Daniel Dolenc: ”Hyvä tulee, kun puolustetaan fiksusti”

25.11.2021 10:41 Kesällä 2020 Susijengissä debytoineen Espoo Basket Teamin kasvatin Daniel Dolencin, 205 cm ja 28 vuotta, harteilla on torstai-illan ottelussa paljon. MM-karsinta-avauksen isäntäjoukkue Ruotsi on kookkaampi, mutta Susijengin ison pään rouhijan roolissa uurastava Dolenc uskoo huolelliseen valmistautumiseen ja fiksuun puolustukseen ruotsalaiskolosseja vastaan.

Daniel Dolenc on valmis taistoon ruotsalaisjässejä vastaan. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi & Japan Basketball Federation.

Viimeisen runsaan kahden vuoden ajan Susijengin sisäpuolustuksen kulmakiven ja Tuukka Kotin manttelinperijän roolia on näytellyt ansiokkaasti Latvian VEF Riikaa edustava Alexander Madsen.

Kun tieto Madsenin poissaolosta marraskuun MM-karsintaikkunasta saavutti Susijengin, kääntyivät katseet joukkueen sisällä 205-senttiseen ja 110-kiloiseen Dolenciin, joka pelaa vasta toista vuottaan maajoukkueessa.

- Alea (Madsen) on tietysti ikävä sekä joukkuekaverina että ihmisenä muutenkin, mutta peli on sama yksittäisten pelaajien poissaoloista huolimatta. Meikäläiselle vastuuta on tarjolla varmasti enemmän kuin ennen, mutta oma tekeminen pysyy samana, Dolenc arvioi tonttinsa kokoluokkaa Ruotsi-ottelun aattona.

Susijengin tiistain päiväharjoituksissa Dolencin roolin merkittävyys paistoi silmään, kun hän veti henkilökohtaisia harjoituksia sivukorilla Lassi Tuovin kanssa muun joukkueen treenatessa koko kentällä.

- Aika paljon keskityttiin hakemaan fiilistä palloon, lämmiteltiin tulevaa peliä varten. Otin muutamia omia heittoja ja lisäksi valmistauduttiin muutamiin Ruotsia vastaan pelattaviin setteihin. Oli hyvä treeni ja mulla on luottavainen olo.

Susijengin iso pää pienempi mutta sisukas

MM-karsinta-avauksen lähestyessä Ruotsin maajoukkueen ison pään kokoa ja kokemusta on pyöritelty kunnioittavin sanankääntein eri foorumeilla. Espanjan liigaa pelaavat Simon Birgander (210 cm) ja Nicholas Spires (210 cm) ovat tuttuja seppiä jokaiselle eurooppalaista huippukoripalloa seuraavalle, jättiläismäinen Mattias Markusson (217 cm) on tehnyt läpimurtonsa Tshekin liigassa ja Adam Ramstedt (210 cm) tekee tulosta Puolan liigassa.

Ruotsin pituus- ja kokoylivoima on merkittävä, mutta vuosien 2020–21 EM-karsinnoissa Georgian 216-senttistä Giorgi Shermadinia vastaan tuloksellisesti valssannut Daniel Dolenc kääntää mieluummin katseen omaan tekemiseen.

- Meidän haaste EM-karsinnoissa oli virheongelmat, joista Shermadini pääsi vuosi sitten rankaisemaan. Me ollaan aika hyvin valmistauduttu siihen, mitä Ruotsi tekee, mutta vielä tärkeämpää on pelata oman konseptin mukaisesti, hän arvioi.

Dolencin urakka vitospaikalla on suuren suuri, mutta unohtaa ei sovi muutakaan Susijengin isoa kalustoa Mikael Jantusesta Juho Nenoseen ja Calle Lindbomiin. Dolencin mukaan iso susimiehistö tulee olemaan torstaina tilanteen tasalla.

- Kyllä me pärjätään. Meidän on oltava aktiivisia, lukea tilanteita oikein ja vähän ennakoida, olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan, hän jatkaa.

