Vuoden pelaaja Elena Melto päättää uransa: ”Olen onnellinen, että tein nuorena päätöksen muuttaa koripallon perässä Suomeen”

25.5.2022 09:40 Elena Melto on harvinainen tapaus, sillä hänet on palkittu Naisten Korisliigassa sekä vuoden ulkomaalaisvahvistuksena että vuoden kotimaisena pelaajana. Nyt Lappeenrannan Catzin tähtilaituri nostaa tossunsa naulaan.

"Lena" Melton meriittilista on hurja: 7 Suomen mestaruutta, 6 SM-hopeaa, pronssi ja 5 cup-mestaruutta. Kuva: Ville Vuorinen

– Tämä ei ollut helppo päätös, mutta koin, että nyt on oikea aika, toteaa Elena Melto.

Lappeenrannan Catzin 36-vuotias laitahyökkääjä on pohtinut asiaa pitkään ja hartaasti, mutta menestyksekäs koripalloura saa nyt jäädä. Hän on juuri saanut päätöksen 17. kautensa Naisten Korisliigassa ja pokannut sen päätteeksi ensimmäistä kertaa Vuoden pelaajan palkinnon.

Tosin vuoden pelaajaksi ylipäätään häntä ei tituleerata ensimmäistä kertaa. Vuosina 2012 ja 2016 Melto – joka siihen aikaan tunnettiin vielä nimellä Lena Reshetko – palkittiin nimittäin Vuoden ulkomaalaisvahvistuksena.

– Palkinnot ovat aina vain palkintoja, mutta koska voittajan valitsevat vastustajien valmentajat ja pelaajat, se on osoitus siitä, että he näkevät, kuinka paljon töitä teen kentällä. Sellainen palaute tuntuu ihanalta, Melto iloitsee.

Elena Melto pääsi leikkaamaan sukkaa Lappeenrannan Urheilutalolla 2016. Kuva: Kai Kilappa
Elena Melto pääsi leikkaamaan sukkaa Lappeenrannan Urheilutalolla 2016. Kuva: Kai Kilappa

Melto syntyi Neuvostoliiton Leningradissa eli nykyisessä Pietarissa vuonna 1986. Synnyinseudulta ei kuitenkaan ollut kummoinenkaan matka länsirajan yli Suomen puolelle Lappeenrantaan, joten hän pelasi ensimmäiset ottelunsa Lappeenrannan Catzissa jo 15-vuotiaana B-juniorina. Vuonna 2003 ollessaan 17-vuotias hän muutti kaupunkiin pysyvästi ja jo kaksi vuotta myöhemmin siirtyi pääsarjajoukkueen puolelle.

– Olin nuori ja erittäin kiinnostunut kokeilemaan uusia asioita elämässäni. Uusi maa oli jännittävä ajatus, ja muuttaminen oli helppoa vielä niin varhaisessa iässä. Lappeenranta oli aluksi hieman vaikea paikka, koska se on pienempi kaupunki kuin mihin olin tottunut, mutta en onneksi ollut yksin, vaan ympärilläni oli ihmisiä, jotka auttoivat sopeutumaan.

Pian Suomesta löytyi myös tuleva aviomies, ja uusi kotikaupunki alkoi vakiintua. Naimisiin pariskunta meni vasta vuonna 2019 – tällöin myös sukunimi Reshetko vaihtui Meltoon – mutta seurustelua oli siinä vaiheessa takana jo toistakymmentä vuotta.

– Mutta tulin alun perin Suomeen ihan yksin, en miehen perässä, Melto tarkentaa naurahtaen.

Suomen kansalaisuus Meltolle myönnettiin vuonna 2018.

