Koripalloliitto mukana luomassa lapsille kestävää polkua liikunnalliseen elämäntapaan

27.6.2024 13:30 Olympiakomitea julkaisi hiljattain yhdessä 36 lajiliiton – Koripalloliitto mukaan lukien – vetoomuksen, jolla vaaditaan suunnanmuutosta lasten urheiluun. Syyt muutostarpeelle ovat ilmeiset: lapset liikkuvat yhä vähemmän ja lopettavat urheiluharrastuksen entistä aiemmin.

Kansallinen Liitu-tutkimus valaisee synkän todellisuuden: lasten aktiivisuus vähenee ja paikallaanolon määrä kasvaa. Vain 36 prosenttia 7–15 -vuotiaista lapsista saavuttaa kansallisen liikkumissuosituksen. Lisäksi tutkimukset osoittavat, että lasten harrastamisen aloittamisikä on varhaistunut. Samoin on valitettavasti aikaistunut myös seuratoiminnan lopettamisen ajankohta. Varhaisen harrastustoiminnan aloittamisen lisäksi keskittyminen yhteen lajiin tapahtuu yhä aikaisemmin. Mikään näistä trendeistä ei ole tutkimustiedon valossa positiivinen asia liikunnalliseen elämäntapaan kiinnittymiselle, liikunnallisten taitojen oppimiselle eikä huippu-urheilu-uran luomiselle.

– Parhaimmillaan liikunta ja urheilu avaavat lapselle mahdollisuuden elinikäiseen hyvinvointiin. Ilman terveyden ja toimintakyvyn kohentamista nykyistä yhteiskuntamalliamme ei voida säilyttää, eikä myöskään pitää yllä nykyisenkaltaista urheilujärjestelmää. Kyseessä on urheiluyhteisön yhteinen ponnistus, jolla haluamme tarjota lapsille kestävämmän polun niin liikunnalliseen elämäntapaan kuin kilpaurheiluunkin, ja samalla tuottaa elinvoimaa koko Suomeen, korostaa Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori.

36 lajiliittoa mukana ottamassa uutta suuntaa lasten urheiluun

Lajiliitot kysyvät nyt itseltään: mitä voimme tehdä kääntääksemme huolestuttavan trendin? Urheilujärjestelmän on vastattava tähän haasteeseen yhdessä perheiden, koulujen, kuntien ja koko yhteiskunnan kanssa. Muutos on tehtävä nyt ja se tehdään yhdessä. Meidän on tarkasteltava ja tarvittaessa muutettava alle 12-vuotiaiden lasten urheilun käytänteitä lapsen näkökulmasta.

– Lasten urheilutoiminnasta on tullut merkittävin ja vaikuttavin lasten liikuttaja. Laadukkaalla lasten kasvua ja kehittymistä kunnioittavalla urheilutoiminnalla urheiluliike rakentaa kaikille urheilussa mukanaoleville lapsille edellytyksiä liikunnalliselle elämäntavalle ja mahdollistaa myös jatkumon nuoruus- ja huippuvaiheen kilpaurheiluun. Olen äärettömän iloinen, että lajiliitot ovat laajasti ilmaisseet tahtotilansa laadukkaan lasten urheilun yhteiselle määrittelylle ja kehittämiselle, toteaa prosessin suunnitteluryhmään kuuluva Suomen Urheiluliiton valmennuksen- ja koulutuksen johtaja Jarkko Finni.

Lasten urheiluun vaikuttaviksi keskeisiksi toiminnan osa-alueiksi kuuluvat mm. kilpailujärjestelmät, harjoitustapahtumat, valmennus- ja koulutusjärjestelmät sekä harrastamisen kustannukset.

– Prosessissa etsimme suuntaviivoja mm. lasten liikunnan määrän lisäämiseen, kilpailujärjestelmiin, usean lajin samanaikaisen harrastamisen esteiden poistamiseen, kustannuksiin, lasten urheilun valmennusosaamiseen ja arvostukseen, toteaa prosessia vetävä Juha Sten Olympiakomiteasta innostuneesti.

Työ alkaa nyt

Urheilujärjestöt aloittavat yhdessä kriittisten tekijöiden tunnistamisen muutoksen vauhdittamiseksi. Yhteisessä prosessissa lajiliitot auttavat toinen toisiaan kehittämään lasten urheilua. Jokaisen lajin oma prosessi etenee lajin määrittelemällä aikataululla ja liitot ovat nimenneet prosessiin oman vastuuhenkilönsä. Osa lajiliitoista on aloittanut työnsä jo aiemmin ja tuo kokemuksensa tähän yhteiseen prosessiin.  

Aikataulu ja teemat

  • 10.9.2024 Lasten urheilun arvopohja
  • 11/2024 Liikunnan määrä, monipuolisuus ja monilajisuuden mahdollistaminen
  • 1/2025 Lapsuusvaiheen valmennuksen osaamisen ja arvostuksen lisääminen
  • 3/2025 Lasten kilpaurheilu ja kilpailujärjestelmät
  • 6/2025 Kustannukset

Lasten valmennuksen kehitystyö koripallon parissa etenee

Olympiakomitean johtaman kehitysprosessin rinnalla Koripalloliitto toimii aktiivisesti lasten koripallotoiminnan kehittämiseksi. Kehitystyön kolme ydinkohtaa ovat lasten valmentamisen osaamisen ja ymmärryksen lisääminen, koulutettujen valmentajien määrän lisääminen sekä lasten urheilun ja valmentamisen arvostuksen kasvattaminen.

