Lauri Markkaselle monivuotinen jatkosopimus Utah Jazziin

7.8.2024 20:19 Jyväskyläläisen HoNsUn kasvatti ja kaikkien aikojen suomalaiskoripalloilija Lauri Markkanen, 213 cm ja 27 vuotta, on odotetusti allekirjoittanut viisivuotisen jatkosopimuksen NBA-joukkueensa Utah Jazzin kanssa. Uusi sopimus pitää Susijengin kulmakiviin lukeutuvan Markkasen Salt Lake Cityssä kevääseen 2029.

Lauri Markkanen on allekirjoittanut pitkän jatkosopimuksen Utah Jazzin kanssa. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.

Markkasella oli alun perin Cleveland Cavaliersin kanssa kesällä 2021 allekirjoittamastaan sopimuksesta vielä yksi kausi jäljellä, mutta Markkasen nyt Jazzin kanssa tekemä sopimus sisältää paitsi uudelleenneuvotellun sopimuksen tulevasta kaudesta, myös neljä seuraavaa kautta. Sopimuksen puitteissa Markkanen pysyy Utahissa kevääseen 2029 asti, jolloin hän on 32-vuotias.

Sopimuksen yhteydessä ESPN:lle antamassaan haastattelussa Markkanen jakoi kiitoksensa erityisesti Jazzin omistaja Ryan Smithille, toimitusjohtaja Danny Aingelle, general manager Justin Zanikille ja päävalmentaja Will Hardylle.

- He kaikki ovat osoittaneet uskonsa minuun, aina omistuksesta taustaorganisaatioon ja Williin (Hardy). Jazz on miellyttävä ympäristö ja näiden kavereiden ansioluettelot puhuvat puolestaan. Luotan organisaation auttavan minua kasvamaan ihmisenä ja pelaajana ja rakentamaan joukkuettamme. Olen valmis tähän haasteeseen, Markkanen kommentoi.

Markkanen allekirjoitti sopimuksensa vasta vuorokausi ensimmäisen mahdollisen allekirjoittamispäivämäärän jälkeen. Tämä takaa sen, että häntä ei voi kaupata toiseen seuraan kesken tulevan kauden.

- Tieto siitä vie painoa harteiltani ja voin keskittyä pääasiaan: koripallon pelaamiseen korkeimmalla mahdollisella tasolla. En stressaa siirtohuhuja, mutta on myös mahdotonta teeskennellä, ettei niitä kuule. Tuntuu hyvältä tietää varmasti, että tulen pysymään Utahissa.

Utah Jazz julkaisi oman tiedotteensa Markkasen jatkosopimuksesta myöhään keskiviikkoiltana.

- Laurin monipuoliset korintekokyvyt ja hänen monipuolisuutensa pelaajana tekevät meidän joukkueestamme paremman. Meidän joukkueemme ydinarvot kiteytyvät Laurissa kentällä ja sen ulkopuolella. Olemme onnellisia, että hän tahtoo olla osa tulevaisuuttamme ja niitä asioita, joita täällä Utahissa rakennamme, kommentoi Jazzin toimitusjohtaja Danny Ainge.

- Lauri on ainutlaatuinen yhdistelmä kokoa, taitoa ja heittämistä. Hän todisti viimeisen kahden vuoden aikana olevansa All-Star-tason pelaaja. Olemme innoissamme siitä, että hän jakaa joukkueemme pitkän tähtäimen tulevaisuudenvisiot ja että hän tulee pysymään paitsi Jazzin, myös koko utahilaisen yhteisön rakennepalasena tulevina vuosina, täydentää Jazzin general manager Justin Zanik.

Alun perin New Orleans Jazzina tunnettu joukkue muutti Utahin Salt Lake Cityyn kaudeksi 1979-80 saaden nimekseen Utah Jazz. Jazz ylsi NBA:n finaaleihin 1990-luvun lopulla Karl Malonen ja John Stocktonin aikakaudella ja on sittemmin yltänyt läntisen konferenssin parhammistoon 2006-2010 (mm. Deron Williams, Carlos Boozer) ja myöhemmin 2016-2022 (mm. Donovan Mitchell, Rudy Gobert).

Markkanen saapui Utah Jazziin syyskesän 2022 pelaajakauppojen seurauksena ja on kahden seurassa viettämänsä kauden aikana vakiinnuttanut paikkansa sen uuden sukupolven keulakuvana. Markkanen on samalla Dirk Nowitzkin ja Channing Fryen ohessa ainoa tuhat kolmen pisteen heittoa NBA:n historiassa upottanut vähintään 213-senttinen pelaaja.

Mikäli twiitti ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.

