Koripallon medianäkyvyydessä huima nousu vuonna 2011

30.1.2012 04:20 Suomen koripallomaajoukkueen eteneminen EM-lopputurnaukseen 16 vuoden tauon jälkeen ja sensaatiomainen menestys – yhdeksäs sija – Liettuassa pelatuissa EM-kisoissa poikivat lajille huimia kasvukäyriä medianäkyvyyden saralla, kertoo Suomen Koripalloliiton tilaama Sponsor Insight –tutkimus.

Vuosi 2011 oli koripallolle jättimenestys medianäkyvyyden saralla Suomen maajoukkueen menestyksen siivittämänä. Kuvassa pallon tällää koriin "susijengin" Gerald Lee Junior.

Koripallo oli elo- ja syyskuussa kansikuva-aihe monessakin mediassa. Kuvassa Veikkaaja-lehden kansi ja maajoukkuetähti Petteri Koponen.

Suomi-koris herätti tunteita niin EM-kisoissa Liettuassa (kuvassa Suomen fanit) kuin koti-Suomessakin. Kuvat: Tytti Nuoramo & Veikkaaja & Ville Vuorinen.

Koripallolle kerääntyi vuonna 2011 TV-esiintymisiä peräti 67 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Printtimedian puolella laji sai puolestaan palstatilaa 20 prosenttia enemmän. Kasvua tuli nimenomaan laajalevikkisissä julkaisuissa, josta kielii 27 prosentin kasvu tavoitettujen lukijoiden määrässä.

Kasvulukujen taustalla on pitkälti Suomen miesten koripallomaajoukkueen upea menestys. ”Susijengi” lunasti elokuussa EM-lisäkarsinnoista puhtaalla pelillä EM-kisaliput kooten kahteen kotiotteluunsa reilut 13.000 katsojaa. Liettuassa syyskuussa pelatussa EM-lopputurnauksessa Suomi järjesti suuryllätyksen selvittämällä tiensä alkusarjasta jatkoon ja sijoittumalla lopulta monen suurmaan edelle, yhdeksänneksi.

Elo- ja syyskuiden aikana koripallon vuoden TV-esiintymisistä kirjattiin lähes puolet (48 %). Printtimedian palstatilasta kyseisten kuukausien osuus oli lähes kolmannes koko vuoden potista. Elo- ja syyskuussa koripallon saama huomio korostuu tarkasteltaessa lehtien lukijamääriä. Maajoukkueen otteita seurasi lehtien välityksellä elo-syyskuussa yli kolminkertainen lukijamäärä kuin koripalloa ns. normaalikuukausina seuraa.

- Tutkimus osoittaa konkreettisesti sen kuinka merkittävää kansainvälinen menestys voi lajille olla. Maajoukkueemme teki hienoa työtä EM-karsinnoissa ja –kisoissa, jonka arvoa nostaa se, että kyse on yhdestä maailman harrastetuimmasta lajista. Suomen maajoukkue nousi yli maarajojen kahvipöytäkeskusteluiden puheenaiheeksi ja sai kotimaassa ansaitsemaansa huomioita myös mediassa, iloitsi Koripalloliiton toiminnanjohtaja Vesa Walldén.

- Virinnyt kiinnostus on omalta osaltaan ollut aikaansaamassa jonkinasteista positiivisuuden kierrettä; koripallon harrastajamäärissä on kasvua, Korisliigan katsojamäärät ovat nousseet, valtionapumme kasvoi kymmenellä prosentilla ja keskeiset yhteistyökumppanimme ovat jatkamassa yhteistyötä. Kaikki nämä ovat rohkaisevia tietoja ja antavat uskoa siihen, että pitkäjänteinen työ kyllä palkitaan. Nyt vain jatketaan valituilla kehityspoluilla toimintaa ohjaava iskulause ”enemmän ja parempia pelaajia” mielessä, lisää Walldén. 

Sponsor Insightin tutkimuksessa mitattiin koripallon näkyvyyttä ja katsojamääriä TV-kanavilla sekä julkaistujen kuvien määrää ja niiden saamaa mediatilaa printtimediassa. Tutkimukseen kuuluivat kaikki valtakunnalliset, vapaat TV-kanavat sekä Korisliigaa ja Suomen EM-karsintaottelut lähettänyt URHOtv ja EM-kisat koti-Suomeen televisioinut Nelonen Pro. Printtinäkyvyydessä mitattiin puolestaan Suomen 37 suurinta sanomalehteä.

Lue myös artikkelit

Henkilöt

 
28.11.2013 12:45 Yhteistyökumppanit

Susijengi Joulupuu-keräyksen suojelijaksi, korisperhe laajasti hyvällä asialla

Suomalainen koripalloperhe tekee tänä jouluna hyvää monellakin rintamalla. Miesten maajoukkue eli Susijengi on lupautunut valtakunnallisen Joulupuu-keräyksen suojelijaksi, kun taas liigatasolla Catz Lappeenrantaa ja KTP-Basketia edustavat sisarukset Dionne ja Michael Poundsin ovat haastaneet miesten ja naisten pääsarjaseurat lahjakeräykseen vähävaraisille perheille.

