Sofia Pelander into piukkana Susiladiesin mukaan - "Olen ihan superinnoissani"

30.1.2023 18:08 Tshekin liigassa KP Brnon riveissä pelaava Sofia Pelander odottaa jo helmikuisia EM-karsintaotteluita. Liittyminen Susiladiesin matkaan katkaisee hieman haastavaa seurajoukkuekautta.

Sofia Pelander pelaa tällä kaudella KP Brnossa. (Kuva: Ville Vuorinen)

Pelander teki kauden alla sopimuksen EuroCup-joukkue KP Brnon kanssa, mutta kausi on ollut Susiladiesin kapteenistoon kuuluvalle sentterille haastava.

- On kyllä ollut mielenkiintoista. Minulla kesti aika kauan löytää joukkue ja oli hienoa päästä EuroCup-joukkueeseen ja yhteen Tshekin parhaimpaan joukkueeseen. Oli kiva päästä pelaamaan EuroCupia ja siinä kahta ranskalaista kovaa joukkuetta vastaan. Näki sen kovan kansainvälisen tason, Pelander aloittaa kautensa perkaamisen.

- Itselläni on ollut vähän vaikeaa joukkueen kanssa. Tshekkini ei ole ihan parasta mahdollista eikä valmentaja puhu englantia. Onneksi joukkuekaverit kääntävät, mutta se on tuonut mukanaan omia haasteita.

- Pelityyli on myös sellainen johon en ole tottunut, ja siihen on pitänyt sopeutua. Kausi on hieman vaatinut veroaan, mutta koetan ajatella tätä mielenkiintoisena kokemuksena ja aina oppii uutta. Seurana tämä on tosi ammattimainen. Meillä on kahdesti päivässä treenit ja kaikista pidetään tosi hyvin huolta, Pelander jatkaa.

Pelanderin mukaan pelillisesti suurin ongelma on pelityyli, jossa hän ei pääse käyttämään omia vahvuuksiaan.

- Välillä tuntuu, että miksi he edes hankkivat minut tänne. Jos vähän lääkärimaailmasta antaisin esimerkkiä, niin etsittiin kirurgia ja palkattiin psykiatri. Molemmat ovat lääkäreitä, mutta ihan eri alalla, pelaamisen ohella itsensä lääkäriksi opiskellut Pelander heittää.

- Sen puoleen on ollut haastavaa, mutta sellaista se on, kun on uusi joukkue ja maa. Yritetään ottaa kaudesta paras irti ja tehdään mitä pystytään. Nämä ovat kuitenkin tulevaisuutta varten hyviä oppeja ja kokemuksia, aina positiivinen Pelander muistuttaa.

Vaikka pelillisesti on ollut hankalaa, aikoo Pelander jatkaa Brnossa kauden loppuun.

- Kyllä sopimuksen purkamisesta vähän keskusteltiin, mutta sitten meiltä lähti toinen iso, jolla oli samanlaisia ongelmia kuin minulla. Nyt minua tarvitaan ja yritetään pistää parasta. Onhan Tshekki kiva maa ja Brno kiva kaupunki.

USK Praha maan ylivoimainen ykkösseura

Pelander pelaa toista kertaa urallaan Tshekissä, sillä ensimmäisen kerran hän pelasi maassa kaudella 2014-2015 Basket Slovankassa. Pelanderin mukaan sarja on muuttunut niistä ajoista.

- Mielestäni silloin kahdeksan vuotta sitten sarja oli kovempi. Silloin oli enemmän ulkomaalaisia ja mielestäni pelaajat olivat isompia. Nyt aika monta joukkuetta pelaa pientä palloa, arvioi Pelander.

Sofia Pelander pelaa toista kertaa urallaan Tshekissä. (Kuva: Ville Vuorinen)

Tshekin ylivoimainen ykkösjoukkue on myös Euroliigassa pelaava USK Praha. USK:lla tulee kohta vuosikymmen täyteen tappioitta Tshekin liigassa, sillä viimeksi se hävisi 30.4.2013.