- Mun tehtävä on tapella levypalloista, käyttää omat heittopaikat, tuoda energiaa puolustukseen ja positiivisuutta joukkuetekemiseen. Vaikka koris onkin joukkuelaji, tsemppaava ja taisteleva yksilö tekee joukkueelleen tosi paljon.

”Mennään hakemaan lisää muistoja”

Elokuussa 28 vuotta täyttäneellä Dolencilla on jo kunnioitettava ura takanaan. Juniorimaaotteluita hän kellotti 114 kappaletta ja edessä on yhdestoista miesten maaottelu. Korisliigassa Dolenc debytoi jo 17-vuotiaana kaudella 2010–11.

Vuosikymmenen kestäneeseen pääsarja- ja ammattilaisuraan mahtuu monta ikimuistoista hetkeä, kuten runkosarjavoittaja Kataja Basketin tiputtaminen Korisliigan puolivälieristä BC Nokian paidassa keväällä 2016 tai kevään 2021 Itävallan finaalit, joissa Dolenc kimmelsi mestaruuden voittaneen Swans Gmundenin luottomiehenä.

Torstai-iltana edessä on puolestaan lähes loppuunmyyty Avicii Arena Tukholmassa ja MM-karsintojen avausottelu pitkällä tiellä kohti syksyn 2023 MM-kisoja. Onko edessä isoin matsi, mitä Dolencin äidin poika on koskaan pelannut?

- Päivien edetessä Globenissa on ensiksi ollut 9000 myytyä lippua, sitten 10 000 ja nyt ollaan jo lähempänä 11 000. Tiesin jo tänne maajoukkueleirille tullessa, että huikea tapahtuma tulossa, ja koko ajan huikeammalta vaikuttaa, hän naurahtaa.

- Mä oon saanut pelata monta hienoa yksittäistä peliä uran aikana. Täytyy olla tosi kiitollinen korikselle siitä, mitä se on tuonut mun eteen. Mennään hakemaan tältä illalta lisää muistoja.

Ruotsi ja Susijengi kohtaava MM-karsintojen avausottelussa torstaina 25.11. klo 21.00 Suomen aikaa. Ottelu nähtävillä suorana Jim-kanavalta ja Ruutu-palvelusta.

Henkilöt

 
27.2.2023 08:26 Susijengi

Saksassa tulosta tekevä Tuomas Iisalo: ”Illan ottelun avain on puolustuspelaaminen”

Jo pitkään Saksassa viihtynyt ja viime keväänä Bundesliigan vuoden valmentajaksi valittu Tuomas Iisalo, 40, odottaa maanantain MM-karsintahuipennusta kiinnostuneena. Iisalon sydän sykkii Susijengille, mutta hän toivoo myös oman joukkueensa Bonnin Leon Kratzerille onnistumisia ja on tiiviisti yhteydessä kummankin joukkueen valmentajiin.

25.2.2023 09:17 Susijengi

Ilari Seppälä: ”Tavoite on hoitaa homma maanantaina”

Susijengin leveästä kokoonpanosta löytyi perjantai-iltapäivänä Tel Avivissa monta tärkeää onnistujaa jatkoaikavoitossa. Israel-jatkoaikavoitossa suurimmat otsikot kuittasi kuitenkin takamiesveteraani Ilari Seppälä, 29, joka on kunnostautunut loppuhetkien ratkaisukoreissa aiemminkin.

24.2.2023 08:52 Susijengi

Max Besselink: ”Tää matka on vasta alussa”

Helsingin NMKY:ssa koripallo-oppinsa saanut ja viime kaudella BC Nokiaa Korisliigassa edustanut Max Besselink, 20, pelaa tänään perjantaina ensimmäisen arvokisakarsintaottelunsa Susijengin paidassa. Jo pitkään lupauksia herättäneen Besselinkin kokoonpanopaikan taustalla on nousujohteinen tulokaskausi Saksan Bundesliigan BC Göttingenissä.

