Elina Koskimiehen tähtäimessä Saksan mestaruus ja EM-kisat

2.2.2024 18:37 Elina Koskimies mietti viime kesänä, että jättäisi Saksan kahden siellä vietetyn kauden jälkeen. Hallitsevan mestarin ja EuroCup-joukkue Kelternin tarjous käänsi kuitenkin Koskimiehen pään ja nyt hän taistelee Saksan mestaruudesta.

Elina Koskimies päätti jäädä Saksaan ja jahtaa nyt mestaruutta. (Kuva: Ville Vuorinen)

Koskimies pelasi kaksi edelliskautta Angels Nördlingenin joukkueessa isolla vastuulla. Täksi kaudeksi hän alun perin ajatteli jättävänsä Saksan taakseen, mutta Kelternin tarjoukseen oli helppo tarttua.

- Ei jatkaminen Saksassa nyt ihan ykkösvaihtoehto ollut ja halusin vähän uutta haastetta. Olin kuitenkin vetänyt kaksi kautta isolla vastuulla ja etsin seuraavaa steppiä. Sitten Keltern otti yhteyttä. He ovat Saksan mestari ja pelaavat EuroCupissa, jolle annoin ison painoarvon.

- Meillä on täällä 11 ammattilaispelaajaa, joten treeneissä on koko ajan kova taso. Meillä on myös mahdollisuus voittaa Saksan mestaruus. Pääsen nyt haastamaan itseäni joka päivä, Koskimies avaa siirtonsa taustoja.

Keltern pääsi pelaamaan EuroCupia, mutta sen taival päättyi alkulohkovaiheeseen. Keltern otti kaksi voittoa portugalilaisesta Barreirosta, mutta hävisi englantilaiselle London Lionsille ja belgialaiselle Castors Brainelle kahdesti.

Vaikka pelit päättyivät jo alkulohkoon, piti Koskimies EuroCupin antia positiivisena.

- Se oli tosi hyvä ja opettavainen kokemus. Näki vähän missä tasolla eurooppalaiset seurajoukkueet menevät. Lontoon joukkue oli tosi hyvä ja he ovat vieläkin jatkossa. Belgialaisjoukkue oli myös hyvä, mutta portugalilaisjoukkue ei ollut niin hyvä. Oli todella opettavainen ja jäi vähän nälkää jatkoa ajatellen, ja tietää mikä se taso on mille pitää päästä.

Saksan liigassa Keltern on pelannut vahvasti voittaen kahta ottelua lukuun ottamatta kaikki muut pelinsä ja pitää tällä hetkellä sarjan kärkipaikkaa. Keltern juhli viime kauden päätteeksi mestaruutta ja on yksi suurimmista ennakkosuosikeista myös tällä kaudella.

- Tuloksellisesti on mennyt ihan hyvin, mutta pari vähän turhaa tappioita on tullut. Meillä on joukkue vaihtunut vähän kauden aikana ja haemme vielä vähän itseämme. Haemme vielä pelillisesti yhteispeliä ja tällä hetkellä peli on vähän yksilölähtöistä. Joukkuetekemisen kanssa on vielä hakemista. Sen kun saamme raiteilleen, on meitä vaikea voittaa, Koskimies analysoi joukkueensa tilannetta.

Nördlingenissä Koskimies pelasi lähes niin kauan kuin jaksoi, mutta Kelternissä taistelu peliajasta on kovempaa ja minuutteja on tullut noin 17 ottelua kohden.

- Siinä on ollut vähän haastetta, kun ensimmäistä kertaa ei tule suoraan 30 minuuttia peliaikaa, vaikka pelaisi miten. Toisaalta siinä on myös kolikon kääntöpuoli ja olen yrittänyt ajatella positiivisesti, että nyt joutuu taistelemaan niistä minuuteista. Vaikeatkin tilanteet ovat opettavaisia ja pakottavat kasvamaan. On ollut kasvattavaa, että on joutunut miettimään ja keskittymään joka tilanteeseen eri tavalla. Puolustuksellisesti on mennyt ihan hyvin, mutta hyökkäyspelaamisessa on paljon parannettavaa ja siinä on omat suurimmat haasteet.