Kaikkiaan Melto on pelannut naisten Korisliigassa 484 ottelua, joissa hän on viimeistellyt 7232 pistettä ja 3929 levypalloa. Pudotuspelit mukaan lukien hän on kaikkien aikojen pistetilastossa kolmantena Lea Hakalan ja Kenya Robinsonin perässä, levypallotilastossa edellä mainittujen lisäksi hänen eteensä kiilaa Auli Nyman. Kuva: Ville Vuorinen
Kaikkiaan Melto on pelannut naisten Korisliigassa 484 ottelua, joissa hän on viimeistellyt 7232 pistettä ja 3929 levypalloa. Pudotuspelit mukaan lukien hän on kaikkien aikojen pistetilastossa kolmantena Lea Hakalan ja Kenya Robinsonin perässä, levypallotilastossa edellä mainittujen lisäksi hänen eteensä kiilaa Auli Nyman. Kuva: Ville Vuorinen

Kesällä 2021 Melto yhä arpoi päätöstä uransa jatkosta. Hänelle tarjottiin sopimusta kolmesta eri joukkueesta Naisten Korisliigassa, mutta hän päätyi valitsemaan kotiseuransa Catzin, jossa hän on pelannut kahta edeltävää kautta lukuun ottamatta koko Suomen-uransa. Kaudet 2019–21 kuluivat Kotkan Peli-Karhuissa.

– Kun tulin siihen tulokseen, että pelaan vielä tämän yhden kauden, päätin, että haluan palata kotiin Lappeenrantaan tekemään sen. Täällä on koko muukin elämäni Suomessa, ja meillä oli täällä tarjolla nuori joukkue, jossa melkein kaikki olivat Lappeenrannan omia kasvatteja.

Juuri ennen kauden alkua sattui kuitenkin ikävä vastoinkäyminen. Melto loukkasi polvensa, ja hetken näytti siltä, ettei hän voisi pelata ollenkaan. Melto sanoi valmentajalleen Petri Joukaiselle, että jos joukkue kokee tarpeelliseksi ottaa rotaatioonsa toisen pelaajan hänen tilalleen, niin hän on valmis väistymään tieltä.

– Jos pelaaja itse kokee, että hänestä ei ole joukkueelle apua, se on vaikea paikka. Mutta Petri sanoi, että hän mieluummin odottaa, koska joukkue tarvitsee minua.

Eikä päätös ollut huono. Puolitoista kuukautta myöhemmin polvi olikin jo työkunnossa, ja vaikka seuran kausi päättyikin alemmasta jatkosarjasta putoamiseen ilman pudotuspelipaikkaa, Melto itse pelasi miltei uransa kovinta koripalloa.

Hän tilastoi keskimäärin 20,2 pistettä, 9,8 levypalloa ja 3,4 koriin johtavaa syöttöä ottelua kohden. Pistekeskiarvo oli hänen koko uransa korkein.

Toistaiseksi Melto ei ole ratkaissut, mitä aikoo tästä eteenpäin tehdä työkseen. Hän tahtoo nauttia hetken siitä, että sai lopettaa uransa MVP-palkintoon eikä loukkaantumiseen, ja tutkii rauhassa, mitä elämä tuo tullessaan. Mennyttä uraansa hän voi katsella tyytyväisenä taaksepäin, eikä vielä ole kiire minnekään.

– Suomalainen koripallo on mennyt näiden Suomessa viettämieni vuosien aikana todella paljon eteenpäin. Laji on intensiivisempää, ja pelaajat ovat rohkeampia, hän pohtii.

Hän kehuu myös Catzia organisaationa, joka on pienestä koostaan huolimatta aina panostanut pelaajien kasvattamiseen ja auttamiseen kaikin mahdollisin keinoin. Nyt Melto sulkee Naisten Korisliigan oven haikein mielin, mutta tekee sen kiitollisena monista asioista.

– Olen antanut koripallolle paljon ja saanut siltä paljon. Nyt minulla on kaksi ihanaa lasta ja elämä Lappeenrannassa, vaikka urheilu-ura päättyykin. Olen valtavan onnellinen, että tein aikoinaan päätöksen muuttaa lajin perässä Suomeen.

