tiedä oltiinko me Serbia-pelin jälkeen jotenkin huonolla jalalla liikkeellä vai mitä, mutta oli tosi vaikea saada hommaa toimimaan. Lopulta kun kerättiin itsemme ja maltettiin pelata tilanne kerrallaan, alkoi peli sujua ihan eri tavalla, Susijengin kapteeni Shawn Huff (2/7) arvioi kokonaiskuvaa.

Susijengin suureksi sankariksi nousi Sasu Salin, joka upotti peräti 19 pistettä tauon jälkeen ja sai tuskanhien kihoamaan sveitsiläisten ohimoille joka kerta skriinin taka juostessaan. Urotekoihin ylsi kuitenkin useampi ryhmän jäsen.

Matti Nuutinen sitoi pelätyn Patrick Baldassaren (10/6), Ilari Seppälän pelirohkeus kasvoi yhtenään pelin edetessä. Seppälä onnistuikin kahdesti korinteossa vahvoilla ajoillaan sveitsiläispuolustuksen ytimeen viimeisellä puolitoistaminuuttisella. Susijengin sisäpuolustuksen lukkona otti puolestaan isännän elkein paikkansa Alexander Madsen (8/10/2 blokkia).

- Sveitsi oli ekalla puoliskolla hyvä, mutta me puolestaan todella huonoja. Vedettiin vapaat kolmoset ohi ja vapaat layupit ohi. Tauolla päätettiin, että otetaan ne heitot mitkä tulee, mutta laitetaan ne sisään ja samalla nostettiin intensiteettiä pakissa, Madsen arvioi.

- Ei se epäselväksi jäänyt, että Sasu meidät nosti hyökkäyspäässä mukaan peliin. Sveitsi kyllä teki meille myös palveluksen vapaaheittoviivalta (14/31). Hyvä, että oli tuo kuudes pelaaja häiritsemässä heitä vapariviivalla, jatkoi Madsen nostaen lippaa Fribourgin illassa ulvoneelle satapäiselle suomalaisfanien laumalle.

Maxhuni loisti jokerin roolissa

Susijengin varsinainen jokerikortti oli kuitenkin ensimmäisen EM-karsintaottelunsa pelannut 21-vuotias Edon Maxhuni (3/3/5 syöttöä).

Vaikka korintekijänä tunnetun Maxhunin heittojyvä ei ollut parhaimmillaan (pelitilanneheitot 1/7), hän toi Susijengin hyökkäykseen paljon kaivattua liikettä, puhkoi sveitsiläispuolustusta läpiajoillaan ja merkkautti joukkueensa ylivoimaisesti parhaan +/- -lukeman, +17, vain neljässätoista peliminuutissa.

Maxhuni saalisti sveitsiläisille uhrautuvalla puolustuksellaan myös kolme hyökkääjänvirhettä ja onnistui korinteossa tärkeimpään mahdolliseen aikaan päätösneljänneksen puolivälissä, kun Susijengin korinteko sakkasi hetken hurmion jälkeen.

- Mun duuni tässä jengissä on tuoda nuorena pelaajana energiaa kentälle ja tehdä se mahdollisimman hyvin. Tuntuu tosi hyvältä saada voitto tuollaisen uurastuksen päälle, aivan uskomaton fiilis, Maxhuni iloitsi matsin jälkeen.

- Olen tuntenut tän kaverin 16 vuotta ja tiedän yhden jutun: oli tilanne mikä tahansa, se ei pelkää. Se on aina valmis pelaamaan, susikapteeni Shawn Huff ylisti nuorta joukkuetoveriaan pelin jälkeen.

Susijengi jatkaa EM-karsintojaan 27.11., jolloin kisaisäntiin lukeutuva Georgia saapuu Espoo Metro Areenalle. Marraskuun karsintaikkunan toisessa ottelussa Susijengi haastaa Serbian Belgradissa.

Sveitsi – Susijengi 64-69 (21-11, 36-21, 50-43), miesten maaottelu, EM-karsintaa, Fribourg (Sveitsi) 23.2.2020

Susijengi: Sasu Salin 25/7, Topias Palmi 9/3, Alexander Madsen 8/10/2 blokkia, Matti Nuutinen 7/6, Ilari Seppälä 7/2, Alex Murphy 4/3, Jamar Wilson 4/2/3 syöttöä, Edon Maxhuni 3/3/5 syöttöä, Shawn Huff 2/7, Carl Lindbom 0/2, Mikko Koivisto 0/0, Tuukka Kotti 0/0.

Sveitsi: Marko Mladjan 12/4, Jonathan Kazadi 11/4/3 syöttöä, Patrick Baldassare 10/6, Natan Jurkovitz 8/12/3 syöttöä/2 blokkia, Roberto Kovac 7/0, Arnaud Cotture 6/6/3 blokkia.

Ottelutilastot: Sveitsi – Susijengi

 
2.3.2024 10:19 Susijengi

Susijengi säilytti 20. sijan FIBA:n maailmanrankingissa

Helmikuun EM-karsintaikkunassa yhden voiton ja yhden tappion kerännyt Susijengi on säilyttänyt viime syyskuussa saavuttamansa ennätyssijan FIBA:n miesten maailmanrankingissa. Susijengi jatkaa maailmanrankingin 20. sijalla Euroopan 13. korkeimmalle rankattuna miesten maajoukkueena.

