Elias Valtonen siirtyy Manresasta Granadaan

28.2.2024 12:36 Susijengin puolustuksen lukko Elias Valtonen, 24, vaihtaa seuraa Espanjassa. Alkukauden ajan BAXI Manresaa edustanut Euran Veivin kasvatti on solminut loppukauden kestävän sopimuksen CB Granadan kanssa tavoitteenaan auttaa uusi joukkueensa kuiville putoamistaistelusta.

Elias Valtonen suuntaa Manresasta Granadaan. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.

Kun Valtonen palasi maajoukkuekomennukseltaan Manresaan, hän sai kuulla ACB-liigan putoamistaistelussa kamppailevan CB Granadan olleen kiinnostunut palveluksistaan. Päätös siirtyä Manresasta Granadaan syntyi nopeasti – myös käytännön syistä.

- ACB-liigan siirtotakaraja menee umpeen huomenna, joten päätöstä ei voinut jäädä liian pitkäksi aikaa miettimään. Joskus täytyy tehdä nopeita päätöksiä ja nyt oli sellaisen paikka, Valtonen kuvailee.

Valtonen on pelannut kuluvalla kaudella Manresassa 14,1 minuuttia ottelua kohden ja täyttänyt roolinsa penkiltä tulevana laiturina mallikkaasti, mutta Granadassa häntä kiinnosti erityisesti mahdollisuus suurempaan vastuuseen.

- Ihan ehdottomasti kiinnostaa mahdollisuus pelata isompia minuutteja. Olen hyvässä kunnossa ja tarkoitus on päästä jatkamaan samassa flow’ssa, mihin maajoukkueikkunassa jäätiin. Uskon tosissani, että pystyn seuraavan kahden ja puolen kuukauden aikana auttamaan Granadaa omilla vahvuuksillani säilyttämään liigapaikan.

Kun ACB-liigan runkosarjaa on pelaamatta kaksitoista kierrosta, on Granada kuudella voitollaan tasapisteissä Breoganin ja Obradoiron kanssa ACB:n toiseksi viimeisellä sijalla. Liigan jumbona on Palencia neljällä voitollaan. Liigan kaksi viimeistä joukkuetta tipahtaa ensi kaudeksi maan kakkostasolle LEB Oroon.

- Nyt vedetään täysillä loppukausi ja annetaan kentällä ja treeneissä kaikki, mikä koneesta lähtee, kommentoi Valtonen.

Valtonen on kolmas suomalainen miespelaaja CB Granadassa. Häntä ennen Granadaa ovat edustaneet Teemu Rannikko ja Alex Murphy.

Maajoukkueiden veteraani, Espanjan ja Saksan kävijä

Elias Valtosen aika kotimaisen huippukoriksen parrasvalossa alkoi huhtikuussa 2014, jolloin hän ylsi pisteille nuorimpana miesten pääsarjapelaajana koskaan. Euran Veivin V-divisioonajoukkueesta ja Loimaan Korikonkarien junioreista nuoren miehen tie oli vienyt Uuteenkaupunkiin ja Korihaihin, jonka riveissä 14-vuotias Valtonen nosti kaksi pistettä ottelussa Karhu Basketia vastaan.

Seuraavat neljä kauttaan Valtonen vietti miesten divarissa, niistä ensimmäisen Korihaissa ja kolme seuraavaa HBA-Märskyssä. Viimeiseksi jääneellä divarikaudellaan 2017–18 Valtonen loisti HBA-Märskyssä 14,6 pisteen, 5,4 levypallon, 2,8 syötön ja 1,8 riiston keskiarvoin.

Divarivuosiensa aikana Valtonen kuului Suomen ’98-’00 syntyneiden juniorimaajoukkueiden kannattaviin voimiin. Valtonen oli merkittävässä roolissa erityisesti 2015 ja 2016, jolloin Suomi ylsi ensiksi U16-ikäluokassa EM-kisojen 6. sijalle ja seuraavana kesänä U17-vuotiaiden MM-kisoihin ensimmäisenä suomalaisena juniorikoripallomaajoukkueena koskaan.

