26.2.2024 11:38 Alexander Madsen, 29, on hyvässä paikassa koripalloilijana. Susijengin ison pään kouvolalaislähtöinen luottomies on saanut räjähtävän startin alkuvuoteen 2024 Espanjan liigassa CB Andorran paidassa. Samaan aikaan Susijengissä Madsenin rooli on vanha tuttu ja hän uskoo, että paras tulos tulee, kun pidetään kiinni perusasioista.
Alexander Madsenin mukaan Serbia-pelissä nähtiin osviittaa Susijengin vanhan identiteetin paluusta. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.
Madsen allekirjoitti sopimuksen Espanjan liigan putoamistaisteluun ajautuneen CB Andorran kanssa joulun välipäivänä, eikä aikaillut tehdä vaikutusta. Andorra on voittanut Madsenin saapumisen jälkeen pelaamastaan seitsemästä ottelusta neljä suomalaissentterinsä rekisteröityä 4,8 pistettä, 4,4 levypalloa ja 1,0 syöttöä ottelua kohden ja noussut putoajan paikalta neljä pykälää liigataulukon 13. sijalle.
- Alusta asti kaikki on mennyt tosi mukavasti. Heti allekirjoitettuani sopimuksen alkoi pelaajilta ja staffilta tulla viestiä, että heihin voi koska tahansa olla yhteydessä. Andorralaiset on mukavaa porukkaa ja ihan ekoista päivistä alkaen minut on toivotettu tosi hyvin tervetulleeksi yhteisöön. Me ollaan ainoa pääsarjajoukkue koko maassa, kaikissa peleissä on halli täynnä ja yleisön ja joukkueen suhde lämmin, ”Mädi” kiittelee.
Viime aikojen nousuvireestä huolimatta Madsen pitää jalat maassa. Vaikka putoamispeikko on tällä haavaa karistettu kannoilta, on ACB-liiga äärimmäisen tasainen ja kilpailullinen.
- Saatiin heti mun saapumisen jälkeen parinkymmenen pisteen voitto Murciasta ja tosi iso kotivoitto Bilbaosta. Ihan viime kierroksilla tuli sitten pari tappiota niskaan. Vieraspeli Malagassa jäi harmittamaan, koska oltiin voitossa mukana ihan viime minuuteille asti, Madsen jatkaa.
- Tosiaan mitään varaa lepsuiluun ei ole. Liigajumbo Palencia teki juuri pari todella kovaa kiinnitystä loppukaudeksi. Meidän alapuolella Girona, Granada, Breogan ja Obradoiro ovat kaikki voiton tai kahden päässä meistä, kun taas toisaalta Zaragoza ja Bilbao yläpuolellamme ovat ihan saavutettavissa.
Toisaalta Andorralla on poikkeuksellisen vahva kotikenttäetu puolellaan. Pinta-alaltaan Kyyjärven kokoisella, runsaan 79 000 asukkaan pikkuvaltiolla ei ole omaa lentokenttää.
- Andorraan matkustaminen on mille tahansa joukkueelle ilkeä rasti. Lähin lentokenttä on Barcelonassa ja sieltä ajaa vähintään kaksi ja puoli tuntia. Lisäksi puolella ACB:n joukkueista on europelejä, mutta meillä vain yksi peli viikossa. Kun vastustaja tulee meidän vieraaksemme Andorraan, meillä on ollut jo useampi aikaa scoutata heitä ja valmistautua heihin.
Euroopassa pelaaville ammattilaiskoripalloilijoille Espanja ja ACB-liiga ovat yleisesti pitkän tähtäimen lopputavoite. Kaikista Euroopan kansallisista liigoista ACB on laadukkain niin huippujoukkueiden tason kuin yleisen laadunkin mittapuulla.
Seitsemän vuotta kestäneellä ammattilaisurallaan Madsen haki Espanjasta edellisen kerran tuntumaa kaudella 2018–19, jolloin hän kuului CB Gran Canarian farmijoukkueeseen Espanjan neljännellä sarjatasolla (EBA). Loukkaantumisten täyttämä kausi ei tuolloin avannut ovea kohti ACB:ta, mutta kärsivällisyys palkittiin.
- Ilman muuta ACB:ssa pelaaminen on ollut yksi tavoitteistani, mutta en ole koskaan ajatellut, että mun pitäisi pelata ACB:ssa hinnalla millä hyvänsä. Olen odottanut tilannetta, jossa roolini joukkueessa ja taloudellinen korvaus olisivat kumpikin kohdallaan, ja nyt sellainen tuli, Madsen hymyilee.
Viimeisen parin vuoden aikana Madsenin agentin pöydällä on ollut tarjouksia Espanjasta. Madsen kuitenkin pelasi pitkää peliä.