Koskimies on tällä kaudella tilastoinut keskiarvoikseen 4,3 pistettä, 2,7 levypalloa ja 1,2 syöttöä. Joukkueessa tapahtuneiden muutosten myötä yhteispeli hakee vielä itseään, joka vaikuttaa myös Koskimiehen pelaamiseen.

- Osittain vaikeudet hyökkäyspäässä ovat roolikysymys. On mennyt hyvin, jos pelaamme hyvin yhteen, mutta välillä on ollut vaikea löytää omaa paikkaa, kun pelaaminen mennyt enemmän yksilöpelaamiseksi. Pitää vain haluta palloa enemmän ja käyttää ne omat paikat.

Edelliskaudet Koskimiehellä oli joukkuekaverinaan Anissa Pounds ja täksi kaudeksi hän sai Linda-Lotta Lehtovaaran, joka teki sopimuksen juuri kauden alla. Lehtoranta oli joukkueessa jo viime kauden lopun päästen juhlimaan kauden päätteeksi mestaruutta.

- Kun tulin tänne, niin olin vielä yksin, mutta oli kiva saada suomalainen joukkueeseen ja Linda mukaan. Se auttaa, kun hän tuntee minut ja hänen kansaan on aina kiva pelata. Pääsee myös puhumaan suomea, niin tulee olonkin vähän kotoisammaksi, iloitsee Koskimies suomalaisseurasta.

Linda-Lotta Lehtoranta (vas.) ja Elina Koskimies (oik.) ovat joukkuekavereita myös seuratasolla. (Kuva: Ville Vuorinen)

Keltern voitti viime kaudella mestaruuden ja on suurin ennakkosuosikki myös tällä kaudella. Koskimies linjaa Kelternin kovimmiksi haastajiksi Hannoverin ja ALBA Berliinin.

- Vaikka hävisimme Hannoverille cupissa, niin se on ihan voitettavissa oleva joukkue. Sanoisin, että ALBA Berliini on varmaan se meidän kovin haastajamme. Hannoverilla on vähän kapeampi penkki, kun taas ALBA:lla on 10 tasaista hyvää pelaajaa ja se varmasti näkyy pudotuspeleissä.

EM-kisat tähtäimessä

Susiladies aloitti EM-karsinnat rohkaisevasti kaatamalla ensin vieraskentällä Bulgarian, jonka jälkeen se pisti EM-nelosen Unkarin pinteeseen, mutta joutui lopulta taipumaan yhdeksällä pisteellä.

- Maajoukkueikkuna meni tosi hyvin. Jo kesän universiadeista jäi hyvä fiilis. Siinä ehti jo vähän tutustua valmennukseen paremmin. Otimme Bulgariasta kovan voiton ja EM-karsinnat lähtivät sitä myöten hyvin käyntiin. Unkari-tappio jäi harmittamaan ja pistimme heidät tosi tiukoille.

Susiladies on tällä hetkellä hyvässä myötätuulessa ja pelaajat pelaavat jatkuvasti kovemmissa joukkueissa ja sarjoissa. Samalla myös maajoukkueessa nälkä kasvaa syödessään.  

- Olemme saaneet voittamisen kulttuuria ja nyt tuollaiset Unkari-tappiot harmittavat oikeasti. Kokonaisuudessaan avauksesta jäi hyvä fiilis ja maajoukkueen mukaan menee aina innoissaan.

Susiladies pääsee emännöimään EM-kisoja vuonna 2027, mutta Koskimiehen katse on tiukasti pääsyssä seuraaviin EM-kisoihin.

- Täytyy muistaa, että tässä on vielä yhdet kisat välissä ja ennen kotikisoja tavoitteenamme on päästä vuoden 2025 kisoihin. Sen jälkeen olisi helpompi lähteä myös kotikisoihin, kun olisi jo arvokisoista aiempaa kokemusta, muistuttaa Koskimies.

Henkilöt

 
5.4.2024 12:47 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelanderin Norrköping jo selkä seinää vasten – ”Ensimmäinen peli oli aikamoinen pettymys”

Ruotsissa pudotuspelit ovat jo startanneet ja Sofia Pelanderin Norrköping Dolphins on jo selkä seinää vasten. Pelander on kuitenkin luottavaisena, että Norrköping selvittää esteet tieltään ja taistelee vielä mestaruudesta.