Vuodet 2018–2020 Valtonen edusti Arizona Statea Yhdysvaltain yliopistoliiga NCAA:ssa. Viimeiseksi jääneellä yliopistokaudellaan Valtonen rekisteröi puolustusvoittoisessa roolissa 2,0 pistettä ja 1,8 levypalloa 14,2 minuutissa ottelua kohden. Ammattilaiskentät kutsuivat kesällä 2020 ja Valtonen kuuluikin pelikauden 2020–21 aikana Saksan Pro A -liigan Tigers Tübingenin parhaimmistoon 15,8 pisteen, 4,8 levypallon, 2,5 syötön ja 1,1 riiston ottelukohtaisilla keskiarvoillaan.

Valtonen solmi keväällä 2021 kolmivuotisen sopimuksen espanjalaisen BAXI Manresan kanssa. Valtosen ensimmäisen Manresan kausi oli menestys: euralainen nikkaroi joukkueelleen ACB-liigassa 6,8 pistettä ja 2,4 levypalloa ottelua kohden ja FIBA:n Mestarien Liigassa 4,6 pistettä, 3,4 levypalloa ja 1,1 syöttöä ottelua kohden. Manresa päätyi FIBA:n Mestarien Liigassa hopealle, voitti Katalonian cupin mestaruuden ja ylsi ACB:n puolivälieriin.

Pelikauden 2022-23 Valtonen vietti suurimmaksi osaksi vuokrasopimuksella Saksan Bundesliigan Rostock Seawolvesissa. Valtonen kirjautti Seawolvesille 6,0 pistettä ja 3,3 levypalloa ottelua kohden. Kuluvaksi kaudeksi Valtonen palasi Manresaan, jota hän on edustanut 4,6 pisteen ja 2,5 levypallon ottelukeskiarvoin.

Susijengiin Valtonen kutsuttiin ensimmäisen kerran helmikuun 2018 MM-karsintaikkunaan. Ensimmäiset peliminuuttinsa Susijengissä hän kirjautti kesällä 2019, ja joukkueen ratkaisupelaajien joukkoon hän murtautui vuosien 2020–21 EM-karsinnoissa. Valtonen on kuulunut Susijengin arvokisakokoonpanoon 2022 EM-kisoissa Prahassa ja Berliinissä sekä 2023 MM-kisoissa Okinawalla.

Valtonen on pelannut tähän mennessä 54 ottelua Susijengin paidassa 8,2 pisteen, 3,6 levypallon ja 1,7 syötön keskiarvoin.

Henkilöt

 
18.7.2024 10:58 Susijengi

Edon Maxhuni kaksivuotisella sopimuksella SIG Strasbourgiin

Ranskan Pro A:n suomalaisjoukkueen kruunua edelliset vuodet kantanut SIG Strasbourg luottaa tulevinakin kausina sinivalkoiseen osaamiseen. Viime kaudella Le Portelin Pro A:n pudotuspeleihin johdattanut Susijengin pelinrakentaja Edon Maxhuni, 26, on solminut seuraavat kaksi kautta koskevan sopimuksen strasbourgilaisjoukkueen kanssa.

12.7.2024 12:05 Susijengi

Perttu Blomgrenin ura jatkuu Balkanilla, uusi seura KK Bosna

Viime kaudella Slovenian liigaa ja Adrianmeren kakkosliigaa Helios Domzalen paidassa pelannut Lapuan Kobrien kasvatti Perttu Blomgren, 22, jatkaa uraansa Balkanilla. Blomgrenin uusi seura on kovin satsauksin tulevaan kauteen lähtevä perinteikäs bosnialaisseura KK Bosna, joka tähtää kaudella niin Bosnian liigan kuin Adrianmeren kakkosliigankin mestaruuksiin.

11.7.2024 12:34 Susijengi

Severi Kaukiaiselle jatkosopimus BC Kalev/Cramoon

Viime kaudella Viron suurseuran BC Kalev/Cramon kanssa Viron cupin ja kansallisen liigan mestaruudet voittanut sekä Viron-Latvian-liigan finaaliin edennyt Kotkan Peli-Karhujen kasvatti Severi Kaukiainen, 185 cm ja 26 vuotta, on solminut tulevaa kautta koskevan jatkosopimuksen tallinnalaisjoukkueen kanssa.