- Uran aikana olen saanut parikin sellaista tarjousta LEB Orosta (Espanjan kakkosliiga), että jatkosopimus on tiedossa, jos kauden päätteeksi noustaan ACB:hen. Viime kaudella mua oltiin ennen loukkaantumista ostamassa pois AEK Ateenasta. Lähtö Espanjaan on ollut sinänsä omissa käsissä, mutta kuten sanottua, olen odottanut oikeaa aikaa.
Erinomaisessa vireessä olevan Madsenin nykykunnon suurimpia syitä on puolestaan kesäinen päätös palata Latvian suurseura VEF Riikaan, jonka riveissä hän oli pelannut kolme kautta vuosina 2019–22.
Kun VEF Riian pelit FIBA Mestareiden liigassa päättyivät, päättyi myös Madsenin sopimus latvialaisseuran kanssa hyvässä yhteisymmärryksessä ja tilaa tarjoutui Andorralle vahvistua kokeneella suomalaissentterillä.
- Pitää olla tosi kiitollinen VEF:lle paitsi tästä kaudesta, myös siitä, miten he ovat auttaneet minua vuosien aikana. Moni seura ei olisi ottanut minua ensiksi Espanjan nelosdivarista ja myöhemmin sekä suoraan polvileikkauksen jälkeen että tilanteessa, jossa selkä vaati kuntoutusta.
Madsen on 61 pelatun maaottelunsa ja kaksien käymiensä arvokisojen myötä yhtäkkiä Susijengin toiseksi kokenein pelaaja Sasu Salinin jälkeen.
Vaikka Susijengin iso miehistö on viime vuosien aikana saanut merkittäviä vahvistuksia Lauri Markkasen ja Olivier Nkamhouan kaltaisten pelaajien muodossa, seurajoukkuekauden aikana pelattavissa karsinaikkunoissa Madsenilla on korostuneen suuri rooli. Toisaalta hänen mukaansa asetelma ei muutu, vaikka rooli onkin suurempi.
- Näissä kauden aikana pelattavissa karsinnoissa ruutu on suurempi ja peliminuutteja enemmän kuin kesällä, mutta rooli sinänsä ei muutu. Mä pelaan sitä koripalloa kuin aina ennenkin ja yritän auttaa joukkuetta omilla vahvuuksillani. Sehän Susijengissä on helppoa, että tietyt perusasiat pysyvät aina samana.
Karsinta-avauksessa Susijengi esitti erinomaista ja ennakkoluulotonta joukkuepuolustusta 24 minuuttia Serbian kotiluolassa, kunnes sysimusta yhdeksänminuuttinen antoi Serbialle mahdollisuuden ampaista karkumatkalle. Madsen näki Serbia-ottelussa Susijengiltä tietynlaisen paluun omiin ihanteisiinsa.
- Jos vertaa vaikka viime kesän MM-kisoihin, niin siellä ongelmana oli, että meidän kollektiivisuutemme katosi. Se ei ollut kenenkään pelaajan syy, vaan me yhdessä kadotettiin meidän suurimmat vahvuudet. Kisojen jälkeen yritettiin kukin yksin ja yhdessä miettiä, miten me löydettäisiin meidän ominaisin vire, Madsen pohtii.
- Ekat 25 minuuttia Serbiaa vastaan oli osoitus siitä, että me löydettiin taas osa meidän identiteetistä. Pelaaminen Susijengissä on aina hauskinta silloin, kun me pelataan kollektiivina. Totta kai Serbia osoitti, että niiden kokemus ja tekemisen laatu on vielä eri tasolla, mutta kyllä me pystytään pelaamaan tasaisesti ketä tahansa vastaan, jos pelataan yhdessä.
Susijengi on jo vuosien ajan vaalinut itsepäisesti altavastaajan ja kiusaajan identiteettiä. Se on nostattanut kulmakarvoja erityisesti tilanteessa, jossa joukkue on edennyt EM-kisoissa puolivälieriin asti ja selviytynyt MM-kisoihin ensimmäisenä joukkueena Euroopasta.
Madsenin mukaan altavastaajan identiteetti on kuitenkin ensiarvoisen tärkeä osa Susijengin profiilia riippumatta siitä, onko vastassa MM-hopeamitalisti Serbia vai haastajana karsintalohkoon lähtevä Tanska.
- Ihan sama, ketä vastaan me pelataan, meidän pitää olla se kiusaaja. Me pelataan parhaimmillamme joukkueena, kun ollaan ärsyttäviä ja mennään vastustajan pään sisään. Mitä ärsyttävämpiä, mitä aggressiivisempia me ollaan, sen helpompaa meidän on myös löytää flow hyökkäyspäässä.
Susijengi ja Tanska kohtaavat Espoo Metro Areenalla maanantaina 26.2. klo 18.30 alkaen. Liput otteluun myynnissä täällä. Ottelu televisioidaan suorana Nelosella ja Ruutu-palvelussa.