9.10.2009 11:55 Liittoa koskeva tiedote

Korisliiga ja miesten maajoukkue viiden vuoden sopimuksella URHOtv:lle

Kotimaisen joukkueurheilun TV-markkinoille voimakkaasti panostava URHOtv ja Suomen Koripalloliitto ovat solmineet viiden vuoden mittaisen mediaoikeussopimuksen. Jääkiekon SM-liigan ja jalkapallon Veikkausliigan oikeudet jo aiemmin hankkineelle URHOtv:lle siirtyy tuoreen sopimuksen myötä niin Korisliigan kuin miesten koripallomaajoukkueenkin mediaoikeudet.

#Hi5 – osallistu ja jaa seurasi positiivista meininkiä

Koripalloliiton #Hi5 on valtakunnallinen hanke, jonka avulla halutaan parantaa ottelutapahtumien ilmapiiriä. Jaa nyt seurasi onnistumiset ja kerro myös muille, miksi teillä on hyvä meno!

Ehdota nimeä hankkeelle – Koripalloliitto pyrkii parantamaan ottelutapahtumien ilmapiiriä

Koripalloliitto käynnistää valtakunnallisen hankkeen, jonka avulla halutaan parantaa ottelutapahtumien ilmapiiriä ja tuottaa seuroille työkaluja epäasiallisen käytöksen kitkemiseen.

Susi-tunnuksen päivitys täydentää koripalloperheen uuden visuaalisen ilmeen

Suomen Koripalloliitto on julkaissut maajoukkueiden käyttämästä Susi-tunnuksesta päivitetyn version. Virtaviivaistettu Susi-tunnus täydentää koripallon laaja-alaisen visuaalisen ilmeen uudistuksen, jonka myötä eri sarjojen, liiton ja maajoukkueiden tunnukset muodostavat yhtenäisen tunnusperheen.

11.12.2015 EM-karsinnat

Suomelle myönnettiin 20-vuotiaiden miesten EM-kisat 2016!

Suomalaisen koripallon jännitysviikonloppu sai varhaisen ja lentävän lähdön, kun kansainvälisen koripalloliiton (FIBA Europe) hallitus myönsi Suomelle 20-vuotiaiden miesten EM-kilpailujen järjestelyoikeuden. Kisat pelataan Helsingissä heinäkuussa 2016. Suomi on hakenut myös miesten EM-kilpailuiden 2017 yhtä alkulohkoa, jonka kohtalosta odotetaan päätöstä lauantaina.

2.11.2015 18:52 Liittoa koskeva tiedote

Suomi hakee Susijengille kotikisoja 2017

Suomen Koripalloliitto on jättänyt hakemuksen vuoden 2017 miesten EM-kisojen yhden alkulohkon järjestämisestä. Maailmanlaajuisen lajin arvoturnauksen järjestämisellä Koripalloliitto haluaa tehdä kunniaa vuonna 2017 täydet 100 vuotta täyttävälle Suomelle sekä jatkaa Suomi-koriksen menestystarinaa. Samalla Koripalloliitto hakee järjestettäväkseen 20-vuotiaiden miesten EM-kilpailuja 2016.

28.8.2015 21:04 Liittoa koskeva tiedote

Airas, Finneman, Pounds ja Salmenkylä Suomi-koriksen Hall of Fameen

Pelaajalegendat Terhi Airas, Teijo Finneman ja Larry Pounds sekä monitoimimies Juhani Salmenkylä muodostavat Suomi-koriksen Hall of Famen vuosikerran 2015. Hall of Fame -jäsenyys on kunnianosoitus ansiokkaasti suomalaiseen koripalloon vaikuttaneille henkilöille, ja valinnoista vastaa asiantuntijaraati, jossa on mukana Koripalloliitto, Koripallosäätiö, Koripallomuseo ja Suomen Urheilumuseo.

Susijengin luottoluotsi Pekka Salmisesta naisten päävalmentaja

Vuodesta 2001 Suomen miesten koripallomaajoukkueen eli Susijengin nousua rakentamassa ollut Pekka Salminen, 51, on nimitetty naisten päävalmentajaksi. Paraikaa joensuulaista Kataja Basketia Korisliigassa valmentava Salminen aloittaa laaja-alaisessa ja päätoimisessa tehtävässään Koripalloliitossa 1.6.

1.8.2014 17:51 Liittoa koskeva tiedote

Suomi hakee EM-kisojen 2015 alkulohkoa

Suomen Koripalloliitto on jättänyt kansainväliselle koripalloliitolle (FIBA Europe) hakemuksen vuoden 2015 EM-kisojen yhden alkulohkon järjestämisestä. FIBA Europe julkaisi perjantaina saaneensa ennätysmäärän EM-hakemuksia, kun Suomen ohella järjestelyoikeuksia hakevat Israel, Kroatia, Latvia, Puola, Ranska, Saksa ja Turkki.

Näytä lisää vastaavia