NBA:n kehittynein pelaaja ja All-Star-valinta, Susijengin syömähammas

Suomen maajoukkueissa pelanneiden Pekka Markkasen ja Riikka Ellosen poika Lauri Markkanen debytoi aikuisten kansallisella tasolla vasta 15-vuotiaana kaudella 2012-13, jolloin hän kohosi BC Jyväskylän Divari A -joukkueen kokoonpanoon. Seuraavalla kaudella JBA:ta edustanut 16-vuotias Markkanen nimettiin puolestaan Divari B:n vuoden pelaajaksi.

Jyväskylästä Markkasen tie vei Helsinkiin ja HBA:han, jossa hän kävi lukionsa loppuun ja kasvoi korkoa pelaajana kahden divarikauden ajan vuosina 2014-16. Juniorivuosiensa aikana Markkanen edusti Suomea kaikkiaan 58 juniorimaaottelussa ja vei nimiinsä EM-kisojen pistekuninkuuden sekä U18- että U20-ikäluokissa. 20-vuotiaiden miesten EM-kisoissa Helsingissä 2016 Markkanen valittiin myös turnauksen All-Star-viisikkoon.

HBA:n kausiensa jälkeen Markkanen suuntasi Yhdysvaltain yliopistoliiga NCAA:han Arizonaan, missä hän nousi nopeasti otsikoihin yhtenä liigan historian parhaiten heittävistä isoista miehistä. Markkanen johti Arizonan Pac-12-konferenssin mestaruuteen ja NCAA:n valtakunnalliseen lopputurnaukseen ja nimettiin sekä konferenssin tähdistö- että tulokasviisikkoon rekisteröityään 15,6 pistettä ja 6,9 levypalloa ottelua kohden erinomaisin heittotarkkuuksin (2p 54,5%, 3p 42,3%, 1p 83,5%).

Kesällä 2017 Markkanen varattiin NBA:han draftin seitsemäntenä varauksena. Markkasen varannut Minnesota Timberwolves lähetti suomalaislaiturinsa Chicago Bullsiin, jossa Markkanen vietti neljä ensimmäistä NBA-kauttaan. Markkanen nimettiin keväällä 2018 NBA:n tulokasviisikkoon sekä esiintyi NBA:n All-Star-viikonlopun nousevien tähtien ottelussa sekä 2018 että 2019. Markkasen paras Chicagon vuosi oli 2018-19, jonka aikana hän kirjautti Bullsille 18,7 pistettä, 9,0 levypalloa ja 1,4 syöttöä ottelua kohden.

Neljän Chicagon kauden jälkeen Markkanen allekirjoitti sopimuksen Cleveland Cavaliersin kanssa. Markkanen esiintyi erinomaisesti Play-In-peleihin yltäneessä Cavaliersissa pienen laitahyökkääjän aloitusviisikkoroolissa 14,8 pisteen, 5,7 levypallon ja 1,3 syötön keskiarvoin.

Markkasen Clevelandin vuodet jäivät kuitenkin yhteen, kun hänet kaupattiin syksyllä 2022 Utah Jazziin. Salt Lake Cityyn päädyttyään Markkanen pisti tuulemaan ja kirjautti ensimmäisellä Utahin kaudellaan Jazzille 25,6 pistettä, 8,6 levypalloa ja 1,9 syöttöä ottelua kohden. Markkanen valittiin kauden aikana myös ensimmäistä kertaa NBA:n All-Star-otteluun, jonka lisäksi hänet nimettiin kauden päätteeksi NBA:n kehittyneimmäksi pelaajaksi (MIP). Viime kaudella 2023-24 Markkasen keskiarvot olivat 23,2 pistettä, 8,2 levypalloa ja 2,0 syöttöä ottelussa.

Susijengissä Markkanen debytoi kesällä 2015 ja jo vuotta myöhemmin hän kuului joukkueen avainpelaajiin. Tähän mennessä Markkanen on pelannut Susijengissä 43 ottelua 21,0 pisteen, 7,1 levypallon, 1,3 syötön ja 1,0 riiston keskiarvoihin. Markkanen on vetänyt Suomi-paidan ylleen vuosien 2017 ja 2022 EM-kisoissa sekä vuoden 2023 MM-kisoissa ja vuonna 2022 hän johti Susijengin EM-kisojen puolivälierien joukkoon rikkomalla neljännesvälierässä Kroatiaa vastaan miesten maajoukkueen yhden ottelun ennätyksen upottamalla 43 pistettä.

Markkanen on nimetty Suomessa seitsemän kertaa vuoden koripalloilijaksi. Lisäksi hänet valittiin viime tammikuussa ensimmäisenä koripalloilijana kautta aikain vuoden urheilijaksi Suomen Urheilugaalassa.