Henkilöt

 
16.8.2023 10:11 Naisten Korisliiga

Vuoden pelaajana palkittu Roosa Kosonen ja Peli-Karhut jatkosopimukseen

Viime kaudella naisten Korisliigassa SM-kultaa voittanut Peli-Karhut on solminut yksivuotisen jatkosopimuksen päättyneen kauden naisten Korisliigan parhaaksi pelaajaksi valitun Roosa Kososen kanssa.

20.6.2023 19:30 Korisliiga

Pääsarjojen sarjalisenssit kaudelle 2023–24 myönnetty: 64 joukkuetta yhteensä viidessä pääsarjassa

Suomen Koripalloliitto on myöntänyt pääsarjojen sarjapaikat pelikaudelle 2023–24. Korisliigaan myönnettiin 12 ja naisten Korisliigaan 9 sarjalisenssiä. Kaikkiaan viidessä pääsarjassa nähdään tulevalla kaudella 64 joukkuetta.

4.6.2023 17:44 Naisten Korisliiga

Petra Noponen palaa Tapiolan Honkaan

Välikauden verran sivussa ollut Petra Noponen, 26, palaa Naisten Korisliigaan kasvattajaseuransa Tapiolan Hongan edustusjoukkueeseen. Noponen, 174 cm, pelasi pääsarjatasolla edellisen kerran kaudella 2021-22, jolloin hän juhli Peli-Karhujen kanssa Suomen mestaruutta.

1.6.2023 13:50 Naisten Korisliiga

Naisten Korisliigan vuoden pelaaja Roosa Kosonen: ”Yksin ei pärjää, vaikka pelaisi kuinka hyvin”

Monipuolinen laitapelaaja Roosa Kosonen liittyi syksyllä Kotkan Peli-Karhujen menestysjoukkueeseen uutena mutta jätti välittömästi jälkensä.

1.6.2023 08:40 Korisliiga

Jussi Laakso ja Mika Haakana pokkasivat Vuoden valmentaja -palkinnot

Seagullsin mestarivalmentaja Jussi Laakso on Korisliigan vuoden valmentaja. Naisten Korisliigassa valinta osui Peli-Karhut mestaruuteen luotsanneeseen Mika Haakanaan.

31.5.2023 14:50 Naisten Korisliiga

Niemi ja Kanerva palkittiin korisliigojen kehittyneimpinä, Carroll ja Thomas Vuoden ulkomaalaispelaajat

Korihaiden Trey Niemi ja ToPon Meri Kanerva äänestettiin korisliigojen vuoden kehittyneimmiksi pelaajaksi. Seagullsin Jeffrey Carroll ja ToPon IImar’I Thomas puolestaan parhaat ulkomaalaispelaajat.

30.5.2023 14:25 Korisliiga

Blomgren ja Vehka-aho Vuoden puolustuspelaajat, Kaukiainen ja Kujala toivat penkiltä voimaa

Vilppaan Perttu Blomgren ja Peli-Karhujen Lotta Vehka-aho äänestettiin liigojen puolustuspelaajaksi. Parhaiksi kuudensiksi pelaajaksi puolestaan Kauhajoen Severi Kaukiainen ja ToPon Saana Kujala.

29.5.2023 15:07 Korisliiga

Ogun ja Tumba Vuoden tulokkaat, Selkee ja Kaminen Vuoden erotuomarit

Korisliigojen kapteenit ja päävalmentajat ovat äänestäneet vuosittaiset valinnat sarjojen vuoden parhaiksi. EBT:n Nicole Ogun ja Kataja Basketin Thomas Tumba äänestettiin Vuoden tulokkaiksi.

21.4.2023 20:43 Naisten Korisliiga

Peli-Karhuille viides peräkkäinen Suomen mestaruus

Peli-Karhut nappasi seurahistorian kahdeksannen mestaruuden. Se vei kolmannen ottelun 85-83 ja koko finaalisarjan otteluvoitoin 3-0.