27.2.2024 11:07 Susijengi

Toijala komensi Viron historialliseen voittoon

Viidettä vuottaan Viron miesten maajoukkuetta komentava Jukka Toijala luotsasi joukkueensa kenties sen koripallohistorian makeimpaan voittoon, kun Viro peittosi maanantai-illan EM-karsintaottelussa Tallinnassa Liettuan. Voitto oli Viron koripallon historian ensimmäinen voitto Liettuasta miesten maajoukkuetasolla.

26.2.2024 21:27 Susijengi

Susijengi löysi taisteluilmeensä, nousi 17 pisteen takaa avausvoittoon EM-karsinnoissa

EM-karsintansa kotivoitolla Georgiasta avannut Tanska saapui maanantaina Espoo Metro Areenalle täynnä tulta ja tappuraa, upotti avauspuoliskolla liki kaiken mahdollisen ja karkasi 17 pisteen vierasjohtoon. Susijengi palasi kuitenkin pitkän tauon jälkeen perusasioihin ja säntäsi kollektiivisella esityksellä 5339-päisen kotikatsomon riemuksi 89–85 (42–58) -voittoon.

26.2.2024 11:38 Susijengi

Alexander Madsen: ”Me pelataan parhaimmillamme, kun ollaan ärsyttäviä”

Alexander Madsen, 29, on hyvässä paikassa koripalloilijana. Susijengin ison pään kouvolalaislähtöinen luottomies on saanut räjähtävän startin alkuvuoteen 2024 Espanjan liigassa CB Andorran paidassa. Samaan aikaan Susijengissä Madsenin rooli on vanha tuttu ja hän uskoo, että paras tulos tulee, kun pidetään kiinni perusasioista.

25.2.2024 20:54 Susijengi

Susijengi ja Tanska nimesivät tusinansa maanantain otteluun

Susijengi ja Tanska ovat nimenneet pelaajansa maanantai-illan EM-karsintaotteluun. Susijengin kokoonpanoon nousee Saksan Bundesliigan Tigers Tübingenia edustava Aatu Kivimäki. Ottelu pelataan maanantaina klo 18.30 Espoo Metro Areenalla.

25.2.2024 11:38 Susijengi

Lundbergin Tanska on Susijengille erilainen haaste

Vaikka Tanskaa ei laajalti tunnetakaan koripallomaana, aloitti joukkue EM-karsintaurakkansa kirivoitolla ennakkosuosikki Georgiaa vastaan kotonaan Århusissa. Tanska kävi jo edellisissä EM-karsinnoissa yhden korin päässä EM-kisoista ja hakee nyt Euroliiga-tähtensä Gabriel Lundbergin johdolla ensimmäistä EM-kisapaikkaa 70 vuoteen.

24.2.2024 12:34 Susijengi

Remu Raitanen: ”Varmasti ikimuistoisimpia kokemuksia omalla uralla”

Susijengin tarkkakätinen laituri Remu Raitanen, 26, esiintyi ennakkoluulottomasti ja kellotti tehokkaat peliminuutit myöhään perjantai-iltana, kun Susijengi haastoi MM-hopeamitalisti Serbian sen kotihallissa Belgradissa. Raitasen mukaan Susijengi pystyi Belgradin kuurouttavassa metelissä haastamaan Serbian niin kauan kuin pysyi pelisuunnitelmassaan.

23.2.2024 23:47 Susijengi

Susijengi säikytteli MM-hopeamitalisti Serbiaa, mustat hetket veivät yllätyssaumat

Susijengin aloitusviisikko Elias Valtosen johdolla aiheutti kauhunhetkiä hallitsevalle MM-hopeamitalisti Serbialle sen kotiareenalla Belgradissa perjantai-illan EM-karsinta-avauksessa. Serbian kokoylivoima ja Susijengin pallonmenetykset ja kylmä heittoilta kohosivat lopulta ratkaiseviksi tekijöiksi, kun Serbia ampaisi yhdeksän pisteen takaa 77–61 (36–34) -voittoon.

23.2.2024 10:50 Susijengi

Topias Palmi: ”Vastassa on yksi maailman parhaista joukkuepuolustuksista”

Jos Susijengi haluaa pelata voitosta Serbiaa vastaan myöhään tänä iltana Belgradissa, on sen onnistuttava puolustuspäässä täydellisesti ja käytettävä vapaat heittopaikkansa tuloksellisesti, kun niitä tarjoutuu. Haasteen ottaa innolla vastaan Tampereen Pyrinnön kasvatti Topias Palmi, 29, joka pelaa ammattilaisuransa parasta kautta Karhu Basketissa.

22.2.2024 22:39 Susijengi

Susijengi ja Serbia nimesivät kokoonpanonsa perjantain otteluun

Susijengi ja Serbia ovat valinneet miehistönsä perjantai-iltana Belgradissa pelattavaan EM-karsinta-avaukseen. Susijengistä debyyttinsä arvokisakarsintaottelussa tekevät Luukas Vaara ja Jacob Grandison.

Näytä lisää vastaavia