Henkilöt

 
10.5.2024 08:52 Susijengi

Hanno Möttölä valmentajaksi NBA Draft Combine -leirille

Jo kuudennen vuotensa Susijengin valmennusjohdossa aloittava Suomi-koriksen ikoni Hanno Möttölä, 47, on saanut kutsun valmentajaksi Chicagossa 12.-16.5. järjestettävälle NBA Draft Combine -leirille. Möttölä pääsee ennen leiriä tositoimiin jo viikonlopun G League Elite Camp -katselmuksessa.

25.4.2023 02:42 Susijengi

Lauri Markkanen palkittiin NBA:n kehittyneimpänä pelaajana

Lauri Markkasen historiallinen NBA-kausi 2022–23 sai kruununsa tiistain vastaisena yönä Suomen aikaa, kun Susijengin supertähti ja jyväskyläläisen HoNsUn kasvatti palkittiin NBA:n kehittyneimpänä pelaajana. Markkanen peittosi finaalissa kilpakumppaninsa Shai Gilgeous-Alexanderin (Oklahoma City) ja Jalen Brunsonin (New York). Markkanen on NBA:n historian kuudes eurooppalainen, joka voittaa kehittyneimmän pelaajan palkinnon.

3.2.2023 10:47 Susijengi

Lauri Markkanen: ”Tunteet nousivat pintaan"

Lauri Markkanen, 25, joutui maanantaina iltapäivällä jännittämään omaa kutsuaan NBA:n vuotuiseen All-Star-otteluun kalkkiviivoille asti. Kun Markkasen nimi lopulta mainittiin, Susijengin jyväskyläläinen ykköstykki kävi ilon keskellä mielessään kaikki historialliseen saavutukseen johtaneet hetket.

19.10.2022 09:46 NBA

Lauri Markkanen ja Utah Jazz aloittavat NBA-kautensa ensi yönä Nuggetsia vastaan

NBA-kausi 2022-23 pyörähti käyntiin viime yönä Yhdysvalloissa kahdella ottelulla. Lauri Markkanen ja Utah Jazz taas aloittavat tuoreen kautensa ensi yönä, kun vastaan tulee Denver Nuggets.

4.9.2022 11:49 Susijengi

Kaupalle vahvistus: Lauri Markkanen siirtyy Utah Jazziin

Susijengin syömähammas ja Suomi-koriksen ykköstähti Lauri Markkanen, 213 cm ja 25 vuotta, siirtyy pelaajakaupassa Cleveland Cavaliersista Utah Jazziin. Jazzissa pitkään pelanneen Donovan Mitchellin ympärille rakennettu kauppa vie Markkasen Utahiin yhdessä Collin Sextonin, Ochair Agbajin ja kolmen ensimmäisen kierroksen varauksen kanssa.

23.11.2021 08:25 NBA

Markkanen palasi 22 pisteen voimin NBA-parketeille – Cavs taipui niukasti Netsille

Lauri Markkanen palasi Cleveland Cavaliersin kokoonpanoon 22 pisteen ja 8 levypallon voimin, kun Cavs hävisi Brooklyn Netsille 117-112 (52-63). Markkanen oli sivussa yhdeksän ottelua NBA:n koronaprotokollan takia.

18.10.2021 14:09 NBA

Lauri Markkanen viidenteen NBA-kauteensa uusissa vermeissä, Cavaliersin väreissä

NBA:n 75. kausi käynnistyy tiistain ja keskiviikon välisenä yönä kahdella ottelulla. Lauri Markkanen ja Cleveland Cavaliers taas aloittavat kautensa keskiviikon ja torstain välisenä yönä Memphis Grizzliesiä vastaan.

29.8.2021 12:19 NBA

Lauri Markkanen siirtyy Cleveland Cavaliersiin

Cleveland Cavaliers varmisti tänään virallisesti, että Lauri Markkanen on siirtynyt joukkueen vahvuuteen. 24-vuotias Markkanen vaihtaa täten joukkuetta NBA:ssa neljän Chicago Bullsissa vietetyn vuoden jälkeen.

7.1.2020 08:25 NBA

Dončić ja Mavericks liikaa Bullsille, Markkanen liekitti 26 pistettä

NBA:ssa Chicago Bulls hävisi vieraissa Dallas Mavericksille, joka jylläsi 110-118-voittoon Luka Dončićin tripla-tuplan myötä. Lauri Markkanen oli erinomaisessa vireessä pussittaen 26 pistettä.

3.1.2020 08:27 NBA

Jazz voitti Bullsin niukasti, Markkanen 18 pistettä

Chicago Bulls hävisi toisen peräkkäisen kotiottelunsa, kun vieraileva Utah Jazz oli parempi numeroin 102-98. Lauri Markkanen jatkoi hienoja otteitaan säkittäen 18 pistettä ja repien kahdeksan levypalloa.

Näytä lisää vastaavia