18.4.2023 21:25 Naisten Korisliiga

Peli-Karhut vei huiman trillerin ja siirtyi finaaleissa 2-0 johtoon

PeKa nappasi toisen voiton naisten finaalisarjassa. Joukkue haki vierasvoiton kahden jatkoajan jälkeen 103-93 ja on voiton päässä mestaruudesta.

16.4.2023 19:29 Naisten Korisliiga

ViVe avasi mitalitilinsä

Vimpelin Veto päätti kautensa pronssijuhliin, kun joukkue kukisti pronssiottelussa Forssan Alun jännittävien vaiheiden jälkeen 80-76. Mitali oli ViVe:n seurahistorian ensimmäinen.

15.4.2023 18:30 Naisten Korisliiga

Peli-Karhuille ensimmäinen kiinnitys mestaruuteen

Kotkan Peli-Karhut aloitti finaalisarjan väkevästi. Joukkue nappasi johdon itselleen, kun se voitti kotikentällään 80-71.

14.4.2023 07:00 Naisten Korisliiga

Suomen Cupin finaalista tutut PeKa ja ToPo taistelevat Suomen mestaruudesta

Naisten Korisliigakausi huipentuu lauantaina alkavaan finaalisarjaan. Vastakkain ovat viidettä peräkkäistä mestaruuttaan tavoitteleva PeKa sekä ensimmäistä mestaruuttaan havitteleva ToPo.

11.4.2023 16:37 Naisten Korisliiga

Naisten Korisliigan finaalien otteluohjelma vahvistettu

Taistelu naisten Suomen mestaruudesta käynnistyy lauantaina 15.4. klo 17.00 Kotkassa. Mestariksi vaaditaan kolme voittoa. Ruutu lähettää kaikki naisten finaaliottelut monikameratuotantona ja selostettuna kanavillaan.

10.4.2023 19:18 Naisten Korisliiga

ToPo:lle ensimmäinen finaalipaikka

ToPo nappasi seurahistoriansa ensimmäisen finaalipaikan Naisten Korisliigassa. Joukkue voitti neljännessä ottelussa vieraskentällä ViVe:n 84-77 ja eteni finaaleihin otteluvoitoin 3-1.

9.4.2023 19:09 Naisten Korisliiga

Peli-Karhuille viides peräkkäinen finaalipaikka

PeKa eteni jälleen finaaleihin ja tavoittelee viidettä peräkkäistä mestaruutta. Se haki päivän ottelussa vierasvoiton 95-67 ja vei välieräsarjan 3-1.

7.4.2023 19:29 Naisten Korisliiga

ToPo:lle toinen kiinnitys finaalipaikkaan

Torpan Pojat otti toisen voiton välierissä, kun se kaatoi ViVe:n 78-66. Helsinkiläiset johtavat välieräsarjaa 2-1.

6.4.2023 21:10 Naisten Korisliiga

Peli-Karhut voiton päässä finaaleista

Kotkan Peli-Karhut oli toipunut tappiosta ja esiintyi vakuuttavasti kotiyleisönsä edessä. Se ei antanut FoA:lle mahdollisuutta ryöstöön, vaan voitti selvästi 95-61. Samalla se siirtyi ottelusarjassa 2-1 johtoon.

5.4.2023 20:30 Naisten Korisliiga

ViVe tasoitti ottelusarjan

Vimpelin Vedon ja ToPo:n välieräsarjassa pelattiin toinen ottelu. Vimpeli oli vahvempi kotonaan 88-81 ja tasoitti ottelusarjan tilanteeseen 1-1.

3.4.2023 20:27 Naisten Korisliiga

FoA kampesi sarjan tasoihin

Välieräsarja jatkui Forssassa. Kotijoukkue tuli otteluun sisuuntuneena ja otti tärkeän voiton 84-73. Sarja on tilanteessa 1-1.

Näytä lisää vastaavia