Eurokoripallon taivaalle on syttynyt tänä syksynä uusi tähti. Susijengin uuden sukupolven kulmakivi Mikael Jantunen, 24, osoitti iskukykyään viime kaudella Paris Basketballin Eurocup-mestarijoukkueessa, mutta tänä syksynä ”Micke” on jopa petrannut esityksiään pykälää korkeammalla, Euroliigassa. Nyt Jantunen on liittynyt Susijengin EM-karsintavahvuuteen tavoitteenaan johtaa joukkueensa voittoon sunnuntaina.
Susijengin kokeneeseen jaostoon kuuluva Alexander Madsen, 29, pelasi viime kesänä kenties elämänsä parasta koripalloa Valencian olympiakarsintaleirityksessä. Torstaina Madsen ja muu Susijengin iso miehistö on paljon vartijana, kun Susijengi ottaa mittaa Tornike Shengelian ja Giorgi Shermadinin Georgiasta.
Parin vuoden ajan näytti siltä, että suomalainen koripalloyleisö olisi unohtanut Dre’n. HBA-Märskystä lähdettyään Andre Gustavson viihtyi peräti kuuden kauden ajan Richmondin yliopistossa, josta viimeisen kauden kokonaan pelaamatta. Valencian olympiakarsinnat palauttivat kuitenkin ihmisten mieliin Gustavsonin vahvuudet koripalloilijana ja syyskausi on näyttänyt, että Gustavsonista tulee olemaan pitkään iloa niin Suomi-korikselle.
Susijengin tarkkakätinen laituri Remu Raitanen, 26, esiintyi ennakkoluulottomasti ja kellotti tehokkaat peliminuutit myöhään perjantai-iltana, kun Susijengi haastoi MM-hopeamitalisti Serbian sen kotihallissa Belgradissa. Raitasen mukaan Susijengi pystyi Belgradin kuurouttavassa metelissä haastamaan Serbian niin kauan kuin pysyi pelisuunnitelmassaan.
Jos Susijengi haluaa pelata voitosta Serbiaa vastaan myöhään tänä iltana Belgradissa, on sen onnistuttava puolustuspäässä täydellisesti ja käytettävä vapaat heittopaikkansa tuloksellisesti, kun niitä tarjoutuu. Haasteen ottaa innolla vastaan Tampereen Pyrinnön kasvatti Topias Palmi, 29, joka pelaa ammattilaisuransa parasta kautta Karhu Basketissa.
Susijengin kulmakiviin EM-kisakesästä 2015 asti lukeutunut Jamar Wilson, 36, on haastavan vuoden päätteeksi vertymässä verrattain hyvään pelikuntoon. ”Jammun” pelinrakennus- ja korintekokyky nousevat arvoon arvaamattomaan, kun Georgia ja Serbia asettuvat Susijengiä vastaan Espoo Metro Areenan EM-karsintakuplaan.
Elias Valtosen, 21, ensiesiintymisestä Susijengi-ympyröissä on kohta jo kaksi vuotta, mutta virallista arvokisa- tai arvokisakarsintaottelua ei Euran Veivin kasvatti ole vielä ansioluetteloonsa kirjannut. Viime kesän Viro-otteluissa taitojaan väläytelleen Valtosen katse onkin nyt tiiviisti EM-karsintojen Georgia- ja Serbia-mittelöissä.
Yksi kesä voi tehdä ihmeitä. Saatuaan kutsun ensimmäiseen Susijengin Open Gym -leiritykseensä kesällä 2020 Max Besselink päätti tunnustella, olisiko hänestä harjoittelemaan maan parhaiden pelaajien kanssa. Kesä jälkeen Besselink otti evoluutioloikan pelaajana, löi läpi Korisliigassa ja ansaitsi kutsun Susijengin EM-karsintaleiritykseen.
Susijengi lähtee marraskuun EM-karsintakuplaan Georgian ja Serbian jättikokoisia joukkueita vastaan tutusta pienen ja aggressiivisen joukkueen asemasta. Susijengin puolustuksen monitoimikoneeksi vuosien varrella kasvanut Matti Nuutinen, 30, uskoo omiensa kykyyn tehdä EM-karsintavastustajien elämä hankalaksi.
Suomen miesten maajoukkuetta mm. vuoden 1964 Tokion olympialaisissa sekä vuoden 1967 EM-kotikisoissa valmentanut Kalevi Tuominen, 85, on yli 40 vuoden ajan ollut miesten maajoukkuehistorian voittoisin päävalmentaja. Viikko sitten tiistaina valmentajalegenda seurasi hyvillään, kuinka ”Susijengin” tämän päivän päävalmentaja Henrik Dettmann kiilasi hänen rinnalleen voittotilastossa.