22.3.2024 12:27 Suomalaiset ulkomailla

Marianne Kalin ja Anniina Äijänen taistelemassa Espanjan cupin voitosta

Espanjan cup-mestaruus ratkaistaan viikonloppuna, kun arvostetun Copa de la Reinan finaaliturnaus on edessä. Cup-pokaalista on taistelemassa myös Anniina Äijäsen ja Marianne Kalinin Ferrol.

22.3.2024 11:23 Suomalaiset ulkomailla

Naisten Bundesliigassa pudotuspelit käyntiin – mukana neljä Susiladies-pelaajaa

Naisten Saksan Bundesliigassa alkavat pudotuspelit tulevana viikonloppuna. Mestaruustaistelussa nähdään Stars Kelternin Linda-Lotta Lehtoranta ja Elina Koskimies, Lions Hallen Anissa Pounds sekä Angels Nördlingenin Roosa Lehtoranta.

15.3.2024 18:54 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtoranta taistelee Saksan cupin mestaruudesta – ”Tähtäin on, että voitamme”

Saksan cupin neljän joukkueen lopputurnaus pelataan viikonloppuna ja suomalaispelaajista mukana nähdään Angels Nördlingenin joukkuetta edustava Roosa Lehtoranta. Lehtoranta lähtee viikonloppuun toiveikkain mielin.

14.12.2023 16:50 Suomalaiset ulkomailla

Elina Aarnisalo ammentanut oppia ammattilaiskentillä

Elina Aarnisalo pelaa ensimmäistä kauttaan ulkomailla, kun hän koripalloilee Kangoeroes Mechelenin riveissä ennen siirtymistään USA:n yliopistoon. Aarnisalo on saanut arvokasta oppia Euroopan huipulta.

9.12.2023 07:45 Suomalaiset ulkomailla

Lotta-Maj Lahtinen palasi loukkaantumisen jälkeen vahvempana takaisin

Lotta-Maj Lahtisen oli määrä tehdä debyyttinsä ammattilaiskentillä jo viime kaudella, mutta paha loukkaantuminen juuri kauden alkua siirsi suunnitelmia vuodella. Täksi kaudeksi Lahtinen palasi tositoimiin täydessä kunnossa ja teki sopimuksen espanjalaisen EuroCup-joukkue AE Sedis Basquetin kanssa.

29.9.2023 20:00 Suomalaiset ulkomailla

Helmi Tulonen valmiina toiseen kauteensa Italian Serie A1:ssä – ”Tiedän nyt mitä tässä liigassa pelaaminen vaatii”

Helmi Tulonen pelasi ensimmäisen kautensa Italian Serie A1:ssä Le Mura Luccan riveissä, mutta täksi vuodeksi seuraksi vaihtui Sanga Milano. Tulonen uskoo pystyvänsä tällä kaudella entistä parempaan.

14.6.2023 14:05 Suomalaiset ulkomailla

Marianne Kalinilla positiivinen vuosi Ferrolissa – ”Kausi oli onnistunut”

Marianne Kalin, 26, pääsi juhlimaan sarjanousua, kun Universitario de Ferrol teki ranskalaisen visiitin Espanjan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle LF Challengeen ja nousi ensi kaudeksi LF Endesaan. Kausi oli Kalinille onnistunut myös henkilökohtaisesti.

5.6.2023 15:14 Suomalaiset ulkomailla

Veera Pirttisellä positiivinen kausi Espanjassa – ”Jäi paljon reppuun tulevaa ajatellen”

Veera Pirttinen, 26, pelasi menneen kauden Espanjan liigassa, LF Endesassa, Bembibren joukkueessa. Pirttiselle jäi kaudesta positiivinen tunne niin henkilökohtaisesti kuin joukkueen osalta.

31.5.2023 11:27 Suomalaiset ulkomailla

Annika Holopainen nautti Espanjassa – ”Yksi parhaista kokemuksista ulkomailla”

Annika Holopainen, 29, pelasi ensimmäisen kautensa Espanjassa. Aiemmin urallaan Saksassa, Puolassa, Islannissa ja Ranskassa pelannut Holopainen nautti ajastaan Espanjassa, vaikka pelikentällä oli välillä haastavaa.

Näytä lisää vastaavia