- Tämä on siitä vähän erikoinen liiga, että USK Praha on niin ylivoimainen joukkue, että se voittaa lähes kaikki ottelut 50 pisteen erolla. Jos heidät saa jäämään alle sataan, niin se on hyvä saavutus. Kaikki muut tietävät, etteivät voi voittaa mestaruutta.

- On kuitenkin hienoa päästä pelaamaan yhtä Euroopan parhaista joukkueista vastaan. Minulla murtui nenä, kun pelasimme heitä vastaan ja hävisimme 35 pisteellä. Presidenttimme lähti kanssani sairaalaan, ja muistan kuinka hän oli ihan huumassa siitä miten hienosti pelasimme.

- Toisaalta sarja on mielestäni tasaisempi keskikastissa. Joukkueet 2-7 ovat hyvin tasaisia eli enemmän on sellaisia semilaadukkaita joukkueita kuin viimeksi.

Innolla Susiladiesin mukaan

Susiladies kokoontuu yhteen taas helmikuun alussa, kun se kohtaa viimeisissä EM-karsintaotteluissa maailman huippujoukkue Ranskan ja viime vuosilta tutun Ukrainan. Pelander tuskin malttaa odottaa tulevaa maajoukkueleiritystä.

- Olen ihan superinnoissani! Sanoin jo edellisleirin aikana, että en muista koska olisin ollut näin innoissani maajoukkueen leiristä. Tutut pelaajat ja pelityyli, ja jos pääsisi tekemään pari palloskriiniäkin. Olen toki aina innoissani, mutta seurajoukkuetilanteen takia se tuntuu nyt ekstrakivalta. Olen ihan into piukassa tulossa, kapteeni lähettää terveisensä joukkuekavereilleen.

- On hienoa päästä pelaamaan Ranskaa vastaan kotikentälle ja Ukraina on sellainen joukkue, jonka voimme hyvänä päivänä voittaa. Varsinkin, jos Alina Iagupovalle osuu vähän huonompi päivä.

Se fiilis, kun Susiladiesin leiri lähestyy. (Kuva: Ville Vuorinen)

Ukraina on Susiladiesille tuttu vastustaja, sillä se oli samassa karsintalohkossa myös edellisissä EM-karsinnoissa. Silloin tuloksena oli kaksi tappiota. Ukraina on voittanut joukkueiden seitsemän edelliskohtaamista, mutta Suomellakin on ollut saumansa.

- Olemme olleet monta kertaa lähellä voittaa ja meidän pitää asennoitua siten, että voitamme ottelun. Meillä ei ole vielä yhtään voittoa, mutta yksikin voitto voisi antaa paremman sijoituksen seuraavaa karsintalohkoa arvottaessa, Pelander ennakoi.

Susiladies on hävinnyt kaikki tähänastiset ottelunsa, mutta Pelander näkee tulosten takana paljon valoa ja aihetta optimismiin.

- Meillä on ihan superhyviä nuoria tulossa ja sitten meillä on tietenkin sellainen pelaaja kuin Awak. Meidän pitää pystyä hyödyntämään ja auttamaan Awakia paljon paremmin.

- Sitten meidän on alettava itse uskoa pystyvämme voittamaan. Me voimme voittaa koviakin vastustajia, emmekä voi olla tyytyväisiä vähänumeroisiin tappioihin. Meidän pitää voittaa ne pelit. Mielestäni nyt meillä on Ukrainaa vastaan paremmat mahdollisuudet kuin ikinä.

Susiladies kohtaa Ukrainan 9.2. Riiassa ja 12.2. Ranskan Urhea-hallissa.

Henkilöt

 
14.12.2023 16:50 Suomalaiset ulkomailla

Elina Aarnisalo ammentanut oppia ammattilaiskentillä

Elina Aarnisalo pelaa ensimmäistä kauttaan ulkomailla, kun hän koripalloilee Kangoeroes Mechelenin riveissä ennen siirtymistään USA:n yliopistoon. Aarnisalo on saanut arvokasta oppia Euroopan huipulta.

