Naisten Korisliigan vuoden pelaaja Roosa Kosonen: ”Yksin ei pärjää, vaikka pelaisi kuinka hyvin”

1.6.2023 13:50 Monipuolinen laitapelaaja Roosa Kosonen liittyi syksyllä Kotkan Peli-Karhujen menestysjoukkueeseen uutena mutta jätti välittömästi jälkensä.

Ennen valintaa Vuoden pelaajaksi Kosonen on valittu kahdesti naisten Korisliigan kehittyneimmäksi pelaajaksi. Kuva: Ville Vuorinen

Kotkan Peli-Karhut on niittänyt viime aikoina reilusti menestystä, sillä tänä keväänä joukkue sai varmistettua viidennen perättäisen Naisten Korisliigan mestaruutensa. Vuoden pelaajana palkitulle laituri Roosa Kososelle kultamitali oli kuitenkin ensimmäinen, sillä hän saapui viime syksynä PeKaan täysin uutena.

– Totta kai oli tänne saapuessa melko odottava tunnelma, kun joukkueella oli pitkä putki mestaruuksia alla ja siitä tiesi, että tavoitteet ovat automaattisesti todella korkealla. Mutta tunnelma oli kuitenkin odottava nimenomaan positiivisella tavalla. Lähdimme hakemaan heti alusta alkaen mestaruutta, ja kyllä sen eteen sai tosissaan töitä tehdä, Kosonen toteaa.

Palkintokaapissaan Kososella oli jo ennestään sekä hopea- että pronssimitaleita ja kaksi kauden kehittyneimmän pelaajan palkintoa. Nyt kun rivin jatkoksi on saatu vielä mestaruus ja niin sanottu MVP-palkintokin, ei 23-vuotiaan Kososen ansioluettelosta paljoa enää puutu.

Kosonen kirjautti päättyneellä kaudella vakuuttavat tilastot 14 pistettä, 8,7 levypalloa, 1,4 koriin johtavaa syöttöä sekä yhden torjunnan ottelua kohden. Hän kertoo tuntevansa kiitollisuutta kaikesta huomiosta ja myöntää, että pelaajakohtainen tunnustus on hänelle itselleenkin iso meriitti, mutta samalla kuitenkin muistuttaa, että koripallossa pätevät joukkuelajien lainalaisuudet.

­– Itse en esimerkiksi pahemmin palloa käsittele, joten omienkin saavutusteni kannalta oli välttämätöntä, että ympärilläni oli joukkuetovereina taitavia syöttäjiä, jotka hoitivat minulle pallon rullaustilanteisiin ja heittopaikkoihin. Yksin ei pärjää, vaikka pelaisi kuinka hyvin.

Joukkuehenki todella kuuluu Kososen puheessa. Hän nimittäin käyttää tunnollisesti hyväkseen kaikki tilaisuudet päästä kehumaan kaikkia muita kuin itseään:

– PeKan organisaatiossa asiat sujuivat hyvin, ja meillä oli aina reippaasti uskollisia ja innokkaita faneja katsomossa. En voi painottaa liikaa, kuinka kiitollinen olen niin valmennusryhmälle ja muulle henkilökunnalle kuin kaikille pelaajille kentälläkin.

Eikä tunnollisuus jää pelkästään koripallokentälle. Kun Kososelta kysyy lopuksi, missä pelit jatkuvat ensi keväänä, vastaus tulee empimättä:

– Mitään nimeä ei ole vielä paperissa, mutta oma aikomukseni olisi jatkaa pelejä Suomessa vielä ensi kaudellakin. Aina välillähän sitä on tullut mietittyä, josko tavoittelisi paikkaa ulkomailla, mutta olen kuitenkin tehnyt päätöksen, että hoidan yliopisto-opinnoissani vähintään kandidaatin tutkinnon valmiiksi asti ennen toisenlaista elämänvaihetta.

Henkilöt

 
19.7.2024 11:34 Naisten Korisliiga

Warren vahvistamaan Vetoa

Vimpelin Veto on lukinnut Audrey Warrenin kolmanneksi ulkomaalaisvahvistukseksi tulevalle kaudelle.

17.7.2024 15:07 Naisten Korisliiga

Kanadalaiskaksikko Pocrnic ja Gates sekä lupaava Mujunen vahvistamaan Torpan Poikia

Torpan Pojat on tehnyt kolme sopimusta ensi kaudelle: joukkuetta tulevat vahvistamaan takapelaaja Kali Pocrnic, kakkospaikkaa pelaava Sarah Gates sekä sentterin tontilla viihtyvä Anni Mujunen.

12.7.2024 14:47 Naisten Korisliiga

Ninni Salmi Naisten Korisliigaan nousevaan BC Nokia Naisiin

Ninni Salmi tuo BC Nokia Naisten joukkueeseen lisää kokemusta koko kentälle.

10.7.2024 12:45 Naisten Korisliiga

Anissa Pounds vahvistamaan Peli-Karhuja

Anissa Pounds on tehnyt yksivuotisen sopimuksen Naisten Korisliigassa pelaavan ja vastikään paikan Eurocupin lohkovaiheeseen napanneen Peli-Karhujen kanssa.

10.7.2024 12:21 Naisten Korisliiga

Ebba Pekonen liittyy BC Nokia Naisiin

BC Nokia Naisten joukkue saa lisää vaihtoehtoja pelata erilaisilla viisikoilla, kun Ebba Pekonen liittyy vahvuuteen.

9.7.2024 15:13 Naisten Korisliiga

Naisten EuroCupissa nähdään ensi kaudella suomalaisväriä - Peli-Karhut suoraan lohkovaiheeseen

Peli-Karhut ei joudu EuroCupin karsintavaiheeseen, vaan joukkue etenee suoraan kovatasoisen liigan lohkovaiheeseen.

8.7.2024 14:44 Naisten Korisliiga

Espoo Basket Team lähtee nuorella kotimaisella rosterilla alkavaan Naisten Korisliiga -kauteen

EBT lähtee kauteen yhdeksän tutun pelaajan ja kolmen EBT-tulokkaan kera. Yhdeksästä tutusta pelaajasta seitsemän on EBT:n omia kasvatteja.

5.6.2024 21:00 Korisliiga

Pääsarjojen sarjalisenssit kaudelle 2024–25 myönnetty: pääsarjoissa tulevalla kaudella 63 joukkuetta

Suomen Koripalloliitto on myöntänyt pääsarjojen sarjapaikat pelikaudelle 2024–25. Korisliigaan myönnettiin 12 ja naisten Korisliigaan 10 sarjalisenssiä. Naisten pääsarjat ovat joukkuemäärältään täynnä tulevalla kaudella.

25.5.2024 16:32 Koripalloliitto tiedottaa

Topias Palmi ja Saana Kujala palkittiin Korisliigojen parhaina

Kauhajoen Topias Palmi on äänestetty kapteenien ja päävalmentajien vuosittaisessa äänestyksessä Vuoden pelaajaksi. Naisten Korisliigassa Vuoden pelaaja -palkinnon pokkasi Tampereen Pyrinnön Saana Kujala.

17.5.2024 15:25 Pelaajat

Lotta Vehka-aho suuntaa ensi kaudeksi Saksaan

Naisten Korisliigaa Peli-Karhuissa viimeiset kolme kautta pelannut Lotta Vehka-aho on tehnyt sopimuksen Saksan Bundesliigassa pelaavan Eigner Angels Nördlingenin kanssa.

Näytä lisää vastaavia