11.7.2024 12:17 Susijengi

Olivier Nkamhoua NBA:n kesäliigaan Portland Trailblazersissa

Susijengin avainpelaajiin vasta päättyneissä Valencian olympiakarsinnoissa kuulunut Helsingin NMKY:n kasvatti Olivier Nkamhoua, 24, edustaa Portland Trailblazersia NBA:n vuotuisessa Las Vegasin kesäliigassa. Samaan aikaan Petteri Koponen on aloittanut valmennusurakkansa San Antonio Spursissa NBA:n kesäliigassa.

4.7.2024 11:10 Susijengi

Petteri Koponen New Zealand Breakersin päävalmentajaksi

Suomi-koriksen kaikkien aikojen pelaajalegendoihin lukeutuva MaSu-Basketin kasvatti Petteri Koponen, 36, on solminut 2+1-vuotisen päävalmentajasopimuksen Australian NBL-liigaa pelaavan uusiseelantilaisjoukkueen New Zealand Breakersin kanssa. Breakers on voittanut NBL:n mestaruuden neljä kertaa historian saatossa.

3.7.2024 16:26 Susijengi

Olivier Nkamhoua Saksan Bundesliigan kärkijoukkue Chemnitziin

Viimeiset viisi vuotta yliopistokoripalloa Yhdysvaltain NCAA-liigan Tennesseessä ja Michiganissa pelannut Susijengin laitahyökkääjä ja Helsingin NMKY:n kasvatti Olivier Nkamhoua, 24, on allekirjoittanut sopimuksen Saksan Bundesliigaa ja FIBA:n Mestarien liigaa pelaavan Niners Chemnitzin kanssa. Nkamhouan sopimus sisältää NBA-pykälän.

2.7.2024 09:23 Susijengi

Mikko Larkas jatkaa Ranskassa, siirtyy Limogesin valmennusjohtoon

Viime kaudella Ranskan liigaa ja FIBA Mestarien liigaa pelanneen SIG Strasbourgin valmennuksessa työskennellyt helsinkiläislähtöinen ToPoLan kasvatti Mikko Larkas, 43, valmentaa Ranskassa ensi kaudellakin. Larkas on allekirjoittanut pelikautta 2024-25 koskevan valmentajasopimuksen perinteikkään CSP Limogesin kanssa.

24.6.2024 11:54 Susijengi

Petteri Koponen San Antonio Spursin kesäliigajoukkueen valmennusjohtoon

Viimeisen kahden kauden aikana kannuksia juniorivalmentajana Adidas Next Generation -kutsuturnauksessa ja HBA-Märskyn valmennusjohdossa ansainnut Susijengi-legenda Petteri Koponen, 36, liittyy NBA-joukkue San Antonio Spursin kesäliigajoukkueen valmennusryhmään.

20.6.2024 11:04 Susijengi

Perttu Blomgren: ”Jugoslavia-tyylin koris sopii mulle”

Salon Vilppaassa kevään 2021 Suomen mestaruuden voittanut ja sittemmin Korisliigan kehittyneimpänä pelaajana sekä vuoden puolustuspelaajana palkittu Perttu Blomgren, 22, otti ison askeleen eteenpäin urallaan Slovenian hopeajoukkue Helios Domzalessa. Ensivaikutelma vanhan Jugoslavian alueen koripallosta maistui lapualaislähtöiselle Pertulle.

20.6.2024 10:56 Susijengi

Miikka Muurinen AZ Compass Prepin riveihin

Ensimmäistä kesäänsä Susijengin kanssa pelaava Järvenpään Beat Basketin kasvatti ja toisen polven koripalloilija Miikka Muurinen, 17, vaihtaa joukkuetta Yhdysvalloissa. Viime kaudella Sunrise Christiania edustanut 209-senttinen Muurinen siirtyy tulevaksi kaudeksi arizonalaiseen AZ Compass Prepiin.

Näytä lisää vastaavia