22.2.2023 10:09 Susijengi

Mikael Jantunen: ”Olen nykyään rennompi pelaajana”

Mikael Jantunen sai koripalloammattilaisuralleen lentävän lähdön voittamalla Belgian mestaruuden sekä Belgian ja Alankomaiden yhteisliigan parhaan kuudennen pelaajan palkinnon Filou Oostendessa. Kuluvalla kaudella Jantunen, 22, on jatkanut tasaista kehityskäyräänsä Italian Serie A:ssa Basket Trevison paidassa.

21.2.2023 09:56 Susijengi

Edon Maxhuni: ”Tavoitteena on ottaa seuraava steppi”

Yksi seurajoukkuekauden 2022-23 suurimpia suomalaismenestyjiä on ollut esikoiskauttaan Saksan Bundesliigassa pelaava Susijengin aloittava pelinrakentaja Edon Maxhuni, 24. Aiemmin ammattilaisurallaan mm. Virossa ja Hollannissa pelannut Maxhuni teki itsestään nimen viime vuoden EM-kisoissa ja on jatkanut Crailsheimissa siitä, mihin Prahassa ja Berliinissä jäi.

20.2.2023 10:55 Susijengi

Elias Valtonen: ”Tuntuu hyvältä pelata korista”

Yhdeksi Susijengin kantavista voimista kuluvalla vuosikymmenellä kasvanut Elias Valtonen, 23, nauttii koripallosta. Euran Veivin kasvatti siirtyi joulukuussa espanjalaisesta Manresasta Saksan Bundesliigan nousijajoukkue Rostock Seawolvesin riveihin, jonka paidassa Euran Veivin kasvatti on vähitellen löytänyt peli-ilonsa.

15.11.2022 09:32 Haastattelu

Daniel Dolenc: ”Saksa-pelin jälkeen tarvittiin koko jengin efforttia”

Susijengin riemukkaimpiin onnistujiin maanantai-iltana lukeutunut Daniel Dolenc, 29, teki läsnäolonsa tiettäväksi Viroa vastaan niin hyökkäys- kuin puolustuskorinkin alla. Runsaat kaksi vuotta sitten susidebyyttinsä tehnyt 205-senttinen korinalusrouhija kertoo ottavansa jokaisen maajoukkuekutsun tilaisuudeksi kantaa yhteiseen kekoon ja kehittyä pelaajana.

12.11.2022 10:59 Susijengi

Susikapteeni Sasu Salin: ”Olen saanut olla ihan samalla tavalla kuin ennenkin”

Sasu Salinin aikakausi Susijengin kapteenina käynnistyi perjantai-iltana maaotteluidenkin osalta, kun EM-pronssimitalisti Saksa peittosi suomalaisvieraana Bambergissa. Tuore kapteeni on nyt selvinnyt tulikasteestaan ja kuvailee ensimmäistä kapteeniviikkoaan pehmeäksi laskuksi luottamustoimeen.

11.11.2022 08:55 Susijengi

Shawn Hopkins: ”Oon tullut tänne kilpailemaan”

Susijengiin jo seitsemän vuoden ajan kuulunut ja Romanian liigan Craiovassa hurjaa jälkeä tekevä Shawn Hopkins, 27, pelaa uransa parasta koripalloa ja on esiintynyt Susijengin harjoituksissa ennennäkemättömällä itseluottamuksella. BC Nokian kasvatti vetää perjantai-iltana Suomi-paidan ylleen ensimmäisessä arvokisakarsintaottelussaan koskaan.

9.11.2022 10:09 Susijengi

Alexander Madsen 50. maaottelunsa kynnyksellä: ”On etuoikeutettu olo”

Kouvolan Poikien kasvatti Alexander Madsen, 27, on 50. aikuisten maaottelunsa kynnyksellä. Ensimmäiset aikuisten arvokisansa Prahan ja Berliinin EM-kisoissa pelannut Susijengin sisäpuolustuksen lukko siirtyy uudelle kymmenluvulle oivallisessa tilanteessa – hänellä on selkeä käsitys pelillisestä identiteetistään ja runsaasti nälkää.

Näytä lisää vastaavia