Käytännön tasolla kehitystyö kulminoituu alakouluikäisten sarjarakenteiden ja pelisääntöjen tarkastamiseen, valmentajakoulutuksen uudistamiseen sekä kansainväliseen yhteistyöhön. Tavoitteena on toiminnan ja osallistumisen lisääminen pelitapahtumissa, pelaamisen nopeuttaminen ja intensiteetin kasvattaminen sekä lapsilähtöisen kilpailun kehittäminen. Lasten koripallotoiminnan tavoitteena on tarjota harrastusympäristö, jossa lämpö ja laatu, kilpailu ja kasvatuksellisuus, kohtaavat.

– Minikoripallo on kasvatustyötä, jossa on paikka jokaiselle urheilusta kiinnostuneelle. Laadukas toiminta lapsuusvaiheessa mahdollistaa tulevat huippupelaajat, mutta ennen kaikkea tarjoaa jokaiselle mukana olevalle fyysisiä, psyykkisiä ja sosiaalisia työkaluja omassa elämässä menestymiselle, sanoo Koripalloliiton lastenvalmennusverkostoa vetävä Pena Ranta.

Ranta korostaa, että suomalaisessa lasten koripallotoiminnassa halutaan innostaa lapsia liikkumaan sekä ohjatusti että omatoimisesti, mahdollistaa monilajisuus läpi alakouluiän sekä synnyttää lapsessa sisältäpäin kumpuavaa intohimoa koripalloa ja yleensäkin urheilua kohtaan.

– Urheilu, yhdessä voittaminen ja häviäminen, opettaa sitoutumista ja suurille unelmille heittäytymistä. Parhaimmillaan tavoitteellinen urheilu on paikka, jossa pinnistely ja nautinto kohtaavat innostavalla ja motivoivalla tavalla. Haluamme ohjata mahdollisimman monet saavuttamaan tuon upean tunteen.
 

36 lajiliiton ja Olympiakomitean vetoomus: Lasten urheiluun yhteinen suunnanmuutos!

 
1.7.2024 16:32 Pääjuttu

Suomi vankistaa asemaansa koripallokartalla, FIBA:n pääsihteeri Andreas Zagklis vieraili Suomessa

Suomalaisen koripallon nousujohde on noteerattu myös kansainvälisen koripalloliitto FIBA:n päämajassa, ja viime viikolla Suomessa nähtiinkin varsin korkea-arvoinen vieras: FIBA:n pääsihteeri Andreas Zagklis. Zagklis nautti Suomessa Susijengin Uusi-Seelanti -ottelusta ja vieraili pääkaupunkiseudun urheiluakatemia Urheassa.

19.6.2024 13:39 Hallitustiedote

Koripalloliiton hallitustiedote, kesäkuu 2024

Suomen Koripalloliiton hallitus kokoontui Helsingissä 5. kesäkuuta. Kokouksessa ahkeroitiin hyväksymällä muun muassa pitkä liuta sarjalisenssiyksikön esityksiä ja päivitetyt kilpailu- ja kurinpitosäännöt sekä antidoping- ja kilpailumanipulaation torjuntaohjelmat.

17.6.2024 08:28 Pääjuttu

Pidä suomikoris taskussa - seuraa Koripalloliiton kanavia somessa

Koripalloliitto viestii laajasti suomalaisen kilpa- ja harrastekoripallon tapahtumista, ihmisistä ja ilmiöistä.

7.6.2024 13:42 Koripalloliitto

Nuorten valtakunnalliset sarjat 2024–2025 - pelaamistavat jatkuvat

Nuorten valtakunnallisiin sarjojen ja karsintojen pelaamistavat pelataan tulevalla pelikaudella 2024-25 jatkuvat samalla tavalla kuin päättyneellä pelikaudella. Suurin muutos on, että kaikki karsintoihin ja sarjoihin ilmoittautumiset tehdään eLSA-sarjanhallinnan kautta. Samalla on myös julkaistu nuorten valtakunnallisten sarjojen kilpailukalenteri 2024-25.

7.6.2024 12:28 Koripalloliitto

Kilpailu- ja kurinpitosääntöjen merkittävimmät muutokset pelikaudelle 2024–2025

Kilpailu- sekä kurinpitosääntöihin on tehty tarkennuksia ja muutoksia pelikaudelle 2024-25.

Koripalloliitto käynnistää 7–12 -vuotiaiden valmentajille suunnatun lastenvalmennusverkoston

Uusi syksyllä käynnistyvä verkostomallinen koulutusohjelma tukee lasten valmennuksen kehittymistä Suomessa ja auttaa valmentajia seuratoiminnan arjessa. Valmentajahaku on auki 16.6. saakka.

25.5.2024 13:50 Koripalloliitto tiedottaa

Shawn Huff uutena Koripalloliiton liittohallitukseen – Meri Löyttyniemi ja Petri Peltoniemi uudelle kolmivuotiskaudelle

Koripalloliiton kevätliittokokous järjestettiin 25.5. Kulttuurikasarmilla Helsingissä. Liittohallitukseen saatiin uusi jäsen, kun Susijengin entinen kapteeni Shawn Huff äänestettiin liittohallituksen jäseneksi.

30.4.2024 14:24 Hallitustiedote

Koripalloliiton hallitustiedote, huhtikuu 2024

Suomen Koripalloliiton hallitus kokoontui Espoossa 18. huhtikuuta. Hallitus valmisteli kokouksessaan toukokuussa järjestettävää liittokokousta ja hyväksyi liittokokouksessa päätettäviä talouden ja toiminnan suunnitelmia kaudelle 2024–2025.

23.4.2024 13:00 Pääjuttu

Koriskokemus-palautekanava kerää palautetta seurojen ja Koripalloliiton toiminnasta

Palautteen avulla kehitetään suomalaista koripalloa entistä paremmaksi kokemukseksi eri sidosryhmille.

Näytä lisää vastaavia