9.12.2023 07:45 Suomalaiset ulkomailla

Lotta-Maj Lahtinen palasi loukkaantumisen jälkeen vahvempana takaisin

Lotta-Maj Lahtisen oli määrä tehdä debyyttinsä ammattilaiskentillä jo viime kaudella, mutta paha loukkaantuminen juuri kauden alkua siirsi suunnitelmia vuodella. Täksi kaudeksi Lahtinen palasi tositoimiin täydessä kunnossa ja teki sopimuksen espanjalaisen EuroCup-joukkue AE Sedis Basquetin kanssa.

25.12.2019 09:03 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelander nauttinut isosta vastuusta ja kovista peleistä

Susiladiesin kapteenina EM-karsinnoissa toiminut Sofia Pelander, 27, on saanut paljon vastuuta uudessa seurassaan A3 Basket Uumajassa. Alkukauden kohokohtina Pelanderille ovat olleet pelit EuroCupissa sekä maajoukkueen EM-karsintaottelut.

16.10.2019 20:25 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelander odottaa EuroCupin kovia haasteita

Naisten EuroCup käynnistyy Sofia Pelanderin ja hänen edustamansa A3 Basket Uumajan osalta torstaina, kun joukkue kohtaa kotikentällä Orman Genclikin. Pelander odottaa EuroCupissa kovia pelejä.

2.10.2019 13:32 Susiladies

Sofia Pelanderilla uudet haasteet tutussa maassa

Neljä edelliskautta Ruotsin Basketliganin Norrköping Dolphinsissa pelannut Sofia Pelander jatkaa Ruotsissa, mutta joukkue vaihtuu ensi kaudeksi, kun hän teki sopimuksen Ruotsin mestari A3 Basket Uumajan kanssa. Tulevaan kauteen hän lähtee kovin odotuksin.

1.3.2024 10:13 Suomalaiset ulkomailla

Awak Kuierin Reyer Venezia EuroCupin välieriin

Awak Kuier oli siivittämässä Reyer Veneziaa EuroCupin välieriin, kun latvialainen TTT kaatui selvästi. Sofia Pelander sai vahvan startin viikkoon Ruotsissa.

26.2.2024 09:40 Suomalaiset ulkomailla

Awak Kuierin Reyer Venezia tarrasi kiinni EuroCupin välieräpaikkaan

Awak Kuierin Reyer Venezia otti ison askeleen kohti EuroCupin välieräpaikkaa, kun se avasi puolivälierät selvällä voitolla TTT Riiasta. Espanjassa ja Ruotsissa nähtiin suomalaisten kohtaamiset.

2.2.2024 18:37 Suomalaiset ulkomailla

Elina Koskimiehen tähtäimessä Saksan mestaruus ja EM-kisat

Elina Koskimies mietti viime kesänä, että jättäisi Saksan kahden siellä vietetyn kauden jälkeen. Hallitsevan mestarin ja EuroCup-joukkue Kelternin tarjous käänsi kuitenkin Koskimiehen pään ja nyt hän taistelee Saksan mestaruudesta.

18.1.2024 10:03 Suomalaiset ulkomailla

Awak Kuierin Venezia eteni EuroCupin puolivälieriin

Reyer Venezian mestaruusjahti EuroCupissa jatkuu, kun Awak Kuier oli johdattamassa joukkuetta puolivälieriin. Lotta-Maj Lahtisen Sedis Basquetin taival kuitenkin päättyi.

11.1.2024 09:51 Suomalaiset ulkomailla

EuroCupin neljännesvälierät käynnistyivät - Kuierille voitto, Lahtiselle tappio

EuroCupin neljännesvälierät käynnistyivät keskiviikkoiltana. Awak Kuierin Reyer Venezia otti tiukan otteen jatkopaikasta, kun Lotta-Maj Lahtisen Sedis Basquet taipui omassa ottelussaan. Saksassa Roosa Lehtorannan taistelu cupin voitosta jatkuu.

Näytä lisää vastaavia